Att växa upp för att bli Juventino – Del 3/3 – ”Juves internationella spelare”

Buffons DNA, Bonuccis hälsokost, Chiellinis stränga moder, Pirlos hemmafrisparkar, Vidal och Tevez svåra barndom…
Juventus dominans de senaste tre åren finner sin förklaring även här i dessa historier om platser, om saker och ting som har format dessa individer till att bli det de är idag. För det är även så att genom att gräva i deras förflutna så förstår man bättre vad som gör att man blir en riktig juventino. Detta är del 3 och därmed sista delen av denna serie som vi kallar för ”Att växa upp för att bli Juventino”. Asamoah, Llorente och Tevez, är tre spelare från andra länder än Italien och tre olika kontinenter. Det gör dem till internationella spelare i Juve… men de har alla samma mål – nämligen det att göra Juve stort!

Kwadwo Asamoah
”Herr måndag”

Asamoah i Ghanas landslag
I Ghana där Kwadwo är född så är det fortfarande aktuellt att man döper det nyfödda barnet efter dagen det föds på. I Asamoahs fall så blev det just så och ”Kwadwo” betyder faktiskt måndag. Mannen som idag är en otroligt viktig spelare i Contes Juventus växte upp i Accra som är Ghanas huvudstad och som så många andra grabbar i landet så sökte han en bättre framtid genom fotbollen. Om detta säger han följande:
– ”Varje dag kom någon tränare eller ledare för något lag och knackade på vår dörr för att fråga min pappa om jag kunde komma till träningen och spela med just deras lag”.
Men pappan sade alltid nej så länge han kunde för han var en stolt pappa och Asa tillade även att:
– ”Vi var ju inte speciellt fattiga.”
Asamoahs pappa jobbade inom elektronikbranschen och det tjänade han ganska så bra på. När han för två år sedan skulle fylla 69 år så ringde han upp sonen och bad om en present, för det var en mycket viktig födelsedag då få i Ghana blir så pass gamla. Kwadwo väntade tills hans professionella uppgifter hade en liten paus innan han gjorde det han lovat, han köpte ett nytt hus till sin pappa hemma i Ghana!
När Asamoah bodde i Udine under tiden som han spelade i Udinese så sågs han ofta körande omkring i en helsvart stadsjeep och i helsvarta kläder och många rynkade på ögonbrynen och tänkte vad det var för en farlig typ, han såg ut som något hämtat från ”Black Men”, men bakom detta skal så finns det en underbar människa, fylld med religiösa värden och ett hjärta stort som ett hus, som det han skänkte till sin pappa!

Fernando Llorente
”Mästare redan som barn”

Fernando Llorente som liten pojke
Som så många andra så blev Fernando tvungen att göra det som barn egentligen inte bör göra. Men Llorente valde sin väg för att kunna lyckas inom fotbollen och han lämnade föräldrahemmet alldeles för tidigt. Fernando var bara 12 år gammal när han flyttade ifrån staden, Rincòn De Soto som är berömd för sina frukter och grönsaker,  där han var född till Bilbao för att svara på plats för Atletico Bilbaos kallelse, klubben som absolut ville ha honom hos sig, trots åldern.
Ferrnando som redan då på plan visade en enorm kämparanda drog till sig många intresserade värvare för hans sätt att spela fotboll.
Bilbao, innebar en ny stad, en ny familj som såg till att han samtidigt tränade och studerade flitigt. Men tragiskt nog så hände något hemskt. Kvinnan som för honom höll på att bli hans nya mamma dog plötsligt i cancer bara ett år efter att lille Fernandos ankomst och han uttrycker sina känslor med följande ord:
– ”Jag har aldrig upplevt något lika smärtsamt. Allt det som skulle komma senare, alla besvärligheter, allt arbete för att bli någon inom fotbollen var en struntsak i jämförelse med detta.”

Carlos Tevez
”Som en film”

Carlitos Way - En filmtitel som kanske borde handla om Tevez istället?
Det kan kännas konstigt att ingen idag ens har tänkt tanken att göra en film om Tevez, för material till det saknas verkligen inte. Carlos Tevez föddes i verkligheten som Carlos Cabral. Pappan, Juan Albert, lärde aldrig känna sin son för han dog i en skottlossning när Carlos bara var 5 år gammal. Mamman, Trina Martinez led av mentala rubbningar och hon bodde med Carlos i en lägenhet på första våningen på Torre B, Barrgan 214, i det ökända bostadsområdet Barrio Ejercito de los Andes. Ökänd är det för den höga kriminaliteten och därför kallas området som ligger i Ciudadela som är en liten förstad till Buenos Aires för Fuerte Apache.
Bara 200 meter från hemmet där Carlos bodde fanns högkvarteret till ”Los Backstreet Boys”, det fruktade gänget som mördade folk utan anledning. Carlos säger följande:
– ”Jag kommer ihåg att vi var tvungna att barrikera oss där hemma efter det att solen höll på att gå ner”.
Men i detta område bodde också en frukthandlare, Raimundo Seguondo Tevez, som var gift med Adriana Martinez, syster till Carlos mamma. Tevez flyttade hem till dem och det blev på något sätt hans räddning. Han blev fort antagen i familjen och av folket som bodde i området mest tack vare hans enorma talang på fotbollsplanen. Det gav honom till och med ett visst beskydd, men han höll ändå på att riskera skinnet flera gånger. Inte för att han var inblandad i något, utan helt enkelt för oroligheterna i området, man kunde aldrig gå säker.
Med andra ord, ingen lätt uppväxt precis, men det har satt sina spår i Carlos, dock mest positiva sådana som tur är. Han lyckades att omvandla hat och våld till kärlek och omsorg. Kärlek till sitt lag och omsorg för de sina, även de som fortfarande bor i Fuerte Apache och som i honom ser en verklig hjälte. Att Tevez inte velat ta bort de hemska ärren som han bär runt sin hals är ett annat tecken på hans ödmjukhet. Detta som är något omdiskuterat har han kommenterat på följande vis:
– ”Jag vill inte glömma vart jag kommer ifrån.”
Argentinarna älskar honom för det, och ärligt talat… det gör vi med!

Tevez är i Argentina "folkets spelare"

Fino Alla Fine!
/Lorenzo, Riham