Införrapport, Serie A, Omgång 29 – Catania vs Juventus!

Serie A, Omgång 29
Söndag, 23 mars 2014, 20.45
Catania vs Juventus (Stadio Angelo Massimino)
Domare: Antonio Damato, Barletta, Apulien
TV: C More Fotboll
Satellit: Sky Calcio 1 (Ita), C+ Fútbol (Spa)

Regerande italienska mästarna och ligaledarna Juventus gick tack vare två magiska frisparkar av Pirlo ut från den kanske djupaste formsvackan i säsongen. Vinsten borta mot Viola kan verkligen sätta sina spår och ge en positiv energikick i avslutningen av ligaspelet och europacupspelet. Med tio matcher kvar att spela är det ”bara” 30 poäng kvar att spela om och med en 11-poängsledning behöver Juventus alltså endast 19 poäng till för att matematiskt säkra den historiska tredje Scudetton i rad.
Med tio omgångar kvar i den första säsongen med Conte så var Juventus hela fyra poäng bakom Milan. De hade då vunnit 14 matcher och kryssat lika många gånger och hade 56 poäng. Ligan avgjordes den säsongen i den näst sista omgången.
I den andra säsongen med Mister så hade Juve en 9-poängsledning före Napoli med tio matcher kvar och de hade då 62 poäng (+6 jämfört med säsongen innan). Ligan avgjordes i omgång 35 så Juve hade tre omgångar till godo.
I denna säsong som är den tredje med Antonio Conte så är det just nu tio matcher kvar och då har Juve 11 poäng mer än jagande Roma. Med 75 poäng (+13 jämfört med förra säsongen) så kan ligan potentiellt avgöras i omgång 35 om både Juve och Roma vinner alla sina matcher.
Men resan börjar någonstans och denna gång så räknar vi ner genom att dra igång borta mot jumbon Catania!

Dagsform och statistik

Rolando Marans Calcio Catania har haft en mycket tuff säsong hittills. Efter 28 omgångar har laget bara 20 poäng och en målskillnad på -28. Hans mannar kom till Juventus Stadium tidigare denna säsong och fick gå hem med en 4-0 förlust i bagaget. Catania är just nu ligajumbo och de är dessutom fyra poäng från Livorno och Chievo som är strax över nedflyttningsstrecket. Det är inte mycket som tyder på att Catania kan hålla sig kvar denna säsong och inte ens när Francesco Lodi kom tillbaka i januari från Genoa har det börjat gå avsevärt mycket bättre. Som om att det inte var nog att laget är sist så har de bara vunnit en match på sina fem senaste. Hemma mot Lazio slutade det 3-1, men efter det har Gli Elefanti förlorat tre och kryssat en match. Något man dock bör uppmärksamma är att medan Catania inte har vunnit en enda match på bortaplan efter 15 spelade matcher utanför Massimino så har de faktiskt bara förlorat 3 av 13 matcher på hemmaplan. Sedan förlusten mot Fiorentina i januari är Catania dessutom obesegrade i Sicilien.

Trots formdippen och relativt dåligt spel av Juventus har resultaten varit där och de har varit otroligt fina. Juve lyckades i veckan slå ut Fiorentina från Europa League på Artemio Franchi i en match där Pirlos magiska frisparksmål avgjorde. Violafansen har det nog fortfarande svårt att sova och Juve fick säkerligen den energikick som behövds för att spelarna skall kunna få en perfekt avslutning på säsongen. Juventus är inte bara ligaetta utan de är också laget med flest mål av alla och enda laget som har gjort mål i alla sina matcher i ligan. Juves form är bäst i ligan då resultatet är perfekt med 5-0-0 (V-O-F) och målskillnaden talar om för oss att Juve gjort 8 mål samtidigt som de bara har släppt in 1 mål i dessa matcher.

Det är toppen mot botten, men Catania kommer att ge allt vad de har, så när spelarna väl är på plan så räknas inte siffrorna ovan mer. De blir inget annat än siffror och vi måste minnas att Catania exempelvis pulvriserade Mourinhos Trippel-Inter i 2010. Att slappna av och underskatta en motståndare kan straffa sig hårt och det måste Juve ha i åtanke!

Historia

Historiskt är detta den 16:e Serie A-säsongen som Juventus spelar tillsammans med Catania. Det innebär att man har mötts vid 31 tillfällen tidigare och efter senaste vinsten på Juventus Stadium är det totala resultatet 17-9-5 (V-O-F). Man ser som vanligt en tydlig dominans, men på bortaplan är resultatet jämnare med 7-5-3 (V-O-F) vilket innebär att Juve inte ens vunnit 50 % av sina matcher på Sicilien mot Catania. Intressant är dock att Juventus inte har förlorat en bortamatch mot Catania sedan 1964 och att nio matcher mellan 1965-2012 har genererat fyra 1-1 matcher och fem vinster.
Största Juvevinsten på bortaplan någonsin kom år 1962 då Juventus vann med 1-5 i en match där bland annat Omar Sivori slog till två gånger om. Vågar man tro på att Tevez gör som Sivori och att han därmed tar tillbaka sin skytteligaledning efter Immobiles show igår?

Juventus senaste bortamatch mot Catania som var helt utsåld:

Tränarstatistik

Catania sparkade i början av säsongen Rolando Maran och ersatte honom med Luigi De Canio, men i januari kom Maran tillbaka igen för att försöka rädda kvar laget i Serie A. Som tidigare nämnt är statistiken inte bra för Catania oavsett när man väljer att titta så sedan Maran tog över har det inte gått mycket bättre trots att Catania är obesegrade på hemmaplan i de tre senaste matcherna. Maran har fått möta Juventus tre gånger tidigare och då har det blivit två förluster med Catania i Serie A och en med Bari i Serie B. Senaste matchen var Maran inte tränare, utan 4-0 vinsten som Conte tog mot Catania sist var mot De Canios Catania. Conte har totalt fått ställas emot Catania vid fem tillfällen och med Juve har han vunnit tre gånger och kryssat en gång, medan det blev ett kryss med Atalanta. Bortamatchen förra säsongen coachades av Angelo Alessio, så Conte har inte vunnit mot Catania på bortaplan som tränare. Kan han lyckas denna gång och fälla ännu en motståndare för första gången som sist mot Genoa?

Demoleringen av Catania tidigare under säsongen:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 41-årige Antonio Damato från Barletta i Apulien. Han debuterade i Serie A i 2006 och samma säsong som Juve var i B. Damato har denna säsong 15 dömda matcher där 13 varit i Serie A och två i Europa League. Det är ingen domare som som dömer stormatcher och därför har han inte dömt Juventus denna säsong. Men han har faktiskt dömt Catania två gånger och då har de inte lyckats vinna någon av hemmamatcherna. Antonio Damato har tidigare dömt Juventus 18 gånger med resultatet 10-3-5 (V-O-F) och senaste matchen var 1-3 vinsten borta mot Cagliari i december 2012 som verkligen var en kontroversiell match. Trots vinsten hade Juve flera straffsituationer, men Bianconeri såg alltså till att inte tänka för mycket på domarmisstagen utan att istället göra vad som behövs för att vinna (mycket likt senaste matchen mot Genoa). Damato har dömt Catania nio gånger med resultatet 4-1-4 (V-O-F) och faktum är att han en gång dömt just en match mellan Catania och Juventus på Massimino. Även då var det kontroversiellt då Quagliarella fick ett fantastiskt mål bortdömt, men gissa vad? Det blev 1-3 till Juve även då! Vågar man satsa på att Damato bjuder på kontroverser men att Juve vinner med 1-3?

Preliminära formationer och uppställningar

Conte har denna gång precis som mot Catania en mycket liten trupp på bara 19 man. Skadelistan har inte blivit mycket mindre då börjar tyvärr bli lite väl lång då Pepe, Vucinic, Barzagli, Marchisio, Ogbonna och Peluso är skadade. Pogba är också avstängd och då har vi alltså sju man borta vilket gör att Conte hämtat med sig två grabbar från Primavera i form av Romagna och Gerbaudo.

Catania kommer att sakna Castro, Spolli, Frison och Almiron som är skadade. Annars har Maran inga avstängda spelare så egentligen blir det fullt manskap som har fått en hel vecka att förbereda sig. 3-5-2 är den förmodade formationen och lagets två bästa målskyttar Bergessio och Barrientos som tillsammans har gjort 9 mål ser ut att starta på topp. Denna formation är självklart en sådan som mer kommer se ut som 5-3-2 då Izco och Monzon som ser ut att ta hand om kanterna kommer falla ner när Juve anfaller.

Conte kommer som vanligt att använda sig av formationen 3-5-2, men rotationen ser ut att göra att vi får se ett mycket annorlunda Juve jämfört med vad vi är vana vid. Storari i mål efter att Buffon tangerat och gått om Zoff gör att Gigi antagligen inte får hålla nollan för 20:e gången denna säsong ikväll. Backlinjen är oförändrad sedan sist så Caceres, Bonny och Giorgione bildar muren framför Marco. Licht kliver in till höger, men Isla kommer antagligen ta Asamoahs plats till vänster. Pogba och Marchisio borta innebär Padoin, Pirlo och Vidal enligt italienska medier, men det vore absolut inte överraskande om Asamoah kliver in i mitten istället för Padoin. Längst fram får vi se Osvaldo och Tevez bjuda på argentinsk tango.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Catania (5-3-2):
[team2]

Juventus (3-5-2):
[team1]

Denna gång får Juve klara sig utan sin golden boy Paul Pogba

Slutord

Omgångens sound är Syn Cole feat. Madame Buttons – Miami 82 (Avicii Edit).

I senaste införrapporten mot Genoa så skrev jag att matchen i veckan är något Juventus måste lägga bakom sig och glömma bort helt, men denna gång är det helt tvärtom. Matchen är något som gett luft under vingarna och Pirlos magiska frisparkar har skjutit ut  Juventus ur den dåliga formen. Laget är väldigt B-betonat, men vinner Juve även denna match så kan vi fortsätta vår nedräkning. 19 av 30 poäng är vad som behövs som tidigare nämnt och det är det enda som räknas. Lottningen och att Juventus fått Lyon kan såklart göra att fokus störs, men Contes Juventus är ett mästarlag som verkligen vet vad som behövs för att alltid lira på topp. Roma satte med sin vinst lite press, men Juve har chansen att göra avståndet 14 poäng igen. Conte kan skriva historia då det kan bli hans första vinst mot Catania på Stadio Angelo Massimino och vi vet ju alla att vinnaren är den som skriver historia… mot 32!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham