Juventus fortsätter sitt Europaäventyr i Europa League – Lottningen sker på måndag

Efter förlusten mot Galatasaray borta och en tredjeplats i Grupp B blev Juventus det enda av de topp 10 högst värderade lagen i Europa som inte lyckades ta sig vidare i Champions League. Det innebär självklart att Juve fortsätter sitt Europaäventyr, men på ett något annorlunda sätt då det nu är dags att gå in i 16-delsfinalen i UEFAs andra tävling, Europa League.

Lagen som kom trea i Champions delades upp i två delar, beroende på poängen de tog. De fyra bästa treorna fick vara med bland de toppseedade lagen och därmed de 12 gruppvinnarna i Europa League i den första potten. De fyra övriga treorna (däribland Juventus) kommer därmed att återfinnas bland de 12 oseedade grupptvåorna i Europa League i den andra potten.

Lottningen utförs i Nyon måndagen den 16 december med start klockan 13.00 och sändningen här i Sverige tas om hand av Eurosport. Viasat Fotboll kommer endast att sända Championslottningen som drar igång en timme tidigare.

De två pottarna med de seedade samt oseedade lagen följer nedan:
Europa Leagues 16-delsfinalister indelade i seedade (övre) samt oseedade (nedre) lag

Bilden ovan som kommer från La Gazzetta dello Sport har även med en ranking av lagen. Fem stjärnor säger att det är det svåraste möjliga motståndet och ju färre stjärnor desto ”enklare” anses motståndet vara. Juve kan inte lottas mot italienskt motstånd direkt, men de ”riskerar” att få en tuff motståndare i form av Tottenham, Sevilla eller Valencia för att nämna några lag. Seedade lag kommer att börja på bortaplan, det innebär alltså att man först drar de 16 oseedade lagen i lottningen samt att Juventus kommer att spela sin första match i 16-delsfinalen på Juventus Stadium.

Lottningen som sker kommer att avgöra vilka lag som möts i 16-delsfinalen och den kommer dessutom att säga oss vilka lag som kan mötas i 8-delsfinalen. Till 8-delsfinalen finns ingen seedning, utan alla lag behandlas lika och dragningen kommer att ske som så att man drar 16 lappar där det står ”vinnare av match nummer x” (där x givetvis står för matchens nummer). Vinnaren från första matchen som dras börjar hemma, precis som i den första dragningen och vinnaren från matchen som paras ihop med den första dragna matchen står för motståndet. Alla kan möta alla i 8-delsfinalen, vilket alltså gör att Juve eventuellt kan få möta Napoli, Fiorentina eller Lazio redan då.

Juventus första match i Europa League kommer att spelas på hemmaplan torsdagen den 20 februari 2014. Bortamötet spelas veckan därefter, torsdagen den 27 februari 2014.
Om Juve lyckas ta sig vidare så spelas 8-delsfinalmatcherna den 13 respektive 20 mars (även det torsdagar).

Uttåget i Champions är självklart en tuff smäll, men Juventus kan reparera en del om de lyckas återupprepa vad Chelsea gjorde förra säsongen då de åkte ut i Championsgruppspelet och vann Europa League. Senast Juve vann en turnering i Europa var i 1999 och då handlade det om UEFA Intertoto Cup. Låt oss skriva om lite i historien… Mot Juventus Stadium och final på hemmaplan!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham