Att växa upp för att bli Juventino – Del 1/3 – Il Muro Italiano

Buffons DNA, Bonuccis hälsokost, Chiellinis stränga moder, Pirlos hemmafrisparkar, Vidal och Tevez svåra barndom…
Juventus dominans de senaste tre åren finner sin förklaring även här i dessa historier om platser, om saker och ting som har format dessa individer till att bli det de är idag. För det är även så att genom att gräva i deras förflutna så förstår man bättre vad som gör att man blir en riktig juventino. Detta är del 1 av denna serie som vi kallar för ”Att växa upp för att bli Juventino”. I denna första av totalt tre delar så skall vi gå in på djupet om Gigi Buffon, Andrea Barzagli, Leo Bonucci och Giorgio Chiellini som tillsammans bildar ”Il Muro Italiano” (den italienska muren).

Gianluigi Buffon
”När man har det i sitt DNA”

Gigi Buffon som pojke
Ibland ärver man från föräldrarna och släkten både näsa för affärer och en talang inom sporten, och det gäller i allra högsta grad vår egen Gianluigi Buffon. Gigi är son till Adriano, en italiensk juniormästare i tyngdlyftning och diskuskastning. Hans mamma, Maria Stella, var dessutom italiensk mästarinna i kulstötning och hon innehade under hela 17 år rekordet i diskus! För att inte prata om Lorenzo Buffon, en nära släkting som under femtiotalet var en legendarisk målvakt i Milan.
Det är ju då ganska oundvikligt att en sådan DNA-förmögenhet skulle sammanfalla med Gigis. Han debuterade redan vid 17-års ålder i Serie A mot just Milan och han stod bland annat för några otroliga paradräddningar på skott från stora profiler som Weah och Baggio. Detta var tillräckligt för att få Nevio Scala att bestämma sig för att aldrig mer sätta Buffon på bänken.
Gigi lämnade hemmet redan som 13-åring, och fram till det så hade det mest handlat om några matcher hemma på gården mellan höghusen tillsammans med de allra bästa barndomsvännerna, Marco och Claudio som han än idag umgås med ganska så flitigt. På den tiden så spelade Buffon som anfallare. När Gigi växte upp så gjorde han något mycket speciellt. Det var nämligen så att varje gång Buffon återvände hem efter träningarna med Parmas ungdomslag så låste han in sig i ett närliggande och förfallet litet slott. Där varken såg eller hörde någon honom och där kunde han äntligen få utlopp för sina känslor och sluta sina ögon och med full hals sjunga alla de sånger som Ultras sjöng under matcherna. Gigi har aldrig kapat sina band med sina rötter för idag är han ju ägare till sin hemstads fotbollslag, Carrarese, och utöver det har han många olika affärer på gång.

Buffon som vuxen affärsman

Andrea Barzagli
”Näsa för musik och skönheter”

Andrea Barzagli njuter av sin musik
Barzagli är en juventino född i Florens och det är inget lätt. Nyligen deklarerade andrea följande i en intervju:
”Jag lämnade staden Fiesole, där jag föddes, mycket tidigt och har aldrig spelat med Fiorentina. Jag fick inte tid till att andas in det historiska klimatet av osämja mot mitt aktuella lag”.
Det som Barzagli däremot kunde andas in var hela den kulturella historien som bara en stad som Florens kan bjuda på. Hand i hand med sina föräldrar, pappa Saverio och mamma Anna, så stod han där med näsan i vädret för att bland annat beundra Giottos tornklockor i Palazzo Vecchio och alla andra skönheter som man kan se i denna så otroligt vackra stad.
Väl hemma så stoppade Andrea alltid in en CD i stereon för att lyssna på sin store idol Vasco Rossi. Musiken har alltid varit en av Barzaglis vägledare under hela hans uppväxttid. Radiohead, Kurt Gobain, U2 och Led Zeppelin var bara några av hans favoriter. Kanske ligger detta och inte bara fotbollen bakom att han inte fick värst mycket tid över att sitta med näsan i några böcker, han studerade ju till byggnadsingenjör men utan att diplomera sig.

Leonardo Bonucci
”Uppväxt på pasta och Nutella”
Bonnuci med sin släkt
”Min mamma sade alltid; Du växer inte upp på smörgås med Nutella och Pasta in bianco”. Bonnys egna ord beskriver hans mammas oro, men idag kan han säkert svara: ”Ja, kanske det mamma, men titta på mig nu!”
Ja, titta på honom ordentligt, denne så starke försvararen i Juventus… och gör ett försök att stirra honom rakt i ögonen, tror de flesta av er kommer att finna det ganska så svårt då Leonardo idag mäter hela 196 cm! Men på den tiden så hade mamma Doria inte helt fel, för bland alla barn som spelade fotboll i Pianoscaranos trånga gränder, i det medeltida kvarteret i Viterbo där Bonucci växte upp, så var Leo minst av alla. Men som om att det inte var nog så var han dessutom ordentligt småtjock. I efterhand så ser vi dock att det inte var något som hindrade honom från att bli en verklig ledare bland sina kamrater i området. Idag är Bonucci en stor förespråkare för all sorts hälsokost och en av de som följer Contes dieter till 100 %!

Giorgio Chiellini
”En doktor i försvaret”
Giorgio Chiellini
Det är sant när man säger att förebilder ofta blir ett exempel att ta efter och att växa upp med. I detta fall gäller det Giorgio, son till en kirurg och en mamma som var manager. Med all säkerhet hade aldrig Chiello nöjt sig med att ”bara” bli en stor fotbollspelare, för han tog ju en doktorsexamen i ekonomi och handel. Bara det är egentligen ett ganska så ovanligt exempel för alla de som sysslar med hans sport.
”Jag växte upp med min mamma och hon var verkligen en tuff kvinna. Jag hyste inga tvivel om att jag under hela min uppväxttid, förutom fotbollen, inte skulle sakna många böcker i min bokhylla, för min mamma fyllde den hela tiden och sade; läs och lär.”
Hans föräldrar, skilda sen lång tid tillbaka, gav honom fundamentala värden i arv som trohet, ärlighet, korrekthet och generositet. Men inte religiösa värden, för Chiello som vuxen är ateist medan hans föräldrar är troende katoliker.

Il Muro Italiano har tillsammans tagit Juventus försvar till en helt annan nivå. Sedan Conte började använda trebackslinjen med BBC framför Buffon har laget släppt in otroligt mycket mindre mål än tidigare och under de två första säsongerna hade Juve minst antal insläppta mål av alla i Serie A. Denna säsong har Buffon fått hålla nollan hela 16 gånger och han tog dessutom rekord i antal minuter i rad utan ett insläppt mål i ligan med hela 745 minuter denna säsong. Det var del 1 och snart kommer del 2 i vår serie ”Att växa upp för att bli Juventino”.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo, Riham