Tidningarnas betyg – Omg. 8, Serie A – Fiorentina 4-2 Juve

Omgång 8 av Serie A bjöd på två stormatcher. Roma tog emot Napoli och visade att de är att räkna med i år och samtidigt så åkte Juve till Florens för att möta Fiorentina. Omgångens stora vinnare blev självklart Rudi Garcias Roma.

Juventus hade inte förlorat sedan 1998 mot Fiorentina i Florens, men sviter bryts förr eller senare och trots att Juve tog en välfötjänt 2-0 ledning innan halvleksvilan och flera gånger efter 45 minuters spel hotade och var nära att öka på till 3-0 så tappade man ledningen och förlorade. Florens kokade över och firade med Champagne, hela Italien utom Juvefansen skrek av glädje, tidningarna fylldes med rubriker och tv-kommentatorerna skrek sig hesa. Juventus har förlorat för första gången i år och Roma ångar på. Bianconeris dröm om att ta en tredje raka Scudetto fick sig en törn, och alla andra njuter när damen lider.

Förklaringen till varför Juve förlorade stavas enligt min mening ”för högt satsande”. Att Juve förlorar borta mot Fiorentina är på förhand inget större mirakel, man hade kunnat acceptera en förlust i en så svår match som redan förra säsongen kunde ha resulterat i 0 poäng. Men när Juventus leder med 2-0, då brukar matchen vara slut. Det hände Capello vid ett tillfälle att han tappade en 2-0-ledning och det var borta mot Inter, men då slutade det 2-2. Denna gång blev det inte 2-2 utan 4-2 och en förlust som skrivs in i historieböckerna efter 5425 förlustfria dagar för den gamla damen.

Många är de som nu jämför och talar om att Juventus var ”bättre” under sin första säsong med Conte, men faktum är att Juve efter 8 omgångar visserligen var obesegrade, men samtidigt hade de resultatet 3-5-0 (V-O-F) och därmed 14 poäng. Juventus har denna säsong resultatet 6-1-1 (V-O-F) och därmed 19 poäng och 5 poäng mer än vid samma tidpunkt under den oförglömliga säsongen 11/12.

Om man inte vågar riskera så kan man ibland inte vinna och det var till att börja med det främsta receptet till att Juventus gick obesegrade en hel ligasäsong. I många matcher så anföll de bara med anfallarna och höll nere resten av laget för att inte släppa in. Juve hade precis genomgått två otroligt tunga mästerskap med väldigt många insläppta mål och det ville man ändra på, så Conte gjorde vad som behövdes och införde denna disciplin. Juventus har nu efter två lyckade säsonger och efter att ha fått ordning på defensiven istället gått in i en period i vilken man stundvis använder en slags Gung-Ho-taktik som säger att alla skall anfalla samtidigt. Vi har fått se det vid ett flertal tillfällen och det har faktiskt varit lyckat då Juve ibland har svarat ett insläppt mål med ett mycket snabbt kvitteringsmål, som mot Inter borta. Men problemet ligger i att man någon gång även måste tänka bakåt… att anfalla med 8-9 man straffar sig till slut. Speciellt när motståndarlaget har kvicka och dödliga spelare som Cuadrado och Beppe Rossi.

Asamoah var allt annat än på sin plats för att markera vid tredje målet och Chiellini var vänster ytter samtidigt som Barzagli var precis utanför straffområdet momentet innan omställningen som ledde till att det fjärde målet kom. Innan det var pressen helt utebliven vid 2-2 målet samtidigt som Buffon sov och 1-2 målet kom på en straff som otroligt nog slogs in bara 14 minuter innan alla övriga misstag.

Cuadrado som hade assisterat Pogba i första halvlek och mestadels legat på gräset efter att ha blivit fullkomligt krossad i 66 minuter var plötsligt matchhjälte tillsammans med Pepito Rossi som knappt hade fått känna på bollen. Att bygga något tar tid, men en kollaps kan ske på bara några sekunder. Det viktigaste för Juventus är att lära av sina misstag. Detta har aldrig hänt Contes Juve förr, men nu när det faktiskt har hänt får vi hoppas att det aldrig upprepas igen.

Enda frågan som nu kvarstår? Ja just det… hur betygsattes (hårt sågades) spelarna av de italienska tidningarna?

Idag kommer betygen från Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och TuttoSport (TS). Observera att ordningen är precis som den nämnda i texten, dvs först GdS, sedan CdS och slutligen TS:

Buffon – 4, 5, 4.5
Buffon släppte in 4 mål i Juventuströjan för första gången på 10 år enligt italienarna. Det blir helt klart oförglömligt för Superman som inte stod för en enda minnesvärd räddning utan i princip släppte in samtliga farliga skott han fick på sig. 8 mål på 3 matcher börjar göra att kritikerna nu höjer rösterna och vill ha Marchetti som Italiens målvakt. Tuffa tider bjuder på otroligt låga betyg. 4 av GdS är bottennappet. CdS är något mer skonsamma med 5, medan TS möter halvvägs.

Barzagli – 5, 5.5, 5
Andrea Barzagli saknar Lichtsteiner. Inte lite, utan otroligt mycket. När Padoin inte fyller på eller pressar högt upp på motståndarna tvingas Andrea ut ur sin position för att rädda situationen hela tiden. Han var till och med nära på att slå inlägg i första halvleken. I den andra halvleken kommer egentligen inget mål från hans kant, men den naiva anfallstaktiken gjorde att Barzagli var strax utanför straffområdet när Cuadrado fick en boll serverad att springa på. Löpduellen förlorade Barzagli då han redan var 10 meter bakom från början och 4-2 var ett faktum. Ett högt betyg är en omöjlighet när Il Muro inte kan stoppa målkavalkaden på något sätt. 5.5 blev högsta betyget medan GdS och TS är eniga om att 5 räcker.

Bonucci – 5.5, 5, 4.5
Bonny var ett monster i första halvlek. Blev saxad bakifrån av Aquilani i första halvlek i en situation som skulle genererat ett solklart rött kort. Men trots att han hade både rivmärken på benen och att smällen var hård och att även shortsen fick bytas ut då de hade gått sönder så ställde sig Leo upp och bjöd på den ena perfekta tacklingen efter den andra. Bollarna som levererades upp i bana var super för dagen, men så plötsligt kom blackouten som var kollektiv och Bonny kunde aldrig göra något när defensiven läckte som ett såll. Betyget är horribelt och påminner om det från matchen mot Galatasaray, varför tog ingen initiativet och lugnade ner sina medspelare?

Chiellini – 5.5, 5.5, 5
Från en av de bästa på plan mot Milan till en av de minst intelligenta mot Fiorentina. Mot Viola så definierade Giorgio, efter att ha inlett med 66 fantastiska minuter, hur man inte skall spela när man är en back i en trebackslinje. Han var alldeles för högt upp och kom helt fel i positioneringen. Uppåt bidrog han inte med något mer än att ge ytor bakåt till motståndarna och det såg bara fel ut när han skulle försöka slå offensiva passningar. Passningssäkerheten låg på 71.4 % och det visar vad som gick fel… svåra passningar högre upp i bana är inte King Kongs uppgift. Passa bollen till de bollskickliga och låt bollen göra jobbet genom att låta den rulla. Att vara offensiv kan resultera i mål, men huvudet måste användas. Mot Lazio i Supercupfinalen var anfallet super, men mot Fiorentina gav det bara ytor bakåt. Betyget är inte bra, men ändå bäst bland backarna.

Padoin – 4.5, 5, 5
Isla eller Padoin? Det börjar luta åt Isla igen. Lichtsteiner och Caceres, kan ni snälla komma tillbaka? Mot Milan var betyget i snitt 5 och nu ligger det under 5 för Simone. Han är på helt fel position och får dessutom ställas emot en av de bästa yttrarna i Serie A. Det första helt lyckade draget som Montella på Fiorentinabänken gjorde var ju att byta position på Cuadrado. Från högern till vänstern och plötsligt var motståndaren inte Asamoah utan Padoin… fritt fram och 4 mål kom ganska så snabbt därefter. Om Padoin ska spela så bör han få spela centralt och bara kriga om bollar. Att tvinga honom försöka springa allt vad han orkar i 90 minuter och slå vassa inlägg hjälper ingen, minst av alla stackars Simone som redan får utstå en otrolig kritik i Juvetröjan.

Pogba – 6.5, 6, 5.5
Pogba var riktigt bra i första halvlek och gjorde 2-0 målet, men trots att han gjorde mål så förlorade Juve (för första gången det händer då Juve alltid vunnit annars). Vinner tyvärr för lite bollar på mitten (bara tre) och bidrar inte alls lika mycket i det defensiva. Sedan försöker han ibland med för mycket. Diamanten behöver slipas mer och mogna, men potentialen är såklart oändlig. Av GdS får Pogba ett bra betyg med 6.5 men TS är missnöjda och ger 5.5 eftersom att den defensiva biten lämnade en del att begära.

Glädjescener innan blackouten som kostade 4 mål

Pirlo – 5.5, 6, 6
Pirlo var magisk under hela perioden som Juve dominerade. Han vann tillbaka hela 7 bollar och fördelade bollar mot alla håll utan att motståndarna kunde stoppa honom trots en hård markering. Han dribblade dessutom av sina motståndare och bjöd på en mycket fin insats. Men så kom blackouten och då försvann Pirlo helt. Slutbetyget blir knappt godkänd av GdS men helt okej av CdS och TS.

Marchisio – 5.5, 5, 5
Vidal saknades från start och Marchisio fick axla det största defensiva ansvaret bland mittfältarna. Det skötte han galant när han tillsammans med Asamoah totalt plockade bort Cuadrado från matchen, men när Juve väl tappade fokus så befann sig speciellt Claudio i ett ingenmansland. Betyget är väldigt lågt och tyvärr har han fortfarande inte fått något högt betyg denna säsong. Mycket dåliga nyheter inför den så viktiga matchen mot Real Madrid.

Asamoah – 5, 4.5, 5
En sak som inte ändras med Asamoah är att han alltid efter att ha spelat med landslaget är mycket sliten. Det blev inte mycket spring och han bjöd inte på många offensiva räder. I den första halvleken var han visserligen super i defensiven, men i samband med att han orsakade första baklängesmålet när han drog på sig en straff i andra halvleken så gick prestationen ner och han tappade markeringen totalt vid tredje målet. Blev utbytt och hade dragit på sig ett gult kort och får därför väldigt dåliga betyg. CdS är minst skonsamma med 4.5. Den riktiga Asa-Teknik behövs mot Real!

Asamoah hade en tuff dag

Llorente – 6, 6, 6
Fernando är ett lejon. Han är stark och vågar utmana. Sedan håller han upp bollen på ett sätt som ingen annan kan i Juve. När Licht och Asamoah är tillbaka på allvar kommer han att få till ett fint samarbete då han kan slå ut bollarna till spelare som både kan utmana och slå inlägg. Llorente slog passningen till Tevez innan straffsituationen och öppnade upp ytor fint hela tiden när chanser skapades. Klacken som tunnlade en back och kom fram till Tevez var otroligt läcker och han trivdes verkligen på plan. Han serveras tyvärr inte och inläggen är antingen otroligt dåliga eller icke existenta. Baklängesmålen är aldrig något som Llorente kan belastas för och tidningarna är nöjda och ger en gemensamt stabil 6:a.

Tevez – 6.5, 6.5, 6
Fixade straff och tog själv hand om den, sedan var han farlig hela tiden när han dribblade, sköt, spelfördelade och allt annat. Tevez är alltid bäst i Juve, det är vi vana vid nu. Han saknade inget mot Viola och med Llorente är samarbetet mycket fint. Det är bakåt som man hittar det verkliga problemet just nu. Tevez fick sitt första gula kort i Juvetröjan, men det var otroligt hårt dömt av en övertänd Rizzoli. 6.5 är just nu standard lägsta betyg av GdS, men TS har mer att kräva och ger 6, kanske var det kortet som förstörde?

Tevez jobbade hårt som alltid

Vidal – 5, 5, 5
Satt på bänken efter alla problem han hade orsakat med att missa flyget hem. Skämtade glatt på sidan och värmde upp med härliga skratt, men var fanns fokuseringen? Syntes inte alls, mer än när han skrek att Borja Valero tog med handen innan 3-2 målet. Vidal fick även en smäll under matchen och spelade sedan på halvfart trots att man behövde komma in i matchen igen. 5 blev betyget.

Giovinco – 5.5, ej betygsatt, ej betygsatt
Hur GdS hinner betygsätta atommyran på 12 minuter i vilka Juve inte hade några minnesvärda anfall har jag svårt att se. TS och CdS betygsätter inte och det känns mycket mer rättvist.

Motta – ej betygsatt
Att Marco Motta skulle få speltid var det få som skulle våga tippa på. Men så blev det. Ett inlägg som gick långt över allt och ett gult kort på 7 minuter. Men ett betyg slipper han den gode Marco.

Conte – 5, 5, 5
Klagomålen på Conte har haglat in under säsongen och nu fick kritikerna massor med godis att tugga på. Att Juve äntligen inleder bra var härligt att se. Men desperationen och det ständiga anfallandet när man leder var inget man kände igen. Det är självklart Contes uppgift att skrika på sina spelare och säga till dem att hålla sina positioner om de inte gör det. Den huvudlösa anfallsfotbollen på slutet som resulterade i 3 baklängesmål på bara 4 minuter är något som Mister måste ta på sig. Han är tränaren och mannen som skall ställa ordning när en blackout kommer. Här visades orutinen ur sin värsta sida. 5 är ett rättvist betyg som alla är eniga om.

Mister Conte, vad händer nu?

Spelarna får denna gång snittbetygen 5.38 av GdS, 5.42 av CdS och 5.21 av TS. I Champions mot Galatasaray gav GdS Juve 5.29, men denna gång så slog TS lägstarekordet genom att dela ut 5.21. Att dominera i 66 minuter men sedan släppa in 4 mål och förlora grovt kostar på alla plan. Det är bara anfallare som kan ”komma undan” och det fick vi se på betygsättningen. Hattrickhjälten Giuseppe Rossi fick samtidigt betyget 9 av GdS och CdS samt 8 av TS!

I bästa fall blir detta en erfarenhet som Conte tar med sig. Man kan förlora ett slag, men det innebär inte att kriget är över. Vår general har mycket att tänka på och han har säkert många lösningar framåt.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham