Don Fabio: ”Juventus är fortfarande bäst”

Fabio Capello, eller Don Fabio som han också kallas, representerade Juventus som mittfältare i hela 165 matcher i vilka han gjorde 27 mål på 6 säsonger mellan 1970-76. Med Juventus vann han 3 Serie A titlar som spelare men det var inte nog där då han var tränaren som tog Juventus till två raka Scudetti under säsongerna 04/05 och 05/06. Han var alltså senaste tränaren innan Antonio Conte tog över som lyckades med den bedriften.

Don Fabio som Juventusspelare under 70-talet

Capellos Juventus hade hela 8 spelare totalt på plan i VM-finalen 2006 (Buffon, Cannavaro, Thuram, Zambrotta, Camoranesi, Vieira, Del Piero och Trezeguet) som spelades mellan Juve 1 och Ju… oj, jag menar givetvis Italien och Frankrike… Om man räknar in de Juvebekanta spelarna i lagens respektive trupper så fanns det ytterligare 4 ex-Juventini i form av Peruzzi, Zidane, Henry och Inzaghi, och om man dessutom lägger till att Marcello Lippi var tränaren och att Ciro Ferrara var hans assisterande tränare så har vi en VM-final som nästan ser ut som en Juventusträning.

Capellos mannar spelade en otroligt effektiv fotboll. 4-4-2 var formationen som gällde och kantspelet var väldigt viktigt för det offensiva spelet. Många gånger ansågs Juve spela en tråkig fotboll, men det enda som räknades för Capello var att vinna… och det gjorde han. På två säsonger blev det totala resultatet i ligaspelet 53-18-5 (V-O-F) och Juventus var i ledning i princip hela tiden under alla de 76 omgångar som spelades. Det innebär alltså att Juventus vann 69.7 % samtidigt som de förlorade 6.6 % av sina matcher i ligan med Capello. Dominansen var tydlig. Juventus var ju fullständigt dominanta under Contes andra säsong samtidigt som de på ett otroligt imponerande sätt vann ligan obesegrade säsongen innan. Contes siffror (om vi ignorerar matcherna där han var avstängd och istället förenklat bara tittar på det som Contes Juve) skrivs till 50-21-5 (V-O-F). Capellos Juventus var alltså 6 p bättre eftersom att Contes Juve kryssade 3 matcher mer. Genom denna enkla jämförelse inser man säkert hur pass dominanta Capellos Juve var i Italien.

Trots denna dominans och det faktum att VM-finalen efter Capellos andra säsong nästan fullständigt dominerades av hans egna spelare så fick han inte fortsätta att bygga på det som hade åstadkommits på två säsonger. Moggi hade ett kontrakt redo för Messi på den tiden. Kan man tänka sig det? Lionel Messi i Capellos Juventus? Eller är det kanske för skrämmande? Hur som helst så hände det som inte fick hända. Calciopoli, eller rättare sagt Farsopoli, satte stop för dominansen. Capellos Juventus löstes upp, Juve flyttades ner, allt som man hade planerat och byggt gick i spillror och man fick börja om igen.

Capello med Moggi och Giraudo

Capello sade följande om Farsopoli:
”När man är i ledning i 76 omgångar i följd så är det inte tack vare fördelar som man har fått. Det är enbart tack vare arbetet som man har lagt ner. Detta är en riktad attack med målet att slå ner Juve och framför allt Moggi.”

Vid ett annat tillfälle blev han intervjuad förra året av Undici TV show:
”Jag har fortfarande de två medaljerna. Vi var det bästa laget på långa vägar och det enda som jag beklagar är att vi inte gjorde bättre ifrån oss i Champions. Vi hade ett kvalitetslag, utan det når man inga resultat.”

Don Fabio hade helt klart en poäng i vad han sade, Juveeffekten fortsatte ju även i VM… Var det verkligen en slump att så många Juvespelare befann sig på plan samtidigt under VM-finalen?

Capello fick aldrig bli mannen som tog Juventus till en säker tredje Scudetto. Men han håller själv Juventus som favoriter i år och han sade bara någon dag sedan följande till Sky Sport Italia om årets Scudetto:
”Juventus gjorde ett fantastiskt köp i Carlos Tevez, eftersom att de nu kommer att vara mer kunkerrenskraftiga ute i Europa. I Italien kommer det inte finnas några problem att säkra Scudetton, de är fortfarande bäst. Milan är ett ungt lag som kan överraska, men jag ser inte att de är lika starka som Juventus. Balotelli är självklart en bra spelare, men ibland är det inte tillräckligt.”

Capello firar Juventus 29e Scudetto

Don Fabio som själv för tillfället tränar det Ryska landslaget talade även om sitt landslag och Gli Azzurri:
”Jag hoppas på att nå VM med Ryssland. Vi har gjort bra ifrån oss i kvalet även om det fortfarande finns viktiga matcher att spela.
Italien såg ut att vara i en fin form och de gjorde bra ifrån sig under Confederations Cup, särskilt med avseende på kvaliteten på spelet som de visade upp.”

Stort lycka till med Ryssland Don Fabio, och må du ha rätt om denna säsong. Vi hoppas alla på att Conte kan göra vad du borde ha gjort för 6 år sedan genom att lyckas vinna en tredje Scudetto i rad för första gången sedan 1930-talet då man lyckades ta fem titlar i rad mellan åren 1930-35.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham