Införrapport, Serie A – Omgång 32

Måndag, 15 april 2013, 20.45
Lazio vs Juventus (Stadio Olimpico di Roma)
Domare: Antonio Giannoccaro, från Veglie (Lecce)
TV: TV 4 Sport Extra

En fantastisk resa i Europa tog slut förra veckan. Juventus hann med att vinna sin grupp, för första gången i historien besegra Chelsea, samt erövra Celtic på bortaplan och Bianconeri lyckades till och med vinna 5 matcher i rad utan att släppa in en enda boll. Ett fint resultat för ett lag som nu visat att de är tillbaka på riktigt men att de samtidigt måste ha tålamod innan de kan utmana om att titulera sig europeiska mästare.

Nu är man tillbaka till verkligheten. Egentligen den gammal-nya verkligheten där man leder ligan och försvarar skölden – något som sågs som en dröm förra säsongen! I denna verklighet krigar man i 7 återstående finaler i ligan för att kunna kamma hem den 31:a Scudetton i lagets anrika historia. Förutsättningarna är nu extra fina efter att Napoli kryssat borta i Milano mot ”Balotellilösa” Milan. Juventus kan alltså rycka iväg och skapa ett 11 poängs avstånd.

Den avslutande resan börjar mot Lazio borta på Olimpico. En plats med dåliga minnen denna säsong. 1-2 slutade det senast till motståndarna i en match som innebar att Juventus åkte ut ifrån semifinalen i Coppa Italia. Det var verkligen en bitter tillställning och nu hoppas Juventus på att kunna besegra Lazio efter 3 misslyckade försök denna säsong.

Historiskt sett är det en match som spelats 68 gånger och Juventus har ett knappt övertag med resultatet 27-17-24 (V-O-F). De två senaste säsongerna har Juventus gått hem som segrare i ligan med ett avgörande mål av den evigt saknade Pepe och säsongen innan det var det mål av Caceres och Trezegol som avgjorde. Vem blir frälsare denna gång?

Lazio som inledde säsongen starkt och med Petkovic vid rodret såg ut att segla mot en Championsplats har på senare tid spelat betydligt sämre och man är för närvarande ligans formmässigt 16:e lag med resultatet 1-1-3 (V-O-F) strax före Stramaccionis fantastiska Inter. Senast Lazio höll nollan var 6 omgångar sedan och i veckan åkte man ut från Europa League mot Fenerbahce.

Juventus som senast i ligan spelade med ett B-betonat lag slog relativt enkelt Pelizzol… oj förlåt mig, jag menar givetvis Pescara. Men i veckan var det inte mycket A-laget minus Licht och Vidal kunde göra för att stoppa Bayern. Om man enbart tittar på ligan så är formen dock strålande för Juve, till och med bäst i ligan med resultatet 4-1-0 (V-O-F) i de 5 senaste matcherna och där man dessutom haft 4 raka segrar.

Matchdomare kommer att vara den 41 år gamla Antonio Giannoccaro. Domaren som Juventus aldrig hade smakat en viktoria med förrän Giaccherini slog till på tilläggstiden mot Catania. Det var alltså första gången på 4 matcher som Giannoccaro dömt Juventus som det blev en vinst. Senast Juventus mötte Lazio i Coppa på Olimpico var det några frågetecken över domarinsatsen, hoppas att det kan bli mindre kontroverser ikväll.

Juventus har inga avstängningar, men Bendtner som nätade i en vänskapsmatch förra veckan är inte uttagen och Anelka, Chiellini, Giovinco och Pepe är på skadelistan. Man talar om att Peluso täcker upp för King Kong, samtidigt som att mittfältet inte bjuder på några överraskningar mer än att det antingen innehåller Marchisio eller Pogba beroende på hur anfallet ställs upp. I anfallsväg diskuteras det alltså flitigt. Vucinic som har gjort lika många mål som Totti på Lazio (7 st) är given. Dock är frågetecknet huruvida vi finner Quagliarella bredvid honom eller Marchisio bakom honom. Om jag skulle få bestämma själv så skulle Mitra få chansen, men vi får se om det blir 3-5-2 eller 3-5-1-1.

Lazio som verkligen behöver 3 poäng ser ut att ställa upp med den sedvanliga 4-5-1 uppställningen som Petkovic använt hela säsongen mot Juve. Senaste derbyt kostade avstängningar i form av Biava, Lulic och Radu och samtidigt saknas skadade Konko, Dias och Brocchi.

Preliminära startelvor:

Lazio (4-5-1): Marchetti; Gonzalez, Ciani, Cana, Stankevicius; Candreva, Onazi, Ledesma, Hernanes, Mauri; Klose.

Juventus (3-5-2): Buffon; Barzagli, Bonucci, Peluso; Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Asamoah; Quagliarella, Vucinic.

Spelarna som skall se upp för gult kort är Bonny, Mitra, Mozart, Paddan och Kelso (De Ceglie liknar Ashton Kutcher från that 70s show och därför kallar jag honom Kelso).

Objektivet är självklart. En 5:e vinst på raken för att dra iväg ytterligare från de jagande lagen och ”bara” behöva ta 7 p, dvs. 2 vinster och ett kryss, på de återstående 6 matcherna för att säkra nummer 31! Som alltid annars förväntar jag mig en storspelande Marchetti som står i vägen för det mesta, men jag tror på er BiancoNeri. Spela ert spel och visa huvudstaden att det är Juventus som regerar i Italien och att inget kan stå i er väg.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham