HJMagazine intervjuar Cariltos Tevez!

Tevez till HJ Magazine: “Turin är en enda stor familj, den italienska fotbollen är den svåraste jag någonsin spelat i och jag ska berätta för er om mina framtidsdrömmar…”

Tevez som blev framröstad till månadens Juventino förra månaden och som har det så åtråvärda nummer 10 på ryggen intervjuades av HJ Magazine och vi bjuder på en översättning av hela den exklusiva intervjun:

– Du har en effektiv plattform genom twitter? Gillar du det sociala nätverket?
“Under en lång tid var jag helt emot att vara med i Facebook och Twitter (har ännu inte facebook). Jag registrerade mig på twitter för bara någon vecka sedan just för temat med min tröja om kvarteret i Fuerte Apache. Har alltid velat behålla en viss reservation för mitt privata liv, detta ända tills jag kom underfund med att man faktiskt kan välja mellan att hålla sin privata policy på en viss nivå, mer eller mindre. Så jag skriver numera saker som mest har med fotboll att göra och försöker sända till folket det jag upplever på plan istället för det som har med min familj att göra.”

– Det är ett bra tag som du jobbar inom det sociala. Till exempel, i juni 2011 så föddes ”Fundación Carlos TeÈvez”, vad var motivet till denna stiftelse?
“Genom denna stiftelse så försöker jag att hjälpa barnen i mitt kvarter. Det är en mycket liten organisation, som jag stöder för att ge mitt folk en hjälpande hand. Vi har en matsal, där vi serverar frukost, middag och kvällsmat till alla barnen i ”Fuerte Apache”. Jag hade turen att kunna lämna det områden, turen att bli rörd av Gud och att kunna få spela fotboll i hela världen. Tack vare detta så är jag idag känd och har möjligheten att hjälpa min nästa, en sak som verkligen gör mig lycklig.”

– Nu är du i Turin. Liknar det Manchester? Under en lång tid så har dessa två städer varit industricenter, arbetarstäder. Märker du några likheter?
“Nej, absolut inte. Det är två helt olika städer. På en kulturell nivå, sättet att leva italienskt är mycket närmare det argentinska. Man ger en stor betydelse till familjen, alla äter tillsammans, man står enade, lätt att skaffa vänner, oavsett om du kan språket eller inte, spelar ingen roll. Här försöker de alltid förstå en. Jag tror att alla dessa saker gör Turin olikt Manchester.”

– Vilken idé hade du av Italien?
“Jag kan säga vilken idé jag hade om den Italienska fotbollen. Jag tänkte: ”I den italienska fotbollen så springer man inte, spelet är långsamt, det är lätt”. Nu kan jag bekräfta att det inte är så, inte på långa vägar! Tycker att den är den svåraste typen av fotboll jag någonsin spelat i. Man är noga med alla detaljer. Man jobbar väldigt mycket, även på fysisk och taktisk nivå. Det var exakt tvärtom mot det jag inbillade mig från början.”

– Hur trivs du i Juventus miljö?
“Det är som en enda stor familj. Alla kommer överens. Med lagkamraterna, med fansen, med folket på gatan, vi trivs bra ihop, allihop. Detta gör att vi står enade, att detta lag är ett verkligt lag och att Juventus växer dag för dag.”

– Du fick ju tröja nummer 10 i ett lag där den alltid har haft en viss betydelse och med stor personlighet så håller du på att förvandla den till din tröja. Vad tänkte du på när du fick höra de första kommentarerna när du fick veta att du skulle bära just den?
“Vill du veta sanningen? Jag tänker inte på dessa saker. Jag tänker inte ens på att jag bär Juventus nummer 10. Det verkar som man bara vill öka pressen på mig. Man kan spela bättre med en press på sig, men även dåligt för den delen med. Jag tror att chansen att man spelar sämre är större än den att spela bra under dessa omständigheter. Så jag spelar som när jag var i mitt kvarter. Jag tror att detta alltid hjälpt mig. Jag kan inte sitta här och fundera över historien.”

– Du annonserade att du ville lägga av med fotbollen redan vid 28-årsålder. Många frågar sig varför. Är livet som fotbollspelare så hårt? Är det hårdare än vad folk vanligtvis tror?
“Jag tror att de flesta tror att vi tjänar en massa pengar genom att göra det vi tycker bäst om och inget annat. Men så ä det inte. Här handlar det om professionella personer på en hög nivå, på topp, alla dagar. Allt är så totalt kontrollerat och reglerat. Det handlar inte bara om att träna. Det handlar om dieten, sömnen, och mycket annat som du inte kan göra på din lediga tid, allt är kontrollerat för att du ska prestera till 100 % under en fotbollsmatch.”

– Vad har du nu för projekt under denna del av din karriär?
“Jag försöker igen att roa mig. Att le på nytt på fotbollsplanen. Nu är det inte så att jag tidigare förlorat allt detta, men till slut så tröttnar man efter många år av konstant press. Man blir av med lite glädje, man tappar lite av sin entusiasm från tiden på grusplanen som du bär inom dig, det som har gjort att du blivit viktig. Nu försöker jag återuppleva denna så makalösa sensation, som tillåter en att på nytt kunna njuta av fotbollen.”

– Vilken relation har du till musiken?
“Musiken är för mig en verklig passion. Det påverkar själen. Det finns ögonblick som musiken kan skänka dig glädje, men ibland även sorg. Jag har gjort några saker tillsammans med ”Piola Vago”, min brors grupp, ett sätt att vara mer tillsammans med mina vänner.”

– Du har även komponerat låtar. Är det ett sätt att ge utlopp för den dagliga rutinen, för att göra något annorlunda och att stå utanför fotbollen för ett tag?
“Ja, det är klart att det är ett slags utlopp, men det handlar även, som jag sade tidigare, om att kunna få vara mer med mina vänner. Alla personer som jag, tack vare träningar och läger med mera, inte hinner med att vara med annars. Passionen för musiken tillåter mig att vara mer med dem.”

– Hur föddes idén att designa kläder?
“För mina kläder som jag designar, TVZ, så har jag en vän som alltid hjälper mig, han gör det som jobb. Jag har alltid tyckt om klädessektoren. Han designar vissa detaljer och tillbehör och jag säger var man ska sätta dit dem, var jag tycker de passar in. Som exempel att sätta dit en logo på tröjan eller på ryggen. Sen ger jag alltid fri väg för det slutliga resultatet.”

– Och Formula 1? Hur var denna erfarenhet på Monza?
“Unik. Och tänk på att jag som liten drömde om att äga en Ferrari och tittade alltid på tävlingarna på TV där jag inbillade mig hur denna värld kunde vara. Att sedan befinna mig här i en box, inbjuden av Ferrari, att se på nära håll alla bilarna, motorerna och resten, var något extraordinärt!”

– Och golfen? Hur kom det sig att du började tycka om det och vad är det som du gillar i denna sport?
“I golfen finner jag mig själv. Dag för dag så lär jag mig att känna mig själv bättre. Tillexempel, när du missar ett slag, när du gör ett felaktigt slag, och att du då tappar tålamodet och kanske slänger iväg klubban eller bryter golfklubban i två delar, då tar de ditt score-kort ifrån dig. Du får lära dig att hantera dessa situationer, dessa moment, du kan inte uppträda på ett felaktigt sätt medan du spelar med andra personer. Så då börjar du att hantera din tid du har som bara golfen kan ge dig. Här är vi själva våra egna motståndare när vi stöter på svårigheter på fältet. Det hjälper dig att förstå dig själv, och efterhand som man gör det så växer man. Detta är den bästa aspekten med golf.”

– Vilken dröm vill du realisera för den närmaste framtiden?
“Min dröm är nu och idag att vara i Juve, att bara leva i detta underbara ögonblick. Jag kan inte begära mer än så. Jag lever den dag för dag. Det jag önskar mig har jag redan, att vara i Juve, att må bra, att leva dessa moment som jag lever just nu. För detta så måste man fortsätta att jobba på, för att kunna fortsätta på detta sätt.”

– Känner du idag att du har nått en annan mogenhet än då du anlände till Europa?
”Ja, den är annorlunda. Jag har blivit 29 och om det inte hade varit för att jag växt upp med alla de smällar som man gett mig, då tror jag att jag idag hade varit en idiot, en tölp. Bara genom att leva så förstår man många saker här i livet. Om man sedan är intelligent, så måste man kunna se var man felar och var man gör rätt. Du måste se vad du kan ändra på och vad man ska behålla och detta är viktigt. Detta vill säga att man växer som en man.”

Fino Alla Fine!
/Lorenzo