Tidningarnas betyg – Gruppspelsmatch 2, Champions – Juve 2-2 Galatasaray

Juventus mötte Galatasaray i omgång 2 av gruppspelsmatcherna i Champions League.
Juve hade 57 % av bollinnehavet.
Juve slog 645 passningar och hade en passningssäkerhet på 77 %, Galatasaray hade 456 passningar, varav 67 % var korrekta.
Juve hade 27 chanser medan Galatasaray hade 7.
Juve fick 11-0 i hörnor.
Juve fick inga gula kort och drog bara på sig 8 frisparkar, medan Galatasaray drog på sig 16 frisparkar och fick två gula kort.
Juves medellinje låg på 58.9 meter upp i banan medan Galatasarays motsvarande siffra var 48.6 meter.
118 km täcktes upp av Juvespelarna medan Galatasarayspelarna täckte 115 km.

Juventus hade mer boll, de skapade betydligt fler chanser, orsakade knappt några frisparkar och trots att domaren är känd för att gärna ge kort så fick Juve inte ett enda. Sedan sprang Juve mer och de pressade ständigt upp samtidigt som de hade fler spelade bollar och en bättre passningssäkerhet. Juventus totaldominerade enligt statistiken och när man såg matchen var det i princip spel mot ett mål hela tiden. Resultatet blev dock 2-2 och det räckte inte att Juve totaldominerade. Ett misstag av Bonucci i första halvlek gav Galatasaray en gratis ”handikappledning” med 0-1 och efter att Juve starkt kämpat fram en 2-1 ledning så tog det bara 69 sekunder för Galatasaray att slå in 2-2 när Juve låg relativt högt upp i bana och framförallt Isla totalt glömde sin position som högerback.

Det var småmarginaler som gjorde att Juve inte vann. Om Bonny hade passat en snabb boll ner mot Buffon hade Gala inte tagit ledningen. Om Juve hade fått straff som sig bör i den första halvleken när Quaglia brottades ner i straffområdet kunde matchen ha sett annorlunda ut och om hela laget hade legat defensivt och fokuserat så hade man kanske inte släppt in på 69 sekunder igen och tappat ledningen. I fotboll finns dock inga om och det finns inga men. Det är absolut inte alltid som det bästa laget på plan vinner. Det som hände får man ta lärdom av och att man ännu en gång inte förlorar trots en stor näve med otur visar på en viss styrka trots allt. Många var väl de som trodde att Juve skulle förlora när det var 12 minuter kvar och Juve fortfarande låg under?

Vare sig resultatet var rättvist eller inte spelar mindre roll nu. 2-2 blev det och nu intresserar vi oss om vad de stora italienska tidningarna tyckte om prestationerna!

Idag kommer betygen från Gazzetta dello Sport (GdS) och TuttoSport (TS). Observera att ordningen är precis som den nämnda i texten, dvs först GdS och sedan TS:

Buffon – 5.5, 5
Buffon var så inaktiv senast att han inte ens blev betygsatt trots 90 minuter på plan. Mot Galatasaray blev han prövad av Drogba vid ett tillfälle och då stod Gigi för en klassräddning. Efter det hände inget mer än målen. Ett misstag av Bonucci tvingade ut Buffon och då en tackling på en fri Drogba hade resulterat i ett rött kort och frånvaro mot Real Madrid på Santiago Bernabeu så valde Superman rätt när han undvek att tackla. Öppet mål är inget som ivorianen missar. Vid andra målet var det en mot en situation och Buffon kunde inte göra mycket åt att bollen gick in. 2 insläppta mål för första gången denna säsong som Gigi inte kan belastas särskilt mycket för. Betygen var dock väldigt låga och TS passar på och ger Buffon betyget 5 för andra gången denna säsong efter katastrofinsatsen mot Chievo som dock inte kostade Juve några poäng.

Barzagli – 5, 5.5
Andrea Barzaglis passningssäkerhet var den högsta på plan då han slog 51 och därmed 96.2 % korrekta passningar. Ingen kom förbi Barzagli under matchen och han tryckte gång på gång längs sin kant för att återvinna bollar och hålla Juves linje hög. Galatasaray fick inga hörnor och inga chanser och det var mycket tack vare det fina spelet av Barza. Men vid 0-1 så saknades hans närvaro enligt GdS och vid andra målet så lyckades han inte få bort nicken av Drogba. Därmed blir betyget 5! TS ger ett något högre betyg, men det är väldigt långt ifrån vad Andrea brukar få.

Bonucci – 4, 4
Gjorde ett grovt misstag vid första baklängesmålet när han missuppfattade avståndet till Drogba och slog en väldigt naiv boll framför sig i Buffons riktning. Misstag kan ske, men inte på denna nivå, för då straffar det sig omedelbart. Bonny fick lära sig den hårda vägen och han var väldigt ångerfull och tog på sig skulden helt för att Juve inte vann. Betyget 4 är så lågt det kan bli och det baseras även på att Bonny slog bort många bollar istället för att slå de Pirlolika passningarna uppåt i bana som han har låtit Juvefansen njuta av förut under säsongen.

Chiellini – 5.5, 5
Chiellini bjöd på en riktig kämparinsats och han plockade bort Drogba helt från matchbilden under större delen av matchen. Vid ett tillfälle var det någon annan än Giorgione som fick sköta duellen med Drogba och då blev det mål till Galatasaray. Sedan så förlorade King Kong en nickduell med ivorianen i slutminuterna och det andra målet kom. Passningssäkerheten var 89.3 % med totalt 67 korrekta passningar och Giorgio drev på ordentligt från sin kant och lät inget gå igenom förutom vid ett tillfälle. Man inser snabbt hur pass förödande ett misstag i Champions kan bli (även om Chiellini absolut inte kan belastas för baklängesmålen). Betyget är även här väldigt lågt och TS väljer att ge bara 5.

Lichtsteiner- 6.5, 5
Lichtsteiner flög iväg från sina motståndare gång på gång i den första halvleken och det blev flera skapade chanser genom honom. En skada satte dock stopp och Isla ersatte efter halvlek. Licht fick inte till några farliga inlägg, men utan Llorente på plan är inläggen väldigt ineffektiva om ärligheten skall fram. Betygsättningen av GdS är hög då de uppskattade temposättningen som SwissExpress bidrog med, men TS var absolut inte imponerade och gav betyget 5. Tidningarna har alltså helt olika uppfattningar i detta fall.

Vidal – 5.5, 6.5
Vidal återvann 9 bollar under matchen och han visade även kyla när han säkert satte den första straffen för säsongen och Juves första straff i Champions med Conte som tränare. Passningssäkerheten var lite lägre än vanligt då Arturo försökte på fler passningar uppåt i banan. Men när Juve pressade som mest så var det inte en enda boll som gick förlorad i närheten av Vidal som pressade oavbrutet på sina motståndare. GdS ger ett lågt betyg medan TS är mer än nöjda. Det känns väldigt svårt att motivera ett betyg som ger Vidal mindre än 6 i en match där motståndarnas mittfält faller ner i målvaktens knä på grund av Arturos pressande spel.

Arturo målar ännu en gång

Pirlo – 6.5, 6
Pirlo har börjat hitta formen och mot Gala kom så äntligen säsongens första assist. 66 korrekta passningar och 10 återvunna bollar visar på magi från Mozart och passningen till Mirko innan Montenegrinen skadade sig var även den av världsklass. Det som oroar är de dåliga hörnorna och hörnvarianterna som slås. 11 hörnor genererade ingenting… den biten måste Juve och framförallt Pirlo jobba mycket hårt på. GdS gav här äntligen ett bra betyg, men TS nöjer sig med det stabila betyget 6.

Pogba – 5, 5.5
”Yngst på plan, men även mest på plan” står sig fortfarande, men mot Galatasaray blev det inget speciellt utfört. Bara 4 återvunna bollar och endast 31 passningar varav 21 var korrekta visar på en ytterst passiv och anonym Paulie för dagen. Valet Pogba istället för Marchisio var nog inte det rätta, men fransmannen kommer säkerligen igen. En dålig insats ger självklart ett dåligt betyg och 5 av GdS samt 5.5 av TS är inget som behöver diskuteras.

Asamoah – 5, 6
Ännu en gång så är Asamoah betydligt mindre delaktig i det offensiva spelet och han har svårt att komma förbi sin motståndare. Med Llorente på plan kom ett riktigt fint inlägg som kunde gett Juve en tidigare kvittering, men det behövs mer fart framåt. Asa kom till avslut vid ett tillfälle, men bollen seglade tyvärr över. Det defensiva arbetet var mycket bra och det blev 7 återvunna bollar samtidigt som passningssäkerheten var mycket fin med 32 korrekta passningar av 34 slagna. Som vänsterback skötte Kwadwo positionsspelet utmärkt. TS var betydligt mer nöjda än GdS och det känns mer rättvist för en Asamoah som egentligen är felfri. Att han kan betydligt mycket mer offensivt råder det dock inga tvivel om.

Asamoah och Eboue

Vucinic – 6, ej betygsatt
Mirko valdes som anfallspartner till Tevez och det visade sig vara ett mycket dåligt val då han utgick med en skada efter bara 26 minuter. Han missar nu dessutom matchen mot Milan. En fin dribblingsräd och starkt närkampsspel gav betyget 6 av GdS, men TS tyckte inte att speltiden och delaktigheten kan ge ett betyg.

Tevez – 6.5, 6.5
Nummer 10 är alltid nummer 10. Tevez jobbar hårt och vinner dueller, fixar frisparkar och skjuter och passar i offensiv planhalva. Carlitos kör hårt och motståndarna har ständigt en spelare att jaga. Det blev däremot inga mål ännu en gång i Champions och måltorkan i Europa sträcker sig ända till 2009 då han gjorde mål mot Porto med Manchester United. Det betyder alltså att han har spelat 1139 minuter utan att göra mål ute i Europa. Trots måltorkan bjöd Tevez på mycket annat och TS är eniga med GdS och ger det fina betyget 6.5 för insatsen. Mot Real blir det mål!

Quagliarella – 7.5, 7
Kom in istället för Vucinic och ledde Juve till en vändning genom att ordna en straff och sedan nicka in ledningsmålet själv efter en superassist av Pirlo. Quaglia var superhet och med lite tur (eller rättvisa) så hade han ordnat en straff redan vid ställningen 0-0. Man Of The Match blev Quaglia och det har visat sig att han är den formstarkaste anfallaren i Juve just nu.

De två bästa på plan i Juventus

Isla – 5, 4.5
Licht skadade sig och in kom Isla som inte gjorde mycket rätt. Inläggen slogs på motståndarna och inkast vanns. Sedan var pressen i princip obefintlig vilket tvingade Vidal till ett dubbelarbete och när Juve spelade med fyra backar så var det meningen att Isla skulle vara högerback. Han var dock 30 meter framför sin position när Galatasaray gjorde sitt andra mål för dagen hur enkelt som helst. Tyvärr är det ännu en dålig match i Juve och det börjar bli svårt att försvara chilenaren.

Llorente – 5.5, 6
När Llorente äntligen kom in så ändrades formationen till 4-3-3 och Juventus spelade en oerhört offensiv fotboll som resulterade i två mål. Llorente stod för en ny dimension i anfallet med sin styrka och han höll undan sina motståndare och vann dueller på ett mycket fint sätt. Omedelbart när han kom in kunde det ha blivit 1-1 efter ett fint inlägg av Asamoah och det kändes verkligen som att matchen skulle kunna ändras. GdS är inte helt övertygade, men TS ger ett stabilt betyg.

Lejonet kom in med en stor vilja

Conte – 6, 5.5
Licht skadad efter 45 minuter och Vucinic ut redan efter 26. Conte tvingades till två byten, men varför? Visste man verkligen inte att Mirko inte var redo att starta? Llorente finns och Quaglia är i superform, så varför ställa upp med den enda skadade anfallaren? Contes Juventus totaldominerade och det måste Conte hyllas för. Men koncentrationen bakåt är svajig och det är något man bara måste jobba på. Juventus har hittills släppt in 7 mål på 9 matcher och bara hållit nollan vid 3 tillfällen. Något stämmer inte längst bak. Speciellt inte när 4/7 insläppta mål är resultatet av individuella misstag. Det håller absolut inte i Champions och skall man spela mot Real Madrid och komma ut levande så gäller det att inte göra ett enda misstag. Att Juve ligger under för femte gången utan att förlora kan ses som en styrka och att Juve gör 13 av 18 mål i den andra halvleken kan ses som att Conte vet hur man ändrar på matchbilden och motiverar sina spelare. Men svagheten ligger även i samma siffror. Juve ligger under alldeles för ofta och det är inte förrän de ligger under och måste prestera som de verkligen reagerar. Det måste åtgärdas och Conte vet det. GdS ger 6 i betyg medan TS är aningen snålare och det kan helt klart diskuteras. Om inte de små misstagen hade kostat Juve två baklängesmål eller om Juve bara hade hållit igen i sista minuterna och Juve hade lyckats vända till 2-1 så hade nog Conte geniförklarats efter övergången till 4-3-3. Men faktum är att han har rätt… Juve har inte rätt spelare för att spela 4-3-3 om Pepe inte är på plan. Vi såg alla vilket tomrum som skapades när Isla stod fel. Det är ingen tillfällighet att Conte inte vill spela 4-3-3.

Conte inte nöjd med det defensiva spelet

Spelarna får denna gång snittbetygen 5.29 av GdS, och 6.00 av TS. Skillnaden är ofantlig och betygsättningarna var väldigt olika. Några intressanta observationer är att GdS gav Juve 5.29 medan Galatasaray fick 6.18, samtidigt fick Vidal 5.5 medan Melo fick 7 och Eboue fick 6.5 medan Barzagli fick 5. Det man minns av Eboues insats var väl att han höll för ansiktet vid ett flertal gånger utan att där fanns någon kontakt överhuvudtaget. Men hans betyg är alltså 6.5 medan Barzagli totalsågas. Melo fick 7, men det man minns av hans insats var att han sköt ett skott som gick långt utanför samt att han visade sitt Juvehjärta efter matchen när han gick och hälsade på Juves ultras. Med all respekt för GdS, men Vidal gjorde mål och var en av de absolut mest involverade spelarna på plan. TS gav ju 6.5 dessutom. Melo hade 35 passningar och Vidal hade 68 stycken, Melo var inte så dominant på mittfältet att han förtjänar ett högre betyg än samtliga spelare i hela Juventus utom Quaglia. Det som är väldigt oroande är att Juve totaldominerar (se siffrorna överst i artikeln) och att de samtidigt inte förlorar. Men snittbetyget är 0.89 enheter lägre än det för Galatasaray. Frågan är då vad som händer om Juventus blir utspelade och förlorar? Den som gillar att spekulera kan även diskutera om hur betyget hade sett ut om Juve inte hade släppt in det sista målet. Men en sak är säker… om man endast tittar på betygen och inte har sett matchen så tror man omedelbart att Galatasaray var det klart bättre laget på plan och att de förtjänade att vinna. Som tur är så finns det statistik som visar på den exakta motsatsen, men det är synd att den italienska journalistkåren är så hårda mot Juve och samtidigt lyfter motståndarna till skyn.

Napoli som blev totalt utspelade av Arsenal och förlorade med 2-0 fick ett snittbetyg på 5.25 av GdS (Arsenal fick 6.79).
Milan som kryssade borta mot Ajax och var en tveksamt dömd straff ifrån en förlust fick ett snittbetyg på 5.77 av GdS (Ajax fick 5.42).

Tyvärr är matchen mellan Arsenal mot Napoli den enda där Gazzetta dello Sports betyg verkligen speglar hur matchen såg ut.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham