Tidningarnas betyg – Omg. 1, Serie A – Samp 0-1 Juve

Efter en ångande start i SuperCoppa Italiana visade Juve upp sin fina form återigen på bortaplan mot Sampdoria. 69 % bollinnehav och nästan dubbelt så många skott mot Sampdorias mål samt ett enda skott på eget mål som Buffon boxade bort vittnar om att det i princip bara kunde gå på ett sätt. Logiken fick rätt trots att bollen som alltid var rund och Juve vann. Det var dock inte ett stort resultat utan det blev en klassisk 1-0 vinst som i Italien är känt som sättet ett mästarlag vinner på. Denna gång blev det dock tre gula kort (Vidal, Licht och Vucinic) vilket kan dra ner betygen lite, men Conte var överlag nöjd… Juves byten kom ju först i den 89:e minuten. Låt oss ta en titt på vad de italienska tidningarna tyckte!

Idag kommer betygen från Gazzetta dello Sport (GdS), Corriere dello Sport (CdS) och TuttoSport (TS). Observera att ordningen är precis som den nämnda i texten, dvs först GdS, sedan CdS och slutligen TS:

Buffon – 6, 6, 6
Samtliga tidningar är överens om Supermans prestation. Han blev godkänd, men hur kan man ge ett bättre betyg än så när han fick göra en enda räddning? Gigi har en normal dag på jobbet bakom Juves italienska mur, och när det väl är farligt agerar han exemplariskt. Härligt!

Barzagli – 6.5, 6.5, 6.5
Andrea Barzagli snålar aldrig med elegansen. Kvicka brytningar redan innan Samp kunde göra sina uppspel ledde till att Juventus knappt ställdes mot några kontringar. Barzagli jobbar mycket i det dolda, bland annat med positionsspelet. Det var en väldigt fin aktion när han tillsammans med övriga i backlinjen ställde 3-4 Sampdoriaspelare i offsideposition. Barzagli var dessutom den som gjorde flest korrekta passningar på plan, hela 75 st… högklassigt!

Bonucci – 6.5, 6.5, 6
Bonny gjorde helt klart en fin insats. Den oslipade diamanten är snart inte bara slipad utan även färdigputsad. Leonardo är dessutom otroligt smart och han ordnade så att Sampdoriaanfallaren Eder hade det mycket tufft. TS har lustigt nog gett Bonucci ett lägre betyg än övriga tidningar, kanske förväntar man sig mer i Turin?

Bonny in Action

Chiellini – 6, 6.5, 6
Giorgione var ett monster på plan när han återvann hela 26 bollar men det syntes att han fortfarande inte har prickat storformen ändå. Bland annat blev han fintad av Gabbiadini i första halvlek och höll på att dra på sig en onödig varning. Men Chiellini svarade i andra halvlek med att inte låta Gabbiadini ha en enda nämnvärd bollkontakt i offensiv planhalva. CdS gav ett något högre betyg, medan GdS och TS antagligen tyckte att han sätt att agera i första halvlek var något tveksamt. Men King Kong är godkänd, låt oss hoppas på ännu mer nästa gång mot Lazio igen på lördag, ett mål till kanske?

Lichtsteiner – 6.5, 6.5, 6.5
Stephan hade kanske sitt livs bästa prestation i supercupfinalen och därför var det nog många som tyckte att han inte riktigt syntes mot Samp. Men faktum är att han hade en stabil insats med flera räder på kanten och instick. Hans kombinationsspel med Vidal och Tevez på kanten börjar bli riktigt vasst och det gör verkligen livet svårt även för kompakta försvarslinjer som den Samp ställde upp med. Det gula kortet var onödigt och man kan begära lite mer inlägg, det är anledningen till att det inte blev 7 i betyg.

Vidal – 7, 7, 7
Kung Arturo fortsätter briljera. Fantastiska tacklingar, hårt spel i mitten och ständigt jagande på bollinnehavaren bidrog starkt till att Juve hade ett väldigt högt bollinnehav på en annars väldigt svår bortaplan som dessutom var genomblöt. Att få 7 i betyg trots att man fått ett gult kort är inte lätt. Men det är Vidal som vi talar om. TopPlayer!

Vidal tuff i duellerna

Pirlo – 6, 6, 6
Pirlo har inte inlett säsongen på samma sätt som de två föregående säsongerna. För lite vila och en väldigt intensiv försäsongsträning har säkerligen satt sina spår, men förhoppningsvis är han starkare än någonsin om några månader när det hettar till ordentligt i Champions. Pirlo stod för ett annars lugnt spel och han låg hela tiden nära mittbackarna för att ta emot bollen och agera regista. Saknas bara den magiska touchen nu. Frisparkarna var inte heller sig lika. Men det kommer väl? Av en Maestro som Pirlo begär man alltid mer, men han var faktiskt nära att göra mål redan i början av matchen med ett härligt skott och hur som helst är han godkänd av alla tidningar.

Pogba – 7, 7, 7
Paul Labile Pogba, en enastående mästare. Bollmottagningarna var otroliga, passningsförmågan är på topp, spelförståelsen är något helt extraordinärt och han är ännu en gång med när Juve avgör. 2 matcher och 2 assists, båda gångerna till Tevez. Juves TopPlayer Tevez har funnit en TopPlayer som hjälper. 7 är ett mycket fint betyg och det förtjänar Pogba, han visade dessutom hur mogen han är när han inte sköt varje gång han fick läge. Han visade istället tålamod och spelade säkert. När han bjöd på en roulette och en tunnel i första halvlek såg man hur han njöt. Conte kan bara vara nöjd, men var så säkra på att detta bara är början!

Asamoah – 6.5, 6, 6
Asamoah löpte som vanligt och dribblade en hel del. Tillsammans med Pogba var han vass på högerkanten och med en nick kunde han ha varit mannen som inledde målskyttet. Tyvärr saknades inläggen. Det var kanske inte menat att Juve skulle använda sig av inlägg denna gång? GdS ger ett något högre betyg och personligen vill man ställa sig med detta beslut, han blev ju aldrig av med en enda boll. Den styrka och bollteknik som Asa visar är fantastisk!

Vucinic – 5.5, 6, 6
Mirko hade en bedrövlig första halvlek. Bollar förlorades i uppspelsfasen på grund av dåliga bollmottagningar och han låg på gräset och surade mer än att kämpa som han annars gör. Men i andra halvlek fick vi se en annorlunda Vucinic. Han stod upp, tog emot bollar och spelade smart. En 1-0 vinst är inte enkel att ordna. Men Mirko är just en sådan spelare som vet hur man spelar lugnt och smart för att dra ner tempot och låta motståndarna få en svår uppgift. Det gula kortet drar ner betyget och därför har GdS valt att ge 5.5. Om Zorro vill vara med i startelvan krävs det betydligt bättre prestationer.

Tevez – 7, 7, 7
Tevez prestation var fantastisk från början till slut. Han blir nästan aldrig av med bollen och hans låga tyngdpunkt gör det extremt svårt för motståndarna att stoppa honom. 2 gula kort fick Samp och båda ordnades av Tevez. Dessutom stod ju Tevez för segermålet och alla är eniga om att Carlitos var Man of the Match!

Tevez firar sitt första mål i Juve med den gula bortatröjan och i Serie A

Giovinco – ej betygsatt
Fick komma in med en minut kvar av ordinarie tid. Kan se mindre tacksamt ut, men Gio vet att Conte litar på honom. Det var dock en för fysisk match för hans spelstil, han får sin chans när det är mer lämpligt. Förhoppningsvis visar han alla varför Juve har valt honom!

Llorente – ej betygsatt
Även Lejonkungen fick komma in när det nästan var tilläggstid. Det blir alltså inget betyg här heller. Men han hade direkt en härlig mottagning på offensiv planhalva som visar att han är en spelare som kan ge en annan dimension i anfallsspelet. Han kan ta emot och låta laget flytta upp på ett annat sätt. Det är egentligen optimalt i Contes 3-5-2 som ju ändras till 3-1-2-4 i offensivt läge. Llorente tar emot, Asa och Licht drar upp på kanterna medan Tevez sticker i djupet. Bollen kan sedan gå från Llorente ner till Vidal eller Pogba som är precis bakom och därefter finns minst 3 offensiva alternativ. Håll ett öga på detta när Llorente spelar nästa gång.

Conte – 7, 7, 7
Mister Antonio Conte fortsätter att sätta skräck i Italien. Samp borta var ju en sådan match som halva Italien satt och hoppades skulle sluta med en etta. Men det blev en tvåa och säkrare än så får man leta efter då Samp inte tilläts något alls. Att inte byta var enligt tidningarnas höga betyg helt korrekt. Juve hade de bäst lämpade spelarna på plan och spelet var det inget fel på. Chanser skapades på löpande band och den taktiska biten var otroligt välgenomtänkt. När lag i Italien spelar en defensiv 3-5-2 (som Delio Rossis Samp) så ställer de sig i en 5-4-1 formation defensivt. En köttmur framför målvakten blockerar allt och tillåter varken inlägg att komma in eller djupledsbollar att fungera. Samtidigt så låts en eller två spelare pressa hårt på bollinnehavaren. Men Conte har botemedel till allt… se bara på målet Juve gör. Rörelse utan boll av 4 man och mönstret går från oorganiserat till organiserat inom loppet av 3-4 sekunder under vilka bollen dessutom har vandrat mellan 5 olika par fötter. Det blir omöjligt att försvara sig. Grande Conte!

En nöjd Conte

Som lag får Juvespelarna ett snittbetyg på 6.41 av GdS, 6.5 av CdS och 6.36 av TS. För ovanlighetens skull är det alltså TS som är snålast med betygen, men samtliga tidningar ger Juventus ett totalt betyg som tyder på en riktigt bra insats. Tre spelare som utmärker sig är Tevez, Pogba och Vidal som alla får 7 av samtliga tidningar och sedan så får Licht och Barzagli 6.5 av alla efter fina prestationer. Contes insats är som vanligt uppskattad. Formen får gärna hålla sig ett tag!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham