Tidningarnas betyg – Gruppspelsmatch 6, Champions – Galatasaray 1-0 Juve

Efter fyra poängtapp i fem matcher stod Juventus med kniven mot strupen trots första vinsten mot FCK. Contes mannar var tvungna att minst ta en poäng borta mot Galatasaray i Istanbul för att kunna avancera i Champions League och ta sig till en åttondelsfinal för andra året i rad. Matchen drog igång som planerat och Juve såg mycket stabila ut då de hade matchens enda riktigt farliga chans (genom Llorente) och Galatasaray inte tilläts något alls i anfallsväg. En ordentlig hagel- och snöstorm drog dock in och på mindre än tio minuter blev planen helt täckt och domaren bedömde efter ett tag att det inte gick att spela klart då Galatasaray inte alls hade organiserat sig så att de var beredda för en sådan situation (trots att man visste att det skulle hända). Matchen stoppades i den 31:a minuten och återupptogs dagen efter på en plan som var många gånger värre än vad den såg ut kvällen innan. Om man har skjutit upp matchen på grund av dåligt underlag, varför kan man då plötsligt bara 17 h efter det spela igen på ännu sämre underlag? Bara UEFA kan svara på det.

Matchen återupptogs som sagt och startade från den 31:a minuten. Juventus körde på så gott det gick och hotade vid ett par tillfällen i återstoden av den första halvleken. Men i den andra halvleken som var 300 % längre än den första under onsdagen så anföll Juventus på en planhalva som närmast kan beskrivas som en potatisåker. Det var i princip omöjligt att spela, och det vi fick se var mycket långt ifrån fotboll. Paul Pogba försökte dribbla och passa, men bollen fastnade bara på vägen. Lichtsteiner gjorde det bästa av situationen och sköt bollen fem meter framför sig när han skulle dribbla. Juventus var även smarta och utnyttjade bollinnehavet så gott det gick, men problemet var att under omständigheterna så var det oerhört riskabelt att försöka försvara sig och hålla boll då bollbanan helt enkelt var oförutsägbar. Det var omöjligt att kunna förlita sig på defensiven denna dag och enda sättet var att hålla bollen så långt ifrån målet som möjligt. Det fungerade i 85 minuter och Galatasaray knappt hotat alls. Men efter Gigis enda räddning i matchen (som var fantastisk) fick Galatasaray en chans till och då slog Sneijder till. Juventus som omöjligt kunde anfalla på andra sidan av planen kunde aldrig svara trots två offensiva byten.

Till vänster ser man planhalvan som Juventus anföll på i den andra halvleken och till höger ser man planhalvan som Gala anföll på.

Att Juventus åker ut efter att de redan har tappat poäng i fyra av fem matcher kommer inte som en överraskning och man får helt enkelt skylla sig själv när man inte lyckas avgöra tidigt utan lämnar allt till sista matchen. Slumpartade avslutningar är mycket sannolika och man måste göra allt i sin makt för att undkomma sådant. Matchen var dock absolut inte något som kan kallas för en fotbollsmatch då det uppenbarligen inte alls gick att spela fotboll. Allt blev till ett lotteri där misstagen avgör. Det är absolut inte denna nivå man hoppas få se Champions League på och UEFA bär på hela ansvaret för denna skandal. Självklart bär ingen annan än Juventus själv skulden för att de inte tar sig vidare, men UEFA bär på skulden för att Galatasarays otroligt dåliga och amatörmässiga organisation fick göra precis vad de ville. Så bör det inte se ut på denna nivå och vi hoppas slippa se sådant igen.

Att betygsätta en prestation som gårdagens är för mig personligen omöjligt. Hur skall man betygsätta passningsspelet när det inte går att passa normalt? Jag är säker på att om Juventus får spela regelbundet under sådana här förhållanden så kan de bli bättre, men vad tjänar det till? Detta var inte fotboll och jag vet inte vad som skall betygsättas om jag skall vara ärlig. I princip lät mina kommentarer under matchen: ”Nej Paulie, passa inte, det går inte!”. Då är något fel och matchen skall under inga omständigheter behöva spelas såhär.

Hur som helst så kommer idag betygen från Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och TuttoSport (TS) som verkligen skall berömas för att de gör sitt allra bästa:

[table id=9 /]

Spelarna får denna gång snittbetygen 5.77 av GdS5.81 av CdS och 5.77 av TS. Det är väldigt intressant hur tidningarnas totala betygsättningar nästan är helt identiska och det kan nästan visa att alla har likadana uppfattningar. Men tittar man noga så är det faktiskt bara tre spelare som fått samma betyg av alla tidningar. Bäst på plan var Buffon enligt tidningarna. Han hade ju en räddning under matchen…

Kära läsare, som du säkert förstår så säger detta enligt mig allt om denna match. En målvakt har en räddning under 90 minuter som fördelas på två dagar och plötsligt är han bäst på plan. Att sätta betyg på spelare som halkar omkring och gör allt vad de kan för att inte bli av med bollen på grund av underlaget fungerar inte. Därför så blir en enda prestation något som höjer en spelare något enormt. Att behöva spela på detta sätt i den så kallade ”finaste turneringen av dem alla” är tyvärr bara ett skämt.

Hur som helst så fick Tevez bäst betyg bland spelarna och efter honom fick Barzagli också ett fint betyg. Licht var utöver de tre redan nämnda spelarna den enda som också fick ett stabilt betyg av alla tidningar. Värderingen av Contes prestation från bänken var 5 av GdS och TS och 6 av CdS så där fanns ingen riktig enighet. Conte fick absolut inte se sig utmanövrerad, utan han gjorde trots allt det bästa av situationen. Visst kan man klaga på att han visade nerver när han i halvlek gick fram till domaren Pedro Proenca och sade att det inte var fotboll. Men ärligt talat är det svårt att säga att det var fotboll. Sedan har man läst kommentarer och klagomål på Contes 3-5-2, men man måste uppmärksamma att Galatasarays Mancini själv valde att spela med en liknande formation (3-4-1-2) för att kunna möta Juve. Conte och hans spelare kunde helt enkelt inte använda något av det som de hade övat in och Juventus utsattes enbart för ett lotteri istället för att de skulle få en ärlig chans att spela fotboll. Man kan argumentera för att båda lagen spelade på samma underlag, men vi alla vet att det mindre tekniska laget alltid gynnas i sådana tillfällen och i vilket fall som helst så rättfärdigar det inte att man spelar på ett underlag som man inte ens kan jogga på utan risk för skador.

Hur Galatasarays planhalva (som Juventus anföll på i den andra halvleken) "skottades".

Att åka ut så tidigt i Champions är på alla sätt oförsvarbart för ett lag med spelare som Juventus har. De är bland topp 10 lag i turneringen i de flesta statistiska mätningarna när det kommer till prestation, men de släpper samtidigt in mål i alla matcher och effektiviteten är så låg att den blir helt avgörande när Juve inte tar fler poäng än vad de gör. Inget avgjordes i Istanbul, utan lotteriet tilläts enbart på grund av att man misslyckades vinna i fyra av fem spelade matcher. Nu blir det torsdagsmatcher för Juventus del istället, det förtjänar Conte och hans spelare efter detta Championsäventyr som totalt ger ett snittbetyg på 5.94 av GdS och 6.02 av TS!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham