16… 17… 18, Tevez fortsätter att måla och JTV bjuder på video!

18 mål i Serie A och upp i skytteligaledning igen för Tevez del efter doppiettan igår kväll… Vi skrev om Tevez debutsäsong och att han var bättre än den legendariske fransmannen Michel Platini och den gigantiske svensken Zlatan Ibrahimovic bara någon dag sedan och nu är Carlitos lika bra som Super-Pippo Inzaghi som i sin debutsäsong 1997/98 gjorde 18 mål!

Nu återstår frågan om Juventus nya nummer 10 kan bli den första skytteligavinnaren med en Juvetröja på sig sedan Alessandro ”Kungen” Del Piero vann Capocannoniere-titeln säsongen 2007/08? Men vad som också är intressant är ju att Tevez är en debutant i Juventus, så om han skulle vinna skytteligan i sin första säsong i Juventus så skulle han vara den första att  lyckas med denna bedrift sedan Michel Platini gjorde det samma hela 31 år sedan!

Det är egentligen många som har vunnit Capocannoniere-titeln i sin debutsäsong, men det har inte hänt så frekvent den senaste tiden i Serie A. Senast det hände var faktiskt säsongen 05/06 då Luca Toni bjöd på hela 31 mål. Det är alltså så långt tillbaka att det var säsongen då Juventus med Capello tog sin 30:e ligatitel strax innan Farsopoli.

Efter Toni har Totti, Del Piero, Ibra, Di Natale och Cavani vunnit skytteligatiteln, men ingen av dem gjorde det i sin debutsäsong. Zlatan vann titeln med Inter och Milan!

Kungen Alex Del Piero blev säsongen 06/07 capocannoniere i Serie B och 07/08 blev han capocannoniere i Serie A

Senaste Juventusspelare som vann skytteligan i sin debutsäsong var som redan nämn ingen mindre än Michel Platini. Han kom till Juve år 1982 och vann skytteligan tre säsonger i rad… 82/83, 83/84 och 84/85! en sann legend alltså!

Platini var faktiskt den fjärde mannen att lyckas med detta i Juventus, men för att hitta någon spelare överhuvudtaget som vunnit skytteligan i sin debutsäsong får vi gå tillbaka ända till 60-talet.
Totalt har 19 olika spelare vunnit denna titel i debutsäsongen och av dessa har vi:
4 spelare från Juventus och Fiorentina,
2 från Milan, Inter och Lazio, samt
1 från Toro, Bologna, Samp, Atalanta och Piacenza.

Michel Platini med sin guldboll

Juvespelarna som vann skytteligan i Serie A i debutsäsongen är:
Ferenc Hirzer 1925/26 (även första Capocannoniere i BiancoNeri, tredje Capocannoniere i Serie A:s historia och mannen med andra högsta antalet mål i en Serie A-säsong någonsin med 35 mål),
Felice Borel II 1932/33 (som vann skytteligan två säsonger i rad),
John Charles 1957/58, och
Michel Platini 1982/83 (som tog ett Capocannoniere-hattrick genom att vinna skytteligan tre år i rad, ett rekord som bara han och Gunnar Nordahl lyckats med)

Tevez kan alltså skriva in sig i historien med sin fantastiska prestation och JTV de bjuder på en härlig video med alla argentinarens mål i Serie A!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham