Italiens poängtapp i oktober kostar platsen i VM-slutspelslottningens pott 1!

Prandellis italienska landslag stod för två mindre bra insatser i kvalets två sista matcher. 2-2 borta mot Danmark och 2-2 hemma mot Armenien är inget resultat som Gli Azzurri kan vara nöjda med. Visserligen innebar de sena kvitteringsmålen att man förblev obesegrade i 40 matcher i kvalsammanhang, men samtidigt hände något som aldrig har hänt förut. Italien tappade nämligen sin plats bland de högst rankade i världen inför VM och kommer att hamna utanför den första potten i den sista lottningen till VM-slutspelet i Brasilien sommaren 2014.

FIFAs regler säger att man skall utgå från oktoberrankingen för att inte lag som fortfarande är involverade i kvalspel (som vårt kära Sverige) skall få fler matcher och en viss fördel i rankingen. Inför oktoberrankingen som räknades om idag den 17 oktober 2013 så var Italien på en trygg fjärdeplats. Se topp 18 listan nedan:
Septemberrankingen Topp 18 - Italien på en trygg fjärdeplats

Ovanstående septemberranking räknades alltså utifrån matcherna som spelades innan den 12 september 2013. Reglerna säger vidare att eftersom att Brasilien är värdnation så kommer de att vara med i pott 1 oavsett nationens ranking. Topp 7 lag (exklusive Brasilien) + Brasilien skall alltså vara med i första potten som traditionsenligt innehåller de bästa lagen och därmed kommer de att ha det ”enklast” att gå vidare från sina grupper då de sannolikt möter lättare motstånd.

Italien satt på en ganska så säker plats, men det krävdes att man tog med sig fina resultat i de avslutande matcherna för att ej riskera något och för att en topp 7 placering skulle nås. Resultatet som nämndes ovan ledde dock till att man tappade rejält i rankingen. Se detaljerna nedan:
Oktoberrankingen som gäller inför VM-lottningen den 6 december 2013

63.08 rankingpoäng tappades och det innebar att Italien gick från fjärdeplats till en delad åttondeplats med Holland och därmed kommer Gli Azzurri att vara utanför pott 1 för första gången någonsin. Risken är alltså stor att man hamnar i en grupp med Brasilien, Spanien, Tyskland eller Argentina. Prandellis mannar kan om det vill sig riktigt illa hamna i en grupp med till exempel Brasilien, Italien och Frankrike!

Den väldigt spännande lottningen äger rum den 6 december 2013 i Costa do Sauípe Resort, Mata de São João i Bahia klockan 17.00 svensk tid och Eurosport bör sända detta event.

Italiens kommande vänskapsmatcher mot Tyskland och Nigeria kommer inte att påverka den ranking som används i VM-slutspelets lottning.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham