Visar Lega Serie A ännu en gång att de aktivt arbetar emot Juve?

I matchen mellan Juventus och Napoli på Juventus Stadium den 10 november i år så sjöng Juvesupportrarna ramsor som:
”Chi non salta é un Napoletano”, som betyder den som inte hoppar hejar på Napoli.
samt
”Noi non siamo Napoletani”, vi är inte Napolisupportrar.

Man kan självklart diskutera och argumentera emot ovanstående översättningar och trots att det faktiskt handlar om ramsor inne i en fotbollsarena påstå att man menar att man inte kommer från staden Neapel istället för att det handlar om att man sjunger att man inte är Napolisupporter. Men då måste man minnas att många Juventini är från Neapel.

Hur som helst så valde Lega Serie A:s sportsliga rättsväsende med magistraten Gianpaolo Tosel i spetsen som bekant att stänga av Juventus kortsidor och ge Juve som klubb dryga böter på 50 000 € för vad som kallades för territoriellt rasistiska ramsor. Då åsyftas visserligen inte de ovan nämnda ramsorna utan det som har tagits upp är andra anti-Neapelramsor som är ”territorielt rasistiska” mot de som bor i Neapel på riktigt. Juventus fick dessutom ytterligare 10 000 € i böter för att några i publiken hade använt sig av laserpekare mot Napolispelarna.

Juvesupportrar drar igång ett tifo där de illustrerar ett vukanutbrott i Vesuvius när Neapel

Trots att supportrarna var helt emot detta beslut så valde Juve att faktiskt gå med på beslutet och att inte överklaga domen. Det känns absolut som det rätta valet då Ultras bland annat sades ha sjungit ramsor om vulkanen Vesuvius som tvättar Napolitanarna rena. Det som Juve gjorde var att de bad om att få fylla kortsidorna med barn istället för att ha sina kurvor helt stängda. Detta initiativ lyckades och Juve kunde ta emot 12 200 barn under 13 år som fyllde Juventus Stadiums kortsidor i matchen mot Udinese förra söndagen.

Vi supportrar bjöds på ett rent spektakel arrangerat av barnen tillsammans med Juve då de unga Juventini bjöd på tifo med flaggor, sjöng ”Storia di un Grande Amore” och hejade på under mer än 90 minuter för att tillslut fira tillsammans med spelarna som dedikerade sin vinst till ungarna. Det var exemplariskt och fantastiskt att skåda. Juventus hade visat Italien en helt ny väg och man sade nej till rasismens alla former.

Men detta är inte vad italiensk media och anti-Juventini har valt att tala om. Utan de har gått på barnen nu och Juventus skall få böta igen. Det var nämligen så att vid varje utspark som Udineses målvakt Brkic sköt så skrek barnen:
”Ooooo…. MERDA”, vilket betyder ”Ooooo… Skit”.
Det är en välkänd ”ramsa” där supportrarna skojar med motståndarmålvakten och det är något som vi har fått höra sedan 2009. Men nu när det är barn så väljer Tosel och det italienska sportsliga rättsväsendet att gå på Juve igen och denna gång handlar det om en bot på 5 000 €. Det är en unik bot och vi har aldrig tidigare sett eller hört något liknande då det som sagt är en ramsa som har använts väldigt frekvent i alla arenor runt om i Italien men som aldrig tidigare har gett böter eller straff. Motivationen denna gång är den att målvakten har hånats, men skall ärligheten fram så är det bara droppen som får glaset att rinna över. Nu vet vi att det finns någon som aktivt arbetar emot Juve!

Vad jag hittills inte har nämnt i denna artikel är vad Napolisupportrarna gjorde på Juventus Stadium när de kom på besök. De vandaliserade bortasektionen då de förstörde toaletterna och slet sönder stolar. Sedan smällde de av fem fyrverkeripjäser/smällare inne på arenan och de kastade föremål som avslitna delar av stolar samt förstörda delar från toaletten på hemmafansen omkring. Utöver detta sågs de även kasta ballonger fyllda med urin på hemmafansen. Omständigheterna ledde till att flera hundra personer fick omplaceras för att undvika problem och fyra personer fick skickas till sjukhus. Detta våld och denna vandalism ledde till att Napoli fick en 50 000 € bot. Signalen som Lega Serie A sänder är alltså klar och tydlig. Våld och vandalism är lika farligt som ramsor och tifo. Det är omöjligt att tolka på något annat sätt. Det sista ordet är dock inte sagt då Juventus har lagt in en officiell anmälan till polisen efter händelserna som delvis kan ses i videofilmerna nedan:

Napolisupportrar kastar ballonger fyllda med Urin:

Napolisupportrar vandaliserar Juventus toaletter i bortasektionen:

Vi skall självklart inte haka upp oss på en match, men tittar vi vidare på det hela så minns vi hur fans från flera olika klubbar runt om i Italien har hånat Juvefansen som omkom i samband med Heyselkatastrofen. Sedan minns vi hur Pessottos självmordsförsök har blivit till något slags skämt som publiken i Italien skämtar om med banderoller. Sedan så är ju anti-Juveramsor något av det mest använda i hela Italien. Men sedan är ju Juventus inte en stad… så man kan väl inte vinkla diskussionen på det sättet?

Att håna Juvesupportrarna som gick bort i Heyselkatastrofen är okej. Att håna Pessotto för hans självmordsförsök är okej. Att ha upp banderoller som kränker Juventini och att måla upp Juventus som en stor bov är okej. Det är inga hån, inga förtal och det klassas absolut inte som något straffbart. Så kan man absolut tolka det eftersom att inga straff eller böter har utfärdats efter sådana händelser.

Men att sjunga att man inte är en Napolitanare… det är inte okej, det är rasism. Speciellt om det handlar om supportrar i Juventus Stadium. Att skrika ”Sk*t”… det är inte okej det heller, det är ett hån mot målvakten. Inte överallt, men på Juventus Stadium är det så. Speciellt när det handlar om barn under 13 år som skriker det. Tosel och Lega Serie A har ännu en gång visat att de arbetar aktivt emot Juventus.

Vi är dock inte klara här utan skall gå in på ytterligare en händelse som under dessa dagar visar situationen. Bara häromdagen så förklarade den nationella italienska olympiska kommitténs högsta domstol (L’Alta Corte del Coni) nämligen att Juventus hade rätt när de överklagade Lega Serie A-rådets beslut som innebar att Juve fick en mindre andel av pengarna från Supercupfinalen. Ursprungliga beslutet togs för att Juventus ansågs ha ”skadat” Lazio ekonomiskt genom att vägra spela supercupfinalen i Peking och därmed skulle Lazio garanteras de 1.8 M € som de skulle få om finalmatchen hade spelats i Peking. Detta trots att de totala intäkterna var 2.4 M € och Juventus vann. Nu har dock CONI fastslagit att det inte är en korrekt uppdelning utan att fördelningen måste vara jämnare så de har ju erkänt att Juventus inte alls var tvungna att spela i Peking och att de därmed inte alls har ”skadat” Lazio ekonomiskt. Men då återstår ju en sak… Juventus fick som första klubb någonsin spela på bortaplan i en SuperCoppa Italiana. Hur ersätter man det? Det gick visserligen bra för Juve, men det var inte för att det blev enklare på bortaplan och reglerna säger klart och tydligt att det inte skall gå till på detta sätt utan att den som vinner Scudetton skall spela på hemmaplan om man inte spelar på neutral mark.

Återigen så ser vi alltså samma mönster och det är klart och tydligt att Lega Serie A arbetar aktivt emot Juve. Det är numera fakta då alla nya saker händer mot just Juventus!

Att Juve inte skyddade sina Ultras när Curva Sud och Nord blev nerstängda var bara rätt som nämnt. Det är oacceptabelt att håna andra och därmed accepterade Juventus straffet. Att Juve dock skall bötas efter att barnen skojar på samma vis som de äldre gör är bara sorgligt. Att sedan allt fokus läggs på en sådan bagatell istället för att man tar upp hur pass fantastisk atmosfären var med 12 200 barn på plats är ännu mer sorgligt.

Juventus har på sin hemsida svarat med ett officiellt uttalande som läses här.

Vi skall dock fokusera på det fina i avslutningen av denna artikel och vi delar på dessa bilder som Juventus lade upp på sin Facebooksida. Gioca con me… Tifa con me (Spela med mig… heja med mig) kallade de detta evenemang.

[fbphotos id=788005524560012]

Juventus TV bjuder också på en härlig video med JuveBambini på Juventus Stadium:

Fino Alla Fine, Forza Bambini é Forza JUVE!!!
/Riham