Juventus lämnar in sin spelarlista till Europa League men Quagliarella lämnas utanför!

Juventus lämnade under måndagen den 3 februari (deadline) in sin lista på 23 spelare som skulle registreras i truppen till Europa League och på hemsidan gick de officiellt ut med listan i bokstavsordning:

1) Asamoah
2) Barzagli
3) Bonucci
4) Buffon
5) Caceres
6) Chiellini
7) Giovinco
8) Isla
9) Lichtsteiner
10) Llorente
11) Marchisio
12) Ogbonna
13) Osvaldo
14) Padoin
15) Peluso
16) Pepe
17) Pirlo
18) Pogba
19) Rubinho
20) Storari
21) Tevez
22) Vidal
23) Vucinic

Tittar man noga så finner man en mycket tråkig detalj; nämligen att Fabio ”Eta Beta” Quagliarella har lämnats utanför denna lista. Spelaren som är den enda som denna säsong gjort mål i alla turneringar (Serie A, Champions och Coppa Italia) och som har spenderat tre och en halv säsong i Bianconeri är efter Arturo Vidal mannen med flest mål i dagens Juvetrupp då han har gjort 30 mål i Juvetröjan.
Nästa match blir dessutom hans 100:e match i Juve så beskedet är absolut smärtande och agenten Beppe Bozzo valde att säga följande om uteslutningen av Fabio: ”Quagliarella förtjänar mer respekt än så. Han är både ledsen och arg”.

Men vad är då anledningen?

Till att börja med måste vi se på regelverket.

I Europa League får man ha maximalt 25 spelare registrerade. Av dessa måste åtta vara ”lokalt tränade spelare” vilket per definition innebär att dessa åtta spelare antingen skall vara ”klubbtränade spelare” eller ”förbundstränade spelare”. Maximalt får fyra av de åtta ”lokalt tränade spelarna” vara ”förbundstränade spelare” medan det inte finns någon gräns för ”klubbtränade spelare”. De engelska termerna är ”locally trained player”, ”club-trained players” respektive ”association-trained players” och den exakta innebörden skall vi ta en titt på:

  • En ”lokalt tränad spelare” är som ovan nämnt antingen en ”klubbtränade spelare” eller en ”förbundstränad spelare”.
  • En ”klubbtränad spelare” är en spelare som i åldern 15-21 år har varit registrerad som en spelare i klubben (dvs Juve) i en period som sammanlagt (behöver alltså inte vara i följd) blir tre hela säsonger.
  • En ”förbundstränad spelare” är en spelare som i åldern 15-21 år har varit registrerad som en spelare i en klubb i samma förbund som klubben (i Juves fall ett annat italienskt lag) i en period som sammanlagt (behöver alltså inte vara i följd) blir tre hela säsonger.

Tittar vi vidare så har Juventus just nu ”bara” två spelare som kvalificerar som ”klubbtränade spelare” och det är Marchisio samt Giovinco. Sedan får Juve maximalt ha med fyra ”förbundstränade spelare” och det är ju enkelt då nästan samtliga spelare i truppen uppfyller kriterierna. Exempelvis kan man ta med Buffon, Chiellini, Pirlo och Bonucci som fyra ”förbundstränade spelare”.

Med alla dessa sex spelare så återstår alltså två tomma platser som Juve inte kan fylla ut och därmed så blir Juves maximala antal spelare som de får registrera begränsat till 23 (25-8+6 = 25-2 = 23 rent matematiskt utifrån texten).

Juve som alltså ”bara” kunde ha med 23 spelare valde då att ställa Quagliarella utanför. Att det är orättvist råder det ingen tvekan om. Han förtjänar definitivt en bättre behandling. Men det var påtvingat då Juve med en 24-mannatrupp som bara innehåller två ”klubbtänade spelare” faktiskt inte kan ha med mer än 23 man i sin Europa League-trupp. Den som är intresserad av att läsa igenom UEFA Europa Leagues regelvärk hänvisas att läsa detta här.

Låt oss hoppas på ett fint äventyr i Europa League trots denna något mindre uppskattade början på det hela.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham