Införrapport, Serie A, Omgång 9 – Juventus vs Genoa!

Serie A, Omgång 9
Söndag, 27 oktober 2013, 15.00
Juventus vs Genoa (Juventus Stadium)
Domare: Daniele Doveri, Volterra, Pisa
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Sport 1 (Ita), Sky Calcio 1 (Ita), C+ Liga Campeones (Spa), JSC +1 (Ara)

Från back to back regerande mästare till back to back förluster för första gången. För Juventus svänger det nu ordentligt och sedan sista landslagsuppehållet så har de inte fått en enda poäng och dessutom släppt in sex mål på två matcher. Tittar man noggrannare så kom alla mål inom loppet av 52 minuter då fyra mål kom under de sista 24 minuterna mot Fiorentina och de två återstående målen kom under de 28 inledande minuterna mot Real Madrid. Detta hände visserligen i matcher som spelades borta och som bjöd på blackouts samt kontroverser, men nu är det dags att resa sig innan det verkligen blir kris. Vad är då bättre än att få spela back to back matcher på ett fullsatt Juventus Stadium mot Genoa och sedan Catania?

Dagsform och statistik

Ordentligt med tid till att förbereda blev det inte denna gång inför Genoa då man fick resa tillbaka från en match som spelades klart på onsdag kväll. Men Juventus börjar vänja sig vid det höga tempot och Caceres tillskott visade sig vara mycket fint då Conte äntligen fått en värdig ersättare till Lichtsteiner som fortfarande är skadad. I ligaspelet har Juventus gått bra om man bortser från resultatet mot Fiorentina. Hemma är man 100 %iga, men det är viktigt att påpeka att Juve just nu har spelat fem av totalt åtta matcher på bortaplan. En annan intressant sak att påpeka är att Juventus i formtabellen i ligan faktiskt är på en andraplats med resultatet 4-0-1 (V-O-F) och därmed 12 p. Bara perfekta Roma är bättre än så. Genoa som kommer på besök ligger för närvarande på en 15:e plats i ligan och formmässigt bjuder de på det mindre imponerande resultatet 1-2-2 (V-O-F). Enda vinsten på de fem senaste matcherna kom senast mot Chievo. 2 mål av lagets målskytt Gilardino (3 totalt hittills) gav en 2-1 vinst i Gasperinis hemmadebut efter att Liverani blivit sparkad bara 6 omgångar in i ligaspelet.

Historia

Historiskt har Juventus spelat 92 matcher mot  Genoa i Serie A. Totala resultatet är 54-20-18 (V-O-F) och hemma i Turin har 46 möten genererat resultatet 35-9-2 (V-O-F). Övertaget är alltså oerhört stort för Juve och senast Genoa vann mot Juventus i Turin var år 1991 då ett mål av Skuhravy avgjorde. Det innebär att Juventus är obesegrade mot Genoa hemma sedan 10 matcher tillbaka. Men samtidigt har Juventus aldrig någonsin lyckats vinna mot Genoa på Juventus Stadium i Serie A då båda matcherna slutade lika (2-2 och 1-1). Senaste matchen bjöd på otroliga kontroverser och slutade med att Conte blev avstängd efter en hel del protester. I säsongen 1994 så försvann Genoa från Serie A och det dröjde fram till 2007 för att de skulle komma tillbaka. Men Juve mötte Genoa i Serie B, vilket medföljde till att båda klubbarna fick ”komma tillbaka” till Serie A tillsammans. Då slutade stormatchen mellan de två klassiska italienska lagen som var mycket speciell med 3-1. Det som gör just det mötet extra speciellt var att Gasperini den säsongen hade tagit över Genoa för första gången, sedan bjöd ju Giorgio Chiellini på sitt första mål i Juventuströjan just den dagen!

Klassikern från Serie B, Juventus 3-1 Genoa:

Tränarstatistik

Gasperini har som tränare stött på Juventus nio gånger med resultatet 1-2-6 (V-O-F). I dessa matcher var han Genoatränare alla gånger utom sist då han var Palermos tränare. Den enda vinsten kom hemma i 2009, men sedan dess har han förlorat två gånger och kryssat en gång. Tyngsta förlusten var i 2008 då Juve vann med klara 4-1 i en match där Grygera av alla spelare bjöd på ett fantastiskt snyggt mål. Conte har som tränare aldrig lyckats vinna mot Griffone utan bara lyckats kryssa tre gånger med Juventus och förlora en gång med Arezzo i Serie B. Juventus enda vinst när Conte varit Juves tränare kom i början av förra säsongen när Massimo Carrera var matchtränare i en match som vändes från 1-0 till 1-3 på Marassi.

Zdenek ”Grymgrega” Grygeras mål mot Genoa samt fler mål i storvinsten i 2008 (4-1):

Domare

Matchdomare kommer att vara den ”bara” 35-årige Daniele Doveri från Volterra i provinsen Pisa. Han har hittills dömt sex matcher i ligan denna säsong och debuterade så sent som i 2010 i Serie A. Senaste matchen han dömde var även den i Turin då Toro tog emot Inter i en match som bjöd på det mesta och slutade med 3-3. Juventus har haft honom som domare vid ett enda tillfälle förut och det var i matchen mot Cesena på Juventus Stadium för två säsonger sedan som slutade med 2-0 efter mål av Marchisio och Vidal. Genoa har haft Doveri som domare vid fem tillfällen och har ett ganska fint resultat i form av 3-1-1 (V-O-F). Unga domaren Daniele kan mycket väl få det tufft på ett packat Juventus Stadium, men förhoppningen är att han bjuder på en betydligt mycket bättre insats än den som vi fick senast av Marco Guida mot Genoa.

Preliminära formationer och uppställningar

Conte ändrade formation och drog in både Caceres och Ogbonna från start mot Real Madrid i Champions under veckan, men allt pekar på att man återgår till 3-5-2 igen när det är dags för ligaspel idag. Genoa kommer helt klart att använda sig av en ”antiJuve”-fotboll och ställa upp med en 4-5-1 uppställning med måltjuven Gilardino längst upp. Calaio verkar inte vara redo för spel och Santana ser även han ut att missa. Gilardino kommer säkert att spela lite lugnare då ett eventuellt gult kort kan kosta honom en avstängning. Juventus har Pepe, Vucinic, Quagliarella och Lichtsteiner skadade vilket försvagar bredden något avsevärt. Conte som återgår till 3-5-2 kommer säkert att starta med Asamoah igen istället för Ogbonna, men vad som är mycket underligt är att både Sky och GdS tror på att Isla sätts in igen trots Caceres fantastiska insats mot Real Madrid. Vidal verkar inte vilas på mitten trots att han haltade en hel del senast, utan det verkar vara Marchisio som får stå över. Längst upp är det bara naturligt att vi hittar Topplayerduon Llorente och Tevez då två anfallare är skadade och Giovinco för tillfället behöver smärtstillande för värk i knät.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Juventus (3-5-2):

[team1]

Genoa (4-5-1):

[team2]

Straff var något omöjligt i senaste matchen

Slutord

Omgångens sound är Bobina feat. Ana Criado – For Who I Am.

Aldrig någonsin har Contes Juventus förlorat två raka matcher och aldrig har Contes Juventus heller vunnit hemma mot Genoa. Idag är det dags att ändra på en del. Ett tredje raka poängtapp är något som bara inte får hända och det är självklart dags för fansen att få njuta mot Genoa på Juventus Stadium. Utmanarna ångar på och det gäller att Juventus tar tag i det och bjuder på vinster som vi har vant oss vid. Genoa är ett lag som gärna rullar boll och att de har ett snitt på 47 % bollinnehav samt att deras lägsta bollinnehav i en match är 40 % vittnar om det. Det innebär alltså att hög press är ett måste i en match som denna för att inte motståndarna skall få utrymme att spela sin fotboll. 69 skott har Genoa avfyrat hittills och av dessa har 29 gått på mål. De har alltså i snitt skjutit knappt fyra skott på mål per match och det visar att de inte riktigt hotar så mycket utan att de gärna hugger på kontringar eller fasta situationer. Juventus måste se upp med det och hela tiden vara fokuserade längst ner. En hög linje kan vara fördelaktig då Genoa säkerligen kommer ligga lågt för att sedan kontra genom att slå upp bollar mot kanterna eller centralt till Gilardino. Här blir Chiellinis roll i luftrummet fundamental. Juventus måste utnyttja kanterna betydligt mycket bättre än vad de gjort senaste tiden och framförallt är det viktigt att försöka slå inlägg till det hungriga lejonet Llorente.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham