MercatoGenomgången – Del 1 – Övergångsfönstret öppet, vilka är Juventus förutsättningar?

I midnatt, kl 00.00, den 1 juli öppnade marknaden och Silly Season drog därmed igång på allvar. Vi har fått en hel del rykten redan i förväg och Juve har faktiskt hunnit röra på sig då de förhandlat klart totalt 39 delägarskap, samtidigt som Pirlos kontrakt förnyats och två talanger bringats in. I denna artikelserie som kallas för ”MercatoGenomgången” kommer Juventus Mercato att gås igenom. Tanken är att ge en realistisk överblick av situationen och ge alternativ som skulle kunna vara verkliga med utgångspunkt från namnen som diskuterats i media samt vilket behov Contes Juve har inför säsongen 14/15. Del 1 behandlar Juventus förutsättningarna under detta övergångsfönster. Vi kommer därmed gå igenom fundamentala aspekter som ekonomin, truppen samt den tänkta formationen som tillsammans ger en väldigt klar bild av förutsättningarna!

Ekonomin

Inledningsvis måste vi förstå den ekonomiska situationen. Övergångar betyder givetvis pengaöverföringar. Det är alltså egentligen inte mycket svårare än att man betalar när man köper och får in pengar när man säljer och därmed förstår man snabbt att lagets transferbudget är vad som styr hela transferstrategin. Det är enkelt och tyvärr är fotbollen väldigt förändrad tack vare mångmiljardärer som tagit över klubbar för att rent av ”spela” Football Manager på riktigt. Lag som Chelsea, Manchester City, PSG och Monaco har otömliga plånböcker till förfogande och kan ha transferstrategier som mest liknar våta drömmar för fotbollsfantaster som älskar att samla spelare i världselvor. Rekordsummor betalas ut lite hur som helst och det gör sporten mindre rättvis när man tittar på Serie A och inser hur lagens transferbudget ser ut i den italienska ligan.

Om spelarna får välja mellan fotboll och pengar...

Juves transferbudget denna säsong är egentligen obefintlig. Det skall man understryka innan man ger sig in i heta transferdiskussioner. Lag som de nämnda kan betala 50 M € för en spelare utan att bry sig särskilt mycket medan Marotta & Co. alltså behöver sälja innan de kan köpa. Man kan möjligtvis tänka sig någon miljon minus för Juventus om lönerna inte höjs, men mycket mer än så är det inte. Helst skall man dock gå plus. Man skall inte glömma att det tidiga uttåget i Champions League gjorde att Juventus totalt fick 50 M € från medverkandet. Det kan låta som mycket pengar men faktum är att det är 24 M € mindre än de 74 M € som Juve bringade in förra säsongen då de gick till kvartsfinal. Minus 24 M € är inte en liten förlust för ett lag som Juve som håller på att göra allt för att bli av med skulderna och få ordentlig ordning på ekonomin som slogs ned ordentligt i samband med Calciopoli som låg bakom flera år utan medverkan i Europa plus förlusten av många stjärnor för relativa småpengar samt förlusten av ett av fotbollshistoriens bästa sponsoravtal med Tamoil.

Med detta i åtanke kan man alltså snabbt räkna bort alla galna rykten som talar om att Juve skall betala 30 M € och mer för en spelare… om nu inte Juventus säljer TopPlayers för att få mer pengar att röra sig med. Problemet är då bara att Juventus trots att de har TopPlayers egentligen bara har en stark elva. En såld storspelare måste alltså ersättas med en lika stark för att laget inte skall tappa i kvalitet och det är viktigt att förstå att priserna eskalerat samt att mindre lag kräver stora summor för att släppa sina talanger. En försäljning av Vidal för 50 M € hade exempelvis inte kunnat hjälpa mycket. Juve hade potentiellt kunnat köpa Sanchez från Barcelona, men om nu Sanchez kostar 30-40 M € så har Juve ”bara” 10-20 M € kvar. Det innebär att Conte får en ytter av högsta kvalitet men att han tappar en Arturo Vidal som varit fundamental för laget och som kanske är bäst i världen på sin position. Ersättare till Vidal finns absolut inte för 10-20 M € och därmed har man försvagat en del och förstärkt en annan. Detta är inte optimalt för att även om Juve har Marchisio och Pogba som kan hjälpa Pirlo så skulle en skada på en av de tre plötsligt innebära Padoin som startspelare i Champions League. Man inser snabbt problemet med att sälja TopPlayers i detta Juve. Det kan visa sig vara smartare att ha mer tålamog om inte ett astronomiskt bud på 80 M € kommer.

Sammanfattat: Juventus transferbudget är att hålla den slutgiltiga summan mycket nära +/- 0. Innan man köper så skall man sälja. Men att sälja TopPlayers kan innebära tappad kvalitet om inte summan är extremt hög.

Truppen säsongen 13/14

För att förstå Juventus behov är det väldigt viktigt att titta på truppen från den gångna säsongen. Det är materialet som Conte haft och nu skall Marotta & Co. se till att förstärka på bästa sätt.

Juventus hade avslutningsvis 24 spelare i truppen. Om man enkelt delar in spelarna som målvakter, backar, mittfältare och anfallare så såg det ut som nedan:

Målvakter: Buffon, Rubinho, Storari.
Backar: Barzagli, Bonucci, Caceres, Chiellini, Lichtsteiner, Ogbonna, Peluso.
Mittfältare: Asamoah, Isla, Marchisio, Padoin, Pepe, Pirlo, Pogba, Vidal.
Anfallare: Giovinco, Llorente, Osvaldo, Quagliarella, Tevez, Vucinic.

Juventus inför SuperCoppa Italiana mot Lazio innan säsongen 13/14 drog igång på allvar, en enda ny spelare i elvan jämfört med 12/13

Totalt alltså tre målvakter, sju backar, åtta mittfältare och sex anfallare. Man kan med denna trupp och dessa spelare tänka sig många olika formationer… allt från klassiska 4-4-2, till det relativt moderna 4-2-3-1, offensiva 4-3-3 samt Contes dynamiska 3-5-2. Självklart kan man diskutera detta väldigt länge och många har ställt sig emot formationen som använts frekvent, men i slutändan så har 3-5-2-formationen faktiskt gett fina resultat och Juves senaste säsong genererade många rekord i Serie A som antagligen inte kommer att tangeras på många år. De 102 poängen som togs innebar dessutom ett historiskt rekord bland de fem största ligorna i Europa. Det är fakta som man inte skall glömma.

Om formationen skall ändras så behövs mångsidiga spelare av annorlunda karaktär som kan bidra offensivt och defensivt främst på kanterna. Tittar man på truppen och statistiken så ser man att de flesta spelarna bidragit, men man kan säkerligen peka ut sju spelare som kan bytas ut och då vet man att truppen är relativt tunn samt att Conte behöver nya hungriga spelare för att fortsätta dominera i Italien och lyckas utmana bättre i Europa.

15 av spelarna i Contes trupp säsongen 13/14 har fått minskade marknadsvärden, fem spelare har behållit sina marknadsvärden och bara fyra har blivit mer värda. Det säger en hel del om truppen. Den är på nedgång och det är inget man skall ignorera. Pirlo och Buffon är nu 35 respektive 36 år gamla, ”prinsen” Claudio Marchisio är numera 28 år och det känns inte längre rätt att kalla honom för prins. Ovanstående trupp har en snittålder på  29.3 år. Det är en väldigt hög siffra och Pogba (21 år) är den enda spelaren som är yngre än 25 år. Asamoah är precis 25 år, men sedan är alla spelare äldre än så. Intressant är att Conte hade hela 12 spelare som var minst 30 år gamla, men att truppen ovan samtidigt är relativt oerfaren i Europa. Det är bara Buffon, Pirlo och Tevez som varit på plan i en final i Champions League. Att truppen har en hög snittålder visar inte på någon stor erfarenhet där det gör skillnad och därmed är det uppenbart att Juventus verkligen måste föryngra.

Sammanfattat: Truppen behöver många förändringar. Spelare med annorlunda karaktär behövs om formationen skall kunna ändras och det är upp till sju spelare som bör säljas/bytas ut. Det är även väldigt viktigt att sänka snittåldern, eller i alla fall ha fler än en spelare i truppen som är under 25 år.

Formationen säsongen 14/15

Formationen är egentligen bara något på pappret. Det viktigaste är ju hur spelarna på plan rör sig och hur laget agerar i olika lägen. Contes 3-5-2 är som nämnt väldigt dynamisk då man i olika lägen/situationer ser hur spelarnas positioner ändras. Rätt spelare på plan är alltså vad som gör de olika taktiska dragen möjliga. Det viktiga i denna text är dock inte taktik, utan det skall handla om övergångsfönstret så denna del skall istället tas snabbt. Det är enkelt egentligen… Conte gillar 3-5-2, men har velat spela 4-3-3 ibland utan att kunna göra det på riktigt så som han tänkt. Pepe som var helt frisk första säsongen med Conte gjorde att byte mellan 3-5-2/4-3-3 fungerade utmärkt, men efter hans skada har Mister saknat en äkta ytter som möjliggör detta.

Juventus 3-5-2 som pulveriserade Romas 4-3-3

Att helt skrota 3-5-2 vore ett stort misstag med tanke på framgångarna hittills. De mindre bra prestationerna i Europa och framför allt i Champions visar dock på att man många gånger kan behöva något mer i offensiv väg. Därför bör formationerna under den kommande säsongen (14/15) vara 3-5-2 och 4-3-3. Därmed är alltså ytterligare en viktig faktor för transferstrategin vald.

Sammanfattat: Juventus bör behålla 3-5-2 som en möjlig formation men värva spelare som gör det praktiskt möjligt för Mister Conte att använda formationen 4-3-3, speciellt ute i Europa.

Transferstrategin säsongen 14/15

Vilka spelare skall stanna, vilka bör säljas/lämna och finns det någon spelare man kan tänka sig att offra? Detta är frågorna som oftast ställs inför övergångsfönstret, men för att bilda en riktig uppfattning om transferstrategin och få ordentliga svar så behöver man kombinera ekonomi-, trupp- och formationsdelen ovan. Summan av dessa delar är vad som främst styr transferstrategin. Juventus är numera en klubb som kan attrahera vilken spelare som helst efter tre raka Scudetti, en rekordsäsong och att många spelare exploderat under Conte. Genom att gå igenom varje del ovan noggrannt inser man snabbt behovet samt begränsningarna och vad som behöver att göras. Snart kommer Del 2 av denna artikelserie där transferstrategin (baserad på sammanfattningarna från denna ”Del 1”;) gås igenom ordentligt!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham