Införrapport, Serie A, Omgång 5 – Chievo vs Juventus!

Serie A, Omgång 5
Onsdag, 25 september 2013, 20.45
Chievo vs Juventus (Stadio Marcantonio Bentegodi)
Domare: Andrea De Marco, från Chiavari, Genoa
TV: Sänds inte på svensk TV
Satellit: Sky Sport 1 (Ita), Sky Calcio 1 (Ita), JSC+1 (Ara), C+ Liga Campeones (Spa), Sport 1+ (Tys), Sport + (Fra)

Det har nu gått 11 dagar sedan första matchen spelades efter landslagsuppehållet och nu spelar Juventus sin fjärde match sedan dess. Schemat är alltså oerhört tufft och efter att Juve senast mötte Hellas Verona på hemmaplan är det denna gång dags att spela på bortaplan mot det andra laget från staden Verona, dvs. Chievo Verona. På de två senaste matcherna visade Juve upp hur pass starka de är offensivt genom att först skapa fler chanser än alla andra 31 lag i hela Champions League och att därefter skapa fler chanser än vad alla andra lag har lyckats med hittills denna säsong i Europas fem största ligor. Totalt blev det 52 skott för Contes mannar på två matcher och det är fullkomligt otroliga siffror, men där finns ett väsentligt problem… Juventus skapar visserligen väldigt många chanser, men hur ser effektiviteten ut egentligen? 3 mål på 52 avslut ger en effektivitet på 5.8 %. Det är horribla och väldigt farliga siffror. Vi fick se något liknande förra säsongen och med nya anfallare är förhoppningen att man får en förbättrad effektivitet. Men man börjar nu inse att problemen kvarstår och då måste man tänka på att många av skotten tas av backar och mittfältare och då Juve maximalt har två anfallare på plan så innebär det alltså att statistiken skulle säga oss att Juve fortfarande har kvar 9 spelare (8 om Ogbonna är på plan, men han är inte direkt den som skall stå för en ökad effektivitet framför motståndarnas mål) av förra årets startspelare på plan. Innebörden blir att man har 9 ”redan ineffektiva” spelare och 2 som man satsat på för att höja effektiviteten. Om det skall gå bättre måste man bli vassare framför mål… frågan är nu bara hur detta skall utföras?

Juventus senaste match på Juventus Stadium började olyckligt och Bianconeri låg under trots att de hade totaldominerat i inledningen. Spelarna visade dock upp en enorm vilja och de lyckades inte bara hämta upp resultatet snabbt genom Tevez utan de såg till att genom en perfekt nick av Llorente även ta ledningen innan halvtidsvilan. Det var endast andra gången som Juve gjort två mål under den första halvleken denna säsong och båda gångerna gjordes det under de två matcherna som har spelats på Juventus Stadium. Andra fina besked var att Marchisio var tillbaka samt att Chiellini, Lichtsteiner och Buffon fick vilas i 90 minuter.

Chievo kommer från en liknande insats som den Juve bjöd på. Självklart dominerade de inte på samma sätt mot Udinese, men de låg under med 0-1 efter en minut och innan halvlek blåstes av så stod det 2-1 till Chievo på Bentegodi och det var just så som matchen också slutade. Det var den första vinsten denna säsong då Sanninos mannar hade inlett ligaspelet med ett kryss och två förluster. Mussi volanti (de flygande åsnorna), som Chievo kallas för, har bara hållit nollan en gång och det var i premiärmatchen mot Parma, annars så släppte de in 4 mål mot Napoli och 3 mot Lazio.

Chievo kom ju upp i Serie A för första gången säsongen 01/02 och där stannade de fram till 07 då de åkte ner medan Deschamps lyckades ta upp Juventus till finrummet igen efter farsopoli. I 08/09 var Chievo också tillbaka och det innebär alltså att Juve och Chievo har spelat tillsammans i Serie A i 10 säsonger samt att de där har stött på varandra 20 gånger. Juventus har ett övertag med resultatet 13-6-1 (V-O-F) och en målskillnad på 37-18. Från de sex senaste matcherna som spelats på Bentegodi har Juve dock resultatet 2-3-1 (V-O-F) och det visar på att Juve har haft det tufft på bortaplan mot Chievo trots att de senast vann tack vare mål av Matri och Lichtsteiner. Största vinsten som Juve har tagit med sig borta är 4-1 och den kom i 2003 då Trezegol stod för ett hattrick och Del Piero gjorde ett mål.

Den 27 januari 2002 spelade Chievo och Juventus för första gången i historien, Lippis Juve slog då Del Neris Chievo med siffrorna 1-3:

Giuseppe Sannino som nyligen tog över Chievos tränarbänk har tidigare ställts mot Juventus tre gånger. Med Siena under säsongen 11/12 så förlorade hans mannar på hemmaplan, men borta på Juventus Stadium lyckades de ta hem en poäng i matchen där Vergassolas handssituation diskuterades mer än något annat. Den tredje matchen som Sannino var tränare mot Juve i var passande nog förra säsongens Scudettomatch den 5 maj 2013 där hans Palermo föll mot Juventus som genom en säker straff av Vidal säkrade sin Scudetto nummer 31. Conte har varit tränare mot Chievo vid sex tillfällen och av dessa har han varit på Juves bänk tre gånger. Första matchen spelade hans Juve 4-1-4-1 och då slutade det 0-0, andra matchen spelade han med formationen 4-4-2 och då blev det 1-1 och slutligen var det 3-5-2 i den senaste matchen som Juve som tidigare nämnt vann med 2-1. Totalt har Conte resultatet 1-4-1 (V-O-F) mot Chievo.

Juventus 1-0 Palermo i Scudettomatchen förra säsongen (Sannino tränare i Palermo):

Matchdomare kommer att vara den 40-åriga Andrea De Marco från Chiavari i provinsen Genoa. De Marco debuterade i högstaligan redan i 2004 och denna säsong har han redan hunnit döma fyra matcher bland vilka man hittar en match i Europa League kvalifikationsspelet där Gefle IF förlorade mot Anorthosis Famagusta med 3-0 i Cypern. Juventus resultat med De Marco som domare är 6-3-4 (V-O-F) och bland förlusterna hittar vi två från Serie B samt den svidande 1-4 förlusten mot Giovincos Parma i matchen där Quagliarella skadades, Felipe Melo visades ut och efter vilken Del Neris Juve kollapsade helt under säsongen 10/11. Juves senaste vinst med De Marco kom i Contes återkomstmatch förra säsongen mot Palermo (som avgjordes av Lichtsteiners enda mål). Andrea har dömt Chievo i 12 matcher med resultatet 3-3-6 (V-O-F) och bland kryssmatcherna hittar vi en match på Stadio Bentegodi mot Juve. Matchen som var nummer 7 för Conte i Juventus slutade 0-0 och då stod De Marco för en tveksam situation där han blåste offside istället för att ge straff till Juve som fick Vidal tydligt fälld i straffområdet. Låt oss hoppas på få kontroverser och vackert spel istället!

Conte talade under presskonferensen mycket om att det just nu knappt finns tid att förbereda sig inför matcherna. En dags förberedelse är egentligen inte tillräckligt, men man får göra det bästa av situationen och Conte litar på alla spelarna i truppen då han medger att man kommer att fortsätta att rotera i Juventuslägret för att inte slita ut spelarna som kommer att spela tre matcher på 7 dagar efter denna match. Verona som alltid hade spelat 4-3-3 ställde upp med en defensivt lagt 3-5-2 (dvs. 5-4-1) och det visar på att Conte har rätt när han talar om att lagen anpassar sig efter Juventus spel och att de mest fokuserar sig på att förstöra Juves spel. Det är något som kommer att göra det svårt för Juve att vinna en tredje Scudetto i rad, speciellt då motståndarna dessutom alltid spelar säsongens match mot de regerande mästarna Juve. Chievo har hittills spelat 4-4-2, men frågan är om det inte blir 4-5-1 eller till och med en trebackslinje som får hjälp av vädigt defensivt lagda yttrar. Sannino vet att 8 insläppta mål på 3 matcher är ett dåligt facit och mot Juve kommer han att tvingas göra något extra trots att han kommer att få vara utan Dainelli längst bak (samt Hetemaj och Kupisz). Mycket hänger på Paloschi som lyckades göra två mål på Napoli samt ex-Juvespelaren Estigarribia. Juventus som inte har några avstängda spelare saknar fortfarande Pepe, Caceres och Rubinho på grund av skador, men Conte kommer som nämnt att rotera och senaste nytt gör gällande att Juve kommer att Bonucci samt Vidal som har spelat alla minuter hittills vilas. Även Asamoah och Licht ser ut att få vila, vilket innebär att Peluso kommer in på vänsterkanten, medan högerkanten tas om hand av en Isla som verkar ha börjat komma igång. Längst upp förväntas Llorente få starta igen, men bredvid honom står det mellan Quaglia och Vucinic, vilket alltså innebär att Tevez ser ut att inte vara med från början denna gång.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Chievo (4-4-2):

[team2]

Juventus (3-5-2):

[team1]

Kommer Llorente att ryta igen?

Omgångens sound är T-Pain feat. Ne-Yo – Turn All The Lights On.

Tevez och Llorente slog till senast, men denna gång verkar det vara Quagliarella som gör Llorente sällskap högst upp. Bland Juvespelarna är Fabio den som gjort flest mål mot Chievo och vi vet alla att Conte är en man som tror på att historien upprepar sig. Förhoppningsvis har Mister rätt, för att halka ner ytterligare efter lagen som ångar på som aldrig förr är absolut inte ett alternativ i jakten på titel 32. Juve måste trots en ordentlig rotation i startelvan leverera sitt allra bästa!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham