MercatoGenomgången – Del 3 – Juventus transferstrategi, försäljningar!

I midnatt, kl 00.00, den 1 juli öppnade marknaden och Silly Season drog därmed igång på allvar. Vi har fått en hel del rykten redan i förväg och Juve hann faktiskt röra på sig redan innan övergångsfönstret öppnades då de förhandlade klart totalt 39 delägarskap, samtidigt som Pirlos kontrakt förnyades och två talanger bringades in. I denna artikelserie som kallas för ”MercatoGenomgången” kommer Juventus Mercato att gås igenom. Tanken är att ge en realistisk överblick av situationen och ge alternativ som skulle kunna vara verkliga med utgångspunkt från namnen som diskuterats i media samt vilket behov Contes Juve har inför säsongen 14/15. Del 1 behandlade Juventus förutsättningarna under detta övergångsfönster. Ekonomin, truppen samt den tänkta formationen diskuterades för att ge en väldigt klar bild av förutsättningarna. Del 2 handlade om varför Juves trupp måste ändras avsevärt under denna CalcioMercato och Del 3 handlar om hur Juves transferstrategi för försäljningarna bör se ut. Häng med!

Förutsättningarna

I Del 1 diskuterades förutsättningarna. Om man inte redan läst Del 1 av denna artikelserie så rekommenderas det starkt, men i vilket fall som helst skall vi göra en väldigt hastig genomgång av förutsättningarna:

  • Ekonomin: Juventus transferbudget är att hålla den slutgiltiga summan mycket nära +/- 0. Innan man köper så skall man sälja. Men att sälja TopPlayers kan innebära tappad kvalitet om inte försäljningssumman är extremt hög.
  • Truppen: Det är upp till sju spelare som bör säljas/bytas ut. Det är även väldigt viktigt att föryngra truppen då snittåldern är  29.3 år trots att erfarenheten är relativt liten och då bara en spelare i truppen är under 25 år.
  • Formationen: Juventus bör behålla 3-5-2 som gett fina resultat, speciellt i Italien, som en möjlig formation. Men man behöver spelare med annorlunda karaktär om formationen skall kunna ändras och om det skall bli praktiskt möjligt för Mister Conte att använda formationen 4-3-3, speciellt ute i Europa.

Varför behöver truppen ändras avsevärt inför säsongen 14/15?

Del 2 diskuterades varför truppen måste ändras inför nästa säsong. En hög snittålder, en relativt tunn trupp som är väldigt beroende av de ordinarie spelarna och behovet av spelare med egenskaper som möjliggör formationsbytet 3-5-2 till 4-3-3 sätts i fokus och Del 2 av vår Mercatogenomgång gör det klart och tydligt att Juventus absolut måste ändra ganska mycket i truppen för att kunna kriga på alla fronter på allvar under den kommande säsongen.

Transferstrategin säsongen 14/15, försäljningar!

Med förutsättningarna som främsta utgångspunkt och behovet att ändra truppen avsevärt går vi nu på allvar in i Del 3 av Mercatogenomgången.
Efter fem titlar på tre säsonger med ett lag som innan det hade slutat på två sjundeplatser i rad i den italienska ligan och som dessutom var utanför Europacupspel så är Antonio Contes förmåga odiskutabel. Han är en modern tränare som är öppen för förändringar och som inte envisas enbart för sakens skull, utan alla hans drag har tydliga anledningar. När han först tog över Juve var tanken att spela en extremt offensiv 4-4-2 som skulle likna 4-2-4. Men det tog inte lång tid innan Mister insåg att truppen hade spelare som bäst formerades i en 3-5-2. Med Pepe i storform kunde Conte även spela 4-3-3, men efter hans skada två säsonger sedan nu har 3-5-2 i princip varit den enda formation som använts. Det krävs alltså en riktig kantspelare som är fysiskt stark, kan slå inlägg och som är explosiv i offensiva delen av planen. Vidare måste spelaren också ha defensiva kvaliteter. Först då kan Conte med gott samvete ställa upp med formationen 4-3-3. Men vad ger då 4-3-3 jämfört med 3-5-2? Det handlar absolut inte om att ersätta en formation helt med en annan. Utan vi återkommer till slutsatsen från Del 1  nämligen den att det är bäst om man snabbt kan byta mellan formationerna. Då får man ett spel som är otroligt svårt att förutsäga och Juventus kan bli mer slagkraftiga ute i Europa. Där har vi alltså ännu en anledning till att truppen behöver ändras och att spelare med vissa egenskaper måste bringas in!

Man måste sälja för att köpa då övergångsbudgeten i princip skall vara +/- 0. Så för att se hur mycket pengar som kan skrapas ihop inför ”shoppingen” behöver man lista spelarna som bör säljas/lämna. Det är här viktigt att understryka att varje spelare i Contes Juve har bidragit. Även spelare med minimal speltid har varit en del av truppen och gett vad de kunnat samt varit där när de behövts. Men det är som redan nämnt i föregående delar av denna text viktigt att nu förstärka så att alla inte bara bidrar utan även gör skillnad. Spelare som anses bör säljas/lämna har gett mycket till Juve och det uppskattas, men de har också fått mycket av Juve och i klubben blivit mästare, dubbelmästare eller till och med trippelmästare i Italien. De skall alltså få ett stort tack och de lämnar med fina meriter i bagaget. Med det sagt nu så kan man gå vidare och lista spelarna som bör säljas/lämna.

Mirko Vucinic som skulle bytas ut mot Guarin var beredd att skriva på för Inter redan i januari. Även om han togs emot med öppna armar efter detta och tackade med ett mål och firande mot sin gamla klubb Roma så var det odiskutabelt… Vucinics framtid var inte i Juventus. Mycket riktigt så lämnade Montenegrinen och det blev ett mycket fint kontrakt med Al Jazira i Förenade Arabemiraten som kom överens med Juventus om att betala 6.3 M € för den 30-åriga anfallaren. Det är en superaffär för Juventus som innebär att en årslön på totalt 5.4 M € (inklusive skatt) sparas samtidigt som hela det belopp som är kvar att ammortera (sedan övergången från Roma som kostade 15 M €) plus ett ekonomiskt tillskott på +2.57 M € fås. Sammanlagt sparas alltså 9.13 M € som Juventus hade betalat om Vucinic hade stannat kvar och istället så får Juve ett tillskott på +2.57 M € till kassan i en övergång som frigör totalt 11.7 M €. Som nämnt är det en superaffär.

Fabio Quagliarella som inte togs med i listan bland de registrerade spelarna som skulle få vara med i Europa League fick en väldigt tydlig signal. Fabio har gjort 30 mål i Juvetröjan vilket innebär att han är tredje bästa målskytten i Juventus nuvarande trupp och fem titlar i Juvetröjan vittnar om en väldigt fin period, men denna ser ut att gå mot sitt slut. Quaglia är 31 år gammal och precis som när Vucinic lämnar så kommer snittåldern att sjunka när Quaglia lämnar. Förutom det? Juventus har 2.552 M € kvar att ammortera för Fabio och hans kontrakt som går ut nästa sommar ger honom en lön på  4.2 M €. Juventus kan alltså spara 6.752 M € om de säljer honom för exakt 2.552 M €. Detta är minimipriset och allt över det ger ett ekonomiskt tillskott till de trefaldiga regerande italienska mästarna. 5 M € bör prislappen vara och med Toro, Verona och flera andra intresserade lag skall det säkert gå att lösa för den gamla damen som totalt kan frigöra 9.2 M € vid en sådan affär.

Quagliarella och Vucinic, två män som gav allt de hade till den gamla damen som gjorde dem till trefaldiga italienska mästare!

Pablo Daniel Osvaldo som kom på lån från Southampton i januari gjorde inte alls dåligt ifrån sig, men han gjorde heller ingen succé och ett bra exempel på en spelare som har varit minst lika bra utan att köpas loss är Borriello. Osvaldo är inte ung, utan är 28 år gammal och kommer att vara 29 redan i januari. Han hade säkert kunnat ge en del om han fick en försäsong med Conte och förtroende, men det är ingen framtidslösning och prislappen 19 M € var långt för hög för att Juventus någonsin skulle tänka att köpa loss Pablo. Han anländer med all säkerhet inte till Juventus på permanent basis och därmed har vi tre av sex anfallare borttagna från truppen. Osvaldo var i Juventus på ett fritt lån, man frigör inget.

Federico Peluso kom på lån från Atalanta en och en halv säsong sedan och efter en långt ifrån imponerande period i Juve så köptes han ändå loss förra sommaren för 4.8 M €. 30-åringen fick så lite som 786 minuters speltid i Contes Juventus efter att ha varit med i 14 matcher förra säsongen. Det blev ett mål och två assists vilket absolut visar att Federico var bidragande, men återigen så måste man understryka att spelaren måste göra en skillnad. Asamoah fick i princip aldrig vila för att Peluso var så långt ifrån att fylla upp det tomrum som ghananen lämnade efter sig och det är inte vad Juve behöver. Mycket riktigt så såldes Peluso och försäljningen till Sassuolo var genialisk. Det återstod 3.509 M € att ammortera så prislappen 4.5 M € innebär att Juve får ett ekonomiskt tillskott på 0.991 M €. Utöver det så sparar Juventus tre årslöner på 0.8 M € som ger sammanlagda summan 2.4 M €. Övergången frigör alltså totalt 6.9 M €. Men det är absolut inte detta som är genialiskt, utan det som är genialiskt är att Juventus med denna övergång fick tillbaka Marrones halva kontrakt för 0.5 M € då Marrones halva kontrakt kostade 5 M € att köpa tillbaka. Men vad gav då Marrones halva kontrakt från början? Jo inget mindre än halva Domenico Berardis kontrakt. Summan av kardemumman? Juventus betalade i princip Peluso för halva Berardis kontrakt. Genialiskt drag av Marotta och Peluso som skulle säljas fick en ny klubb där han säkerligen kommer att få spela regelbundet!

Simone Padoin är nu en TriCampione d’Italia och han var till och med direkt bidragande när Juventus tog sitt otroliga poängrekord säsongen 13/14. Men nu är Padoin 30 år gammal och trots att han var med i 25 matcher så blev det bara 950 minuters speltid. Hela 15 gånger blev han inbytt och det mestadels i matcher som skulle spelas av. Han kan inte ersätta någon av Juventus fyra centrala mittfältare och om det verkligen var kris så går även Asamoah före Padoin som innermittfältare om det finns en spelare som kan ersätta Asamoah till vänster. Padoins kontrakt går ut 2016 och lönen ligger kostar Juve 1.4 M € per säsong. Ammorteringen är 1.971 M € och det bör alltså vara minimipriset. Om man skulle få ut 4 M € för spelaren så skulle man få ett ekonomiskt tillskott på +2.029 M € och 4.771 M € sparas. Man frigör alltså 6.8 M €!

Padoin och Peluso spelade tillsammans i Atalanta och var tillsammans i Juve, om Sassuolo köper Padoin så...

Så hur mycket hade man frigjort totalt om dessa fem spelare som inte är vitala för truppen hade fått lämna? Pengarna till fyra ammorteringar till ett värde av 11.762 M € fås in och man får ett ekonomiskt tillskott på +8.038 M € samtidigt som löner på totalt 14.8 M € sparas. 34.6 M € är svaret alltså!

Tittar man på de försäljningar som genomfördes redan innan silly season drog igång på riktigt så såldes Ciro Immobiles halva kontrakt till Torino för 8 M € (som sålde vidare spelaren till Dortmund för 19 M €) och Simone Zazas halva kontrakt köptes av Sassuolo som nu helt äger anfallstalangen (som dock kan köpas tillbaka av Juve nästa sommar igen). Detta betyder att Juventus har ytterligare tillskott på +15.5 M €. Om man slår ihop det med de tidigare siffrorna så blir det totalt 50.1 M €!

Det är inte dåligt, men självklart så bör man tänka på att Juventus först och främst vill få bort alla skulder. Stora delar av ammorteringarna skall alltså betalas av och det blir inte riktigt 50.1 M € som omedelbart används till spelaraffärer. Exakt siffra är svårt att säga, men minst 40 M € kan återanvändas i nya övergångar. Så det är fortfarande en hel del.

Simone Pepe har varit helt borta i två säsonger på grund av skador och han har en säsong kvar på sitt kontrakt. Han kommer antagligen aldrig någonsin kunna ge vad han en gång kunnat ge på plan och det är tyvärr omöjligt att sälja en så skadebenägen spelare. Det enda man kan göra i detta fall är att hoppas på det bästa. Men förväntningarna kan inte vara höga. Här finns inga ekonomiska vinster för Juves del.

Mauricio Isla har haft två säsonger i Juve som varit långt ifrån utmärkta. Under VM så spelade chilenaren dock på en fin nivå och efter senaste prestationerna kanske Juve har fått ett förnyat hopp? 10.1 M € har Juve kvar att ammortera och lönen kostar 2.8 M € per säsong. En försäljning för 15 M € hade kunnat sitta mycket fint då det hade sparat tre årslöner (kontrakt till 2017) samt en saftig ammortering. Totalt hade man frigjort 23.4 M €. Men denna affär måste sättas inom parentes då Mauricio är 26 år (passande ålder) och då han har visat att han i sina bästa stunder kan vara en riktigt bra spelare (passande egenskaper). Juventus är därför med all säkerhet villiga att ge honom chansen om inte ett bud på minst 15 M € kommer och sannolikheten att det händer är inte väldigt stor just nu om marknadssituationen utvärderas.

Kan Isla resa sig efter en tuff inledning?

Den del av plan som har högst snittålder är den mellan stolparna. Målvakterna, Buffon (36), Storari (37) och Rubinho (31), är alla långt ifrån unga idag. Buffon är fortfarande en av världens bästa målvakter och Juves kapten är helt orubblig. Storari bjöd som vanligt på fina prestationer när han fick chansen från start och Rubinho fick 37 minuter i en match. Det roligaste med Rubinho är att han totalt har spelat 49 minuter i Juventus och att han tagit två Scudetti. Jämför detta med Napoli som klubb… grundades 1926 vilket idag är 88 år sedan och de har två Scudetti. Snacka om Scudettoeffektivitet för Rubinho. Hur som helst så hade det varit roligt om Juventus haft minst en ungdom bland målvakterna i truppen men faktum är att både Storari och Rubinho, som man kan tänka sig att släppa, har skrivit på nya kontrakt som betyder att de stannar (minst) en säsong till. Samtidigt har Juve lånat ut målvaktstalangen Nicola Leali till Serie A-nykomlingen Cesena. Kanske kan 21-åringen ansluta nästa säsong igen efter fina prestationer i italienska högstaligan?

Buffon - den orubblige

Andra spelare som kan diskuteras är Paolo De Ceglie, Marco Motta, Fausto Rossi, Frederik Sörensen, James Troisi och Reto Ziegler bara för att nämna några… listan kan bli väldigt lång och det blir snabbt en för utdragen historia. Men för att inte göra denna ”Del 3” alldeles för lång så stannar diskussionen här. Endast spelarna i den trupp som Conte hade när förra säsongen avslutades analyseras.

Ovanstående teoretiska (och riktiga) försäljningar genererar alltså en hel del och delar som man kanske gärna vill ändra lite är onödiga att diskutera rent praktiskt då Juve redan har agerat med förnyade kontrakt. Försäljningar av TopPlayers är något som Juventus egentligen inte alls vill genomföra just nu. Men om ett oemotståndligt erbjudande kommer in kan planerna ändras. Sedan beror ju behovet att sälja på vad man vill köpa. Så innan den biten ens diskuteras på allvar så kommer Del 4 av denna artikelserie att handla om transferstrategin för köpen!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham