Införrapport, Serie A – Omgång 37 (sista hemmamatchen)

Lördag, 11 maj 2013, 18.00
Juventus vs Cagliari (Juventus Stadium)
Domare: Gianpaolo Calvarese, från Teramo
TV: TV 4 Sport Extra

Next up, Juventus vs Cagliari… säsongens sista hemmamatch och näst sista gången vi får se våra Svart och Vita hjältar innan sommar. Som vanligt har tiden flugit förbi, men minnena man tar med sig från säsongen är många. Lichts repris när han återigen blev första målskytt i debutmatchen mot Parma, Pirlos fantastiska frisparkar i match efter match i inledningen, målkavalkaden mot Roma, Pulvriseringen av Napoli, Quagliarellas första hattrick, Pogbas missiler mot Udinese, Matris bomb mot Chievo, Juventus revansch mot båda Milanolagen och Vidals fenomenala avslutning på säsongen. Det finns säkert hur många fler fina minnen som helst, detta var bara några. Men visst kan Serie A säsongen 12/13 sammanfattas med mitt favoritord; ”GREATNESS”.

Historiskt har Juvenus vs Cagliari spelats 32 gånger i italienska ligan. Övertaget för Juventus är stort då resultatet är 18-12-2 (V-O-F). Bianconeri fick dock bara 1-1 förra säsongen hemma. I 1 av 2 historiska vinster återfanns Matri i Cagliari (4 år sedan) och då blev han inbytt i minut 61 för att avgöra med sitt 3-2 mål bara 17 minuter därefter. Man kan dock absolut påstå att Matri har betalat tillbaka genom att sänka sitt före detta lag flera gånger, bland annat senast i bortamötet i ligan denna säsong. Annan intressant kuriosa är att Juventus en gång i tiden har fått möta Cagliari i kvartsfinal i UEFA cupen, nämligen i Giovanni Trapattonis sista säsong som Juventustränare i 93/94. Inget man direkt vill minnas, men ett Juventus med Carrera, Conte, Roberto Baggio och en mycket ung Del Piero åkte ut med totalt 3-1. Tänka sig att Juventus två säsonger efter det med Marcello Lippi tog Champions!

Cagliari som ligger på plats nummer 12 med sina 43 poäng har haft en klart godkänd säsong, de har dock förlorat 15 gånger och på bortaplan har de endast lyckats vinna vid 4 tillfällen. Deras bästa prestationer kom i 4-2 vinsten mot Roma borta samt 2-0 vinsten mot Inter hemma och spelarna som genererat mest poäng har varit Sau (12 mål, 5 assists), Pinilla (7 mål, 4 assists) samt Cossu (0 mål, 7 assists). Juventusbekanta svensken Albin Ekdal som representerat Cagliari i hela 30 matcher i ligan denna säsong har gjort 1 mål och 1 assist. Cagliaris nuvarande form är knackig med resultatet 1-1-3 (V-O-F).

Juventus har nu vunnit 9 matcher i rad och 27 matcher totalt, vilket alltså innebär att Contes Juventus i samband med en vinst kan tangera Carlo Carcanos rekord från säsongen 31/32 som vann 10 matcher i rad samt Jesse Carvers rekord från säsongen 49/50 då Juve vann 28 matcher totalt. Med Scud3tt1 säkrad ligger full fokus på de nämnda rekorden samt att nå över 90 poäng!

Matchdomare kommer att vara den 37 årige Gianpaolo Calvarese från Teramo. Det blir hans första match någonsin där han dömer Juventus och femte match som han dömer Cagliari (resultatet hittills är 2-0-2 för Cagliari). Förhoppningsvis får Calvarese en fin debut på Juventus Stadium där det blir scener liknande en folkfest. Det hela får mig att tänka på när Capellos Juve mötte Cagliari i sista omgången av ligan. Den dagen vann Juventus med 4-2 efter bland annat Stephen Appiahs snyggaste mål i hans karriär. Cagliaris båda mål stod Gianfranco Zola för, fantastiskt!

Juventus har till denna match både Pogba och Pirlo avstängda i mittfältet och på skadelistan återfinns Bendtner och Pepe. Därmed är det en 21-manna trupp som tagits ut och 3-5-2 kommer att användas för andra gången i rad efter att ligan avgjorts. Storare ser ut att vara mellan stolparna igen, Caceres, Bonny och King Kong bildar muren längst bak. Gio och Matri verkar få förtroendet på topp och i mitten är det Marrone som får agera vice-Pirlo. Tror man på GdS och SkySport Italia består resten av mittfältet av Isla, Vidal, Marchisio och Peluso.

Ivo Pulga som har förlorat 2 av 2 matcher mot Juve i sin tränarkarriär kommer med alla sina spelare utom Pisano vars säsong är slut pga. skada. Cagliari som denna säsong varierat mellan 4-3-3 och 4-3-1-2 ser ut att satsa på den senare varianten mot Bianconeri. Främsta styrkan ligger i kontringsspelet samt den höga pressen på bollinnehavaren som mittfältarna och främst Nainggolan står för. Det man återigen vill undvika i Juve är att låta motståndarna komma 3 mot 3 med backlinjen.

Preliminära startelvor:

Juventus (3-5-2): Storari; Caceres, Bonucci, Chiellini; Isla, Vidal, Marrone, Marchisio, Peluso; Giovinco, Matri.

Cagliari (4-3-1-2): Agazzi; Perico, Rossettini, Astori, Murru; Ekdal, Conti, Nainggolan; Cossu; Pinilla, Ibarbo.

Som förut nämnt är det en hel del rekord som står på spel, sedan kan man tillägga att många spelare igen får chansen att prestera och visa att de är hungriga och att de är värdiga en plats i nästa säsongs trupp. Arturo Vidal som blivit ”utvald till player of the year” kommer att få tilldelat priset innan avspark av en lycklig utlottad ”premium member” och prisceremonin kommer att äga rum efter slutsignalen. Detta kombinerat med Scudettomagin i luften kan bara bjuda på en sak, nämligen fotbollsshow!

Eftersom att det kommer att vara lördagkväll och att Juventus skall festa Scud3tt1 style bjuder omgångens sound på uppladdningsmusik till er lördagsfest. NERVO – Hold On:
http://www.youtube.com/watch?v=7IrmATZ4dkM

För första gången skall du få lyfta Coppa Campioni d’Italia som kapten för din gamla dam GiGi… Hold on to that one.
Mot 32!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham