Tidningarnas betyg – Omg. 7, Serie A – Juve 3-2 Milan

Omgång 7 av Serie A bjöd på tre stormatcher. Lazio tog emot Viola i en mållös match, Roma åkte till San Siro och förnedrade Mazzarris Inter och Juventus… ja de tog emot Milan och för tredje gången denna Serie A-säsong så vände de och vann.

Milan som med Galliani i spetsen länge har klagat på Muntaris spökmål fick redan efter 24 sekunder se Muntari måla och ge Milan ledningen. Juventus var mycket passiva och Asamoah bjöd på en stor miss när backtrion försökte ställa Muntari offside. 0-1, men det var startsignalen för ett riktigt bombardemang av Juventus på Abbiati. Det tog inte lång tid att tvinga Milanmålvakten till flera räddningar och till slut kvitterade Juventus genom en frispark av Pirlo. Många var de som ville se Matri göra mål på sitt gamla lag, men det blev istället Mozart som fick sätta sina naglar i sitt gamla lag som inte trodde på honom.

Efter halvleksvilan var Juventus extra motiverade och de fortsatte att sätta press på Milan. Marchisio och Vidal pressade och vann bollen högt upp i banan och ett snabbt kombinationsspel spelarna emellan ledde till att en precis inbytt Sebastian Giovinco gav Juve en välförtjänt ledning.

Mexes var bråkig och skulle absolut ha blivit utvisad då han boxade Chiellini i straffområdet, men en miss av domarteamet räckte inte för att hålla rättvisan borta. Mexes visades ut efter två andra tacklingar, frisparken slogs i ribban och ingen mindre än Chiellini själv satte den tredje bollen i mål. King Kong visade Barbie skillnaden mellan fotboll och anti-fotboll!

Juve var inte lika koncentrerade som de annars är och ett misstag av Pogba ledde till att bollen tappades och att Muntari gjorde ett mål till. Det blev inget spökmål, utan två riktiga mål för Muntari. Men det räckte inte ändå. Juve drog det längsta strået och vann med 3-2 och historien upprepades då domare Rocchis förra match i Turin även den slutade med 3-2 till Bianconeri mot Rossoneri.

Enda frågan som nu kvarstår är hur spelarna betygsattes?

Idag kommer betygen från Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och TuttoSport (TS). Observera att ordningen är precis som den nämnda i texten, dvs först GdS, sedan CdS och slutligen TS:

Buffon – 6, 6, 6
Buffon som släppte in 2 mål för första gången denna säsong mot Galatasaray fick smaka på två mål även mot Milan. Målen kunde han absolut inte belastas för och utöver det testades han två gånger på riktigt. Första gången bjöd han på en härlig räddning efter Zapatas ostörda distansskott och i den andra halvleken stod Buffon för en superräddning när han snabbt rusade ut och stoppade ett friläge. Alla tidningar är överens om att Buffons insats är godkänd trots två insläppta bollar.

Regnet föll, men tårarna sparades... i alla fall för Juventus del!

Barzagli – 7, 6.5, 6.5
Andrea Barzagli är nu tillbaka på allvar efter skadan som fick honom att gå på halvfart. Att Milan knappt hade några minnesvärda chanser utom målen är väldigt mycket Andreas förtjänst och hans sätt att hela tiden hålla en hög linje och driva uppåt är ypperligt. Det enda som saknas är en formtoppad Licht på plan för att Barzagli skall kunna vara helt säker och våga satsa ännu mer. Betygen var höga och det med all rätt. GdS ger 7, medan CdS och TS är lite mindre imponerade och ger 6.5.

Bonucci – 6, 5.5, 5.5
Efter misstaget mot Galatasaray känns det som att Bonny är lite mindre säker och framförallt var passningssäkerheten låg med hela 10 felpassningar. Leonardo belastas ej direkt för något mål denna gång, men han kan oerhört mycket mer än vad han levererade. GdS ger honom det stabila betyget 6, men TS och CdS är missnöjda med osäkerheten som gjorde sig synlig. Kanske kan landslagsuppehållet få honom på andra och mer positiva tankar?

Chiellini – 6.5, 7, 6.5
Giorgio mot Philippe, eller skall vi kalla det för King Kong mot Barbie? Chiello var ett monster på plan mot Milan. I luftrummet var han totalt dominant och han drev på uppåt som om att han vore en offensiv mittfältare emellanåt. När det inte fanns alternativ att passa så tog han många steg upp i bana för att ge yta till medspelarna och samarbetet med Marchisio och Asamoah var exemplariskt under den största delen av matchen (undantaget var i öppningsminuten). Ett mål blev det dessutom och därmed besegrade King Kong rivalen som tog till mycket fula knep. Chiellini skulle absolut haft en straff och Mexes skulle blivit utvisad redan från början. Men en riktig man behöver inget alibi… Giorgio reste sig och jobbade på och målade för andra gången denna säsong med ett mål som satte spiken i den röda djävulens hjärta. Betygen är bra och det absolut bästa sedan missen mot Inter. Mina damer och herrar… Chiello är tillbaka!

King Kong har återvänt till sin tron!

Padoin – 5.5, 5, 5.5
Isla eller Padoin? Det spelar just nu ingen roll… någon fin fotboll bjuds man inte på. Det som ”Paddan” gör bra är att han i princip är felfri. Men det stora problemet är att han är för passiv för att det skall hända något. Det hjälper inte att ha en 100 %-ig passningssäkerhet när alla 18 passningar är till de närmaste spelarna och inte bidrar med någon farlighet framåt alls. 5.5 blev högsta betyget och misstaget i den andra halvleken vid ställningen 1-1 gjorde att Conte tog in Pogba istället. CdS var minst övertygade och gav betyget 5/10.

Vidal – 5.5, 6, 6
Vidal var osynlig i den första halvleken och pressade inte riktigt som han brukar. Men efter halvleksvilan hände något (Conte skrek?) och han jobbade mycket hårdare. Totalt återvanns 7 bollar och tillsammans med mittfältskollegan Marchisio kombinerade han i en fantastisk och avgörande pressaktion som avslutades med en härlig assist till Sebas 2-1 mål. GdS kräver mer av Chilenaren och ger ett något lägre betyg, men övriga tidningar är nöjda och ger 6. I samband med assisten är Vidal nu delat bästa målskytt och assisterare i Juventus hittills denna säsong.

Pirlo – 6.5, 7, 6.5
Senast skrev vi ”Pirlo har börjat hitta formen”. Då blev det ju säsongens första assist och denna gång fortsatte formkurvan uppåt och Pirlos frisparkar var i princip avgörande. En gick i mål när han gjorde säsongens första och det första mot laget som inte trodde på honom och gav honom en bic-penna som avskedspresent. Den andra frisparken träffade ribban och på returen var King Kong där för att avgöra. Mozart njöt nog extra mycket den kvällen och betyget är välförtjänt bra. CdS kryddar till det lite extra med en 7:a annars är det 6.5 som gäller för övriga tidningar.

Mozart talar med fötterna: "Tack för pennan Galliani, här har du 0 poäng tillbaka"

Marchisio – 5.5, 6, 5.5
Denna gång fick Pogba stå över en match medan Marchisio startade. Att komma tillbaka snabbt från en skada är inte enkelt men det har Claudio lyckats med. Hans presspel och otroliga defensiva slit var avgörande för att ge betydligt mycket mer yta till Pirlo och när han vann tillbaka bollen i mittplanen så var det ett avgörande ögonblick som banade väg för 2-1 målet. Tidningarna kräver lite mer och det förstår man. 5.5 blev lägsta, medan stabila betyget 6 blev högsta betyget. Det som saknas är fler minuter i benen, för Marchisio är som bäst när han springer som mest och det kommer när som helst!

Asamoah – 6, 6, 6.5
En sak som är slående gällande Asamoah denna säsong är att när han vill anfalla så är det inte mycket som kan vara i hans väg. Det brukar resultera i mål (som mot inter) eller i mycket farliga chanser. Att ta bollen från Asa-teknik är inte enkelt. Men det finns ett stort problem och det är att han oftast är mycket defensiv. Vad det exakt beror på är svårt att besvara, men det kan mycket väl vara Contes direktiv då Juve dessa dagar släpper in alldeles för många bollar. Betyget blev bra trots att Kwadwo kan mycket mer och att hans dåliga positionsspel orsakade att offsidefällan inte fungerade vid 0-1 målet. 3 skott och 3 återvunna bollar visar på en något passiv Asamoah som dock vågar testa lite. 6.5 av TS blev högsta betyget.

Quagliarella – 5, 5.5, 5.5
Från bäst i Juve till vilse på plan och helt uddlös. Quaglia är kanske en supersub bara? Betyget blev lågt och det förstår man… 2 lyckade dribblingar av 9 försök talar ett tydligt språk om insatsen. Men sedan så har han ju betydligt mer vilja än Matri som bara försökte på en dribbling och givetvis misslyckades med den. Duellen Matri vs Quaglia blev inte alls sevärd.

Tevez – 6, 6.5, 6.5
0 skott på mål? Det gör inget… Tevez jobbar kopiöst mycket ändå. 5 lyckade dribblingar blev det och många framspel. Sedan ordnade han ju första frisparken som ledde till Juves kvitteringsmål. Carlitos skulle haft en straff kort därefter, men domaren friade. Tevez svar? Upp och jobba! Bara den inställningen skall ge ett högt betyg. 6.5 gavs ut av TS och CdS, men GdS kräver att anfallaren skall ta sin roll som anfallare och assistera eller göra mål, annars är det 6 som gäller.

Pogba – 6, 6, 6
Kom in istället för en inaktiv Padoin och satte absolut fart på spelet. Han är mycket säker med bollen och håller starkt undan sina motståndare. Dessutom har han ett fint inlägg och dessa egenskaper gör honom lämplig ute på kanten trots att han egentligen skall spela centralt. Problemet är dock det defensiva och hans unga och oerfarna sinne fick honom att spåra ut helt när han på egen planhalva skulle hålla undan och dribbla av tre man. Resultatet blev att Milan vann bollen och gjorde mål. Buffon visade sin vrede och det var tur att Juve höll ut och inte släppte in på hörnan i slutet av matchen. Pogba blir trots misstaget godkänd och det visar på att han verkligen gjorde ett bra jobb i resten av matchen. Utan misstaget hade betyget säkerligen blivit 0.5-1.0 enheter högre.

Giovinco – 7, 7, 7
Sebastian Giovincooo… atommyran, eller mannen som skjuter hål på Milans mål? Bara att välja och vraka. Milan hade inför matchen mot Juve släppt in 55 % av sina mål på nick. Conte valde då att sätta in sin kortaste spelare i truppen. De flesta klagade, men två minuter efter bytet skickade Gio upp Zapata på läktaren med sin magnifika touch och därefter sköt han in bollen i mål och gjorde hål i nätet! 2-1, Juventus Stadium exploderade och Juventus vann mycket tack vare den briljanta insatsen. Seba visade prov på en fantastisk spelvilja i resten av matchen och ordnade även ett andra gula kort till Mexes samt frisparken som resulterade i 3-1 målet. Avgörande på plan och bäst på plan, tack för det kära Juveson!

Seba var minst på plan, men även störst på plan, fråga gärna Zapata om hur korven smakade uppe på läktaren!

Llorente – ej betygsatt
Många hade valt att plocka in Llorente istället för Quaglia när Conte valde Gio. Men spanjoren kom in sent i matchen istället för en trött Tevez. Det hände inte mycket och Llorente blir inte betygsatt. Det som är mest synd är absolut att Il Re Leone nu har fått stå utanför landslaget för andra gången i rad. Det krävs en ordentlig höjning och att han kommer igång på allvar för att han skall få vara med i VM och försvara sitt VM-guld från 2010!

Conte – 6, 6.5, 6
Klagomålen på Conte har haglat in. Två saker stämmer till 100 %. Juve är mindre koncentrerade bakåt och Juve reagerar inte förrän motståndaren har gjort sin röst hörd. Juve har nu släppt in första målet i matchen i 6 av 10 spelade matcher och det är absolut inte okej. Man har dock hämtat upp resultatet 3 gånger och vänt på resultatet 3 gånger. Det får man inte glömma. Tränarens halvlek är den andra halvleken och då har Juventus gjort 15 av sina 21 mål. Det är siffror som visar på hur pass mycket Conte ger spelarna. Att ta in Giovinco var ett magnifikt och väldigt lyckat drag och att våga satsa på Pogba på högerkanten var även väldigt bra trots misstaget. Att ha viktiga spelare som Licht, Caceres, Pepe och Vucinic skadade, men ändå lyckas få ut så mycket av laget är en fin bedrift. Många av Juves spelare spelar långt över sina egentliga förmågor med hjälp av Contes tips och motivationsförmåga och det vore bara naivt att blunda för hur spelare växer med Mister vid sin sida. Betygen är stabila och goda och CdS väljer att ge lite extra för det geniala bytet.

Allt är inte solklart, men det börjar bli klarare

Spelarna får denna gång snittbetygen 6.04 av GdS, 6.15 av CdS och 6.08 av TS. Det är en ordentlig höjning av snittbetygen om man jämför med senaste matchen i Champions där GdS gav Juve 5.29. Sämsta betyget fick självklart Mexes som fick 4 av samtliga tidningar och bäst i Milan var Muntari som med två mål fick betygen 6.5, 7 och 7 med samma ordningsföljd som ovan. Egentligen var betygen ganska snåla denna match om man tittar på de individuella betygen vilket visar på att tidningarna inte uppskattade de enskilda prestationerna så mycket. 7 av alla var det bara Gio som fick.

Bäst denna omgång av alla i Serie A var Totti som fick magnifika betyget 9 (!!!) av CdS. Av GdS fick han 8.5 (!!) och TS gav 8 (!). Det gav alltså 8.5 i snitt och det är den högsta betygsättningen sedan Pogbas show mot Udinese förra säsongen som genererade 8, 8 och 9 i betyg.

Ett högre betyg och en vinst mot Milan ger en härlig moralhöjande effekt innan landslagsuppehållet. Det är viktigt. Låt oss nu bygga vidare på det positiva… Avanti!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham