onsdag 18 oktober 2017

MercatoSammanställning – Sommarmercaton – Säsongen 14/15

Mellan den 1 juli och 1 september var övergångsfönstret öppet för Serie A-klubbarna. Silly Season bjöd på en hel del och Transfermarkt avslöjar att italienarna var mest aktiva av alla då lagen i Serie A totalt köpte 1395 spelare för mer än 323 M € och sålde 809 spelare för nästan 290 M €. Nettoförlusten för Serie A-klubbarna blev alltså omkring 33 M €. Detta i jämförelse med Engelska Premier League som betalade nästan 491 M € mer än vad de sålde för när 338 spelare köptes för mer än 1 miljard €.

Detta är otroligt intressanta siffror, men vi kommer i denna artikel fokusera oss på Juventus och framförallt A-lagets aktivitet. Redan innan Italiens CalcioMercato gick igång på allvar så var det massor av delägarskap som förhandlades. Juventus gjorde klart hela 39 affärer och de som berör A-laget kommer att tas upp i denna artikel, men vi kommer inte att gå igenom det igen i detalj utan den som är intresserad av det kan läsa vår artikel om delägarskapen här.

Vår sammanställning av sommarmercaton 2014 kommer bjuda på det mesta och av den anledningen är det ingen kort artikel, men lägg märke till att den är indelad i sektioner så att man enkelt kan läsa det man är ute efter.

Juventus trupp säsongen 13/14

Antonio Conte som var Juventus tränare under rekordsäsongen 13/14 hade avslutningsvis 24 spelare i sin trupp. Om man enkelt delar in spelarna som målvakter, backar, mittfältare och anfallare så såg det ut som nedan:

Målvakter: Buffon, Rubinho, Storari.
Backar: Barzagli, Bonucci, Caceres, Chiellini, Lichtsteiner, Ogbonna, Peluso.
Mittfältare: Asamoah, Isla, Marchisio, Padoin, Pepe, Pirlo, Pogba, Vidal.
Anfallare: Giovinco, Llorente, Osvaldo, Quagliarella, Tevez, Vucinic.
Tränare: Conte

En 24-mannatrupp med snittåldern 29.3 och med endast Pogba som är född på 90-talet eller under 25 år. 12 spelare, dvs 50 % av truppen var minst 30 år gamla. I vår mercatogenomgång diskuterades truppen och slutsatsen var att den var alldeles för tunn för att Juve på allvar skulle kunna utmana på flera fronter. Diskussionen var även om de siffror som tagits upp precis, nämligen att snittåldern behövde sänkas. Läs mer om truppförändringarna som verkligen behövdes och allt annat i vår artikelserie MercatoGenomgången här.

Spelare ut från truppen

Spelare som sålts av Juventus:

 • Federico Peluso (vänsterback, 30 år) – såldes till Sassuolo för 4.5 M €.
 • Mirko Vucinic (anfallare, 30 år) – såldes till Al Jazira i Förenade Arabemiraten för 6.3 M €.
 • Fabio Quagliarella (anfallare, 31 år) – såldes till Torino för 3.5 M €.

Kommentar:
Ser du vad som är gemensamt för samtliga som Juve sålt av spelarna som var i truppen säsongen 13/14? Just precis… de är alla tre minst 30 år gamla. Det handlar om att ta ut spelare som bidrar mindre och som tillsammans fått mindre än 2200 minuters speltid (jämför med Ogbonna som inte är ordinarie och som själv fick 1839 minuters speltid) och att samtidigt se till att truppens snittålder sjunker. Sedan är det även viktigt att påpeka att det kanske var sista gången man kunde sälja dessa spelare som verkligen gav sitt allt i Juvetröjan. Totalt inkasseras 14.3 M € och här gjorde Juventus och Beppe Marotta ett fint jobb… inte minst i affären Peluso, som gav halva Berardi gratis. Tack för allt!

Quagliarella och Vucinic bjöd på show och fick fem titlar i Juventus – Foto: Liverani

Spelare som var i Juventus på lån och som fått lämna:

 • Pablo Daniel Osvaldo (anfallare, 28 år) – kom på lån till Juventus från Southampton i januari – utköpsklausulen som låg på 19 M € utnyttjades inte – Osvaldo hamnade på lån i Inter denna sommar.

Kommentar:
Osvaldo bidrog absolut till Contes Juventus. Han skrev historia när han var den första spelaren att göra mål på Juventus Stadium i en Europa League-match och hans mål mot Roma på bortaplan i Serie A var helt avgörande samtidigt som det skickade upp Juventus till 99 poäng och gav Contes mannar en chans att sätta nytt rekord bland alla de stora ligorna i Europa – vilket de gjorde då de vann mot Cagliari hemma och därmed tog totalt 102 poäng. Men trots alla dessa härligheter så räcker det aldrig för att Juve skall betala 19 M €. Utköpsklausulen var alldeles för hög för att någonsin kunna matchas och Osvaldo var tänkt som femte/sjätteanfallare. Juventus valde föga överraskande att inte köpa loss honom och Osvaldo vägrade träna med Southampton som tvingades låna ut Pablito till Inter. En snabb men rolig och framgångsrik historia blev det för Osvaldo som ena dagen firade Scudetto 32 för att nästa dag hamna i Inter… intressant?

Osvaldo firar efter målet som gav Juve vinsten mot Roma på bortaplan – Foto: AFP, Andreas Solaro

Tränarbytet

Tränare in och ut:

 • Antonio Conte (tränare, 45 år) – lämnade efter överenskommelse om att bryta kontraktet med Juventus – hade högst lön i Serie A och kostade 6 M € per säsong inklusive skatt.
 • Massimiliano Allegri (tränare, 47 år) – tog över strax efter att Conte lämnat – fick ett tvåårskontrakt som kostar Juve 4 M € per säsong inklusive skatt.

Kommentar:
Ingen vet vad Massimiliano Allegri kan lyckas med, men alla vet att Conte tog Juventus från två sjundeplatser till tre raka Scudetti. Fundamentet som Allegri får är otroligt starkt och om han gör det rätt kan han lyckas ordentligt. Juventus går onekligen in i en dimma efter en fin period, men på andra sidan dimman kan det vara ljusare än vad det varit med Conte som ute i Europa inte lyckades särskilt bra förra säsongen. Tränarbytet var tungt, men det gör också saker och ting mer spännande samtidigt som det kanske stimulerar spelarna att ge mer trots tre säsonger med fantastiska framgångar. Juventus sparar också 2 M € i lönekostnader.

Allegri och Conte – Foto: InfoPhoto

Utlånade spelare

Spelare utlånade av Juventus som inte kommer tillhöra Juventus mer:

 • Reto Ziegler (vänsterback, 28 år) – var på lån i Sassuolo – köptes inte loss – Juventus och Ziegler kom överens om att avbryta kontraktet – Ziegler är just nu (3 september 2014) en klubblös landslagsspelare.
 • Jorge Martinez (högerytter, 31 år) – var på lån i Novara – köptes inte loss – lånades ut till Juventud i Uruguay och hans kontrakt med Juve går ut efter detta lån.

Kommentar:
Här har vi två spelare som plockades in första säsongen som Marotta tog över och den ena affären visar sig vara den som kanske var Marottas sämsta. Martinez kom för 12 M €. Det är pengar som kastats bort helt i onödan och då har vi inte ens räknat in löneförlusterna. Ziegler kom visserligen gratis, men han har aldrig lyckats få en chans i Juve trots att han var med i VM 2014 i Brasilien. Båda dessa spelare kommer vi aldrig mer se i Juventus efter denna sommar.

Ett av få imponerande ögonblick i Jorge Martinez karriär:

Spelare utlånade av Juventus som lånats ut igen:

 • Gabriel Appelt (mittfältare, 20 år) – var på lån i Spezia i Serie B – fanns ingen köpoption – lånades ut till Pescara i Serie B i en säsong (hans kontrakt med Juve går ut 2016).
 • Ouasim Bouy (mittfältare, 21 år) – var på lån i Hamburg i Bundesliga – ingen köpoption – lånades ut till grekiska Panathinaikos i en säsong (hans kontrakt med Juve går ut 2017).
 • Paolo De Ceglie (vänsterback, 27 år) – var på lån i Genoa – Genoa valde att inte köpa loss – lånades ut till Parma utan köpoption och Juventus betalar 2/3 av lönen (1.73 M € inklusive skatt) för Juvesonen vars kontrakt med Juve går ut 2017.
 • Mbaye Diagne (anfallare, 22 år) – var på lån i Lierse – ingen köpoption – lånades ut till Al Shabab i Förenade Arabemiraten (hans kontrakt med Juve går ut 2018).
 • Nicola Leali (målvakt, 21 år) – var på lån i Spezia i Serie B – ingen köpoption – lånades ut till Cesena i en säsong (hans kontrakt med Juve går ut 2017).
 • Fausto Rossi (mittfältare, 23 år) – var på lån i Real Valladolid – ingen köpoption – lånades ut till Cordoba i La Liga som har option att köpa loss spelaren inom de tre kommande säsongerna.

Kommentar:
De Ceglie är nu en uttjatad saga. Ständiga chanser, men inga positiva tecken. Att Juventus lånar ut honom och förlorar pengar på det är helt ofattbart. Men så är det ibland när man hellre vill ge speltid till en spelare än att låta honom ruttna på en bänk. Många är de som klagat på Juve för dålig behandling (Iaquintas pappa och Amauri bland dessa), men Paolo De Ceglie skall vara otroligt tacksam för allt Juve gett honom och gjort för honom.
Med Paolo avklarad kan vi börja diskutera några riktigt stora talanger. Appelt och Bouy har visat sina färdigheter tidigt i sina karriärer men har tyvärr inte gjort större väsen av sig på senare år. Bouy som har Mino Raiola som agent beskrevs av Raiola som en större talang än Pogba, men förra säsongen blev det otroligt svårt att få speltid i Juventus och det blev ett lån till Hamburg efter det. Vi får se vad som blir av dessa två mittfältare.
Ännu en mittfältstalang bland dessa grabbar är Fausto Rossi. Han är väldigt talangfull och bland annat gjorde han mål mot Barcelona förra säsongen under sin låneperiod i La Liga. Nu blir det en låneperiod i Cordoba och Juventus är redo att ta pengarna istället för talangen.
Leali heter målvakten som i framtiden kan ersätta självaste Buffon. Nu får han chansen i Serie A och det är läge att leverera. Hans debut med Cesena var lyckad då nollan omedelbart hölls mot Parma.

Diagne är en av många talanger som ägs av Juve. Förra säsongen blev det inte överdrivet mycket speltid, men på slutet så slog han igenom ordentligt med Lierse med sju mål på elva matcher. Se vad han går för i videon nedan:

Spelare utlånade av Juventus som stannar i Juventus:

 • Marco Motta (högerback, 28 år) – var på lån i Genoa – köptes inte loss – Juventus lyckades inte sälja honom, utan han är en del av Allegris trupp denna säsong som antagligen blir hans sista då kontraktet går ut sommaren 2015.

Kommentar:
Motta har nu varit Juves alldeles för länge. Det blev 105 minuter förra säsongen innan han lånades ut till Genoa och Griffone var inte tillräckligt imponerade för att värva honom. Empoli visade ett konkret intresse under sista dagen av övergångsfönstret, men det blev inget av den affären. Allegri kommer att ha Marco med i A-laget denna säsong, men det blir säkert sista året som Juvespelare. Han blev igår, den 2 september 2014, inte uttagen i Juventus Championstrupp.

Marco Motta lever Juvelivet för sista säsongen? – Foto: CalcioWeb

Spelare som köpts av Juve och lånats ut:

 • Stefano Sturaro – Köptes av Genoa för 5.5 M € – stannar i Genoa på lån.

Kommentar:
Detta är helt enkelt en framtidsinvestering. Juventus såg något stort i Sturaro, men de visste att han skulle få spendera all sin tid på bänken om han kom till Juve direkt. Istället blev det ett köp och omedelbart ett lån efter det. I Genoa kan Sturaro fortsätta utvecklas och om ett år kanske han får chansen att komma till Juventus om Marotta & Company inte väljer att hitta på något annat för 21-åringen vars värde lär öka.

Stefano Sturaro skakar hand med Giuseppe Marotta – Foto: Juventus.com

Delägarskapen

Spelare vars andra kontrakthalva såldes:

 • Filippo Boniperti (anfallare, 22 år) – var på lån i Slovenska ND Gorica i Prva Liga – 50 % såldes till Parma – stannar i Parma.
 • Ciro Immobile (anfallare, 24 år) – var i delägarklubben Torino – 50 % såldes för 8 M € – Torino sålde Immobile till Borussia Dortmund för 19.5 M €.
 • Simone Zaza (anfallare, 23 år) – var i delägarklubben Sassuolo – 50 % såldes för 7.5 M € – stannar i Sassuolo, men Juve har rätten att köpa tillbaka hela Zazas kontrakt för 12 M €.

Kommentar:
Här kommer en del av Mercaton som gör många fans mindre lyckliga. Ciro Immobile blev i Torino Serie As skyttekung och många menar på att han borde kommit till Juventus. Det är dock viktigt att understryka att spelaren själv var emot flytten till att börja med. Utöver det så fick han en rejäl lön av Dortmund och Toro ville inte släppa honom billigt till Juventus. Att hans spelstil inte skulle passa Juventus ligger det inte mycket i egentligen, men Ciro hade säkerligen inte blivit ordinarie och det fanns alltså en hel del anledningar till varför han inte kom till Juventus.
Simone Zaza är ännu en stor anfallstalang som bjuder på spektakulära mål, individuell skicklighet och speed. Men han är långt ifrån redo att komma till Juventus och ta en startplats. Tvärtom är han mogen nog att själv säga att han gärna vill till Juve, men att han först behöver bli en komplett spelare. Immobile hade bänkats och Zaza likaså… istället för att göra det valde Juventus att sälja och det gjorde att 15.5 M € inkasserades. Att Juve har en återköpsoption för Zaza kan visa sig vara otroligt bra i slutet av denna säsong och relativt säkra källor uppger att Juventus även har en återköpsoption efter två år men att den då blir dyrare.

Simone Zaza kan mycket väl hamna i Juve i framtiden trots att han ägs helt av Sassuolo nu – Foto: LaPresse, Alessandro Fiocchi

Spelare vars delägarskap förnyades och som stannar utanför Juventus:

 • Stefano Beltrame (anfallare, 21 år) – var på lån i Bari i Serie B – delägarskapet med Sampdoria förnyades och Beltrame lånades ut till Modena i Serie B.
 • Domenico Berardi (anfallare, 20 år) – var i delägarklubben Sassuolo – delägarskapet förnyades och Berardi stannar i Sassuolo, men Juventus har förhandlat klart köpoptionen för Sassuolos halva av kontraktet och priset ligger på 13 M €.
 • Richmond Boakye (anfallare, 21 år) – var på lån i Elche i La Liga – delägarskapet med Genoa förnyades och Boakye lånades ut till Atalanta.
 • Marcel Büchel (mittfältare, 23 år) – var på lån i Virtus Lanciano i Serie B – delägarskapet med Siena förnyades och Büchel lånades ut till Bologna.
 • Manolo Gabbiadini (anfallare 22 år) – var i delägarklubben Sampdoria – delägarskapet förnyades och Manolo stannar i Samp denna säsong.
 • Alberto Masi (mittback, 22 år) – var i delägarklubben Ternana i Serie B – delägarskapet förnyades och Masi stannar i Ternana denna säsong.

Kommentar:
I denna kategori finns det väldigt många fler spelare än de som nämnts, men dessa ovanstående spelare valdes i redovisningen då de är extra intressanta eller tidigare har ingått i Juventus A-lag. Att Juventus redan har förhandlat klart priset för andra halvan av Berardis kontrakt är en väldigt viktig detalj och framförallt otroligt viktigt. Det är en spelare vars framtid absolut är i Turin och han är Italiens kanske största talang just nu. Det som skulle kunna ändra på detta pris är om Sassuolo inte klarar av att hålla sig kvar i Serie A (då skulle det vara betydligt billigare) och av denna anledning har Juventus själv inte skrivit något om utköpsklausulen när de redovisat att delägarskapet med Sassuolo förnyats.
Gabbiadini och Boakye är två otroligt talangfulla anfallare som helt klart kan komma till Juve i framtiden, men de kommer behöva bevisa vad de går för nästa säsong innan de slutliga förhandlingarna sker då inga delägarskap får existera efter nästa sommar.

Domenico Berardi firar fyra mål mot Allegris Milan, ansluter han till Allegris Juventus snart? – Foto: ANSA

Spelare vars andra kontrakthalva köptes upp och som lånas ut:

 • Mauricio Isla (högermittfältare, 26 år) – var i delägarklubben Juventus – Udineses 50 % köptes loss för 4.5 M € – Isla lånades ut till QPR i Premier League för 1.5 M € och de har en utköpsklausul på 10 M €.
 • Hordur Bjorgvin Magnusson (mittback, 21 år) – var i delägarklubben Spezia – 50 % köptes loss – Magnusson lånades ut till Serie A-nykomlingen Cesena.
 • Cristian Pasquato (anfallare, 24 år) – var på lån i Padova i Serie B – Udineses 50 % köptes loss för 1.5 M € – Pasquato lånades ut till Pescara i Serie B.
 • Frederik Sörensen (mittback, 22 år) – var i delägarklubben Bologna – 50 % köptes loss för 0.8 M € – Sörensen lånades ut till Verona som har en utköpsoption på 4 M € i slutet av säsongen medan Juventus har en återköpsoption.
 • James Troisi (offensiv mittfältare, 26 år) – var på lån i Melbourne Victory i Australien – Atalantas 50 % övertogs – Troisi lånades ut till SV Zulte Waregem i Belgien.

Kommentar:
Här har vi en skara med några riktigt intressanta unga spelare. Sörensen och Magnusson är två mycket duktiga backar som båda kommer spela i Serie A nästa säsong. Juve tror på Sörensen och har därför en återköpsoption i affären. Verona kan alltså köpa loss dansken, men Juve får köpa tillbaka honom om han imponerar i framtiden. Exakta detaljerna framgår tyvärr inte då Juventus inte redovisat det, men vi vet att det går om Juve är intresserade. Magnussons delägarskap förlängdes till att börja med, men sedan såg Juve till att köpa loss honom för att därefter låna ut honom till Cesena i Serie A. Han får debutera i den italienska högstadivisionen nu och det blir riktigt intressant att följa honom.
Isla fick lämna Juventus med all rätt efter två mediokra säsonger utan ett enda mål. Juve hade 10.1 M € kvar att ammortera för Isla så att utköpspriset är just 10 M € förklaras enkelt: Juve ville ha tillbaka sina investerade pengar bara.
Totalt kostade dessa affärer 5.3 M €, men nästa sommar kan Juve potentiellt få 14 M € om Sörensen och Isla köps loss av Verona respektive QPR.

Isla lämnar Juve efter två säsonger utan större inverkan – Foto: ForzaItalianFootball.com

Spelare vars andra kontrakthalva köptes upp och som stannar i Juve:

 • Luca Marrone (mittfältare, 24 år) – var i delägarklubben Sassuolo – 50 % köptes loss för 5 M €.

Kommentar:
Att Marrone är tillbaka i Juventus är riktigt bra. Luca är en spelare som kan spela centralt i en trebackslinje och som kan ta plats som regissör på mitten eller hjälpa till som krigare på mittfältet. Hans passningssäkerhet är otrolig, han vinner tillbaka bollar effektivt och drar sällan på sig kort. Juventus sänker med Marrone även truppens snittålder.

Luca Marrone med Juventus bortaställ från den oslagbara säsongen 11/12 – Foto: Giuseppe Cacace

Spelare in

Spelare som lånats in av Juve:

 • Roberto Pereyra (mittfältare, 23 år) – lånades av Udinese för 1.5 M € – Juventus fick köpoption på 14 M € som kan öka med ytterligare 1.5 M € i bonus fram till 2020.
 • Romulo (högerback, 27 år) – lånades av Verona för 1 M € – Juventus fick köpoption på 6 M € som blir obligatorisk om Romulo spelar 60 % av säsongens matcher.

Kommentar:
Romulo ersätter rakt av Mauricio Isla och detta bör vara en förstärkning. Romulo kunde varit med i Gli Azzurri under VM och han imponerade stort i Hellas Verona förra säsongen. Nu blir det ett betydligt större äventyr i Juventus, men under den lilla speltid han fått under försäsongen visade han prov på en stor hunger – något Isla saknade helt och hållet i Juventus.
Roberto Pereyra är en spelare som hyllats av många. Bland annat har Udinesekaptenen och före detta lagkamraten Di Natale varit så säker på sin sak att han sagt att Pereyra blir en ny Vidal. 14 M € som utköpspriset ligger på är inte lite pengar, men han får chansen att bevisa sitt värde nu.

Vidal ut och Vidal in? Nejdå… det är Pereyra som kommer in, men visst är de lite lika? – Foto: Juventus.com

Spelare som köpts av Juve:

 • Kingsley Coman (offensiv mittfältare, 18 år) – kom från PSG gratis – Juventus gav 0.3 M € som kompensation för träning – lönen blir 0.6 M € netto per säsong i fem år.
 • Patrice Evra (vänsterback, 33 år) – köptes av Manchester United för 1.5 M € – totalt kan det bli 1.9 M € inklusive bonus – lönen blir 3.5 M € netto per säsong i två år.
 • Alvaro Morata (anfallare, 21 år) – köptes av Real Madrid för 20 M € – Real har en återköpsoption på 30 M € – lönen blir 2.2 M € netto per säsong i fem år.

Kommentar:
Tre spelare från storklubbar i Europa till Juventus. En supertalang i form av Coman, en av europas hetaste 20-åringar och Champions League-vinnaren Morata samt en spelare med mer rutin än de flesta i världen vid namn Evra. Ingen av dessa spelare är värvade för att spela samtliga matcher under säsongen, men alla stärker Juventus. Evra som i princip ersätter Peluso gör det dessutom möjligt att spela en naturlig fyrbackslinje. Ja just det, du läste rätt… Patrice Evra ersätter Peluso. Juventus har förstärkt – och det rejält.
Totalt kostar värvningarna 21.8 M € till att börja med, men Morata kan mycket väl bli en ekonomisk vinstaffär istället då Real Madrid ställt in siktet för att köpa tillbaka sin spanska diamant om två eller tre år för 30 M €.

Coman och Morata lär sig italienska – Foto: Juventus officiella Twitterkonto

Juventus trupp säsongen 14/15

Antonio Conte ersätts av Massimiliano Allegri. Ut går Peluso och han ersätts av Evra, Isla ersätts av Romulo, Osvaldo släpps och man nöjer sig med att ha fem anfallare i truppen då Vucinic och Quagliarella ersätts av Coman och Morata. Slutligen förstärks mittfältet av Pereyra samt Marrone som även stärker defensiven. Visst låter detta bra? Alla spelare som inte bidrog så mycket fick lämna och de ersattes med motiverade spelare som höjer truppens kvalitet något enormt totalt.
Om man enkelt delar in spelarna som målvakter, backar, mittfältare och anfallare igen så får man truppen nedan:

Målvakter: Buffon, Rubinho, Storari.
Backar: Barzagli, Bonucci, Caceres, Chiellini, Evra, Lichtsteiner, Ogbonna.
Mittfältare: Asamoah, Marchisio, Marrone, Padoin, Pereyra, Pepe, Pirlo, Pogba, Romulo, Vidal.
Anfallare: Coman, Giovinco, Llorente, Morata, Tevez.
Tränare: Allegri.

En 25-mannatrupp med snittåldern 28.2, vilket är en minskning med 1.1 år och med fem spelare (Coman, Marrone, Morata, Pereyra och Pogba) födda på 90-talet eller under 25 år. Tio spelare, dvs 40 % av truppen är minst 30 år gamla, vilket är en minskning med 10 %.

Slutsats

Strategin var exakt som vi skrev i vår MecatoGenomgång. Vi utgick från följande: ”Juves trupp är relativt tunn och vid hård matchning och en match var tredje dag så har tränaren inget alternativ utom att rejält slita ut sina ordinarie spelare som han inte kan klara sig utan. Juventus trupp är inte lämplig för att utmana på alla fronter och erfarenheten är långt ifrån tillräcklig, speciellt om man fokuserar på spelarna utanför startelvan.”

Hur ändrar man då på det? Jo man breddar truppen såklart. Med en bredare trupp kan de ordinarie spelarna vilas utan att kvaliteten tappas helt och när de ordinarie spelarna får vila så kan de också leverera när det väl gäller. ”Nytt blod och en föryngrig samtidigt vore optimalt. Att ta in hungriga spelare som längtar efter att få visa sitt värde och vinna titlar är fundamentalt. Erfarenhet från Europacupspel bör också värderas högt då det nästan helt saknas utanför Juves nuvarande förstaelva” sade vi också i samband med den diskussionen och gissa vad? Juventus sänkte snittåldern och plockade in hela fyra nya spelare som är under 25 år gamla. Samtidigt hämtades Champions League-vinnaren Alvaro Morata och veteranen Evra in. Samtliga parametrar uppfylldes alltså om vi sammanfattar det hela: Truppen breddades, blev yngre och fick mer erfarenhet!

Det är här viktigt att understryka en sak. Juventus hade inte, rent praktiskt, kunnat stärka sin startelva utan att göra stora ekonomiska förluster. Hur skall Tevez och Llorente petas om man inte är beredd att betala 30-50 M €? Hur skall Buffon ersättas av någon? Kan Chiellini och Barzagli petas av David Luiz som kostade 50 M €? Vem i världen skulle man kunna köpa för mindre än 50 M € som kan ersätta MVP+P i mitten?
Det var från dag ett omöjligt att stärka Juventus startelva utan att spräcka budgeten rejält eller sälja en redan etablerad spelare i Juventus. Så det man gjorde var betydligt mycket smartare.

Visst kunde man ha tagit in Berardi och Immobile om man verkligen velat, men nu låter man det ske naturligt istället och spelarna får vara med och bestämma över sina karriärer. Nästa sommar kan Zaza och Berardi komma och förutom dessa unga grabbar finns där massor med andra kandidater.

Betyget för Juventus CalcioMercato sommaren 2014

Att Conte gick ger såklart ett minus såhär på förhand. I efterhand kanske det visar sig vara positivt… men förutsättningarna känns aningen sämre hur man än vänder och vrider på det hela. Värvningarna har varit bra och kloka och försäljningarna har varit fina. Några dåliga affärer finns där som exempelvis De Ceglie som lånas ut i en förlustaffär, men det är småsaker i slutändan. Totalt blir det -10.3 M € i kassan medan man lyckats med alla rimliga mål. Samtidigt har ungdomsakademin stärkts något otroligt. Betyget blir därmed 8 (av 10) med motivationen: Alla stora spelare lyckades Juve behålla trots press från de stora klubbarna i världen och rekordövergångar överallt. Samtidigt lyckades Juve ersätta spelare som inte kunde bidra mer med spelare som är hungriga, och som ger Juventus erfarenhet i kombination med kvalitet. Truppens snittålder har sänkts, men kvaliteten har höjts och Juventus kan nu bilda två starka elvor utan större problem. Objektiven nåddes och budgeten hölls. Den enda förlusten stavas Conte, men en tränare som inte orkar mer är aldrig rätt man. Nytt blod kanske är nyckeln till fortsatta framgångar i Italien och bättre resultat ute i Europa. Nu sköts det riktiga snacket sul campo (på plan) som vanligt!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *