Införrapport, Serie A – Omgång 38 (säsongens sista batalj)

Lördag, 18 maj 2013, 20.45
Sampdoria vs Juventus (Stadio Luigi Ferraris)
Domare: Andrea Gervasoni, från Mantova
TV: TV 4 Sport Extra

Säsongens sista match går av stapeln ikväll. Hur mycket kommer man inte att sakna Juventusmatcherna? För mig är sommaren en tid då helgerna är oerhört långa. Ingen (riktig) fotboll och bara en massa påhitt för att sälja tidningsupplagor. Jag är en av de som verkligen saknar säsongen. Men å andra sidan är detta enda tiden då man verkligen kan slappna av, annars tänker man ständigt på matcherna. Som en god vän till mig sade inte längesedan: ”Nu när min älskade dam vann ikväll kan inget förstöra den kommande veckan”.

Sampdoria är det enda laget denna säsong som står obesegrat mot Contes Bianconeri. Historiskt är matchen mellan Juve och Samp på Marassi i ligan en fantastiskt jämn historia. 54 spelade matcher har slutat i 18 vinster, 18 kryss och 18 förluster! Förra säsongen spelade Sampdoria i B och därmed får man gå till tiden med Del Neri för att hitta senaste mötet som slutade mållöst. Faktum är att Sampdoria på Luigi Ferraris är obesegrade mot alla Juvelag sedan calciopoli. Senaste Juvevinsten kom nämligen under Capello genom en nick av Pavel Nedved då matchen slutade 1-0 till Juve. Första mötet på denna säsong var ett stort fiasko som innebar Contes första förlust på Juventus Stadium. Vi hoppas självklart på revansch. Intressant fakta är att Juventus vid två tidigare tillfällen (1950 och 1977) vann sin avslutningsmatch borta mot Sampdoria. Senast man möttes i sista omgången på Marassi slutade det 3-3 och Del Piero blev Capocannoniere!

Delio Rossis Sampdoria är just nu inne i en oerhört tuff period där de endast tagit 2 p på sina 5 senaste matcher. De har dessutom släppt in mål i 7 raka matcher och man måste gå hela 12 matcher bak för att hitta senaste matchen som Genualaget lyckats göra mer än ett mål. Det positiva är dock att Delio Rossi sedan en tid tillbaka lyckats säkra en plats i Serie A till nästa säsong och därmed är egentligen målet uppnått.

Contes Juventus fick efter 9 vunna matcher i rad senast bara ett kryss hemma mot ett hårt kämpande Cagliari. Det innebar att man inte lyckades slå Juves ”all time” rekord på 10 raka, men man slog förra säsongens rekord på 8 matcher. Det finns dock fortfarande andra rekord att slå. 27 matcher totalt kan bli 28, vilket alltså innebär att Contes Juventus i samband med en vinst kan tangera Jesse Carvers rekord från säsongen 49/50 då Juve vann 28 matcher totalt. En vinst innebär dessutom att Juve lyckats slå alla lag i hela ligan och man skulle då få 90 poäng, vilket är 6 poäng mer än förra säsongen!

Matchdomare kommer att vara den 37 årige Andrea Gervasoni från Mantova. Han har dömt både Juve och Samp 10 gånger, vilket innebär att det blir match nummer 11 för båda lagen. Det blir hans första match någonsin där han dömer Juventus mot Sampdoria. Resultatet för Juve har totalt varit riktigt bra, 8-2-0 (V-O-F), medan det för Samp gått mindre bra, 2-1-7 (V-O-F). Senast Gervasoni dömde en Juvematch var den så vilt omdiskuterade vinstmatchen borta mot Catania. Vi får hoppas på en fin instats utan kontroverser!

Conte har till denna match tagit med sig hela sin 26-manna trupp. Pogba missar pga avstängning och på skadelistan finner vi numera officiellt ingen, de som dock dras med mindre skador sedan tidigare är Asamoah, Barzagli och Pepe. 3-5-2 ser ut att vara formationen i Contes huvud även denna match. Storari fortsätter i mål mot sitt före detta lag. Caceres, Bonny och King Kong bildar muren längst bak. Matri verkar få förnyat förtroende på topp och tillsammans med honom blir det Bendtner (!) enligt Sky och GdS. I mitten är Pirlo tillbaka för att diktera. Isla får antagligen sin sista match i Juvetröjan och övriga i mitten är Padoin, Marchisio och Peluso.

Sampdoria som nästan hela säsongen valt att spela med 3-5-2 ser inte ut att ändra taktik inför denna match. Krsticic missar pga skada och Renan är avstängd, annars bör resterande spelare kunna ställa upp. En förlust är något Genualaget vill undvika och därför kör man en kompakt 5-4-1 formation i defensivt läge som snabbt ställer om till 3-5-2 i offensivt läge genom att slå upp bollar mot anfallarna som håller upp och låter kantlöparna hänga med i kontringarna. Två enkla bollar mot Icardi innebar senast förlust för Juve. Nu är visserligen Chiellini i backlinjen istället för Peluso, men det gäller att vara alert.

Preliminära startelvor:

Sampdoria (3-5-2): Da Costa; Mustafi, Gastaldello, Castellini; De Silvestri, Poli, Palombo, Obiang, Estigarribia; Eder, Icardi.

Juventus (3-5-2): Storari; Caceres, Marrone, Chiellini; Isla, Vidal, Pirlo, Giaccherini, Peluso; Giovinco, Matri.

Till denna match är inga kort dolda. Juve kör på som vanligt och roterar friskt då ligan redan är avgjort och många som varit med hela vägen förtjänar mer speltid. Sampdoria kör sin vassa kontringsfotboll kombinerat med en kompakt defensiv. Delio Rossi vill ha en ”fest mot de starkaste”, medan Conte vill ha en fin avslutning på en fantastisk säsong. Vem får igenom sin vilja?

Sista matchen innebär många känslor. Jag väljer till denna match en låt med en titel som passar utmärkt med hur jag känner för Juve, Daft Punk – Instant Crush:
https://soundcloud.com/alsosprachzara/daft-punk-instant-crush-feat#play

Tusen tack Conte, Tusen tack Superman, Muro, Bonny, KingKong, SwissExpress, King Arthur, Mozart, Principino, AsaTeknik, Mitra, Zorro, Formica Atomica, Eta Beta och alla andra spelare, Tusen tack till ledningen, hela tränarstabben och Marotta samt Andrea Agnelli och Pavel Nedved!

Ni är fantastiska, ni är vinnare och ni har återigen givit oss fans en fantastisk säsong. Tusen tack till JUVENTUS!!!

Fino Alla Fine…
/Riham