Trezeguet 360°: ”Jag kommer att arbeta för Juve. Pogba stannar. Nani vore perfekt!”

Imorgon, i samband med matchen mellan Juventus och Roma så kommer alla fansen att få ett tillfälle att hylla David Trezeguet. 19:45, en timme innan avspark så kommer hans ”show” att börja. Andrea Agnelli kommer personligen att hälsa honom välkommen hem och jag är säker på att hyllningarna som David kommer att få uppleva blir till ett oförglömligt ögonblick i hans långa karriär. Vi kommer säkert att få se en stolt Trezeguet med tårar i ögonen. Han är ju utan tvekan en av Juventus största idoler och att hylla honom som sig bör är inte bara en obligatorisk sak, men också ett sätt att visa honom all den kärlek som vi supportrar hyser för denne så sympatiske och härliga människa. Idag så har Tuttosport utkommit med en tvåsidig intervju och här kan du läsa vad man pratade om, ord för ord:

Buongiorno Trezeguet, välkommen tillbaka till Turin. Visste du att fansen drömde om att se dig på plan igen?
“Säg mig var jag ska skriva så undertecknar jag med en gång! Skämt åsido, det glädjer mig enormt att få uppleva denna mottagelse från folket, klubben och spelarna. Igår var jag på träningen för att träffa spelarna och tränaren som varit min lagkamrat och sättet han hälsade på mig var otroligt, något unikt. Det väntade jag mig inte alls, för man förstår inte alltid det man gjort för en klubb, speciellt för en sådan viktig klubb som Juventus. När jag lämnade så var det på ett ganska bryskt sätt, ett moment där jag lämnade ganska så snabbt och jag har alltid känt mig ledsen för att inte ha kunnat hälsa på alla som jag egentligen skulle vilja. Men det som räknas nu är att jag är här och att jag på söndag, i samband med den viktiga matchen mot Roma, får tillfälle att hälsa alla som sig bör.”

Trezeguet intervjuas av Tuttosport

Angående Juventus-Roma, Totti säger att Juventus ibland vinner med domarnas hjälp.”
“Kanske säger han det för att han alltid har vunnit lite själv… hahaha! Skojar, Francesco är en myt.”

Låt oss återvända, din “Blitz” i Turin, vad är det som kokar i grytan egentligen mellan dig och Juve?
“Jag tror jag kan hjälpa Juventus i Sydamerika. Denna klubb har ett stort rykte och nu växer de med alla dessa sydamerikaner i laget, som det för övrigt går mycket bra för. Men Sydamerika är en kontinent som man kan utnyttja på ett bättre sätt än tidigare och jag kan säkert ge Juve en hjälpande hand med detta. Jag har ju pratat med Andrea Agnelli om dessa möjligheter som finns, jag kan ju bli en ambassadör för bianconeri i projektet ”Legends”, men också något mer än det. Jag har ju gått igenom en kurs för att bli en sportdirektör, en slags doktorering som är godkänt av FIFA. Jag håller även på med en kurs som tränare, men min verkliga framtid ser jag som en ledare eller observatör. Kan ju åka runt i Sydamerika för att finna talanger till Juve eller hjälpa dem på alla möjliga sätt i detta territorium.”

Under Moggis tid så fanns där inte många sydamerikaner i Juve…
“Tiderna förändrar sig, för Juventus så öppnade sig en helt ny marknad, nu finns ju Vidal, Caceres, Isla… även Tevez, som är en extraordinär spelare, med i laget. Tevez förtjänar att spela i landslaget, det är en av de mest framstående spelarna i Italien, i ett av de svåraste mästerskapen som finns. Tevez är en mycket viktig man för Argentina och jag är överens med fansen. När jag gick runt på gatorna i Turin och pratade med folk så förstod jag hur älskad han egentligen är. Han har tagit på sig nummer 10, ett tungt nummer. Att ta på sig Alexs tröja, lagets bild, var mycket modigt och kanske var han lite omedveten om dess innebörd. Det härliga med Tevez är att han inte tänkte efter något speciellt, och att han inte såg det som ett problem… detta är hans styrka. I Turin har han funnit det förtroende som han innan kanske saknade, och sen har han ju utan tvekan kvalitet.”

Hade du gillat att spela i ett anfallspar tillsammans med Tevez?
“Har alltid ångrat att inte ha spelat tillsammans med Salas i ett anfallspar, som för mig var ett fenomen. Men han hade otur. Har aldrig spelat par med en sydamerikan, men har spelat med Ibra, Del Piero, Inzaghi och Zidane… varsågod, så dåligt gick det ändå inte? Min tur var detta, att kunna spela med stora mästare. Det förstår du när du inte spelar mer, man saknar dem!”

Hur länge till förblir du en fotbollspelare?
“Jag har sex månader kvar på mitt kontrakt med Newells Old Boys, sen kommer jag nog att återvända till River där jag bör ha ytterligare ett år kvar på mitt kontrakt med dem.”

Man har ju pratat om Colo-Colo…
”Än så länge vet jag inget om det.”

Vad tyckte du om att Del Piero emigrerade till Australien?
“Inom fotbollen handlar det ju ofta om val, även jag valde att återvända till Argentina. Ale har inte bara tagit hänsyn till den australiensiska fotbollen, men kanske mer hänsyn till sin familj och sitt liv. När du lämnar Juventus så byter du alltid till något sämre. Det har jag alltid sagt till de unga spelarna: ”stanna kvar i Juve om du kan.”

Har du föreslagit det till Pogba med?
“Har pratat väldigt lite med honom. Men för mig så bör han stanna kvar i Juve, det råder jag verkligen honom. För en som honom är det viktigt att han stannar kvar, dessutom så spelar han, men det gäller också för de som inte gör det så ofta. Juventus är en klubb som ständigt växer, som hela tiden blir bättre. Pogba kände jag inte till innan, men alla spelarna har sagt till mig att han är ett fenomen. Det gör honom bara gott att stanna kvar i Italien, det vore viktigt för honom, för Juve och för den italienska fotbollen.”

Vad pratade ni om egentligen, du och Conte på Vinovo?
“Jag sade till honom: “Antonio, hör här, jag såg Champions…” men han avbröt mig bryskt och sade: “David, snälla, låt det vara! Jag ber dig, låt det vara!”. Han var fortfarande arg… hahaha! Han är så och det har alltid varit hans sak, denna form av besatthet av att alltid vinna just den pokalen. Men enligt mig, om detta lag håller ihop som det är, så tror jag de kan vinna Champions inom några år. Detta år gick det galet på grund av olika anledningar, men laget är kompakt och grabbarna förstår precis vad Conte vill. Deras spel har inte bara imponerat på mig, det har också revolutionerat detta Juventus med dessa mittfältare. Ett helt nytt sätt att spela men med en gammal vinnande mentalitet!”

För Conte så föddes kanske denna besatthet i Manchester?
“Conte i Juve upplevde en period som var mycket viktigare än den jag upplevde. Som spelare har han vunnit Champions, men sen förlorat tre finaler. För mig räckte det med att förlora en för att bli helt tokig! I Manchester så sade jag till mig själv; jag är fortfarande ung, kan spela denna final en annan gång. Istället så närmade jag mig ju inte ens en sådan final mer! När jag sade till Conte att man har finalen i Europa League i Turin att tänka på och som ju är en härlig sak, så verkade han inte riktigt övertygad om saken. Tanken på Champions svider ännu. Och då sade jag till honom: ”Ja, Antonio, men nästa final i Champions är på San Siro i Milano, vore härligt med San Siro…” och då fick jag honom äntligen att le stort!”

Kanske svider finalen i Manchester ännu mer efter semifinalen mot Real Madrid, kanske Juves bästa match de senaste tjugo åren?
“Den segern med 3-1 var säkert den bästa matchen i mitt Juve. Där åt vi fullkomligt upp dem och därframme hade de Zidane, Figo, Ronaldo och Owen, Reals egna guldbollar. Den matchen vann vi och publiken. Jag minns det som om det var idag, när vi två timmar innan matchen trädde in på plan och såg ett stadion i uppror, kokande och proppfullt. Jag får gåshud av det än idag, titta själv…” [Han visar armen och skrattar gemytligt]

david-trezeguet-conte

Hur kan detta Juventus förstärka sig för att aspirera om Champions?
“Jag har sett att Juve anfaller mycket från sidorna och som går in väldigt snabbt i målområdet. Då hade en som Nani varit perfekt, det är en spelare som är både snabb och teknisk, precis det som Conte vill.”

Är det redan dags att tänka på “post-Pirlo”-tiden?
“Pirlo är ett fenomen och han fortsätter att överraska. Jag såg honom häromdagen och jag stod där och bara gapade med öppen mun. Hans förmåga att sätta bollen framför målet med en enda passning är unik. Men det är logiskt att tänka sig en framtid även utan honom, speciellt med tanken på hans ålder. Han kan emellertid spela ett par år till. Men Antonio sade till mig att han gillar att variera spelet, det vill nog säga att även efter Pirlo så kan man ändra spelsättet.”

Capello hyllar Contes Juve, men innan sade han att just hans Juve, mötte starkare motståndare:
“Ja, tiden har förändrat allt. Men det Juve som Capello hade till förfogande var verkligen ett monster på en individualistisk nivå. Sen var kanske spelet uppsatt med ett mycket kvadratiskt 4-4-2. Där fanns på varje plats  en av de bästa spelarna som fanns på den tiden. Om jag tänker efter så var det helt otroligt! Tänk på vad en anfallare i motståndarnas lag hade framför sig: Emerson och Viera, och om de klarade sig förbi dem så fann de då spelare som Thuram och Cannavaro och om de då var riktigt fenomenala att klara av dem med så hade de ändå Buffon kvar att försöka överlista! I det offensiva spelat så hade Juve en viss Nedved, som sprang fram och tillbaka på vänster sida, den bäste Camoranesi någonsin på högern och längst fram Ibrahimovic, Del Piero… fy fan säger jag bara… hahaha! Sedan kom ju 2006, som gav oss en hård smäll och de som gick till Real, till Barcelona, till Inter… inte till några småklubbar precis!”

Hur skulle ett möte mellan Capellos Juve och det aktuella sluta enligt dig?
“Om jag ser till spelet så svarar jag; 3-2 till Capello.”

Väntade du dig Conte som tränare?
“Ja, det väntade jag mig. Vi har spelat tillsammans i två år, under det första året så spelade jag lite på grund av en skada, under 2001-02 blev han vår kapten under Lippis ledning. Då vann jag min första Scudetto, det var då jag förstod att han skulle bli en tränare. Men inte bara en tränare, utan en riktig Juveman. I omklädningsrummet så var det just han som fick en att förstå vad Juve innebär, när jag kom till Juve så skulle jag genast förstå var jag befann mig och det hjälpte han mig med. Jag är så nöjd för hans skull, han började i botten och kom till slut till Juve med hjälp av egna förtjänster.”

Har Juve behov av Conte eller är det tvärtom?
“Jag tror att talangerna i Juve behöver en som honom. Han hjälper dem, talar mycket med dem och får dem att förstå var de befinner sig. Han har skapat en omgivning som inger lugn och säkerhet, speciellt när du är under press.”

Ser du en annan europeisk klubb i Contes framtid?
“Jag vet inte, men jag hoppas på att han stannar länge till i Juve.”

Llorente, påminner han om dig?
“Det är en intressant “prima punta”. Jag mötte honom när jag spelade i Hercules och han var i Bilbao. Det är en speciell klubb och för honom var det en noterbar erfarenhet. Jag tycker om att han velat ta detta steg framåt, kvalitetsmässigt sett, och att han vill visa att han innehar de kvaliteter som behövs för att tillhöra en högre nivå. Han kunde ju stannat där han var och förbli kungen där. Han tog sin tid för att anpassa sig i Juve och nu gör han bra ifrån sig. Conte har pratat mycket väl om honom, han sade bland annat att det är en mycket intelligent grabb som alltid försöker och gör allt för att förstå allt.”

Till vem ger du Guldbollen, Pirlo eller Totti?
“Ex aequo. Till dem båda! Det förtjänar de, liksom många andra italienska spelare, främst då Buffon. Det som Totti har gjort i Roma är något unikt, han är ett monument, trots att han inte vunnit mycket med dem. Pirlo är en fantastisk spelare, vart än han har spelat har han alltid gjort otroligt bra ifrån sig. Dessutom är han en enkel man med en stor ödmjukhet. Man ser det då de riktiga mästarna också är extraordinära män, och Pirlo är en sådan.”

Är Pirlo populär i Sydamerika?
“Han är den mest älskade av alla italienarna, sen kommer Buffon. Alla målvakter som jag mött har alltid frågat mig om honom, det är en verklig myt där.”
Trezeguet  vinovo
Vilken är den mest konstige spelaren som du har känt under dina 10 år i Juve?
“Kanske Camoranesi. Det är för övrigt en av mina bästa vänner än idag. Jag lärde känna honom i Juve, jag vet inte om man ska definiera honom som konstig, men det är utan tvekan en stor personlighet. När jag var i Juve så var han bättre än Figo som ytter och då och då så satte han igång med sina tokigheter som fick alla att skratta i omklädningsrummet.”

Och Montero?
“En underbar personlighet. Han var en av de viktigaste i omklädningsrummet. Han fick en verkligen att förstå vad Juve var för något. För honom så existerade bara söndagen, under veckan alla fria, men på söndagen så visste du att man kunde räkna med honom, en stor spelare. Motståndarna var rädda för honom. Man såg terrorn i anfallarnas ögon, de flyttade sig till den andra sidan om Paolo var i närheten. Hans teknik var; första ingreppet skulle vara hårt för att få dem att förstå vilken luft man andades på plan. Sedan pratade han kontinuerligt med motståndarna, han fick dem att bli som tokiga, man var verkligen rädd för honom.”

Aldrig spelat mot honom?
“Jo det gjorde jag en gång, Uruguay-Frankrike, där han spelade ihop med Lugano som är ytterligare en skrämmande typ. Man visade ut Henry efter bara 5 minuter. Tror det var det enda röda kortet i Titis karriär. Jag vet inte vad han hade gjort eller vad han lär ha sagt, men han blev helt utom sig och efter bara knappa fem minuter så gjorde han ett mordiskt ingrepp på en terzino som inte ens hade med saken att göra… Boom… rött kort direkt! Jag närmade mig Montero och frågade honom; vad sade du till honom egentligen? ”Inget speciellt!”, svarade han med en oskyldig min… hahaha! Med Montero så spelade man alltid med 12 man, men om du hade honom mot dig så betydde det stora problem.”

Vem vinner VM i Brasilien?
”Argentina har ett intressant lag. Frankrike kommer att överraska, trots att de led mot Ukraina. De har kvalitet och en tränare som är kapabel att sköta om gruppen. Man har kritiserat Italien, men de kommer alltid fram ändå. Prandellis Italien gillar jag verkligen. Jag ser att Juves ”Azzurri” verkligen är laddade inför detta, kanske är det lite väl tidigt, för de måste ju vara det även till sommaren. Sen Spanien, Brasilien som ju spelar hemma, Colombia är inte heller dåliga. Tränaren, Pekermann, från Biesla, är en som älskar att studera motståndarna. Jag vet inte om han har de rätta kvalitéerna men han kan vara en outsider.”

En minst sagt genomgående och mycket detaljrik intervju som bjöd på gott och blandat… tack så mycket Trezegol, imorgon får du din välförtjänta hyllning på Juventus Stadium, sedan bjuder vi på dans i mer än 90 minuter!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo