Inter Ultras bjöd på skandalscener på San Siro när Juventus kom på besök i lördags!

Lördagens match mellan Juventus och Inter på San Siro bjöd tyvärr på skandalscener uppe på läktaren. Juventussupportrar kränktes och andra blev misshandlade. En händelse som inträffade och som dessutom blev inspelad lades någon dag sedan upp på YouTube för att visa det hela från nära håll (videon är den som är överst i denna artikel). Samtidigt så har en Juventino skrivit ett brev om händelserna bakom det vi ser på videon:

”Jag är en Bianconerisupporter som var 2 meter från incidenten som skedde på den orangea sektionen. Var var alla stewards? Polisen?

50 € för en biljett räckte inte för att man skulle få se de 15 sista minuterna eftersom att djuren attackerade oss brutalt efter målet. Detta är vad som hände på riktigt:
När Vidal gjorde mål var jag med min pappa och tre vänner som hejar på Nerazzurri. Vi var på sektion 255 och 4 platser från Curva Nord och tre rader ovanför supportern (interista) som bostavligen krossades!

När Arturo gjorde mål så identifierade HERRARNA från Curva Nord omedelbart en Juvesupporter som firade. De klättrade upp till fönstret och började förolämpa honom och de spottade på honom… 5-6-7 gånger. Efter bara två minuter så var Tevez nära att göra 1-2 och uppifrån så dök ”rättvisans mästare” (en Ultra Nerazzurro) ner på den stackars Juventinon. Juventinon fick ett slag rakt i ansiktet men sedan så kom en annan interista som försökte försvara Juventinon (som bara var skyldig till att ha jublat över sitt lags mål). Interistan kastade sig på Ultra Nerazzurron som bara fick knytnävsslag och gick ut med huvudet förstört.

Vid denna punkt så anlände minst 20 (odefinierbara) personer från Curva Nord genom att hoppa över till den orangea sektionen, 225. De beskyllde interistan, trots att han var interista för två saker: det första att han hade försvarat en juventino, samt det andra att han hade slagit på en av deras ultrasvänner. Som man kan se på videon som finns på YouTube, så är det ett ”ärligt” 20 mot 1 slagsmål vilket alla sedan springer iväg ifrån. Efter 10 minuter så dyker ordningsvakterna upp. Är detta säkerheten på San Siro? Och denna service… betalas den av Herr Moratti…?”

Det är verkligen en dyster händelse och något som får hela fotbollsitalien att må illa. Visserligen har inte alla dagstidningar skrivit om exakt vad som hände, men videon har nått ut och visats mer än 255 000 gånger på bara två dagar. En supporter kan inte ens känna sig trygg på sin ”egen” hemmaplan. Fotboll är en vacker sport som bör avnjutas och arrangörerna bör göra allt i sin makt för att hålla en hög säkerhet och minska risken för sådana incidenter. Hur skall barnfamiljer kunna komma till San Siro när de vet att en misshandel kan inträffa på grund av ingen anledning alls?

Media i Danmark skrev om att FCK hade gjort en biljettskandal för att de vägrade ge ut biljetter till alla som köpt biljetter till Champions League matcherna. Man sade att det handlade om rasism och det hela blåstes upp ordentligt. Men i själva verket ville FCK försäkra sig om att ingen hade köpt en biljett till ”fel sektion”. Man ville helt enkelt inte att en bortasupporter skulle sätta sig bland hemmafansen. Det som man som biljettköpare behövde göra var att ringa in och förklara att man inte var en bortasupporter utan att man ville se på fotboll och då blev inte biljetten annullerad. Det var med andra ord bara ett sätt att jobba för säkerheten. Självklart kunde man ha löst det hela på ett bättre sätt genom att gå ut med informationen och förklara vad som gäller redan innan köpet, men det blev nog bra trots allt.

Morattis Inter bör helt klart ändra på hur de jobbar med avseende på säkerhet inne i arenan. Det var inte längesedan som en bild med en råtta inne i San Siro läckte ut och nu ser man detta. På Juventus Stadium är säkerheten betydligt bättre och bland annat är det väldigt många säkerhetsvakter och poliser på plats. Incidenter som denna har inte rapporterats, däremot har bortasupportrar varit stökiga och vid ett tillfälle har Napolifans förstört toaletterna efter match. Problemen finns alltså i Italien och det är absolut något som måste åtgärdas.

Hatten av för interistan som stod upp för en ensam Juventino, men de Ultras som ”bestraffade” honom för hans ”synder” bör aldrig få sätta sin fot i en fotbollsarena igen.

Vi får alla hoppas på att man vidtar åtgärder efter detta så att det inte sker igen. Framför allt måste man ha en tydlig dialog med Ultras grupperna och FIGC måste stänga av Curva Nord i ett par matcher för att markera att detta inte är acceptabelt inom il Calcio!

Nej till våld och rasism, ja till vacker fotboll och en härlig läktarkultur!

Ett exempel som alla bör följa är när en Juventussupporter bytte halsduk med en Celticsupporter efter hemmamatchen på Juventus Stadium förra säsongen i Champions:

Där mina, damer och herrar, har vi något som får en att bli varm i kroppen istället.

Fino Alla Fine, FORZA CALCIO!!!
/Riham