Mercatonytt, den 2 januari, Inför Calciomercato di Gennaio 2014!

Då var det en dag kvar, sedan drar Calciomercato di Gennaio 2014 (januarimånadens övergångsfönster) igång…
Galna rykten har redan dragits igång:

  • United planerar att lägga ett monsterbud på Arturo Vidal som kan tänka sig att lämna om kontraktet som engelsmännen erbjuder uppfyller hans krav!
  • West Ham vill frigöra pengar till en värvning av Juventus Paul Pogba!

Ja vad skall man säga när man hör sådant? Det finns inte ett uns av sanning, men ändå så vet vi hur galen mercaton kan vara ibland!

Vi fick dock igår konkreta frågor av en av våra läsare som undrade om situationen för spelare som Nainggolan, Vidic och Nani… Hur ser situationen ut, och vad är Juventus mål egentligen när de går in i Calciomercato di Gennaio?

Vårt svar följer nedan:
Nainggolan är en perfekt spelare för Juventus. Han har de rätta kvaliteterna och hans mentalitet passar väl in i ett hårt arbetande lag som Contes Juve. Men för Radja Nainggolan är Juve kanske inte perfekt… han är för bra för att sitta på en bänk, men i Juventus kommer han att konkurrera mot spelare som Marchisio, Vidal, Pirlo och Pogba och då måste man inse att ”risken” är stor att belgaren inte kommer att få särskilt mycket speltid. Sedan så är Juve dock ett lag som krigar på tre fronter och då är alla i truppen viktiga. Padoin har redan fått spela i 12 matcher och han är nästan uppe på 600 minuters speltid hittills denna säsong. Nainggolan har spelat i 17 matcher och lite mer än 1550 minuter i Cagliari. Det är självklart betydligt mer speltid, men får Simone Padoin 600 minuter i Juventus så finns det säkerligen utrymme för Radja.
Jag vill se Nainggolan i Juve och Marotta har klart och tydligt sagt att han passar in. Cellino har också yttrat sig om att Juve är välkomna att köpa honom. Vi får dock se vad som händer och jag tror inte att Juve gör en så stor investering redan i januari utan om han kommer så blir det nog i sommar. Det passar egentligen bättre för alla. Cagliari är trots allt bara sex poäng från nedflyttningsstrecket och Juve mår redan bra i ligan som ju är lagets primära mål.
Andra lag som också ryktas vilja ha Nainggolan är Inter, Milan och Roma. De kan alla ge mer speltid än Juve, men lönen kommer antagligen vara lägre och det är inte alla som kan garantera spel i de största turneringarna och framförallt garanterar de inga titlar som det ser ut idag. Där har Juve övertaget… sedan får man inte glömma att Juve har många talanger som Cellino gärna vill se i sitt Cagliari. Men å andra sidan kanske det är en stor klumpsumma som Cellino vill komma åt då han kanske till och med slutar med fotbollen.

Nainggolan i en het duell med Licht

Nani-ryktet är idag egentligen svårmotiverat. Han skrev på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2018. Skulle man slå till så skulle man gjort det innan kontraktet skrevs på. Nu när United vill ha mer än 20 M € är han långt utanför Juves önskelista. Juve betalade 9 M € för sin TopPlayer-duo Tevez och Llorente, och då kan man inte förvänta sig att de går ”all in” på en ytter som inte ens är ordinarie i ett lag som inte leder sin inhemska liga utan istället kan sluta utanför en Europacupplats om det vill sig illa. Han har hittills denna säsong fått spela i 8 av 20 ligamatcher. Han har visserligen varit skadad och det är 27-åringen just nu också, men på åtta framträdanden blev det 90 minuter en enda gång. Enda riktiga bidraget denna säsong var en assist till Januzaj i vinstmatchen mot Giaccherinis Sunderland. Skador är för övrigt ett stort problem för Nani som under 2013 har haft hela fyra skadeperioder.

Vidic vore en mycket bra värvning. Trots att han är 32 år gammal så är han en mycket bra spelare som kan bidra med rutin främst i Europa. Juve har dock 5 mittbackar just nu. BBC + Caceres och Ogbonna och det räcker egentligen, ytterligare en saftig lön är nog inte vad Marotta och Juve strävar efter. Jag tror personligen inte att Vidic skulle kunna ta en regelbunden plats i Juves backlinje som är så otroligt sammansvetsad just nu. Dessutom ger man hellre speltiden till Bonny för att han ska få fortsätta utvecklas och Ogbonna samt Caceres kan helt klart spela mer än vad de har gjort. Anledningen till att ryktet är hett är ju att Nemanja Vidics kontrakt går ut i sommar och vi vet alla att Marottas Juve är duktiga på att ta hem spelare gratis. Lucio var dock ett misslyckat val och denna övergång liknar Lucios. Vidic gör nog bäst i att skriva på ett nytt kontrakt om han får chansen att fortsätta i United.

Marotta målar om spelarnas ränder

Det Juve först och främst bör tänka på är att sälja ut några av de överflödiga spelarna… Motta och en från duon De Ceglie/Peluso bör inte stanna. Sedan kan man fråga sig hur länge Padoin kan klara sig i Juve. Med åren blir truppen bara starkare och det kan bli mycket tufft att få en plats snart.

Värvningar då?
Om Juve lyckas ta in en ytter som verkligen kan ersätta Asamoah så har de gjort en hel del för att hjälpa Conte på riktigt. Han måste nästan dra till med nödlösningar just nu och samtidigt så används ju Caceres inte alls som ytterlöpare/mittfältare. Peluso kan ibland vara bra, men det slutar alltid med onödiga gula kort och Conte har redan tvingats ta ut honom i tre matcher för att undvika ett rött kort.
Högerkanten som många talar om ser faktiskt bra ut just nu. Isla har kommit igång och efter vinteruppehållet kanske han kan komma tillbaka på allvar, Licht finns alltid och Pepe är tillbaka. Det blir bättre att vänta in och se vad man skall göra fram till sommar.
Anfallet är utmärkt. Pratet om Giovinco ser jag personligen som helt obefogat. Han har varit mycket bra när han har använts och det var faktiskt en skada som höll honom borta från spel under hösten, annars var han ju helt avgörande mot exempelvis Milan och när han kom tillbaka sänkte han Avellino nästan på egen hand i Coppa Italia. Han behöver mer utrymme bara.
Quagliarella har definitivt bevisat varför det var rätt att behålla honom och släppa Matri då Fabio är spelaren i Juve som har gjort mål i alla tre huvudturneringar och då hans målsnitt är bra som alltid.
Llorente har efter en tuff inledning tagit för sig och idag vågar ingen påstå att han vill lämna eller att Conte är missnöjd och Tevez har varit så bra att ingen klagar över att han fick nummer 10.
Enda mannen som återstår är Mirko Vucinic och Zorro har haft en otrolig otur med skador. Han har alltid varit en av de viktigaste spelarna i Contes Juventus, men denna säsong kan man inte påstå att han har bidragit med mycket. Han fyller 31 år i år och jag måste medge att det är dags att tacka för ett fint samarbete om Juve får chansen att ta hem en ansenlig summa för montenegrinen vars kontrakt går ut i 2015.

Det var lite diskussion omkring och en snabb genomgång av Juves situation inför Calciomercato di Gennaio 2014. Låt oss hoppas på en god fortsättning!

FORZA!!!
/Riham