Tidningarnas betyg – Omg. 3, Serie A – Inter 1-1 Juve

För andra gången lyckas Inter störa Contes Juventus och efter att förra säsongen ha brutit Juventus förlustfria svit som varade i 49 matcher så kostade krysset igår Juves förstaplats. Det innebar att Juventus tappade förstaplatsen för första gången sedan den 7 april 2012 och därmed avslutades totaldominansen efter 525 dagar. Gårkvällens prestation var långt under vad Juventus är kapabla till och många gjorde gällande att Inter var det bättre laget. Men enligt statistiken stämmer det inte då Juventus hade ett högre bollinnehav, fler skapade chanser och en högre passningssäkerhet. Om man dessutom tänker tillbaka på händelserna och alla chanser som Juve inte lyckades förvalta, speciellt i slutet, så ser man att Juventus var närmast en vinst. Ett oavgjort resultat var kanske det mest rättvisa resultatet trots allt.

Juventus som bara hade två dagar till förberedelserna hade inte alls samma driv och kombinationsspelet lyste stundvid med sin frånvaro. Framför allt så användes kanterna inte alls och bakåt så bjöd Chiellini på en tavla som resulterade i ett baklängesmål med drygt kvarten kvar att spela. Juventus visade dock karaktär i slutminuterna och hämtade upp resultatet på bara två minuter och därefter fick man lite fart på kantspelet och ytterligare tre chanser att göra mål på skapades. Buffon behövde bara stå för en monsterräddning, annars var det relativt lugnt förutom vid målsituationen såklart. Vucinic som haft en svajig inledning på säsongen var inte alls på spelhumör och många var väl de som höjde på ögonbrynen när han fick vara kvar på plan efter halvlek. Pirlo blev utbytt för första gången denna säsong och det gav Padoin sina första minuter… Vad tyckte då tidningarna om prestationerna?

Idag kommer betygen från Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och TuttoSport (TS). Observera att ordningen är precis som den nämnda i texten, dvs först GdS, sedan CdS och slutligen TS:

Buffon – 6.5, 6.5, 6.5
Samtliga tidningar är överens om Supermans prestation. 6.5 är betyget som gäller och det säger att Gigi är mer än godkänd trots att han inte höll nollan. Målet kunde han definitivt inte belastas för och i första halvlek stod Juves och världens nummer 1, som nyligen blivit mannen med flest matcher i Gli Azzurri, för en räddning av världsklass när han boxade ut Nagatomos volley. Egentligen var Buffon inte så mycket mer delaktig i spelet än så.

Barzagli – 7, 6, 6.5
Betygsättningen av Andrea Barzagli är väldigt olika. Från 6 till 7 där GdS ger högsta betyget. Personligen vill jag lägga betyget på det högsta av de som getts ut då Barzagli var otroligt stark i närkamperna och nästan aldrig gav utrymme till någon att gå förbi. Han var framme och hjälpte till på andra sidan av backlinjen flera gånger dessutom. Han var lite extra tuff i spel igår kväll och valde alltid det säkra före det osäkra. 6 känns lågt, medan 6.5 kan vara okej. Han drog varken på sig något kort eller några onödiga frisparkar, så frågan är varför alla är så oense?

Bonucci – 6, 5.5, 6
Bonny gick från att vara den nya Pirlo mot Lazio till att vara en man som skall hålla sig långt ifrån att slå långa passningar bakom motståndarnas försvar. Kanske berodde det på att Inter oftast låg mycket lågt med sin trebackslinje och dessutom hade relativt defensiva yttrar, men det var inget som upphörde trots flera misslyckanden. Defensivt var det inga större bekymmer, vid baklängesmålet så sprang Bonny vad han kunde, men det blev svårt att stoppa Alvarez boll till Icardi. Det är dock inget han skall belastas för och TS är tillsammans med GdS överens om att Leonardo är godkänd. CdS bjuder på lägsta betyget även här.

Chiellini – 5, 5, 5
King Kong svävade med landslaget när han gjorde kvitteringsmålet i matchen som tog Italien till VM. Mot Inter såg allt bra ut, om en felpass slogs så hämtade Giorgione upp bollen snabbt och totalt var det ju 57 korrekta passningar av 61 slagna (93.4 % passningssäkerhet). Men ett misstag räcker för att förstöra en bra kväll. Slarv med bollen och en hårt pressande Alvarez vann bollen och kunde springa samt assistera en Icardi som gjorde sitt fjärde mål mot Juventus på tre matcher. Om det inte vore för det misstaget så hade Inter antagligen inte gjort mål. GdS, TS och CdS är alla eniga och på hederligt italienskt manér som är helt resultatorienterat så gav de Chiellini ett gemensamt lågt betyg.

Giorgione missnöjd

Lichtsteiner – 6, 5.5, 5.5
Prestationen mot Inter var i ärlighetens namn bra av Stephan. Han kom loss ordentligt ett par gånger och startade flera offensiva spel för Juventus. En väldigt billig varning av Orsato satte dock sina spår och tempot samt pressen fick åsidosättas. Sedan var det något av en repris från förra säsongens första möte när Licht gjorde en andra tackling och alla Intersupportrar skrek rött kort. Det var absolut inte rött kort och det är de flesta eniga om, men det var helt klart anledningen till att Licht blev utbytt i halvlek. GdS gav ett något högre betyg utifrån det ovan nämnda resonemanget, men CdS och TS är inte lika övertygade.

Vidal – 7, 7, 6.5
Man of the Match för andra matchen i rad är Arturo Vidal. Han var överallt och var mannen som gjorde målet. Med lite tur hade King Arthur blivit matchvinnare bara någon minut efter hans första mål, men Handanovic ville annat. Tacklingarna, den hårda pressen och återvunna bollarna är fortsatt Vidals styrka men igår kväll var passningsspelet inte något vidare då många bollar slogs fel (närmare bestämt 11 felpassningar). Tuttosport drar ner betyget till 6.5 på grund av det gula kortet men GdS och CdS är eniga om att 7 är det rätta betyget.

Pirlo – 5.5, 6, 5.5
Pirlo var i sin 100:e match för Gli Azzurri planens konung, men mot Inter igår var det trötta ben. Att spela två matcher med landslaget på mindre än en vecka och sedan följa upp med en till bara någon dag efter sätter sina spår. Passningssäkerheten var givetvis hög med 91.9 % korrekta passningar, men det tog ibland lång tid för Andrea att släppa bollen och då var Interspelarna omedelbart där för att störa och ta tillbaka bollen. Kanske saknar Pirlo sin beskyddare Claudio Marchisio? Frisparkarna och hörnorna var inte heller minnesvärda. Betyget blev föga överraskande lågt.

Pogba – 5.5, 6, 5.5
Paul Pogba dribblade av Interspelarna fyra åt gången och när han fick upp farten var det bara vårdslösa tacklingar som gällde för att få stopp på honom. Men problemet igår var tydligt, Pogba var involverad alldeles för lite. En central mittfältare i Juventus skall inte bara slå totalt 23 passningar i en match där Juve har ett bollinnehav på 53.7 %. Pogba hade hittills fått ett lägstabetyg på 7, men i samband med att målen och assisten uteblev och att han var så lite involverad blev Paul nästan underkänd denna gång. CdS var de enda som tyckte att hans insats var bra.

Pogba fintar bort fyra Interspelare

Asamoah – 6, 6, 6.5
Asamoah löpte mycket på sin kant och hjälpte till offensivt och defensivt som alltid. Det som dock nästan helt uteblev denna gång var det fina samspelet med Chiellini och Pogba. Sedan så stod Asamoah inte alls för de här vågade dribblingarna… i varje fall inte alls ofta, för när han väl gjorde det efter Inters mål, då kom ju första målet efter en assist av Kwadwo. Sedan var Juve mycket nära ett mål till med ytterligare ett kombinationsspel som startades av Asa från kanten. Tidningar är överens om att Asa är godkänd, men TS vill ge lite extra.

Vucinic – 5, 5, 5
Mirko har nu spelat fyra matcher med Juventus från start denna säsong och samtliga gånger har första halvlek varit dålig. Denna gång ändrades inget i andra halvlek utan det var fortsatt uselt med onödigt hållande i bollen och felpassningar. När Zorro väl gjorde något rätt så var han för isolerad, men då gjorde han det svårt för sig genom att utmana för mycket istället för att passa vidare. Det blev även en del offsides av en för dagen underkänd Mirko.

Tevez – 7, 6, 6.5
Att Tevez är en TopPlayer råder det ingen tvekan om idag. Han var oerhört stark och förlorade inga bollar utan att rivas ner i gräset. Orsato var lite hård när han inte gav frispark vid ett par tillfällen, men man såg inte alls att Carlitos klagade. Det är även en härlig sak att se. Trots allt snack om att argentinaren skall vara hetlevrad och ha ett dåligt temperament ser man en lugn och väldigt smart Tevez med nummer 10 på ryggen i BiancoNeri. Han var bara några centimeter ifrån att avgöra och självklart var han delaktig i alla anfall som Juventus hade. En anfallare i Italien är dock tandlös om han är mållös. Därför var betyget som gavs av CdS lågt. GdS som uppskattar när en spelare kämpar för laget hade ett högre betyg medan TS gav medelvärdet av de andra två.

Isla – 5.5, 6, 6
Isla fick 45 minuter denna gång då Licht byttes ut redan i halvlek. Isla som kommit från en supermatch mot Spanien och en fin prestation i VM-kvalet stod för en fin kämparinsats då han ständigt vann bollar och löpte mycket på sin kant. Det som saknades var dock inläggen och missen i slutet av matchen var nog skillnaden mellan att bli matchhjälte och få ett superbetyg samt att istället få ett nästan bra betyg. GdS förlåter inte utan ger 5.5 medan övriga tidningar är något snällare och går med på att ge 6 i betyg.

Grabbarna firar Vidals kvitteringsmål

Quagliarella – 5.5, ej betygsatt, 5.5
Quaglia kom in för Vucinic och då var det många som undrade när Llorente skall få chansen. Kanske tänkte Conte att det skulle bli ett nytt fantastiskt mål som förra säsongen, men tyvärr gjorde Fabio inget större väsen av sig och vi fick inte heller se någon riktig missil heller. CdS valde att inte betygsätta medan de två andra tidningarna halvt sågade insatsen.

Padoin – ej betygsatt
Simone Padoin fick sina första minuter i Juventus denna säsong mot Inter. Förra säsongen var han på plan när Juve vann, men denna gång kom han säkert bara in för en trött Pirlo för att säkra stabiliteten på mitten. 3 minuter ger inte något betyg.

Conte – 6, ej tillgängligt, 5.5
Det var match nummer 100 för Mister Antonio Conte. Men två dagar räckte tydligen inte för att komma upp med en plan som knäcker Mazzarris envisa Inter. Conte har aldrig med Juventus vunnit mot Mazzarri på bortaplan och det börjar säkerligen bli frustrerande. Att ha 12 man på landslagsuppdrag och Championsspel bara några dagar efter ett Derby d’Italia är inget optimalt läge för Juvetränaren. Det syntes att något inte riktigt stämde och bytena var inte direkt avgörande på något sätt. Padoin in för Pirlo pekade nästan på att man var nöjd med en poäng. Valet att inte ta in Llorente i en match som möjligtvis behövde en lång spelare som kan nicka inne i boxen var inte heller uppskattat och med facit i hand så bidrog inte Quaglia med mycket mer än vad Mirko redan utförde på plan. Den defensiva delen av plan hade Conte satt upp perfekt dock och utan Chiellinis tabbe så hade Juventus antagligen inte släppt in. 6 och 5.5 var betygen från GdS och TS, inte alls som betygen som brukar ges till vår fantastiske tränare. Tack Mister för 525 dagar på topp, nu jobbar vi för att återfå förstaplatsen!

Conte gör sin röst hörd

Som lag får Juvespelarna de klart lägsta snittbetygen för säsongen på 5.96 av GdS5.86 av CdS och 5.88 av TS. GdS är alltså denna gång de som var mest generösa, men alla var eniga om att totalbetyget skulle vara lägre än 6 och därmed är betyget inte mer än godkänt. Som nämnt i början av denna text så skapade Juve flest chanser, de hade en högre passningssäkerhet och ett större bollinnehav än sina motståndare. Sedan var det bara en individuell tavla som orsakade baklängesmålet. Men med detta betyg så inser man hur höga förväntningarna på Juventus egentligen är. Det är bara superinsatser som gäller för Juventus, annars sågas spelarna. Så är det när man sätter ribban högt. Interspelarnas snittbetyg av GdS var ju 6.5. Vi talar alltså om ett snitt som gäller för 12 eller 13 spelare så att gå från 5.96 till 6.5 är att vara otroligt mycket bättre på plan. Men vi kan alla enas om att Inter inte alls dominerade på ett sådant sätt.

Man förstår dock helt klart betygsättningen. Den går att jämföra med hur pass besvikna Juvefansen är över ett kryss på bortaplan samt hur pass stolta Inter är över att ha kryssat och egentligen ”tappat vinsten” mot de italienska mästarna.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham