Införrapport, SuperCoppa Italiana 2013 – Juventus vs Lazio!

SuperCoppa Italiana 2013
Söndag, 18 augusti 2013, 21.00
Juventus vs Lazio (Stadio Olimpico di Roma)
Domare: Gianluca Rocchi, från Florens
TV: TV4 Sport Extra
Satellit: Rai 1 (Ita), beIN Sport 1 (Fra), C+ Fútbol (Spa)

Säsongen 13/14 drar nu igång på riktigt. Regerande ligamästarna Juventus ställs mot regerande cupvinnarna Lazio i en historisk SuperCoppa Italia som för första gången i historien varken spelas på neutral mark eller ligavinnarens hemmaplan. Det är alltså Lazios hemmaplan, men Juve räknas som ”hemmalag” och det är alltså anledningen till att man skriver Juventus vs Lazio och inte andra hållet.

SuperCoppa Italiana är den enda italienska titel som Juve inte har tagit flest gånger. Man har ju ett stort försprång med sina 31 Scudetti och 9 Coppa Italia titlar lägger även Juve högst upp på listan (dock tillsammans med Roma), men faktum är att Juve precis som Inter har 5 Supercuptitlar och att det är en titel mindre än vad Milan har. Det finns alltså även rekord att tangera i denna match.

Juve har fått medverka i denna finalmatch som startade i 1988 hela 8 gånger, vilket alltså är dubbelt så många gånger som Lazio. Men Lazio var väldigt effektiva och vann vid tre av fyra tillfällen. I 1998 spelade Juventus mot just Lazio i SuperCoppa Italiana på Stadio Delle Alpi i Turin. Nedved gjorde mål i 37:e minuten, men var på den tiden en Laziospelare och trots att Del Piero satte kvitteringsmålet genom en straff i den 87:e minuten så lyckades Lazio vinna när Conceição slog till i fjärde tilläggsminuten. Mötet slutade alltså 1-2 och Lazio fick den gången ta med sig trofén hem. Scenariot påminner lite om när Juve i Coppa Italia förra säsongen lyckades kvittera väldigt sent genom Vidal på bortaplan men ändå såg sig förlora när Floccari slog till strax efter och lät Lazio vinna med 2-1. Lazio gick därefter till en historisk ”Romderbyfinal” som de givetvis vann. Mardröm för Juventini och Romanisti, men sagolikt för Laziale… hatten av!

För att hälla salt i ett redan öppet sår och skapa ett sällan skådat revanschsug så skall vi minnas en annan otroligt dyster episod för alla Juventini. Nämligen den där Juventus med Ancelotti som tränare tappade ligaledningen till Lazio i sista omgången av Serie A säsongen 99/00. Juventus ledde ligan med 2 p före Lazio och hade 71 p, men mot Perugia ville det sig väldigt illa och fotbollsplanen liknade en simbassäng när Juve såg sina guldchanser sjunka. Juve förlorade, medan Lazio vann och Sven Göran-Eriksson fick fira sitt första och Lazios andra ligaguld i historien. Lazio vann ju också Coppa Italia den säsongen, plus i kanten till den som gissar vem som slog ut Juve i cupen… ja just precis, Lazio!

När en Scudetto regnar bort?

Lazios tränare Petkovic ställdes mot Juve fyra gånger förra säsongen och hans resultat blev 1-2-1 (V-O-F) där den enda vinsten var den ovan nämnda coppa italia matchen som Floccari avgjorde på stopptid. Sedan Conte tog över Juve har han fått möta Lazio fem gånger (en gång möttes Juve och Lazio medan han var avstängd och då slutade det 0-0 den 17 november 2012) och hans resultat är 3-1-1 (V-O-F). Om man räknar bort Coppa Italia mötena där Conte ställde upp med B-betonade uppställningar så har Conte vunnit samtliga tre möten mot Lazio i Serie A. Första matchen avgjorde Pepe när han spelades fram av Matri, andra matchen avgjorde Kungen Del Piero med en fantastiskt smart frispark och tredje matchen var det Arturo Vidal som ordnade på egen hand.

Arturo Vidal överlistar Marchetti i Laziomålet och firar i senaste mötet mellan Lazio och Juve som slutade 2-0 till BiancoNeri

Matchdomare kommer att vara den 39-åriga Gianluca Rocchi från Florens. Den erfarne domaren har dömt Juve och Lazio hela 21 matcher vardera. Juventus har resultatet 15-3-3 (V-O-F) medan Lazio har resultatet 7-6-8 (V-O-F) när Rocchi har dömt. Rocchi har haft med sig visselpipan en gång när Lazio tagit emot Juventus på Olimpico och det var Contes första bortamöte som tränare i Juventus. Pepe avgjorde den gången efter en fin passning av Mitra. Juventus har oftast gjort bra ifrån sig med Rocchi som domare och man har fått 4 straffar med sig och endast en emot sig när han dömt. Förhoppningsvis blir han mindre involverad än vad Mazzoleni blev sist i SuperCoppa Italiana 2012 mot Napoli.

Att säga något om Juventus eller Lazios form är väldigt svårt nu. Lazio spelade tre vänskapsmatcher och är obesegrade då de vann mot Spezia med 3-0, kryssade mot Panathinaikos med 0-0 och bortaslog Crystal Palace med 1-0. Juves försäsong har varit väldigt dålig resultatmässigt då man förlorade samtliga matcher i International Champions Cup, men samtidigt har spelarna fått träna hårt och spela en del (dock inte landslagsspelarna som medverkade i Confederations Cup då de anslöt sig sent till truppen).

Juve hade 12 spelare på landslagsuppdrag och har bara haft två dagar att träna och planera ordentligt med alla spelare, medan Lazio också hade en del spelare på landslagsuppdrag. Bland Laziospelarna på landslagsuppdrag stack Marchetti fram då han stod för två otroliga räddningar i matchen mellan Italien och Argentina efter att han blivit inbytt för Buffon. Mirko Vucinic stod för sitt Montenegros enda mål i matchen mot Vitryssland och om hans superform håller sig så kommer det säkert att öka Juves chanser att vinna. Pirlo och Bonny fick vila mot Argentina, men Chiellini användes i 90 minuter och han var helt klart på spelhumör på sin födelsedag. Isla och Vidal kommer även hem från en målfest mot ett chanslöst Irak och Licht kommer med huvudet högt efter att ha vunnit mot självaste Brasilien med sitt Schweiz.

La Bomba av Vucinic mot Milan, är det vad han skall visa mot Lazio med sin storform?

Landslagsbeskeden var alltså mestadels goda för Juve och spelarna hemma fick både vila först och därefter jobba intensivt med Conte. Tyvärr fick dock Contes mannar problem med träningsanläggningen i Borghesiana de skulle vara på i Rom i torsdags. Man valde att vila på torsdagen istället och därefter söka efter en annan anläggning och helst skulle man få använda Acqua Cetosa som Prandellis landslag precis befunnit sig i. Men istället kom det ut rapporter om att det blev Centro Sportivo ”Paolo Cavoli”. Inga optimala förhållanden inför matchen, men man gör väl det bästa av situationen. Det är däremot viktigt att här påpeka att matchen egentligen bör ha spelats på Juventus Stadium, då hade inga sådana här problem uppstått.

Centro Sportivo "Paolo Cavoli"... Inte alls optimalt inför uppladdningen

Hur som helst så ändrades planerna lite igen då Juventus fick träna på Centro Sportivo Principale/Agonistico Nazionale della Marina Militare som är betydligt bättre. Den 17 augusti (dagen innan match) så fick Juve dessutom en hjälpande hand av Roma som lät Juventus träna på Trigoria, stort tack till GialloRossi!

Lazio använde förra säsongen en ultradefensiv 4-5-1 i matcherna mot Juve och Lazio ställde upp med just fyra backar, fem mittfältare och en anfallare i sin senaste match mot Crystal Palace. Det är alltså inte annat än rätt att förvänta sig samma uppställning på söndag. Juventus använder 3-5-2 flitigt och matchen mot Lazio är inget undantag då Conte fortfarande saknar en spelare som kan göra 4-3-3 ett möjligt alternativ. Senast BiancoNeri kom till Olimpico spelade Juve visserligen 3-5-1-1 för att kunna ha med MVP + Pogba på plan, men det ser inte ut att bli fallet denna gång då Tevez och Vucinic har visat sig vara det anfallspar som Conte sökt efter. Pepe är uttagen men lär inte vara redo att spela än, samtidigt är Barzagli inte med från start på grund av den skada han dragit på sig under veckan.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Juventus (3-5-2):

[team1]

Lazio (4-5-1):

[team2]

Precis som förra året när matchen mot Napoli slutade oavgjort efter 90 minuter så gäller det fortfarande att man spelar i 15 + 15 minuter extratid. Men förhoppningen är att undvika detta och speciellt att undvika straffläggning då Juve har förlorat hela tre av fyra straffläggningar under denna försäsong. Intressant är dock att Juve har fått spela mer än 90 minuter de tre senaste SuperCoppa Italiana som de har medverkat i. Mot Napoli senast vann man under extra time, mot Inter i 2005 förlorade man när Veron satte Inters i princip enda chans i den 106:e minuten (nämnvärt är att Juventus genom Trezeguet gjorde ett regelrätt mål som blev inkorrekt bortdömt för offside innan Massimo De Santis blåste av 90 min i denna match) och mot Milan i 2003 så vann man efter straffar.

Juventus senaste triumf i SuperCoppa Italiana 2012 - med Massimo Carrera

Finalens sound är Naughty Boy ft. Sam Smith – La La La.

En match och en titel, faktiskt en titel som Conte egentligen inte har fått vinna dessutom då det var Massimo Carrera som stod vid sidlinjen mot Napoli förra gången. Så Juve kommer nog göra allt för att ta hem detta, speciellt efter alla historiska motgångar mot just Lazio. Nu gäller det att vinna och att fortsätta skriva historia. Det är dags för Juve att ta sin sjätte SuperCoppa titel!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham