Införrapport, Serie A, Omgång 27 – Juventus vs Fiorentina!

Serie A, Omgång 27
Söndag, 9 mars 2014, 12.30
Juventus vs Fiorentina (Juventus Stadium)
Domare: Daniele Orsato, Montecchio Maggiore, Vicenza
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Calcio 1 (Ita), BT Sport 2 (Eng), Sport 1+ (Tys), C+ Fútbol (Spa), C+ Family (Pol), nSport (Pol), Sport+ (Fra), beIN Sports 2 (Fra) 

Efter två mindre imponerande insatser genererade två raka vinster utan en insläppt boll såg Juve till att leka med motståndet i Turkiet och därefter visade Contes mannar prov på en fantastisk organisation och effektivitet när de vann mot Milan på San Siro för första gången i Serie A sedan Mister tog över. Fyra matcher utan en enda insläppt boll och ligaledningen utökades dessutom förra helgen till +11. Allt superbra, men självklart skall det då komma ett mindre passande landslagsuppehåll. Juventus hade iväg större delen av sina ordinarie spelare på landskamper och Conte fick alltså under veckan arbeta med en aningen försvagad trupp. Inte ens en spelare som Chiellini som ändå inte spelade med Gli Azzurri mot Spanien fick vara kvar på Vinovo.
Juventus har hittills vunnit mot 18 av 19 lag i ligan och efter 26 omgångar har Bianconeri mäktat med 22 vinster. Enda laget som ”kommit undan” är även det lag som var det enda som lyckades besegra Juve. Fiorentina kommer alltså till Juventus Stadium som enda laget som lyckats besegra Juve i Serie A denna säsong. För att ge Juve en ännu större chans att ta revansch efter den extrema förlusten från senast så kommer Viola dessutom att besöka Juventus Stadium två gånger om. Idag i Serie A och på torsdag i Europa League. Totalt kommer dessutom tre av de fyra kommande matcherna att spelas mot Montellas lila lag. Vi fans kommer säkerligen att bjudas på tre ordentliga och väldigt intressanta bataljer.
På Juventus Stadium har Juve vunnit 13 av 13 matcher vilket är bästa siffran bland alla de stora i hela Europa. Juve kan alltså genom att slå Fiorentina se till att de har vunnit mot alla lag i hela ligan och samtidigt kan de tangera Torinos rekord från säsongen 75/76 med 14 raka hemmavinster i Serie A. Låt oss fortsätta vinna och skriva historia!

Dagsform och statistik

Efter 4-2 vinsten svävade Fiorentina bland molnen. Juventus besegrades och halva Italien (alla som inte hejar på Juve) var otroligt glada. Roma såg samtidigt till att hålla sin 100 %-iga vinstsvit och många började seriöst säga att Juve inte kunde mäta sig mot det mäktiga Roma som leddes av giganten Rudi Garcia. Idag 18 omgångar efter är situationen självklart annorlunda. Juve har dragit iväg ordentligt från Roma som fullkomligt krossades på Juventus Stadium. Fiorentina förlorade i sex matcher efter vinsten mot Juve och samtidigt kryssade de i tre matcher vilket innebär vinst i endast 50 % av de efterföljande matcherna. Juventus följde upp förlusten mot Fiorentina med 12 raka vinster och förutom det höll Buffon nollan rekordlänge samtidigt som Juve har hållit sin 100 %-iga svit på hemmaplan hittills.

Om man tar en titt på Montellas lags form så ser man snabbt att den inte är den bästa. Formmässigt är Viola med resultatet 1-1-3 (V-O-F) och målskillnaden 5-6 i de fem senaste matcherna nämligen 16:e laget i Italien. De har dessutom förlorat två av sina tre senaste matcher samtidigt som de har gått mållösa i två av sina fem senaste matcher. Resultaten vore fullständigt horribla om Viola inte tagit sig till final i Coppa Italia efter att de vänt 1-2 till 3-2 efter 2-0 vinsten hemma mot Udinese i semifinalmatch nummer två.

Juventus då? Ja vad skall man säga. Totalt har Juve nu fyra raka vinster med noll insläppta mål. Bäst form i ligan rent resultatmässigt har Juve som vanligt i Serie A då de på de fem senaste omgångarna har plockat 13 poäng. Juves problem som låg i defensiven ser ut att ha reparerats i samband med att Buffon fått börja hålla nollan igen. Offensivt är Juve klasser bättre än resten av ligans lag då de med 62 mål på 26 matcher har minst 11 mål mer gjorda än övriga Serie A-lag. TopPlayer-duon Llorente-Tevez har nu dessutom gjort 29 mål totalt denna säsong då de senast gjorde ett mål var för att sänka Seedorfs ineffektiva Milan på San Siro.

Det enda som oroar är att historien brukar upprepa sig. När Viola sänkte Juve senast hade de först vunnit mot Atalanta med 2-0 och sedan gått tre raka matcher utan någon vinst. Denna gång är det precis samma facit då de först vann med 2-0 mot Atalanta och sedan inte har vunnit på sina tre senaste matcher. Men Juventus och Conte är bäst på att bryta trender. De bröt ju Romas svit om att inte ha släppt in mer än två mål i en match… nu är det dags att bryta Fiorentinas förlustfria svit mot Juve denna säsong och samtidigt se till att historien inte upprepar sig efter den där galna matchen i Florens!

Historia

Man kan tro att Fiorentina är ett av de lag som Juve har mött flest gånger av alla, men faktum är att de inte ens finns med i topp 5 listan. Juve har historiskt i Serie A stött på Fiorentina 149 gånger. Inför denna match som alltså är den 150:e lagen emellan i Serie A är resultatet 68-49-32 (V-O-F) vilket alltså föga överraskande visar på ett historiskt övertag för den gamla damen. På hemmaplan är dessutom resultatet 48-20-6 (V-O-F) efter 74 matcher vilket visar på en ännu större och tydligare dominans. Faktum är att senast Juve förlorade mot Fiorentina på hemmaplan var sex år sedan i mars månad (passande?) och att ingen mindre än Osvaldo som är en Juvespelare idag var den som avgjorde när Fiorentina vann i en galen match som slutade 2-3 till Prandellis mannar.
På Juventus Stadium har lagen mötts två gånger tidigare och första gången var Conte på bänken när Juve vann med 2-1 tack vare mål av Bonucci och Matri. Andra gången var Conte avstängd och Angelo Alessio satt istället på bänken. Då vann Juve med 2-0 tack vare mål av Vucinic och Matri. Ännu mer tillfälligheter alltså… ovan nämndes ju att senast Fiorentina vann mot Juve i Turin så gjorde Osvaldo sista målet och att han idag spelar i Juve. Samtidigt så har vi att senast Juve vann mot Fiorentina i Turin gjorde Matri sista målet och han spelar idag i Fiorentina.

Juventus första och Contes enda hemmamatch mot Fiorentina på Juventus Stadium:

Tränarstatistik

Montellas resultat med Fiorentina är totalt sett fint och att denna säsong ta laget till final i Coppa Italia är  stort. Han har denna säsong dessutom cementerat sin plats bland de topp tre bästa tränarna i Serie A. Det som dock lägger en skugga över Vincenzos fina arbete är resultatet i ligan. Laget sågs på förhand vara en utmanare men idag ligger de 24 poäng efter Juve på topp och sju poäng efter Napoli på närmaste Championsplatsen. De har totalt bara fyra poäng mer än Inter som hittills har haft en katastrofal säsong. Fiorentina har dessutom tappat poäng i lika många matcher som antalet matcher de vunnit. Så Montella kan inte vara nöjd trots skadorna.
Mot Juve har Montella ställts vid sex tillfällen som tränare. Den enda vinsten var den senaste, men innan det var det två kryss och tre förluster. Med Fiorentina är resultatet dock jämnt och fint 1-1-1 (V-O-F) då han är obesegrad på Artemio Franchi och bara förlorade mot Angelo Alessio på Juventus Stadium förra säsongen.

Conte kan till skillnad från Montella vara helnöjd med prestationen i ligan som faktiskt varit så fin att den har tillåtit Juve slå säsongsrekord i allt samtidigt som de är på väg att ordna historiska rekord. I Europa gick det knackigt i höstas, men nu har Juve två nya vinster i Europa och de är vidare i Europa League där de kommer att stöta på just Montellas Viola. Mot Fiorentina har Conte ställts fem gånger. Tre vinster och två förluster är resultatet och då kom den ena förlusten med Atalanta. Bästa resultatet var helt klart 0-5 vinsten på Artemio Franchi som kom i mars månad två år sedan. En repris av det hade verkligen varit något speciellt!

Contes Juves bästa match mot Fiorentina:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 38-årige Daniele Orsato från Montecchio Maggiore i provinsen Vicenza. Han debuterade i Serie A i 2006 och har varit licensierad domare sedan 1993. Daniele som hittills dömt 19 matcher denna säsong har hunnit med 13 matcher i Serie A och en Coppa Italia match samtidigt som han har dömt tre matcher i Champions och en i Europa League. Totalt har 105 gula och sex röda kort delats ut samtidigt som fem straffar har tilldelats efter dessa 19 matcher. Orsato är alltså kort och gott inte en man som håller inne korten. Han har tidigare denna säsong dömt Juve endast en gång och det var bortamötet mot Inter som slutade 1-1. Fiorentina fick Orsato som domare i båda sina visiter i Rom (mot Lazio och Roma) och båda gångerna blev det poängtapp. Totalt har Orsato dömmt Juve 16 gånger och resultatet är fullkomligt horribelt… 4-9-3 (V-O-F) visar att Juve bara vunnit 25 % av sina matcher med honom. Fiorentina har efter 17 matcher med Orsato som domare resultatet 8-2-7 (V-O-F).
Juventus och Fiorentina har mötts två gånger med dagens domare. Borta fick Juve bara 0-0 med Del Neri, sedan fick Orsato äran att döma första matchen lagen emellan på Juventus Stadium och då slutade det 2-1 till Contes Juve. Intressant är att Juve med Orsato fått tre raka kryss och en utav de matcherna var förra säsongens kryss borta mot Napoli. Ingen har väl glömt Cavanis armbåde i huvudet på Chiellini?
Låt oss hoppas på en lite schysstare match och att Juve kan ändra på trenden!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte har denna gång precis som i de senaste omgångarna i ligan tagit ut 21 man i truppen. De som saknas är de skadade spelarna Pepe och Vucinic samt Andrea Pirlo som är avstängd. Vidal är alltså tillbaka efter avständningen och Chiellini är äntligen tillbaka efter skadan.
Fiorentina har Rebic, Hegazi och Beppe Rossi skadade samtidigt som Borja Valero och Tomovic är avstända. Montella saknar alltså två av sina viktigaste spelare i Borja Valero och Rossi. 3-5-1-1 är formationen som gäller om man skall tro SKY Sport Italia och det är ingen hemlighet att Montella föredrar att ställa upp med denna uppställning mot Juve för att fylla på med mer folk i mitten. Överraskningen är att tysken Gomez ser ut att få starta.

Conte kommer som vanligt att använda sig av sin 3-5-2-formation. Trots att många var iväg på landslagsuppdrag ser det inte ut som att Conte kommer att ändra något speciellt mer än att Ogbonna får ta Bonuccis plats och att Marchisio får kliva in för Pirlo som drog på sig ett gult kort mot Milan och är avstängd. Ogbonna i mittbacken får alltså hjälp av Barzagli och Chiellini som nu är tillbaka. Kanterna tas om hand av Asa och Licht som vanligt och Marchisio får hjälp av Vidal och Pogba centralt. Längst fram bör vi hitta vår fantastiska TopPlayer-duo Llorente-Tevez som kommer att söka efter nummer 30 på plan tillsammans!

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Juventus (3-5-2):
[team1]

Fiorentina (3-5-1-1):
[team2]

Ready to fight back? Juve har säkert en stor lust att slå Viola efter senast!

Slutord

Omgångens sound är Stadiumx & Taylr Renee – Howl At The Moon.

Förra omgången såg Juve till att dra ifrån lite och skapa ett avstånd på 11 poäng till närmaste konkurrent. Idag har Juventus chans att rycka ytterligare. Men samtidigt riskerar man också en del. Detta är den första av tre matcher mot Fiorentina på en och en halv vecka. Det har sina speciella beräkningar att gå in i en utmaning som denna. Senast Juve mötte italienskt motstånd i Europa var besvikelsen oändlig på Old Trafford och senast Juve mötte Fiorentina så var förlusten och kollapsen ofattbar. Revansch är alltså helt klart rätt ord för denna match. En vinst gör att Juve drar iväg ytterligare och att Roma sätts i en otrolig press under kvällsmatchen samtidigt som Fiorentina knäcks lite inför Europa League. En vinst skulle dessutom skriva in Contes Juve i historieböckerna som laget som vunnit flest hemmamatcher i rad i Serie A tillsammans med Grande Toro från 75/76. En tredje raka vinst på Juventus Stadium mot Fiorentina följd av en den tredje raka Scudetton är vårt objektiv… Nu kör vi JUVE!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham