Införrapport, Champions League – Kvartsfinal 1 (bortamöte)

Tisdag, 2 April 2013, 20.45
Bayern München vs Juventus (Allianz Arena)
Domare: Mark Clattenburg, från England
TV: Viasat Sport

Allianz Arena, 68 000 på plats och många miljoner bänkade framför tvn. Det är Bayern München mot Juventus, Die Bayern mot La Vecchia Signora, Bundesliga mot Serie A och Tyskland mot Italien. Dagen med stort D är här. Matchen anses vara en av de absolut tuffaste denna säsong och en match som kan avgöra ett möte och ta ett lag vidare till en semifinal i Champions, vilket utöver den stora äran och chansen även innebär ett ekonomiskt tillskott på 4.9 M €. Det är nästan för mycket som står på spel!

Många är de som anser detta möte vara en tidig final, precis som mötet mellan Tyskland och Italien där 14 man från Juve och Bayern återfanns. Frågetecknet var kring hur formen skulle vara för de två giganterna som precis haft totalt 27 spelare på landslagsuppdrag runt om i världen. Svaret var en seger för Bianconeri i Derby d’Italia och en rekordseger för Bayern med 9-2 mot Hamburg!

Historiskt är detta en match som aldrig spelats på denna nivå förr. Lagen har mötts 6 gånger tidigare i Europa, alla gånger var det under gruppspelet. Två dubbelmöten mellan Capellos Juve och Felix Magaths Bayern som slutade med 3 Juvevinster och en Bayernvinst samt två förstaplatser för Juventus i gruppen. Sedan var det ju fiaskot med Ferrara på bänken mot Van Gaal, där man visserligen lyckades ta hem en poäng från Allianz Arena, men där man fullständigt skämdes ut i returmötet hemma (1-4). Totalt är alltså resultatet för Juventus 3-1-2 (V-O-F). Mot italienskt motstånd har Bayern haft problem historiskt då resultatet efter 35 matcher är 12-8-15 (V-O-F). Juventus har motsvarande siffran 23-7-13 (V-O-F).

Kuriosan som nämndes i förra införrapporten var att senast Juventus mötte Bayern så mötte man Inter i matchen före. Det var i 2009, på lördagen vann man mot Inter med 2-1, men på tisdagen krossades man av Bayern med 1-4… den gången spelades båda matcherna hemma och det var Ciro Ferrara vid rodret. Med Conte spelas dessa matcher borta, på lördagen slutade det 2-1 till Juve. Om det är något jag hoppas, så är det att historien inte upprepar sig mer än vad den redan gjort.

Juventus form i Champions är formidabel. 5 raka vinster och 0 insläppta, vilket kan innebära nytt klubbrekord om man vinner. Man har dessutom nu den delat bästa formen i ligan med 4-1-0 (V-O-F). Bayerns form i ligan är formidabel med 10 raka segrar. Dock har man resultatet 3-1-1 (V-O-F) och man har inte hållit nollan i en enda av sina 5 senaste matcher i Champions. Faktum är att Bayerns senaste match i Champions är den största förlusten på hemmaplan i lagets långa historia ute i Europa (0-2 mot Arsenal) och det är ett resultat som endast inträffat 4 gånger totalt.

Matchdomare kommer att vara den 38 år gamla Mark Clattenburg. En världskänd domare som hunnit döma 4 matcher i Champions och totalt 31 matcher under säsongen. Han har aldrig dömt Bianconeri, dock dömde han Bayern vid ett tillfälle mot Basel och då slutade det med (håll i er kära läsare) 7-0!
Senast Juventus gästade Allianz Arena dömdes matchen också av en engelsk domare, nämligen Howard Webb. Matchen slutade som bekant mållöst. En engelsk domare kan vara på både gott och ont. Juventus är ett fysiskt lag som kan ta nytta av att man får köra lite hårdare i närkamperna. Dock blir det en ganska stor omställning att gå från Rizzoli mot Inter där visselpipan går i varannan närkamp till Clattenburg mot Bayern.

Formen är god, men spelarna har knappt hunnit njuta av den senaste viktorian förrän att det är dags att ta sig an säsongens i särklass tyngsta uppgift. Juventus har inga avstängningar och de som med all säkerhet missar matchen är Pepe, Bendtner, Caceres och Isla. 3-5-2 eller 3-5-1-1 står på tapeten enligt media. Frågetecknet är kring om Pogba skall spelas och Marchisio skall ligga bakom en ensam anfallare eller om man skall spela med 2 anfallare och den sedvanliga 3-5-2 formationen. Vilka som startar i anfallet är som alltid en gåta, men det verkar luta åt att Quaglia och Matri får bära ansvaret återigen efter att båda målat och att Gio fått en hård smäll och Mirko precis haft feber. Man har sagt att Conte vill satsa fysiskt, vilket för mig innebär Peluso in och Asamoah ut.

Bayern har en klar och tydlig spelidé. 4-2-3-1 är det enda som gäller. Det är en flexibel uppställning som innebär 4-4-1-1 i defensivt läge, 4-2-3-1 i neutralt läge och nästan 4-2-1-3 när man ligger högt upp i bana och pressar. Bayern har en avstängd spelare i 40 M € förvärvet Javi Martinez. Den som missar matchen med all säkerhet pga skada är Badstuber. Van Buyten verkar vara valet av spelare vid Dantes sida för att säkra erfarenheten och styrkan i luftrummet längst bak. Längst fram ser det ut som att Mandzukic får fortsatt förtroende i Champions trots att Pizzarro målat 4 gånger om i ligan senast.

Preliminära startelvor:

Bayern (4-2-3-1): Neuer; Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba; Schweinsteiger, Luiz Gustavo; Robben, Müller, Ribery; Mandzukic.

Juventus (3-5-2): Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Peluso; Quagliarella, Matri.

Spelarna som skall se upp för gult kort är Licht, Vidal och Marchisio samt Dante och Lahm.

Jupp Heynckes uttryckte en oerhörd respekt för Juventus i presskonferensen och alla Bayernspelare som intervjuats och frågats har svarat att Juventus är ett starkt lag som fungerar som en enhet. De har verkligen läst på och är väldigt förberedda. Kan man förvänta sig något annat från ett lag med en trupp som har 704 cupmatcher i erfarenhetsbagaget och är värderad till 430 M €? (Juventus motsvarande siffror är 438 matcher och 320 M €). Lägg därtill att Heynckes varit tränare sedan 1979 (då var Conte 10 år gammal) och man inser vilken skillnaden är på pappret egentligen.

Om det är något som Contes Juventus lärt oss så är det att de är svårslagna och oerhört envisa. De kämpar för allt vad de har och levererar alltid utöver förväntningarna. Minns bara hur laget lyckades gå obesegrade hela förra säsongen i ligan och vann trots att alla sade att Milan skulle promenera hem segern. Juventus har denna säsong i Champions släppt in i 3 matcher, alla gånger låg man i underläge och alla gånger hämtade man upp resultatet och räddade en pinne. Efter detta har det varit oneway och dessutom highway! Bayern har denna säsong i Champions bara lyckats hålla nollan en gång och i 2 av 3 matcher som man legat under har man släppt in fler mål och förlorat. Det var endast mot Valencia med en man mer i en timme som man lyckades ta hem en poäng efter underläge.

Bianconeri har ett enda objektiv i denna match och det är att ta hem ett gott resultat inför returmötet. Det innebär alltså att man måste göra mål (skulle då bli nummer 400 på Bayern i Europa) och att förlust (därmed en historisk 150:e seger i Europa för Bayern) är något man helt klart vill undvika. Uttalanden under veckan har varit ödmjuka och man har visat att man förstår hur svår uppgiften är. Man är dock medveten om den egna kapaciteten och självsäkerheten som säger att det inte finns några begränsningar för Juventus trupp finns där. Det man även gjort är att man har fokuserat oerhört mycket på Bayerns svagpunkter.

Denna match väger oerhört tungt. Det är den viktigaste matchen för Juventus denna säsong med mils avstånd till närmaste. Nervositeten är högre än när Italien mötte Tyskland i VM06 eller EM12. Men vi tror på Juventus, vi tror på Conte och vi tror på våra mannar. De kommer att göra oss stolta!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham