Andrea Pirlo, en sommelier som gillar att köra bil.

”Min första bil var en Audi A3 som jag köpte för mina egna pengar, med min första lön som fotbollspelare i Brescia. Gjorde allt för att ta körkortet och för att bli självständig.”

Andrea-Pirlo7
– Andrea Pirlo, fantasi på plan, och i bilen?
”Jag är inte den typen som känner det betungande att köra bil, tvärtom, jag gillar det verkligen. Fyra eller fem timmar bakom ratten suger jag gärna in mig.”

– Har du aldrig gjort en bilsemester?
”Ärligt talat, aldrig. Jag har aldrig funderat på det.”

– Om Juventus nästa år vinner Champions, kan du då tänka dig att köra den öppna bussen runt i Turin för att fira?
”Jag vet inte om jag är kapabel till det, men varför inte? Om det tillfället kommer vore det säkert värt att pröva på det.”

– Man ser dig ofta anlända till träningarna i en Jeep Wrangler?
”Det är en modell jag genast fastnade för. Efterhand så har jag uppskattad den ännu mer. Jag har även en Jeep Cherokee, men den använder mest min fru då den är bekväm för en familj som vår. Den är väldigt komfortabel.”

– Har du andra bilar i ditt garage?
”Hmm, jo… jag har en liten Ferrari.”

– Om din son, Nicolo, frågade om han fick en Ferrari på sin födelsedag?
”Kommer aldrig på fråga. Nu finns det förvisso tid, som tur är, han är ännu så liten. Men i vilket fall som helst så är det inte mer än rätt att han tjänar sina egna pengar för att kunna köpa en själv. När han är tillräckligt mogen med rätt mentalitet kan jag tänka mig att ge honom min begagnade bil.”

– Minns du din första bil?
”En Audio A3. Det var ingen gåva, jag köpte den med mina egna pengar, från lönen jag fick som fotbollspelare i Brescia. Jag kommer ihåg att jag gjorde allt för att ta körkortet så fort som möjligt då jag ville bli självständig och oberoende, var trött på att alltid bli skjutsad till träningarna.”

– Navigationsystem ombord?
”Ja, den är nästan alltid på, speciellt då jag ska någonstans där jag aldrig varit förut, och det händer väldigt ofta.”

– Obestridlig ledare och symbol för detta Juve, Campione d’Italia men även testimonial för ett blasonerat bilmärke som Jeep.
”När de föreslog mig Jeepen så accepterade jag genast. Jag är stolt över denna roll att vara deras representant. Jag tror alltid på vinnande projekt, som det Juventus har och som det med detta som Jeep föreslår. Jag är överraskad över bilens mångfald, det är en bil som underlättar stadskörning, men även längre resor.”

– Vilka detaljer ser du efter på en bil?
”Först och främst det estetiska, men även stilen. Den får inte vara alltför iögonfallande, bättre om den är elegant och sportig.”

– Bilen som har gjort dig mest häpen?
”Utan tvekan Fiat 500. En bil som förenar kompakthet med bekvämlighet. Med en unik stil. Är oefterhärmlig.”

– Förbjudet att parkera, fortkörning, prata i mobilen, vilka av dessa överträdelser är den du mest råkar ut för?
”Utan tvekan parkeringsböter. Kan erkänna att det är mycket värre här i Turin än i Milano. Här finns det parkeringsvakter i varje gatuhörn! De flesta böterna får jag framför mina barns skolor och där hemma. Och när de väl har satt dit lappen finns det lite att göra…”

– Även om man heter Andrea Pirlo?
”Självklart.”

Andrea-Pirlo10

– Vad är det du inte står ut med hos andra förare?
”När de hänger sig på tutan flera gånger utan att egentligen uppnå något. Lite lugn skadar aldrig…”

– Du som träffat många, vilken spelare är det som är mest förtjust i bilar och bilkörning?
”Kakha Kaladze. Under hans tid i Milan så bytte han bil lika ofta som jag bytte kalsonger. Alltid olika modeller och alltid bara exklusiva bilar. Här i Juve så är det Marchisio som har den största passionen för bilar.”

– Och Shevchhenko?
”Sheva älskar bilar, och snabbhet. Men måste erkänna att han är duktig bakom ratten.”

– De sämsta spelarna bakom ratten då?
”Utlänningarna, speciellt de som kommer från England, för i början befinner de sig i stora svårigheter. Men det är ganska så naturligt, ratten till vänster eller till höger är ju inte riktigt samma sak.”

– Du anses ju vara en som bryr sig mycket om modet. Hur ofta tittar du dig i spegeln?
”Det är sant, jag är passionerad i kläder och modet. Men i själva verket är jag inte så egenkär. Har inte all denna tid att stå där och glo på mig själva, som Matri ofta gör… hahahahahahaha.”

– Din lista över spelare som är mest ”fashion”?
”Borriello och Beckham.”

– Ibland kallar dina lagkamrater dig för ”Il professore”.
”Någon gör det, men inte alla, kan bero på mitt sätt att spela och hur jag rör mig på plan.”

– Nesta i Milan och Matri i Juve, dina trogna sovrumskamrater under träningarna, vem snarkade mest?
”Som tur var, ingen. Har alltid kommit väldigt väl överens med dem båda.”

– Bland dina passioner så tar vinet en stor plats i ditt liv. Du är inte bara en finsmakare, men är också numera en välkänd vinproducent med en egen vingård, Pratum Coller, med ett märke som är oerhört uppskattad på marknaden. Vin med hög kvalitet men ändå framställt på ett naturligt sätt, mycket exklusivt. Om jag skulle vilja skänka en flaska till Obama och en till Grillo, vilken skulle jag då välja?
”Att välja blir inte svårt, för alla mina viner är goda.”

– En finsmakarkväll i sällskap med en annan expert som Sir Alex Ferguson, hade det varit underhållande?
”Utan tvekan. Om jag hade haft honom vid bordet så hade jag naturligtvis passat på att ställa honom några frågor. Hade velat veta hur han burit sig åt, i alla dessa 25 år som han lett laget, utan att byta omgivning men ändå lyckades med att hålla vid liv både motivationen och stimulansen. Otroligt!”

Andrea-Pirlo1

– Twitter eller Facebook?
”Inget av dem. Jag tycker verkligen inte om att skriva på det sociala nätverket om allt det jag gör i mitt privata liv.”

– Finns det för en sådan berömd spelare som dig en vilja att lära känna någon stor kändis inom skådespelarbranschen? Någon du drömmer om att få träffa?
”Nej, ingen. Det är en värld som inte tillhör min värld. Jag föredrar att träffa mina goda vänner och att gå ut tillsammans på ett enkelt sätt. När jag var liten hade jag dock två stora idoler som jag ofta drömde om att få träffa; Roberto Baggio och Lothar Matthäus.”

– I många familjer blir valet av bil ofta upphov till gräl. Hur är det med din fru, vilket förhållande har hon till bilen?
”Hos oss har det aldrig varit så, som tur är. Hon är en duktig bilförare, både när det gäller stadskörning, som längre resor, dessutom får hon aldrig några böter…”

Källa: Motortidningen AM

ee

/Lorenzo