Införrapport, Serie A, Omgång 8 – Fiorentina vs Juventus!

Serie A, Omgång 8
Söndag, 20 oktober 2013, 15.00
Fiorentina vs Juventus (Stadio Artemio Franchi)
Domare: Nicola Rizzoli, Mirandola, Modena
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Calcio 1 (Ita), C+ Fútbol (Spa), Sport 1+ (Tys), C+ Family (Pol), BT Sport 1 (Eng)

Att vänta i två långa veckor på att få se sin dam är inte enkelt. 14 dagar är en lång tid och att idag få se sin dam igen gör många Juventini i världen väldigt lyckliga. 9 Juvespelare skickades iväg på viktiga landslagsuppdrag och de återvänder allihop med drömmar om VM, men nu flyttas fokus till klubblagsfotbollen, Juventus, Serie A och Fiorentina!

Contes Juventus har denna gång till skillnad från många matcher tidigare fått tid att förbereda och förhoppningen är att man kan fortsätta att plocka trepoängare i jakten på en tredje Scudetto i rad. Uppgiften är absolut inte enkel då vi alla vet att historien talar om för oss att Juve bara har lyckats med det en gång tidigare och att det var 80 år sedan och att Romas fantastiska inledning i ligan nu har gått så bra att Garcias mannar börjar närma sig Juventus rekord på 9 raka vinster från inledningen av säsongen. En annan sak som gör det extra svårt idag är att Fiorentina i Florens kommer att ha ett fullsatt Franchi. Viola brukar ha säsongens publikrekord mot Juve och idag säger man att 40 000 kommer att vara på plats för att stödja sina lila hjältar mot de svart och vita giganterna från Turin.

Vincenzo Montellas Fiorentina som fick en kanonstart i årets ligaspel med två raka vinster har på de fem senaste matcherna bara lyckats vinna en match, kryssa tre och sedan blev det dessutom en förlust. Att Viola skulle möta Inter, Parma, Lazio och sedan Juve såg självklart tufft ut på pappret, men att hittills ha gått vinstlös gör att Montella kommer att vilja ge något alldeles extra till sina hungriga fans idag. Contes Juve har hittills mäktat med 19 poäng av 21 möjliga och det enda poängtappet kom ju borta mot ett Inter efter otroligt slarv i defensiven. Slarv i defensiven verkar vara något som följt med Juve under hela denna säsongsinledning och även om Allegris Milan senast slogs på Juventus Stadium så lämnade vinsten med 2 insläppta mål en hel del att tänka på. Viola har på de sju inledande matcherna hållit nollan två gånger och maximalt släppt in två mål på en match. Juve har gjort ett mål mer och släppt in två mål mindre än dagens motståndare. Men Juve som spelar sin femte bortamatch i Serie A idag har resultatet 3-1-0 (V-O-F) borta medan Fiorentina har det blygsamma resultatet 1-2-0 (V-O-F) hemma. Nu gäller det alltså för Juve att göra betydligt bättre ifrån sig jämfört med sist då man kom och kryssade med 0-0 i en mycket låst och tråkig match där Juve inte lyckades skapa särskilt många chanser.

Historiskt har Juventus mött Fiorentina hela 148 gånger i Serie A. Totala resultatet är 68-49-31 (V-O-F) och på bortaplan är det 20-29-25 (V-O-F). Matcherna mellan Juve och Viola har bjudit på många klassiker och sist man möttes var när Matri gjorde mål medan han tappade skon på Juventus Stadium. På bortaplan slutade dock förra säsongens möte som redan nämnt mållöst. Den gången var Conte avstängd och Carrera var mannen på bänken. När Juve mötte Fiorentina på Artemio Franchi med Conte säsongen innan var det en helt annan historia, för då lyckades Juve vinna med rekordsiffran 5-0 i en period då de ångade på och vann 8 raka matcher i ligan. Juve på Franchi oslagna sedan den 13 december 1998 då Batistuta avgjorde med matchens enda mål mot ett Juve med 10 man (självklart var det Montero som hade blivit utvisad). Juve har sedan dess resultatet 4-7-0 (V-O-F).

Klassikern från Contes första säsong som definierade början på Juves bärgande av den 30:e Scudetton, Fiorentina 0-5 Juventus:

Montella har som tränare stött på Juventus fem gånger med resultatet 0-2-3 (V-O-F). I dessa matcher var han Fiorentinatränare förra säsongen med resultatet 0-1-1 (V-O-F). Juventus är alltså absolut inte favoritmotståndet och Contes motsvarande siffra med Juve mot Viola är 100 %ig med resultatet 3-0-0 (V-O-F), sedan har han en förlust med Atalanta mot Viola på bortaplan. Det visar alltså på ett tydligt övertag för Conte och i Juves tråkiga insats senast i Florens var Juventus dessutom utan Conte. En Juvespelare som också alltid verkar ha en viss effekt när han möter Fiorentina är Vucinic. Han har gjort 4 mål och 4 assists mot dagens motståndare och vem kan någonsin glömma bomben som överraskade alla i mötet som visas på video ovan? Tyvärr är han borta även ikväll så mannen med flest mål mot Viola idag blir Quagliarella med sina 3 mål (varav ett assisterades av Pepe i Udinese).

Mirko Vucinics bomb nummer 2 mot Viola i senaste mötet:

Matchdomare kommer att vara den 42-åriga Nicola Rizzoli från Modena. Han har varit domare i högstaligan sedan 2002. I år har han dömt fem matcher, varav två var i Europa och i Champions där bland annat Zlatan fick göra mål två gånger om för sitt PSG mot Benfica. I Serie A har han hittills inte dömt någon match med storlag, men han fick ha hand om Genuaderbyt och denna säsong har han delat ut två straffar och noll röda kort. Rizzoli har dömt Fiorentina hela 24 gånger och Viola har då vunnit 9 matcher. Juventus har haft honom som domare vid 22 tillfällen och resultatet är långt ifrån imponerande med 8-9-5 (V-O-F). Juventus och Fiorentina har mötts en gång på Artemio Franchi och en gång på Stadio Olimpico di Torino medan Rizzoli varit matchdomare och båda matcherna slutade 1-1. Juves senaste match med Nicola var bortamatchen mot Inter förra säsongen som vanns med 2-1. Att historien upprepar sig med 1-1 är något som skulle stå Juve dyrt, sedan hoppas man på att Nicola Rizzoli inte slår till med ett misstag som det från förra säsongen då Milan fick en inkorrekt straff. Vi får hålla tummarna för att matchen blir utan kontroverser och att Juve bjuder på fin fotboll!

Senast mot Milan ställde Conte upp med Quagliarella tillsammans med Tevez från start på topp, men Quagliarella åkte på en smäll under träningen och kommer att missa denna match. I media talades det om att Juve var beredda att testa förra säsongens 3-5-1-1-formation med Marchisio bakom Tevez, men skador på spelare som Licht och Vidals ”familjeträff” som kostade ett missat flyg gjorde att Arturo knappt fick 24 h på sig att förbereda och han lär alltså starta på bänken. Spekulationerna ändrades och 3-5-2 verkar vara vad som gäller. Sky sade under helgen att Llorente skulle vara mannen vid sidan om Tevez, och GdS instämmer. Ett annat alternativ är Giovinco, men Fiorentina är ett fysiskt starkt lag som spelar med fem mittfältare och som har en medelsnittslängd på över 180 cm, så valet verkar logiskt. Fiorentina saknar Gomez och Ilicic samt Hegazi och Rebic, men har Cuadrado och Rossi med på topp för att hota ordentligt. Bakåt säger man att Fiorentina kommer att ställa upp med fyra spelare, men frågan är om inte Montella väljer att ha tre försvarare som han backar upp med två yttrar i en 3-5-1-1/5-4-1-formation som senast då han fick en poäng på hemmaplan mot Juve. Juventus har Vucinic, Quagliarella, Lichtsteiner och Pepe på skadelista. Caceres är inte heller helt återställd så Conte har en del bekymmer och i samband med Vidals försenade ankomst blir han tvungen att sätta in oväntade pjäser som Padoin. 3-5-2-formationen kommer att vara intakt med den italienska superkvartetten med Buffon samt Barzagli, Bonucci och Chiellini. Mittfältet ser ut att flankeras av Asamoah och Padoin. I mitten hittar vi MPP med Pogba på Vidals plats. Längst upp finns bara tre tillgängliga och det ser ut att bli ett argentinskt/spanskt anfallspar i form av TopPlayer-duon Tevez-Llorente. Milan senast spelade inte en antiJuventus-fotboll, men nu är det dags igen mot Viola. Viktigast av allt är att inte ännu en gång komma i underläge, för här kan det bli svårt att hämta upp och dessutom vända. Utan Vidal på plan kommer Pirlo att vara mindre skyddad så det gäller att Marchisio tar ett större defensivt ansvar samtidigt som anfallarna även försöker möta upp och hämta bollar. Att Llorente startar är lovande då han är stark och kan hålla i boll för att få medspelarna att trycka upp. Speciellt sårbara är Fiorentina på kanterna. Om Juve lyckas ställa om snabbt så kan man utnyttja kanterna fördelaktigt. Tyvärr saknas Lichtsteiner, men bli inte förvånade om både Marchisio och Pogba överlappar och kombinerar längs kanterna. Håll även ett extra öga på duellen mellan Cuadrado och Asamoah, det kan vara en avgörande duell för matchens utgång.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Fiorentina (3-5-1-1):

[team2]

Juventus (3-5-2):

[team1]

Time to fight!

Omgångens sound är Avicii – Always on the Run.

På de tre senaste matcherna har det slutat mållöst två gånger och en gång blev det målfest på Artemio Franchi. Juventus har hittills i ligan inte gjort så många mål som de förtjänat att göra. Kanske kan det äntligen släppa? Llorente på plan kan ge Juve det där lilla extra som behövs för det, speciellt då han startar tillsammans med en väldigt hungrig och spelsugen Tevez. Fiorentina var ett lag som av många ansågs vara en Scudettoutmanare inför ligastarten. Nu är dessa diskussioner mycket svalare, men de kommer idag att vara hetare än någonsin med en fullsatt hemmaborg. Vad vore då bättre än att måla Florens svart och vitt? Om Juve vinner idag så hänger man på Roma, drar ifrån Napoli och trycket lättar inför Real Madrid. Det är alltså otroligt mycket som står på spel. Men framförallt är det tre poäng som man är ute efter… Juventus är ”always on the run”, och att vinna är ju det enda som räknas!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham