Tidningarnas betyg – Omg. 5, Serie A – Chievo 1-2 Juve

Senast hade betygen lyfts en aning i samband med en vinst mot Verona. Även denna gång fick Juve vända på resultatet efter att ett misstag gjorde att man låg under i första halvlek. Att kunna vända 1-0 till 1-2 borta är inte en lätt uppgift och särskilt inte när motståndarlagen helt anpassar sitt spel för att spela en passiv antiJuve-fotboll. Puggioni i Chievomålet stod för en mycket fin insats medan Buffon stod för en horribel sådan och det resulterade i att Juve trots en otrolig dominans med 758 passningar (varav 75.9 % var korrekta), 64 % bollinnehav och 18 skott var nära att förlora för första gången denna säsong.

Buffon och Chiellini som fick vila mot Verona var denna gång med från start medan Vidal och Bonny fick vila, vilket innebar att deras 100 %-iga närvaro på plan bröts. Tevez fick inte heller starta och bänken såg otroligt stark ut med spelare som Asamoah och Licht sittandes där utöver de redan nämnda. Llorente och Quaglia startade på topp och Quaglia visade hur pass viktig han är genom att för andra gången göra kvitteringsmålet på bortaplan. Marchisio fick äntligen spela sina första 90 minuter för säsongen och Pirlo byttes inte ut efter allt prat i media.

Matchen hade en del kontroversiella inslag då Pogbas mottagning tog den före detta Juvespelaren Estigarribias hand i straffområdet men domaren friade. I den andra halvleken gjorde Paloschi regelrätt det andra målet till Chievo, men det blev inte 2-1 utan det stod sig 1-1 då linjedomare Preti missförstod situationen och trodde att det var Théréau som stod i offsideposition, innan Buffon fumlade med bollen och släppte en retur, som gjorde målet. I andra halvlek fanns utom Chievos bortdömda mål även två straffsituationer då Llorente och Tevez revs ner i straffområdet. Domarinsatsen var alltså under all kritik.

Juve vann till slut tack vare ett självmål och en Pogba som var fenomenal på plan tillsammans med en mycket beslutsam Quagliarella. Vad tyckte då de stora italienska tidningarna om prestationerna?

Idag kommer betygen från Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och TuttoSport (TS). Observera att ordningen är precis som den nämnda i texten, dvs först GdS, sedan CdS och slutligen TS:

Buffon – 5, 5, 5
Var det Buffon eller Chimenti i mål? Två otroliga missar av Gigi när han först slarvar bort en passning som konverteras till en assist av Sardo till Théréau och därefter när han fumlar med bollen innan linjedomaren räddar honom med en helt inkorrekt offside-signalering. Betyget är absolut underkänt och utöver misstagen behövde Buffon inte göra något alls då Chievo spelade 5-3-2 (5-5-0 mesta tiden) och inte anföll överhuvudtaget.

Buffon behöver göra bättre ifrån sig i Turinderbyt

Barzagli – 6, 5.5, 6
Andrea Barzagli hade en stabil insats och bjöd på några eleganta brytningar. För dagen var han dock inte så involverad som han brukar vara och vid ett tillfälle så fick Chievo kontra ostört efter en hörna. Det är tydligt att Barzagli trots sin styrka måste ha hjälp av en snabb ytter när snabba spelare rycker iväg. Licht behövs om Barza skall spela sin bästa fotboll. GdS och TS är nöjda med insatsen, men CdS är negativa då de vill ha ett lite större engagemang på plan.

Ogbonna – 5.5, 6, 6
Angelo börjar nu växa in i rollen som en Juveback och efter senaste matchens felpassningar såg det bra ut igen. Denna gången klev han in centralt för Bonny och det gick bra så när som på att han inte riktigt känns helt säker längst bak. Bonny ser till att leverera otroliga bollar bakifrån och är assistkungen hittills, detta kan man inte säga om Ogbonna idag, men förhoppningsvis kommer det. Nästa match är mot Toro, kanske kan han visa vad han går för mot sitt före detta lag? 5.5 av GdS på grund av bristande säkerhet längst bak, men övriga tidningar är nöjda med prestationen.

Chiellini – 6, 6, 6
Giorgione som var säkerhetsrisken själv bakåt mot Inter och FCK stod denna gång för en stabil insats. Emellanåt verkade han för offensiv och vid ett tillfälle kunde Chievo kontra med många spelare då Chiellini var högre upp i banan än vad han bör ha varit, men med facit i hand så hände inget farligt av situationen och Chiellinis konstanta press uppåt i banan tvingade ner Chievos spelare som egentligen skulle hugga på djupet när bollarna vanns tillbaka. Taktiskt hjälpte alltså Chiellini när han drog upp och alla tidningar är överens om att King Kong snart är tillbaka på allvar igen.

Isla – 5, 5.5, 5
Isla ersatte Licht från start ännu en gång och efter denna insats så måste man säga prestationen absolut inte tillräckligt bra. Det såg ut att bli bättre och insatsen med Chile mot Spanien visade att Isla kanske kan… men nej, nej och återigen nej. Inga inlägg, inga utmanande spel på kanten och precis som förra matchen så tvingades närmaste centrala mittfältare dra ut på kanten och ta hand om inläggen istället för Mauricio vars bollar som bäst resulterade i inkast till Juve. Isla blir underkänd denna gång av GdS och TS, men CdS ger det låga betyget 5.5 som blir Islas högsta. Skärpning!

Pogba – 7, 7, 6.5
Paul Labile Pogba – yngst på plan, men även mest på plan! Sedan Marchisio skadade sig och gick ut i Supercoppafinalen och Pogba klev in på plan så har Paul varit med hela tiden. Arturo Vidal och Bonny var de som var 100 %-iga, men de vilades medan Pogba spelade och showade för den delen. Dragningen i första halvlek och chippen över den liggande försvararen var otrolig. Sedan stod Paulie dessutom för två inlägg som till slut letade in sig i mål. För GdS var han Man Of The Match och efter Chiellini var han spelaren på plan som hämtade upp flest bollar (23 st). TS var mindre imponerade och gav 6.5 i betyg, men snittet blir högt med två sjuor från övriga tidningar!

Pogba slår inlägget mot Llorente som styrs in av Bernardini i eget mål

Pirlo – 5.5, 6, 6
Om Pirlo snackade man mycket under veckan… lönen skall sänkas, han vill lämna och nya regler införs på grund av honom. Men Conte svarade med 90 minuter till Mozart som tackade med 101 korrekta passningar av totalt 113 slagna. Domarna är fortfarande mycket hårda mot honom då de inte blåser frispark trots att han ”manglas” på plan av motståndare. Men med Marchisio nära intill sig så var Pirlo betydligt friare än vad han har varit tidigare under säsongen. Defensivt jobbade Andrea fantastiskt bra även denna match och han hade 10 återhämtade bollar. Offensivt blev det svårt med en så kompakt linje, men Pirlo fördelade fina bollar ut mot kanterna för att starta upp farliga anfall. Samarbetet med Licht saknades fortfarande och vi väntar alla på att schweizaren skall komma in igen så att Andrea och Andrea (Pirlo och Barzagli) skall leverera sin bästa fotboll igen. GdS var mindre nöjda och gav betyget precis godkänt då de vill se bättre spelfördelning offensivt.

Marchisio – 5.5, 6.5, 6
Äntligen är Claudio tillbaka på allvar. 60/64 korrekta passningar och han bjöd dessutom på ett härligt defensivt spel som utfördes tufft och där han skyddade Pirlo exemplariskt. Marchisio slog till med en ordentlig bomb och drev uppåt i bana ordentligt vid ett par tillfällen så det är defenitivt på väg åt rätt håll. Betygen denna gång är mycket olika och de varierar från 5.5 av GdS till 6.5 av CdS medan TS möter de båda halvvägs med 6. 6 känns rättvist, men med tanke på att det är en återkomst så vill man ge 6.5. I Turinderbyt kommer han att visa Italien vad han går för!

Peluso – 5.5, 5.5, 5
En kantspelare som inte slår ett enda inlägg mot Llorente? Nej… även här var det problem och Asamoah har absolut inte en ersättare i Federico Peluso. Det som den före detta Atalantaspelaren gör bra är att han inte gör några misstag, men det försiktiga spelet leder också till att inget offensivt skapas och det är ett stort problem när motståndarna ställer upp köttmurar. Då är kantspelarna extra viktiga. Vid ett tillfälle så drog Peluso iväg och det såg bra ut, men nästa passning blev bara fel och nådde inte sin destination. 5.5 är betyget som alla tidningar ger och det kan man hålla med om, inga misstag ger inte underkänt, men inga stordåd ger heller inte något mer än G minus…

Llorente – 5.5, 5,5, 5,5
Fernando Llorente som senast avgjorde fick inte mycket att jobba på och med en domare som var väldigt tuff och känslig för offensiv tuffhet blev det svårt för den stora Juvespelaren. Totalt blev det 3 skott utan något direkt nämnvärt som hände därefter, men det som Llorente gav Juve var en helt ny dimension med en spelare som kan ta emot långbollar och tillåta laget att flytta upp. Potentialen är hög och Llorente växer sakta men säkert in i Juve. En Re Leone utan mål eller assist blir dock inte mer än godkänd i Italien – det är alla överens om.

Quagliarella – 6.5, 7, 7
Utan Fabio hade Juve aldrig vunnit och han blev Man Of The Match enligt SKY Sport Italia och TS. Målet var ett sådant som bara han gör då han fick till hela tre avslut och var 100 % beslutsam om att den där bollen bara skulle in i mål. Det tackar vi för och Quaglia har nu 8 mål mot Chievo! GdS ger det lägsta betyget som är 6.5, men det är väl en smaksak. Efter Chievos bortdömda mål sköt Fabio in bollen i mål från halva plan och den italienska kommentatorn skrek mål medan publiken jublade… domaren hade dock inte dragit igång spelet så det blev inget dreamgol av Mr Dreamgol denna gång. Det känns mer rätt att behålla Fabio och släppa Matri nu, låt oss hoppas att Eta Beta fortsätter att bevisa sitt värde i Juve!

Fabio "Eta Beta" Quagliarella gör sitt åttonde mål mot Chievo!

Lichtsteiner – 6, 6, 6
Licht kom in för Isla och Juves nummer 26 utförde mer på 26 minuter än sin chilenske kollega på högerkanten. Det var bra att Stephan fick vila och att Juve vann, för nu är det tre matcher på 7 dagar som gäller med ett Turinderby, en Championsdebut på hemmaplan samt ett stormöte mot Milan. Nu kan Swissexpress släppas loss!

Tevez – 6, ej betygsatt, 6
Carlitos Tevez kommer in med få minuter kvar att spela men gör omedelbart en märkbar skillnad på plan. Med lite tur kunde han ha ordnat en straff, men det blev fortsatt spel och mycket riktigt så sprang Tevez vidare trots att han blivit nerbrottad. Han har ett otroligt driv och viljan är på topp. Att få ett godkänt betyg efter få minuter visar på att han snabbt var delaktig. Det var första gången han inte var med från start och målen kom utan honom på plan, vilket var ett styrkebesked av Juve då Tevez faktiskt är det främsta offensiva vapnet. CdS betygsätter som regel inte när det är mindre än 20 minuter på plan.

Vidal – ej betygsatt
Vidal fick äntligen vila och Juve lyckades vända på steken utan sin största krigare på plan. Han kom in i slutet för Quaglia för att ytterligare stärka mittfältet, men det enda som hände var att Arturo slog 4 korrekta passningar, sedan blåstes matchen av. Därför blir det inget betyg.

Conte – 6, 6.5, 6
Ännu en gång släpper Juventus in en boll, men ännu en gång visar Juve karaktär när de vänder matchen och vinner på bortaplan efter säsongens andra vändning. Contes snack i halvtidspausen måste ha ekat i spelarnas huvud för det tog inte lång tid för Juve att ta kommandot och kvittera för att därefter fortsätta bombardemanget mot mål och ta ledningen. Med Conte som taktiker kommer alltid nya lösningar… denna gång lät man Pogba överlappa på kanten bakom Isla som drev inåt mitten. En boll ut mot Pogba och inlägget kom och gissa hur Juve vände på steken? Men italienska motstånd som alltid spelar sin antiJuve-fotboll är denna metodväxling det bästa vapnet. Juve försökte även med en variantfrispark genom Pirlo och inläggen kom in betydligt mer frekvent vilket visar på att Conte vill ha inlägg mot Llorentes huvud. Conte är absolut godkänd av tidningarna och CdS vill ge lite extra för insatsen efter första halvlek!

Tuffa tag i matchen där Juve inte fick några kort

Som lag får snittbetygen 5.77 av GdS5.96 av CdS och 5.85 av TS. Betyget gick upp lite mot Verona men nu är de låga igen och man går alltså från 6.xx till 5.xx igen. GdS var mest kritiska, medan CdS som inte betygsatte Tevez gav högsta snittet. TS var i mitten och man märker att det enligt tidningarna var en match som avgjordes av individuell briljans från Quaglia och Pogba samt en ordentlig taktik av Conte. Chievos bästa spelare enligt tidningarna var målvakten Puggioni.

Betygsättningarna är alltså låga trots en ordentlig statistisk och spelmässig dominans av Juve. Man märker då hur pass bra vissa spelare i Juve är då de bidrar med så mycket trots att flera spelare underpresterar något oerhört. Nästa match är Derby della Mole och då gäller det att man spelar en kollektivt perfekt fotboll och höjer spelet till en annan nivå!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham