Införrapport, Serie A – Omgång 31

Lördag, 6 April 2013, 18.00
Juventus vs Pescara (Juventus Stadium)
Domare: Sebastiano Peruzzo, från Vicenza
TV: TV 4 Sport Extra

Besvikelse, många frågetecken och en match med en bitter eftersmak. Så beskriver man bäst matchen som varit denna vecka. Det är svårt att påstå att mötet mot Pescara inte känns som något oviktigt innan det livsviktiga returmötet mot Bayern. Revanschsuget är så stort att alla vill ha onsdag nu. Men faktum är att Juventus är tillbaka nu. Det innebär i högsta grad att man inte jobbar på en front, utan på flera. Grabbarna har åkt hem för att nu kämpa vidare i slaget om Scudetton. Det är som vi sagt sedan ett tag tillbaka endast finaler kvar och matchen mot Pescara är i verkligheten inget undantag. En av 8 återstående finaler skall spelas och det är på inget sätt en slump att biljetterna sålde slut på en timme!

Som alltid annars är det 3 poäng som står på spel och därmed är denna match lika viktig som alla andra i ligan. Juventus som står ensamma på topp har ett 9-poängsavstånd ner till jagande Napoli. Formen ser bra ut (bäst tillsammans med Milan) med resultatet 4-1-0 (V-O-F) på senaste 5 matcherna och man har dessutom hållit nollan i 3 raka hemmamatcher i ligan. Pescara har förlorat 6 raka matcher i ligan och har släppt in i alla matcher i 2013 utom den första borta mot Viola där man vann med 2-0. Detta har gjort att Delfinerna ligger på en sistaplacering, 6 p från nedflyttningsstrecket. De kommer alltså som ett lag som krigar för överlevnad.

Historiskt är Juventus vs Pescara i Serie A en match som enbart spelats 5 gånger tidigare. Resultatet är för Juve precis som dagsformen 4-1-0 (V-O-F). Största vinsten var 3-0 i 1979 och 10 år efter det slutade det 1-1. Antonio Conte var passande nog på plan senast matchen spelades i 1993 då det slutade 2-1 efter två mål av ingen mindre än Roberto Baggio.

Pescara tog förra säsongen med Zeman som tränare och trion Immobile, Insigne och Verratti sin andra Serie B titel i klubbens historia. Otrolig kuriosa är att senaste säsongen (92/93) Juventus och Pescara möttes i Serie A så spelades returmötet i Pescara. Conte var på plan även den gången, men på andra sidan plan fann man Massimiliano Allegri (Milans nuvarande tränare). Allegri gjorde två mål då Pescara vann med hela 5-1. Nu kanske man förstår varför Juventus demolerade Pescara med 6-1 senast. Revenge is a dish best served cold!

Matchdomare kommer att vara den 32 år gamla Sebastiano Peruzzo från Vicenza. En domare som i 97 fall av 98 dömt i Italien och som fått vara domare i 4 Juvematcher. Förra säsongen blev det två matcher, nämligen hemmamatcherna mot Bologna i Coppa Italia (2-1 efter Marchisios avgörande mål i extra time) samt mot Siena i ligan (0-0 efter att Juventus nekats en straff i den kända handssituationen med Vergassola). Alla minnen är alltså inte goda och det är inte en domare med en större rutin. I demoleringen av Pescara i höst var domaren Luca Banti som har 8 år mer erfarenhet och stor vana av att döma på internationell nivå. Det brukar kännas bättre med välkända domare, men sedan måste man väl medge att alla måste få sin chans någon gång. Låt oss hoppas att valet visar sig vara bra och att Peruzzo utför en felfri match.

Formen är trots missräkningen i veckan god. Spelarna har visserligen fått utstå den mest svidande förlusten sedan långt tillbaka, men de känner sig ansvariga och många har bett om ursäkt till fansen och nämnt att det är nya tag som gäller. Juventus har två avstängningar i form av King Kong och Il Muro. Bonny kommer alltså att få en större roll längst bak då han får hjälp av Marrone och Peluso. Pepe, Bendtner och Caceres missar. Storari kanske får ansvaret mellan stolparna för första gången i ligan detta år. I mittfältet hittar man förmodligen de avstängda Licht och Vidal. Mozart fortsätter att spela i mitten och får en chans att spela upp formen igen. Man of the Month (Mars), Pogba, ser ut att ersätta Marchisio och Asamoah får äntligen spela ute till vänster. I anfallet tror de flesta på min favoritduo Matri och Vucinic.

Pescara har inte bara problem med formen utan har även en del skador. Bocchetti (Kusin till Salvatore som spelar i landslaget) är tveksam till spel, och Weiss, Balzano, D’Agostino, Vukusic, Zauri och Cosic är andra skadade spelare. Svensken Mervan Celik är avstängd. Den enligt min mening mest intressanta spelaren i Delfino är målvakten Perin. Underligt nog har han inte startat i någon av de senaste 5 förlustmatcherna och Pelizzoli ser ut att starta även mot Bianconeri. Två före detta Juventusbekanta i Pescara är Manuele Blasi och Giuseppe Sculli.

Pescaras största frågetecken är formationen och taktiken. Laget inledde säsongen med Giovanni Stroppa som tränare och man ville fortsätta med den 4-3-3 formation som Zeman lyckats med. Det höll inte, och formationen byttes utan resultat vilket innebar att ett tränarbyte skedde efter 13 omgångar. Christiano Bergodi fick på sin tur 14 matcher innan även han fick sparken. Då hade 3, 4 och 5 man testats i en backlinje. Idag är det Christian Bucchi som är tränare och han verkar vilja använda en 4-backslinje trots att han lyckats förlora 3 av 3 matcher. Det är ingen dans på rosor då det verkligen inte finns någon spelidé. Man jobbar i desperation för att rädda ett skepp som egentligen redan har sjunkit.

Preliminära startelvor:

Juventus (3-5-2): Storari; Bonucci, Marrone, Peluso; Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah; Vucinic, Matri.

Pescara (4-2-3-1): Pelizzoli; Zanon, Kroldrup, Capuano, Modesto; Rizzo, Togni; Sculli, Quintero, Caprari; Sforzini.

Bucchi har alltså tittat på Bayern och vill kopiera deras spelsätt I en 4-2-3-1 formation för att ta hem alla 3 p. Welcome to Juventus Stadium Bucchi!

Om det är något som Contes Juventus har gjort denna säsong jämfört med förra så är det att man har levererat betydligt mycket bättre mot ”smålagen”. Detta är helt klart avgörande då det är här de flesta poängen finns. Genom att ta så många vinster som möjligt mot de mindre bygger man ett stort avstånd till sina närmaste konkurrenter och på så vis kan man vara avslappnad när man möter ”de stora”.

Bianconeri har ett enda objektiv i denna match och det är att vinna. Inget annat räknas och inget annat accepteras av någon, varken tränare, spelare eller supportrar.

8 finaler kvar och Juventus behöver 5 vinster för att avgöra Scudetton. Inför matchen mot Lazio vill vi kunna säga att vi behöver 4 vinster till från de 7 återstående finalerna.

Omgångens melodi följer i länken nedan och med den vill jag säga att det är mål jag vill ha:
http://www.youtube.com/watch?v=sEXHeTcxQy4

Mot 31!!!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham