Varför lämnade Giaccherini Juve? Spelaren ger själv svaret!

Den 16 juli 2013 kom bomben som ingen hade förväntat sig. Emanuele Giaccherini lämnade Juventus för att gå till Sunderland för en så liten summa som 7.5 M €. En given spelare i Prandellis landslag och en viktig spelare som alltid hade gjort bra ifrån sig i BiancoNeri. Dessutom så sade både spelaren själv och hans agent att Juventus var rätt plats och att ett lagbyte inte var aktuellt samtidigt som Mister Antonio Conte tillade att: ”så länge jag är tränare så säljs inte en spelare som Emanuele”. Men ack så fel alla fick… 7.5 M € och en nästan dubbel lön fick Juve att sälja och Giak att acceptera, Sunderland blev ny ägare av den bara 167 cm långa 28 åriga all-round-mittfältaren. Var det enkelt? Giak säger följande:
”Att lämna Juventus var inte ett enkelt val. Det var svårt för att jag lämnade många vänner, lagkamrater och en tränare i Antonio Conte som utvecklade mig i min karriär.”

Men vad var egentligen anledningen? Giaccherini gav själv svaret idag:
”Jag är glad över detta val trots att det innebar att jag fick lämna en storklubb som Juve. Jag tog hänsyn till flera faktorer och inte bara till den ekonomiska aspekten. Det var en fråga om att välja livsstil också, ett val som låter mig spela mer kontinuerligt. En spelare behöver se på sig själv och det var kanske även stoltheten som spelade sin roll när jag valde att lämna. Jag ville bli en nyckelspelare i ett lag igen.”

I Juventus har man alltid talat om att alla spelare är lika värda och en spelare som Giaccherini som ”bara” fick spela 10 matcher från start och göra 7 inhopp i Serie A bidrog med tre mål och tre assists som onekligen innebar att Contes Juve tog extremt viktiga poäng när de vann sin 31:a Scudetto. Giak sade alltså att han ville bli en nyckelspelare, men innebär det att inte alla spelare är viktiga i Juve?
”Det är inte så att jag inte var viktig i Juve. Jag försökte alltid att ge mitt bidrag när jag ombads att göra det. Men jag ville spela oftare.”

Det är självklart så att Giaccherini kommer att få mer speltid i Sunderland. I Juventus blev det totalt 950 minuter i ligan förra säsongen, medan han efter bara tre matcher i Sunderland har spelat 231 minuter samt hunnit göra ett mål. Emanuele fick en större och viktigare roll i landslaget under Confederations Cup än den som han hade i Juventus och han tog verkligen för sig. Han gjorde så pass bra ifrån sig att man i Brasilien började kalla honom Giaccherinho och det kan helt klart vara en bidragande faktor till att han gick. Han kanske kände att han behövde mer speltid för att fortsätta vara med i Prandellis planer. Men kommer han att synas i Sunderland? Giak svarar ärligt:
”Jag talade med Prandelli och han uppmanade mig att vara lugn. Han sade att han kommer att ta ut mig oavsett vem jag spelar för så länge jag fortsätter att göra bra ifrån mig.”

I Juventus blev det tre titlar på två säsonger för Giak. Tack för allt och lycka till!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham