Nedved till Sky Sport 24: ”Mitt nej till Moratti? Det ångrar jag inte, vi har 31 Scudetti!”

Vinnaren av guldbollen 2003, Pavel Nedved, som idag är med i Juventus styrelse hade en lång och exklusiv intervju i nyhetskanalen Sky Sport 24. Intervjun följer nedan:

– Inter-Juve?
“I varje Juventino så händer det något speciellt när man skall möta Inter, för det har alltid varit en mycket speciell match, alla gillar ”derby d’Italia” och vi försöker alltid göra vårt allra bästa.”

– Ångrar du dig att du en gång tackade nej till Moratti som ville ha dig?
“Nej, jag ångrar mig absolut inte. Men måste säga att det var det var en glädje att både Mourinho och Moratti ville ha mig efter min sista säsong som spelare och att de fortfarande tyckte att jag kunde vara till nytta. Det var en glädje men har aldrig ångrat mitt beslut, tvärtom, är mycket stolt över mitt val för jag hade aldrig klarat av att bära en annan tröja än den med Juve.”

– När kommer man att upphöra med att prata om 29 eller 31 Scudetti?
“Ja, man pratar alldeles för mycket om det, men självklart så känner alla vi Juventini att det är 31 Scudetti, för vi har jobbat, svettats och vi vann. Så vi känner helt och hållet att vi har vunnit 31 Scudetti. Sen så finns det andra som kanske tycker annorlunda. Detta kommer att hålla på länge till, men så länge man kan skämta om det är det okej, sen får vi se vad de andra kommer att bestämma om det i framtiden.”

– Ser du ett Juve utan Buffon?
”Har sett att man då och då kritiserar honom, men jag har alltid ansett honom vara nummer ett i världen och jag vill framhålla att jag tycker det än idag. När en spelare befinner sig på slutet av sin karriär så säger man allt möjligt om honom men när det gäller Gigi så har han fortfarande mycket kvar att ge och det visar han på plan. Jag har sett många stora målvakter under min karriär, typ Marchegiani, Peruzzi, Peter Cech och vill inte glömma någon annan, men måste få säga att Buffon verkligen har något mer, speciellt när det gäller att läsa av spelet och var bollen kommer. Han lyckas att agera i förtid och detta är hans stora fördel. Jag har ju haft förmånen att spela och vinna med honom. När jag spelade så var han alltid så lugn, han gav dig känslan att trots att du felade så fanns han där alltid för att rätta till det. Så jag ser inte ett Juve utan Buffon för han har varit här i många år, de bästa i hans långa karriär, så han kommer alltid vara en i Juve, en som gjort och gör historia.”

– I kväll så spelar Tjeckien mot Italien…
“Jag tror Tjeckien har lite problem med generationsväxlingen, och då menar jag att en generation har lämnat och en annan håller på att växa fram, de har ju fortfarande kvar Rosicky och Peter Cech, spelare som spelade när jag var med, de behöver lite tid för att förändra laget och när några ständigt medverkar i stora turneringar som EM och VM så hinner andra inte alltid nå den mogenhet som behövs, tyvärr. Men de är unga och har framtiden framför sig.”

– Vart kan detta Juventus komma i Champions League?
“Vi är medvetna om att det finns en stor skillnad mellan oss och de riktigt stora lagen som Barcelona, Real Madrid och Bayern, som enligt mig är överlägsna. Men när du möter dem, och vi kommer ju att möta ett av lagen redan i gruppspelet, så kan vi mäta oss med dem.  Med det vill jag inte säga att vi inte kan vinna för det är inte alltid som favoriterna vinner utan vi har alla korten på bordet för att sätta dem i svårigheter och att försöka vinna matchen. Men det som är säkert är att vi inte är bland favoriterna till att vinna Champions League.”

– Mot Bulgarien så gjorde ju Gilardino, som var nära att komma till Juve, mål. Hade ni behövt honom? Gjorde detta mål att ni ångrar er att ni inte genast slog till?
“Nej, det tror jag inte. Vi är medvetna om att redan har mycket starka anfallare. Vi har ju gjort våra val alla tillsammans och vi ansåg att de som stannade kvar var minst lika bra som en som Gilardino. Jag tror inte Juventus ångrar något.”

– Conte har ju den senaste tiden kritiserat lite den senaste spelmarknaden…
“Klubben har under de senaste åren förstärkt sig en hel del och har skapat en otrolig grupp. Måste säga att mellan de sportsliga sektorerna och ledningen så finns det en riktig ”good feeling”. Det är okej om det ibland finns någon som fnyser åt det hela och säger vad han tänker och tycker, men mellan Conte och ledningen finns det en stor harmoni och jag ser inga som helst problem.”

– Jag tänker ställa dig en direkt fråga: finns det en rädsla, om än så liten, att förlora honom i slutet på säsongen?
“Antonio? Nej, för det är inte rätt att bemöta en svår säsong med Scudetto och Champions och samtidigt tänka på att tränaren kanske ger sig av. Vi måste förbli koncentrerade på vårt arbete som vi måste göra under året, sen är det normalt att i slutet på året, men alltid i slutet på året, att man sätter sig kring bordet för att diskutera. Det gjorde vi förra året och det kommer vi att göra igen. Sen får vi evaluera det som kommer fram, vad vår mister vill och vad klubben vill. Ingen rädsla, absolut lugnt, medvetna om att vi verkligen är starka och att vi kan vara det på alla fronter. Sen kommer resten av sig själv.”

– Finns det ett Anti-Juve?
“Alla är Anti-Juve. Man får aldrig undervärdera en enda match i den italienska ligan. Alla lag försätter dig i svårigheter för att de alla är mycket taktiskt förberedda. Vi känner mycket väl till det italienska mästerskapet och vem som är Anti-Juve. För Scudetto så finns det inte bara Juve, utan där finns även Milan, som har förstärkt sig de senaste dagarna, självklart även Napoli, samt Roma, som jag som har sett och som börjat mycket bra. Sen finns där såklart andra lag som Fiorentina, Inter och Lazio, trots att de inte startat alltför övertygande, men tror de återhämtar sig snabbt.”

Fino Alla Fine!
/Lorenzo