Zidane minns och Platini berättar om förbjudna matcher och vänskap!

‘Zizou’ avslöjar i en fransk månadstidskrift några anekdoter från sin tid i bianconeri: ”Det är ingen myt… jag satte på mig en fiskarhatt och gick och spelade fotboll med invandrarna på gatan”. Platini berättar samtidigt: ”Mitt förhållande med advokaten var mer än bara fotboll, det var en vänskap… på ett aristokratiskt sätt.”

I det senaste numret av ”So Foot”, den franska månadstidningen som är mer intelligent än sofistikerad, firade man 10 år genom att bland annat skriva en härlig artikel om berömda spelare som burit nummer 10. Bland dessa återfanns Zinedine Zidane och Michel Platini som avslöjar några intressanta saker man inte tidigare vetat om.

Zidane, Davids och de förbjudna matcherna på parkeringsplatserna:
“I Juventus omklädningsrum så var det lite farfarstil över det hela”, berättar Zizou. ”På den tiden bar jag strumpor, märke Achile, korta och pråliga. Jag upptäckte att i Italien så ska strumporna aldrig vara korta eller färgade. Efter en träning så fann jag mina strumpor skurna i remsor och upptejpade på mitt klädskåp. Man sade till mig att strumporna, alltid ska vara rigoröst enfärgade och nå minst till halva vaden. Efter det har jag aldrig mer burit strumpor av märket Achile. Men jag var också den som med kniv och gaffel skar pastan i småbitar, utan att veta att jag just begått ett fruktansvärt misstag, stort som ett hus, ett nästan kriminellt brott enligt Italienarna. De andra fullkomligt förvandlade mig i småbitar…
Men det är bara rätt, för bara så lär man sig ett annat lands kultur”

legends
Den före detta nummer 21 i bianconeritröjan (10 ägdes ju redan av Del Piero), Zidane, var en ”äkta” nummer 10 och han berättade också om hans liv som ”munk” i Juve: ”Alla kvällar, vid 19 tiden, var jag redan i pyjamas och tyckte det var normalt. Så var mitt liv i Turin.”
Men det mest intressanta var när han berättade om de förbjudna matcherna som man ofta spelade på parkeringsplatserna i Turin, utan att La Vecchia Signora fick veta något om det: ”Det är ingen myt att jag satte på mig en fiskarmössa för att inte bli igenkänd och för att spela med invandrarna i Turin, även om jag bara gjorde det ett par gånger. Den som fick mig att göra det var Edgar Davids. Han var tokig i detta, och gjorde det själv väldigt ofta, han körde en runda med sin bil för att finna någon som spelade på en parkeringsplats eller liknande och stannade där för att spela med dem. Han sade alltid till mig: ”Det är för dem vi bör spela, dessa är de viktigaste matcherna.” Och jag sade till honom: ”Ok, men vi har ju vår träning, vi tillhör ju en klubb av en hög nivå, vi kan inte riskera att skada oss.” Samtidigt så beundrade jag honom för detta, för han var i stånd att göra saker som dessa.”

davids
Zidane skämtade också om sin fysik, som inte är som en superman precis, men skickade också tillbaka till avsändarna alla anklagelser om doping: ”Har Deschamps sagt att den atletiske tränaren i Juventus, Ventrone, skämtade om min fysik och för att jag inte hade en väl utvecklad bröstkorg? Om ni idag ser mig med bar överkropp så finns det än anledning att skratta åt den. Jag har aldrig haft en fin bröstkorg, och tror att jag aldrig kommer att få det heller för den delen. Men det är ganska så betydelselöst, för man använder inte bröstkorgen för att kunna spela fotboll.
Under 2006 så talade någon om doping? Skitsnack, jag har aldrig dopat mig, har alltid varit mycket tydlig med detta och har alltid försökt att inte ge näring åt vissa röster.”

platini och Boniek
Platini och den aristokratiska vänskapen med advokaten
Mycket intressant är även Platinis avslöjande som först påminner oss om att: ”varje gång Juve förlorade var det alltid mitt eller Bonieks fel” innan han gick vidare med att avslöja några bakgrundscener om hans relation med advokaten: ”Min rapport med advokat Gianni Agnelli hade inget med fotboll att göra. Det var han som ville att jag skulle komma till Juve, och eftersom att jag var väldigt stark så ville han demonstrera för hela Italien att han verkligen förstod sig på fotboll. Han sade: ”Ser ni, när jag väljer någon…”. Han fick verkligen luft under vingarna… hahaha!
På den tiden så hade lagen som mest två utlänningar och inte 40 stycken, som vissa lag idag, så det var ett viktigt val. Vi två vänner? Det är inte lätt att ha en relation med en som är 60 medan man själv är 27. Jag hade en enorm respekt för honom, och vi talade alltid på franska med varandra. I Turin så ansåg man mig vara en ”aristokratisk” person, medan Boniek representerade ”folket”, för i Italien var Polen ett hungrigt land, medan Frankrike var ett arrogant land… hahaha!
Så det var ganska normalt att advokaten trivdes bra med mig, för även han var en aristokrat, hahaha!”

Agnelli
För att avsluta, jämförelsen med andra “totem” inom fotbollen, som Zidane i bianconero: “Vem var starkast mellan er, Platini eller Zizuo?”
”Vem bryr sig?”, klippte Platini kort av. ”Pele, Maradona och Messi bråkar om att vem som är och har varit den störste, men det är ett typiskt Sydamerikanskt argument. Holländarna, Tyskarna och Engelsmännen, som trots allt är galna i fotboll, håller sig alltid utanför vissa jämförelser. Det har ju aldrig funnits en debatt mellan Cruijff och Beckenbauer om vem som var den bästa spelaren i världen.”

Fino Alla Fine!
/Lorenzo