Införrapport, Serie A, Omgång 31 – Napoli vs Juventus!

Serie A, Omgång 31
Söndag, 30 mars 2014, 20.45 (glöm inte att sommartiden har dragit igång)
Napoli vs Juventus (Stadio San Paolo)
Domare: Daniele Orsato, Montecchio Maggiore, Vicenza
TV: TV12
Satellit: Sky Sport 1 (Ita), Sky Calcio 1 (Ita), C+ Fútbol (Spa), BT Sport 1 (Eng), beIN Sports Max 3 (Fra) 

Juventus segertåg fortsätter i hög hastighet utan något stopp och just nu säger resultaten att Juve är enda laget bland alla stora ligor i Europa som bara vunnit på hemmaplan i ligan och att de är laget med flest poäng. Juve har dessutom på sina tio senaste matcher vunnit nio gånger och bara kryssat en gång och allt detta visar på vilken klass laget besitter. Nu kommer ännu en prövning när Juventus beger sig till den 12:e italienska staden denna säsong. Alla tidigare besökta städer intogs och nu gäller det att besegra Napoli i Neapel. Det är något som Contes Juventus aldrig har lyckats göra och det är dessutom något som Juventus inte har gjort på nästan 14 år. Om Juventus vinner så skrivs alltså ny historia, men eftersom att det är Napoli på tredjeplats som man möter så skulle en vinst även bidra till att en Championsplats utan kval skulle säkras med ytterligare sju matcher kvar att spela. Conte kommer att få klara sig utan Carlitos Tevez, men det är då dags för andra spelare att kliva fram och i synnerhet då Osvaldo som måste ha 19 miljoner anledningar att göra bra ifrån sig!

Dagsform och statistik

Benitez Napoli har i förra veckan åkt ut från Europa League mot Porto då de inte lyckades vända 1-0 förlusten från bortamötet och dessutom bara fick med sig ett oavgjort resultat i returmötet hemma på San Paolo. Det intressanta är att Napoli också förlorade mot Fiorentina på hemmaplan med 0-1, så man får gå ytterligare en match tillbaka om man ska hitta senaste hemmavinsten. Den kom ju i omgång 27 mot Roma när Callejon avgjorde med matchens enda mål. I ligan är formen egentligen helt okej även om den inte är lika bra som Juves. 10 poäng på de fem senaste matcherna och bara en förlust mot Fiorentina med en man mindre på plan säger oss att formen är lika bra som Parmas. Parma var absolut inte enkla senast och nu handlar det dessutom om ett supermotiverat Napoli som på hemmaplan måste vinna för att de överhuvudtaget skall kunna utmana Roma om andraplatsen. Efter 15 hemmamatcher har Napoli resultatet 9-4-2 (V-O-F) så Benitez har inte kunnat hålla samma fina hemmaresultat som Mazzarri brukade ha då 40 % av matcherna slutat med poängtapp. På bortaplan har Napoli dessutom bara fått 1 p mindre, så det visar nästan att San Paolo inte haft samma effekt som tidigare säsonger denna gång.

Juves form är resultatmässigt fantastisk i ligan och i Europa just nu. Kvartsfinal i Europa League efter att Fiorentina skickats ut på ett magiskt sätt och ensamma ledare med ett stort gap i Serie A. De fem senaste i ligan har alla vunnits och man får gå hela vägen till omgång 8 för att hitta senaste förlusten i ligan. Juve är alltså obesegrade i 28 matcher just nu och de håller på att bygga en mycket fin svit. På hemmaplan har Juventus vunnit alla sina matcher i Serie A och det är just nu det bästa resultatet i hela Europa då Guardiolas Bayern spelade oavgjort på Allianz Arena igår. På bortaplan finns där några poängtapp och framförallt minns vi hur tvåmålsledningar tappades mot Fiorentina och Verona. Men Juventus bortaresultat är till och med bättre än Napolis hemmaresultat då det är 11-3-1 (V-O-F) och Juve därmed ”bara” har tappat poäng i 26.7 % av matcherna.

Denna match är oavsett resultaten hittills och att Napoli är hela 20 poäng bakom Juventus ett riktigt toppmöte. Matchen sänds i hela 200 länder enligt italiensk media och i Italien kan man se matchen på 3D. Förväntningarna i Neapel är otroligt höga och matchen kan till och med göra skillnaden för Benitez säsong… en vinst kan göra det hela till en succé i folkmun medan en förlust kan göra att många tappar tålamodet då Napoli precis åkt ut ur Europa. Pressen ligger alltså på Napoli, men Juve är samtidigt Juve så tre poäng är det enda som räknas och de lyfter aldrig bort pressen på sig själva utan de jobbar för att uppnå målen! 

Historia

Historiskt har Juventus spelat 135 matcher mot Napoli i Serie A. Totala resultatet är 61-46-28 (V-O-F) och det ger Juve en klar historisk fördel. I Neapel har Juventus besökt Napoli vid 67 tillfällen och resultatet ligger då på 20-26-21 (V-O-F) och det visar alltså att Juve på bortaplan historiskt till och med ligger under. Faktum är att Neapel är den enda stad som Conte inte lyckats vinna i sedan han tog över och en av de städer han fortfarande inte fått besöka och erövra denna säsong tillsammans med sina mannar. För att hitta Juves senaste vinst på San Paolo får vi gå nästan 14 år tillbaka och till år 2000 när Ancelottis Juve med Conte som kapten på plan vann med 1-2 genom att vända resultatet tack vare mål av Kovacevic och Kungen Del Piero. Contes Juve är obesegrat mot Napoli på bortaplan, men de fem senaste matcherna för Juventus i Neapel genererar det mycket blygsamma resultatet 0-2-3 (V-O-F) då Ranieri, Zaccheroni och Del Neri i turordning har fått se sina respektive Juvelag förlora.
Spelaren som har gjort flest mål på Napoli är Del Piero med 11 mål. Han var självklart även med när Juventus mötte Napoli i Serie B i säsongen 06/07. Även då gjorde han mål och hans frispark på San Paolo var något mycket speciellt som till och med fick Napolisupportrarna att applådera honom. Det intressanta är ju att båda lagen kom från Serie B till Serie A i säsongen 07/08 och sedan uppflytten är de nu alltid på toppen och slåss med varandra. Men skillnaden finns där självklart då Juve egentligen har kört över allt motstånd sedan Mister tog över och med fyra titlar så kan Napoli absolut inte mäta sig med Juve. Bianconeri är ju ute efter sin tredje raka Scudetto medan Napoli nu i princip är helt ute ur guldstriden och då de vid en eventuell vinst skulle ta sin tredje Scudetto i historien. Contes Juve kan alltså på tre år göra vad Napoli som klubb gjort på 88 år. Senast lagen möttes i ligan så var det dagen efter Kungens födelsedag och då tog Juve Del Pieros revansch efter att han förlorade sin sista match i Juvetröjan mot Napoli.
Denna match kan helt klart bli annorlunda, men Juventus kan skriva historia om de vinner, för det skulle vara Contes första vinst som Juvetränare i Neapel! Kan Chiellini som har gjort 4 mål på de blåa slå till för andra året i rad?

Juventus otroliga upphämtning mot Napoli i Contes första säsong som satte grunden till de oslagbaras säsong:

Tränarstatistik

Benitez och Conte har bara mötts en gång tidigare och det var i den senaste matchen på Juventus Stadium mellan Juve och Napoli. Rafa Benitez har varit Intertränare, men det äventyret varade inte länge och mot Luigi Del Neris Juventus blev det 0-0 på hemmaplan. Utöver det har han mött Juventus med Liverpool. Den gången slog han ut Capellos Juve i Champions och därefter vann han hela turneringen. Conte har inte alls varit tränare lika länge som Benitez som tog sin första titel i 2002, men han har ändå hunnit med att ta hem fyra titlar samtidigt som han kan ta hem ytterligare två denna säsong. Det innebär bland annat att han har lika många ligatitlar som Rafa som ju bara vann ligan med Valencia. Men Benitez ”expertis” är cuper och där har han tagit sex olika cuptitlar och bland annat är han ju regerande mästare i Europa League med Chelsea. Förutom det så har Benitez tagit sitt Napoli till final i Coppa Italia, så det kan bli fler cuptitlar för spanjoren. Conte har ställts emot Napoli sju gånger tidigare och hans facit är jämnt med Juve då han har resultatet 2-2-1 (V-O-F). Då är alltså förra säsongens vinst inte inräknad då Angelo Alessio satt på bänken medan Mister var avstängd. Med Atalanta så förlorade Conte och sedan blev det ett kryss med Arezzo. Neapel är den enda italienska staden som Conte besökt med Juventus hittills utan att vinna, så det finns ny historia som kan skrivas!

Höjdpunkter från enda matchen mellan Benitez och Conte som slutade 3-0 till Misters mannar:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 38-årige Daniele Orsato från Montecchio Maggiore i provinsen Vicenza. Han debuterade i Serie A i 2006 och har varit licensierad domare sedan 1993. Daniele som hittills dömt 22 matcher denna säsong har hunnit med 15 matcher i Serie A och en Coppa Italia match samtidigt som han har dömt tre matcher i Champions och två i Europa League. Totalt har 127 gula och sju röda kort delats ut samtidigt som sex straffar har tilldelats. Orsato är alltså kort sagt inte en man som tvekar för att dela ut kort. Han har tidigare denna säsong dömt Juve två gånger och sist fick vi se honom mot Fiorentina i ligan. Första matchen var bortamötet mot Inter som slutade 1-1. Napoli fick Orsato som domare i den något kontroversiella bortamatchen mot Roma där de förlorade med 2-0. Totalt har Orsato dömt Juve 17 gånger och resultatet är trots den senaste vinsten väldigt dåligt med 5-9-3 (V-O-F). Det innebär att Juve vunnit strax mindre än 30 % av sina matcher med honom. Napoli har efter 19 matcher med Orsato som domare resultatet 5-8-6 (V-O-F) så det är ännu sämre egentligen.
Juventus och Napoli har mötts två gånger när Orsato varit domare. Senaste bortamötet mot Napoli dömdes faktiskt av Daniele och då slutade det ju 1-1 och vi minns främst Chiellinis mål samt armbågen av Cavani och hårdragningen på Cavani. Den andra matchen som Orsato dömde var den första lagen emellan på Juventus Stadium när Juve pulveriserade motståndet efter mål av Mirko, Arturo och Fabio i en riktigt fartfylld match.
Låt oss hoppas på en lite schysstare match än den senaste och att Juve kan vinna sin andra raka match med denna man från Montecchio Maggiore!

Preliminära formationer och uppställningar

Fastän Conte fått tillbaka några skadade spelare har han förlorat vissa och de som är borta är Barzagli, Ogbonna, Peluso, Pepe och Quagliarella. Förutom dessa herrar är även Tevez avstängd. Så med andra ord är Mattiello och Penna uttagna ännu en gång.

Benitez som spelar 4-2-3-1 har alla tillgängliga utom Rafael och Maggio. Det betyder att Henrique hoppar in på högerkanten, men att övriga positioner på plan kan se ut precis som Rafa vill. Antagligen får vi se Insigne från start då han hade en mycket fin match mot Juve och bara stoppades av Buffon sist. Hamsik och Callejon är även de med i trion bakom Higuain.

Conte kommer på sedvanligt vis använda formationen 3-5-2 och denna gång ändras så lite som möjligt mot senaste matchen. Backlinjen är densamma då Caceres, Bonny och Giorgione bildar muren och kapten Gigi Buffon är bakom dessa grabbar. Licht och Asa tar hand om sina kanter medan Pogba och Vidal hjälper Pirlo som agerar regissör. Osvaldo får ikväll en stor chans att glänsa då Tevez är avstängd och Llorente är mannen som hjälper till längst upp. Kan Juventus fortsätta göra mål och vinna?

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Napoli (4-2-3-1):
[team2]

Juventus (3-5-2):
[team1]

Senast så skickade Pirlo in en ordentlig och helt otagbar missil i Reinas mål

Slutord

Omgångens sound är Kim Cesarion – Undressed (Oliver Nelson Remix).

Ännu en match som för motståndarna är värd säsongen men för Juve är värd tre poäng som alla andra matcher. Men självklart gör det Juve inte mindre motiverade än motståndarna. BiancoNeri vill utöka sin förlustfria svit, vinna i den tolfte besökta staden i Italien, vinna för första gången mot Napoli på bortaplan sedan år 2000 och ta tillbaka sin 14-poängsledning i ligan. Anledningarna till varför Juve vill vinna är många och motivationen finns där absolut speciellt för en spelare som Osvaldo som får chans från start mot laget han sänkte för två säsonger sedan på San Paolo samt på planen han gjort mål på i sina två senaste visiter. Det behövs en vinst för att minska antalet poäng som krävs för att vinna Serie A ytterligare och att fortsätta den hastiga nedräkningen till Scudetto nummer 32!

 

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham