Införrapport, Serie A, Omgång 28 – Genoa vs Juventus!

Serie A, Omgång 28
Söndag, 16 mars 2014, 20.45
Genoa vs Juventus (Stadio Luigi Ferraris/Stadio Marassi)
Domare: Paolo Silvio Mazzoleni, Bergamo
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Sport 1 (Ita), Sky Calcio 1 (Ita), BT Sport 1 (Eng), C+ Fútbol (Spa), nSport (Pol), beIN Sports 1 (Fra) 

Under den senaste tiden har Juventus bjudit på relativt dåligt spel men mycket fina resultat. Tittar man på de sex senaste matcherna i alla turneringar så ser man ju att Juve först vunnit fem raka matcher utan att ens släppa in ett enda mål och att de slutligen kryssade mot Fiorentina. Men en noggrannare titt avslöjar att Juve inte imponerade spelmässigt i någon annan match än den borta mot Trabzonspor. Hemmamatchen mot turkarna var urusel rent spelmässigt, Torino kunde mycket väl ha fått med sig en poäng om inte Juve hade försvarat riktigt bra, mot Milan blev Juve stundvis utspelade och båda mötena mot Fiorentina visade ett passivt Bianconeri som hellre avvaktade och försvarade sin ledning än något annat. Problemen finns alltså helt klart där och efter ett intensivt schema så har Conte dessutom fått en del spelare skadade samtidigt som han i några matcher haft avstängda spelare. Att resultaten varit riktigt bra trots detta dåliga spel och att viktiga spelare saknats är självklart en unik styrka för Juventus i Italien, men man måste inse faran och börja jobba för att förbättra spelet innan poängtappen smyger sig på Juve.

Ikväll spelar Juventus mot ett taggat Genoa som på hemmaplan alltid ger sitt allra bästa. Det är ett lag som sedan ex-Juvemannen Gasperini tagit över har funnit lyckan i att spela fotboll och som även fått med sig ett par fina resultat. Contes mannar måste absolut vara på topp för att gå hem med alla poäng. Om Juventus behåller sin 14-poängsledning denna omgång så kommer det nästan vara en nedräkning till nummer 32, det är upp till bevis nu!

Dagsform och statistik

Ovan nämnde vi att fem av de sex senaste matcherna egentligen var mindre bra prestationer av den gamla damen. Men man måste då lägga märke till att tre av dessa matcher spelades i Europa League och då spelar Conte alltid med en så reservbetonad startelva som bara möjligt. I ligan har han ju som alltid ställt upp med det bästa och då har det spelmässigt varit övertygande. Juve har den bästa formen i ligan som vanligt med resultatet 4-1-0 (V-O-F) på de fem senaste omgångarna och faktum är att enda poängtappen kom precis fem omgångar sedan då Juves huvudlöshet i den andra halvleken mot Verona kostade två baklängesmål och två poäng.

Genoa har med Gasperini fått igång spelet på riktigt och de ligger för närvarande på en säker 11:e plats i Serie A, hela 14 poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Så precis som Juve har ett 14 poängs försprång i sin jakt efter Scudetton så har Genoa ett 14 poängs försprång i sin jakt efter ett förnyat kontrakt i Serie A. Diversa mål men liknande förutsättningar på vägen att uppnå målen alltså. Genoa är dessutom strax före ärkerivalen Sampdoria vilket får alla Genoafans att vara stolta. De fem senaste matcherna ger ett resultat på 2-2-1 (V-O-F) vilket innebär att Genoas form är densamma som Romas i ligan just nu. Griffone, som Genoa också kallas, har gjort mål i sina fem senaste matcher och de har lyckats hålla nollan två gånger under dessa matcher.

Om man skall tala vidare om Juve så är det viktigt att notera att Juventus har gjort mål i alla Serie A-matcher denna säsong och att Buffon i ligan inte har släppt in en boll på tre raka matcher. Det har egentligen gått så bra att de flesta inte talar om huruvida Juve skall vinna ligan eller inte, utan man talar istället om Juves jakt på historiska 100 poäng!

Historia

Genoa är ett klassiskt lag med hela nio Scudetti, vilket alltså innebär att de har fler Serie A-titlar än bland annat Roma, Lazio, Fiorentina och Napoli tillsammans. Senaste ligatriumfen kom dock år 1924 och sedan dess har Genoa inte varit något storlag direkt. Juventus har stött på Genoa i Serie A hela 93 gånger tidigare med resultatet 55-20-18 (V-O-F). Vi ser alltså omedelbart vem som har det historiska övertaget. Men på bortaplan har det varit svårare för Bianconeri då 46 matcher har gett resultatet 19-11-16 (V-O-F). I Genua mot Genoa har det alltså varit otroligt jämnt och Juve har tappat poäng i hela 58.7 % av matcherna. Detta borde vara en tillräckligt stor varningssignal för Juventus inför kvällens match.

Om man tittar närmare på de fem senaste bortamötena så ser man att Juve endast har vunnit två gånger. Förutom det fanns där två kryss och en förlust. En intressant detalj är här att detta blir Contes första bortamatch mot Genoa som Juvetränare då han var avstängd både första säsongen, då Angelo Alessio var på bänken när det blev 0-0 i en mycket kontroversiell match, och andra säsongen, då Massimo Carrera var på bänken när Bianconeri bjöd på en otrolig vändning från 1-0 till 1-3 i den andra halvleken!

Juventus senaste bortamatch mot Genoa med Massimo Carrera som matchcoach:

Tränarstatistik

Gaseperinis Genoa har alltid varit känt som ett offensivt satsande lag. Trebackslinjen är fundamental och kantspelet är intensivt. Men att vara offensiv kan lätt straffa sig mot Juve och Gian Piero Gasperinis resultat mot den gamla damen, där han började sin tränarkarriär som ungdomstränare, är föga överraskande mycket dåligt. Nio matcher med Genoa mot Juve har bara gett en vinst och två kryss förutom sex förluster och med Palermo förra säsongen blev det en förlust direkt mot Juve när Conte äntligen kom tillbaka efter avstängningen. En sak som dock talar för Gasperini är att alla hans poäng mot Juve kommit på hemmaplan. Han har på hemmaplan med Genoa mot Juve nämligen bara förlorat en av totalt fyra spelade matcher.

Conte som mestadels haft hand om Juve under sin tränarkarriär har som tidigare nämnt aldrig fått möta Genoa på bortaplan som Juvetränare. Ikväll blir det alltså första gången och det skall verkligen bli intressant att se då Conte på tre hemmamatcher mot Genoa bara lyckats få med sig en enda vinst och det i den senaste matchen i ligan denna säsong. Enda bortamatchen Conte har varit tränare i mot Genoa var i Serie B med Arezzo och då slutade det med en 3-0 förlust mot just Gasperini. Blir det revansch ikväll?

Contes enda vinst mot Genoa som tränare:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 39-årige Paolo Silvio Mazzoleni från Bergamo. Han debuterade i Serie A redan år 2005 i samma säsong som Juve tog sin andra raka Scudetto med Capello och denna match blir hans match nummer 117 i Serie A totalt. Han är en bekant man då det var Mazzoleni som bland annat dömde Supercupfinalen mellan Juventus och Napoli och totalt har han dömt Juve vid 15 tillfällen varav två gånger denna säsong i ligan (bortavinsterna mot Torino och Bologna). Juventus resultat med Paolo Silvio är 10-4-1 (V-O-F) och Contes Juventus har en liten svit med honom nu då de har vunnit fyra raka matcher. Mazzoleni har dömt en match mellan Juventus och Genoa och det var i 2010 då Juventus vann med 3-2. Den gången var det Zaccheronis Juve mot Gasperinis Genoa i en mycket svängig match som såg Genoa ta ledningen, Juve vända, Genoa kvittera och Del Piero avgöra med en straff med bara 12 minuters speltid kvar. Genoas resultat med Mazzoleni är helt jämnt på 4-4-4 efter 12 spelade matcher. Låt oss hoppas på en fin match som flyter på utan några incidenter!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte har denna gång precis som i de senaste omgångarna i ligan tagit ut 21 man i truppen. Skadelistan börjar tyvärr bli lite väl lång då Pepe, Vucinic, Giovinco, Marchisio och Tevez är borta ikväll. För att ha med 21 man har Conte alltså hämtat med sig två grabbar från Primavera i form av Slivka och anfallaren Marzouk.

Gasperini kommer att sakna Cofie som är avstängd samt Kucka, Gamberini, Donnarumma, Vrsaljko och Antonini på grund av skador. Men han kommer ändå kunna ställa upp med sitt nästan absolut bästa lag och den förväntade formationen är 3-5-2 då Gasperini inte gärna vill vara helt huvudlös och bara anfalla mot ett hungrigt Juve som precis inte lyckats vinna mot Fiorentina i Europa. Kanterna tas enligt GdS omhand av Marco Motta (inlånad från Juve) och Antonelli, men förvånas inte om De Ceglie får ta hand om vänsterkanten mot laget han växt upp i.

Conte kommer som vanligt att använda sig av formationen 3-5-2 och äntligen så ser det ut som att vi skall få se den italienska muren BBC framför Superman längst bak. Marchisio som saknas centralt ersätts av Pogba som tillsammans med Vidal skyddar Pirlo. Kanterna tas om hand av Lichtsteiner och Asamoah som är i superform just nu. Längst fram hade man hoppats på att få se TopPlayer-duon men i samband med att Tevez dras med knäproblem så kommer vi antagligen att få se det ovana anfallsparet Osvaldo och Llorente. De har dock som tur är en till synes fin relation samt en potentiellt snarlik tankegång då båda två har spelat i La Liga förut.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Genoa (3-5-2):
[team2]

Juventus (3-5-2):
[team1]

Kantlöparna kommer idag vara extra viktiga och sist Juve vann på Marassi satte ju Asa sin första boll i Juvetröjan i Serie A

Slutord

Omgångens sound är Sultan & Ned Shepard feat. Zella Day & Sam Martin – All These Roads.

Matchen i veckan är något Juventus måste lägga bakom sig och glömma bort helt. Fokus bör istället läggas på denna svåra match mot Genoa. Spelmässigt har det varit knackigt under den senaste tiden men resultaten har varit fina ändå och Juve har dragit ifrån då de senast gjorde avståndet till 14 poäng till Roma. Detta är riktigt härligt att veta då vi kan konstatera att om Juve får igång spelet så kan ju resultaten bli ännu bättre. Med detta sagt så kan utomstående enkelt påstå att Juventus inte längre har någon press på sig i Serie A, men vi vet att det inte stämmer då Juve är Juve och att allt handlar om att vinna för den gamla damen. Även när man vinner finns det detaljer att se över och saker att förbättra och denna ständigt självkritiska tankegång gör att man fortsätter ge allt samtidigt som man inte blir mätt eller nöjd utan att man istället ständigt utvecklas och jobbar för att slå nya rekord. Det enda som är i vägen för Juventus på vägen mot nummer 32, och en historisk tredje Scudetto irad för första gången sedan 30-talet, är helt enkelt Juventus själv. Denna tankegång är en styrka Juve alltid haft sedan Conte tagit över.

En man som idag tangerar ett stort rekord är Gianluigi Buffon. Superman kommer att spela sin 476:e match i Juvetröjan och det betyder att han kommer att tangera Dino Zoffs rekord i antal spelade matcher i Juvetröjan. Buffon kommer alltså mot Fiorentina kunna bli målvakten med flest matcher i Juvetröjan någonsin!

En annan som kan skriva historia är Osvaldo som ser ut att spela sin första match från start i Serie A med Juventus. Kan han då göra sitt första mål i Juvetröjan i Serie A?

Även Conte kan skriva historia då det är hans första match med Juventus på Marassi mot Genoa. Kan han vinna sin första match mot Genoa på bortaplan?

Pogba kan också göra sitt första mål som 21-åring efter att han fyllt år igår… ja man inser snabbt att det alltid finns massor av objektiv i en match. Detta gör att alla blir motiverade och det innebär att Juventus aldrig behöver känna att en match är oviktig. Speciellt inte när matchen är värd hela tre poäng i ligan… mot 32!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham