Tidningarnas betyg – Gruppspelsmatch 1, Champions – FCK 1-1 Juve

Två år i rad har man jublat i soffan då man fått reda på att Championslottningen innebär att Juventus kommer till Danmark och Parken. Men två gånger har man även åkt tillbaka med tåget med ett 1-1 resultat som både känns otroligt orättvist och inte tillfredsställer på något vis. 20 chanser och ett mål blev det mot Nordsjaelland som satte sin enda chans i matchen och visan upprepades mot FC Köpenhamn. Juventus har nu två raka kryss efter den nästan perfekta inledningen och man är varken ligaledare eller ledare av grupp B i Champions.

Det var väldigt många som var otroligt kritiska mot Juventus och det är fullt förståeligt. Italienska mästarna måste vinna mot FCK om allt stämmer. Det mesta stämde, men bollen ville helt enkelt inte in en dag som denna. Köpenhamn förblev vinstlösa på hemmaplan sedan den 12 mars 2013, men det gjorde ingenting för fansen. De sjöng och skrek och visslade och stöttade sitt lag i 90+ minuter utan något hinder. Stämningen som skapades av 36 500 supportrar var makalös och Juventus ”bortaklack” ledda av Nucleo hördes inte alls.

Efter matchen gick jag stolt (tappade poäng gör inte mig mindre stolt över att vara Juventino) genom Köpenhamns vackra gator med mina Juventusvänner och då kom en FCK-supporter fram till mig och frågade om jag var Juventino. Jag svarade ”absolut” och då fick jag följande kommentar av dansken:
”Du hör säkert på min röst, den är helt förstörd. Jag har sjungit och skrikit i mer än 90 minuter i FCK-klacken. Men idag hade vi tur, ni skulle ha vunnit med 8-1. Din landsman Wiland avgjorde!”

Jag skakade hand med supportern och berömde honom och den danska klacken som var strålande. Man vill ju bara hålla med om att Wiland var fantastisk och att Juventus hade en otrolig otur framför mål. Contes Juventus kan absolut spela en bättre fotboll, men om man skapar mer än 20 chanser, vad mer skall man då begära än att någon mer chans än en enda slutar med ett mål? Det är väldigt svårt att minnas en situation utom FCKs mål som verkligen var farlig för Buffon eller som tvingade honom att göra något svettigt ingripande.

Men vad tyckte då de italienska tidningarna om de individuella prestationerna som Juvespelarna bjöd på?

Idag kommer betygen från Gazzetta dello Sport (GdS), och TuttoSport (TS). Observera att ordningen är precis som den nämnda i texten, dvs först GdS, och därefter TS:

Buffon – 6, 6
Gigi är godkänd som oftast trots att han inte höll nollan. Att belasta Superman för målet är omöjligt då det var ett avslut från ungefär en meter och försvararna dessutom hade trasslat till situationen ordentligt. Utöver målet så stod Buffon och var stilig längst bak för det mesta. Det är en fröjd att se hur han styr upp försvarslinjen och fördelar bollar som startar upp spelet. Det blev inga svettiga räddningar men Gigi hade full kontroll i luftrummet när inlägg slogs.

Bonucci – 5, 5
Bonny är inte längre tidningarnas favorit. Sedan den otroliga insatsen mot Lazio har det bara gått neråt och denna gång får han det säsongens lägsta betyg. 5 är ett mycket dåligt betyg och det beror mest på att han förlorade 3 av 7 dueller. Hans passningssäkerhet låg på 87.5 % vilket också var betydligt lägre än vanligt. Han var i princip ostörd hela matchen utan någon som pressade på honom, men långbollarna var inte passningar utan liknade mer ”tjongbollar” och därmed har vi förklarat vad som gör att Leonardo inte alls får ett betyg han kan vara nöjd med.

Ogbonna – 5, 5
Debuten från start för Angelo fick bli på bortaplan i Champions och det gick absolut inte bra. Efter bara några minuter kom det första tveksamma ingripandet och det innebar ett baklängesmål. 5 blev det gemensamma betyget och det är tyvärr svårt att säga att det borde vara mycket högre. I luftrummet var Ogbonna stark, men nickarna var ibland riktade så att Köpenhamnspelarna vann bollen igen. Det bästa som Ogbonna gjorde var att han använde sin starka kropp i duellerna när han skulle täcka upp defensivt och hans passningssäkerhet var 94.2 %. Barzagli saknades verkligen!

Chiellini – 5, 5
King Kong har gått från en gigantisk gorilla till en liten baby-gorilla som skakar. En otroligt farlig bakåtpass och en väldigt slarvig passning uppåt som resulterade i en kontring vittnade om att Giorgione fortfarande inte är återställd efter det avgörande misstaget i helgen mot Inter. Han hade visserligen det högsta antalet passningar med 76 stycken och passningssäkerheten var 96.1 %, men som en försvarare får man inte göra dessa misstag och därför blev betyget väldigt lågt.

Lichtsteiner – 6.5, 5
Det kändes många gånger som att allt som hände i offensiv väg kom genom Stephan, han löpte något kopiöst och såg till att hålla FCKs vänsterkant väldigt upptagen. Tyvärr resulterade det mest i en massa hörnor och Licht kom bara till avslut en enda gång. Betyget blev högt och riktigt bra av GdS medan TS totalsågade schweizaren. Det känns mycket svårt att kunna motivera betyget 5… kanske var den som satte betyget otroligt bitter över att Juventus inte vunnit en match som borde ha vunnits?

Vidal – 5, 5
Arturo Vidal gick från Man of the Match till en man som missar solklara lägen. Mot Lazio slog han till två gånger om från betydligt svårare lägen men igår ville bollen inte in och Vidal skapade inget undantag. Självklart jobbade han hårt och han vann många bollar, hela 8 stycken, men ofta så lyste presspelet med sin frånvaro och FCK kunde rulla boll alldeles för länge. Om det är en spelare som skall stå för pressen så är det Arturo och ett gult kort var dessutom mycket onödigt då Juves kanske bästa spelare plötsligt riskerar att missa ett möte mot Real Madrid. Betyget blev 5. Vidal var inte dominant, men heller inte lika slarvig som Chiellini… det hela måste handla om att förväntningarna är skyhöga. Senast Vidal spelade mot Nordsjaelland på Juventus Stadium så tacklade (!) han in en boll i mål. Det var absolut inte den chilenaren man fick se igår.

Vidal inte på samma nivå som vi vant oss vid

Pirlo – 7, 6
Pirlo var enligt GdS Man of the Match. 92.5 % passningssäkerhet och vassa passningar ut mot både Peluso och Lichtsteiner startade upp nästan alla anfall. Han var stark i mitten och denna gång tappade han inte bollar utan att få frisparkar i mittplanen. Han kom till ett mycket farligt avslut, men svensken Wiland stoppade även det skottet. TS håller inte riktigt med utan sätter 6 i betyg. Ett skott och totalt 40 passningar är kanske inte tillräckligt för att imponera? Att Claudio Marchisio är väldigt viktig för Pirlo blir allt med uppenbart. Pogba är stark men han ger inte samma skydd och många gånger känns det som att Andrea Pirlo bara är omringad av motståndare och inte får utrymme till att briljera. Betygsmässigt lutar jag personligen mot betyget som GdS gav, dragningen på högerkanten i första halvlek var magnifik!

Pogba – 6, 6
Paul Pogba bjöd på äkta show flera gånger med rouletter, tunnlar och ”no-look”-passningar. Det var fantastiskt att se den unge fransmannen på plats. Men det som man saknar är skotten. Paulie kom till två riktigt bra lägen, men skotten var mycket tama. Inte ens från 1.5 meters avstånd blev det mål. Pogba var dock den spelare som vann tillbaka flest bollar då han överlistade sina motståndare hela 10 gånger. För andra gången denna säsong blev det varken assist eller mål, men han är godkänd efter en fin kämparinsats. Lite mer spets så hade vi säkert fått se ett betyg på över 7!

Peluso – 6, 6
Asamoah löpte myck… nej förlåt, det var ju Peluso som spelade! Innan matchen läckte det ut rapporter om att Peluso hade tränat extra hårt och att han därför kanske får starta. Det blev mycket riktigt så. Peluso gjorde absolut inte bort sig på sin kant. Defensivt behövde han knappast hjälpa till och offensivt fick han många bollar att jobba med. Det blev en del inlägg samt en mycket viktig assist. Men det mesta resulterade i hörnor och en utmanande ytter som kan bidra med det där lilla extra offensivt är absolut inte vad man får med Federico på plan.

Quagliarella – 6.5, 7
Fabio ”Eta Beta” Quagliarella fortsätter att göra mål i Champions och han har nu ett totalt målsnitt på 91 minuter per mål efter att han gjorde sitt mål nummer 5 igår kväll i Danmark. Det blev totalt 6 skott och därför drar GdS ner betyget en aning, men TS är tydliga med att målgöraren är bäst på plan. Fabio fick hoppa in förra matchen och denna gång var han med från start medan Llorente inte alls får spela och Gio får få minuter. Har vi en ny tredjeanfallare?

Quaglia gör mål ännu en gång i Juventus debutmatch i Champions

Tevez – 6.5, 6
Tevez fortsätter att spela bra i Juventus trots att han går mållös för andra matchen i rad. Han borde absolut ha gjort mål när han kom fri och det syns att tidningarnas betyg har påverkats av att argentinaren inte gjorde mål. Spelmässigt var han dock överallt och han vann tillbaka bollar, levererade bollar och kom till avslut. Det var alltså en aktiv match för Carlitos som dock måste vara mer klinisk. Skottet i första halvlek när han drog bak bollen först och sedan försökte placera den i vänstra krysset var snyggt, men det fanns ett enklare alternativ i att bara släppa bollen och frispela Pirlo. Sedan var det onödigt att försöka dribbla av fyra man. Ibland är de lätta alternativen fördelaktiga och betydligt snabbare, men det kommer helt klart att släppa när han är mer samspelt med de övriga spelarna.

De Ceglie – 5, 4.5
Paolo fyllde år och då fick han givetvis spela. Han är nu 27 år gammal, men det innebär inte att han har Championserfarenhet och att det var hans födelsedag var inte heller någon tillräcklig motiverare. Han utmanade inte sina motståndare en enda gång och det är ju uppenbart att det är ett måste att man satsar lite mer och inte bara spelar säkert när man kommer in och jagar tre pinnar. De Ceglie blev underkänd på sin födelsedag och det blev 1-1 mot FCK medan Real gick och krossade Galatasaray på bortaplan. Inte en uppskattad present!

Giovinco – 6, 6
Giovinco kom in för målskytten Fabio med 14 minuter från fulltid. Han visade kvicka fötter och kunde gjort mål, men missade tyvärr sitt läge. Det är svårt att verkligen kunna bidra när man inte ens får en kvart på sig, men Gio visade sig och fick ett godkänt betyg trots det!

Isla – ej betygsatt
Mauricio kom in när det var 4 minuter kvar och kunde inte göra något speciellt på den korta tiden.

Conte – 5.5, 5
Mister Antonio Conte… mannen som eldar upp sina spelare och får ut det bästa av dem, mannen som bjuder på nya taktiska drag och mannen som hade lärt av förra årets kryss i Danmark. Vad skall man säga efter insatsen? Han fick i princip inte ens godkänt av tidningarna. De Ceglie kom in medan Peluso startade och Asamoah fick inte en enda minut. Llorente fick återigen värma upp i 40 minuter utan att komma in. I en fysisk match där man gjorde massvis med inlägg tog Mister in sin kortaste spelare i truppen på plan. Senast kunde man säga att landslagsuppehållit kommit emellan och att två dagar inte räckte för att förbereda inför Derby d’Italia. Nu fick man ännu en gång två dagar innan matchdagen och det var uppenbarligen inte okej denna gång heller. Conte kunde ha gjort mycket annorlunda och med facit i hand så gick det inte som man ville. Med det sagt så skapade Juventus 20 chanser och vad vill man egentligen ha mer än så? Något måste ju vara rätt om man skapar så många chanser. Statistikbyrån Opta Sports beskrev Juve som en kulspruta och det med all rätt, de skapade flest chanser av alla 16 lag som spelade i Champions första omgång denna säsong. Men återigen är det alltså effektiviteten som är syndabocken. Conte har en hel del att jobba på och betygen vittnar om att tidningarna inte heller är nöjda med insatsen.

Chiellini i kamp, dags att plocka fram King Kong igen!

Som lag får Juvespelarna ännu lägre betyg än sist när de sågades av tidningarna i lördags. Snittbetyget blev 5.81 av GdS och 5.58 av TS. GdS är alltså återigen de som var mest generösa, men tidningarna var eniga om att totalbetyget skulle vara lägre än 6 och betyget är knappt godkänt. Juve skapade otroligt många chanser, de hade en mycket högre passningssäkerhet och ett betygligt större bollinnehav än sina motståndare. Man släppte inte till några chanser bakåt förutom vid målet heller. Det finns alltså positiva saker att hämta från matchen. Men någonstans går gränsen. Att skapa 20 chanser är riktigt bra, men att missa 19 är bedrövligt! Dessutom måste man ännu en gång lägga märke till att förväntningarna sätter ribban för vad som är godkänt och vad som inte är godkänt. En TopPlayer får inte samma betyg som en relativt okänd motståndare om de båda har varit i 10 dueller och har gått ut som vinnare lika många gånger. Den som är okänd får då alltid ett högre betyg. TS är dock enligt min mening för hårda i betygsättningen. 5.58 i snitt kanske inte ens Galatasaray fick?

Nu blickar vi framåt. Conte har denna gång nästan en vecka på sig att förbereda och spelarna kommer att ha ett fullsatt Juventus Stadium bakom sig mot Hellas Verona. Låt oss flyga igen!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham