Införrapport, Serie A, Omgång 20 – Juventus vs Sampdoria!

Serie A, Omgång 20
Lördag, 18 januari 2014, 20.45
Juventus vs Sampdoria (Juventus Stadium)
Domare: Andrea Gervasoni, Mantova
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Sport 1 (Ita), Sky Calcio 1 (Ita), C+ Fútbol (Spa), Sport 1+ (Tys), C+ Sport (Fra), C+ Sport (Pol), nSport (Pol)

Efter nästan en hel vecka får vi äntligen se de regerande italienska mästarna och vintermästarna Juventus igen. Vi fans har bjudits på fantastiska prestationer under den senaste tiden och segertåget ångar på då det senast lyckades med att för första gången i historien ta 11 raka segrar. Matchen mot Cagliari var verkligen inte enkel, men dagens Juve är ett sådant som drivs av utmaningar. När det såg som svårast ut så tog Prinsen Claudio Marchisio tag i det hela och avlossade från avstånd. 1-2 blev det och därefter kom trean samt fyran. En förstklassig prestation som genererade ännu en vinst och som säkrade åttapoängsledningen före Roma. Juve såg även till att bli laget med flest poäng i ligaspelet bland alla storlag i Europa. 52 poäng är faktiskt bara två poäng mindre än vad Inter och Milan har tillsammans!
Läget är alltså fint, men nästa match blir en mycket svår sådan. Juve ställs nämligen mot laget som lyckades vinna både borta och hemma mot Juve förra säsongen. Sampdoria som leds av Mihajlovic är ett lag att se upp för och det vet Conte mycket väl. Det positiva är att man fått hela fem dagar på sig att förbereda. Resan mot den 32:a Scudetton fortsätter, häng med!

Dagsform och statistik

Sampdoria kommer till Juventus Stadium stärkta av en imponerande och övertygande insats mot Udinese. Det blir alltså svart och vitt motstånd ännu en gång för Mihajlovics mannar och de hoppas såklart på ännu en fin insats. Samp är för närvarande efter halva ligan har spelats på 12:e plats bara en poäng bakom Milan. 21 poäng innebär dock att Genualaget bara är fem poäng från nedflyttningsstrecket och de jobbar därför intensivt för att ta varenda poäng de kan. Formtabellen säger oss att Blucerchiati på de fem senaste matcherna har tagit hela 10 poäng med resultatet 3-1-1 (V-O-F) och att deras målskillnad ligger på 7-3. Det innebär att de just nu är ligans femte starkaste lag.
Juventus som hittills på hemmaplan är 100 %-iga med nio vinster har ligans i särklass bästa form. 11 raka vinster är som nämnt ett historiskt rekord för klubben och 52 poäng efter halva ligasäsongen innebär att Contes Juve denna säsong har lyckats tangera Capellos Juves rekord från säsongen 05/06. Om man jämför rakt av med de ovannämnda resultaten för Samp så har Juventus resultatet 5-0-0 (V-O-F) och en målskillnad på 17-2. Medan Juve har vunnit samtliga matcher hemma har kvällens motståndare bara lyckats vinna i två av nio bortamatcher.
Formen visar alltså två lag som mår bra trots att Juve har övertaget, men med tanke på klubbarnas olika ambitionsnivåer så kan man nästan säga att de formmässigt är på topp båda två. Juve måste alltså stå för en fläckfri insats för att lyckas vinna.

Historia

Sampdoria är ett klassiskt lag i Serie A som i säsongen 90/91 faktiskt tog hem ligatiteln. Spelare som Vialli, Roberto Mancini och Pagliuca leddes av jugoslaven Vujadin Boškov och erövrade stövellandet efter en fantastisk säsong. Juventus har stött på Genualaget hela 111 gånger i Serie A och detta blir alltså den 112:e matchen. Resultatet är 51-36-24 (V-O-F) för Juve som på hemmaplan har ännu bättre siffror med resultatet 32-18-5 (V-O-F). Förlusten förra säsongen som kom med en man mer på plan och en ledning var alltså bara den femte i Juventus historia mot Sampdoria på hemmaplan. Otroligt!
Juventus har haft problem mot Sampdoria under de senaste åren och faktum är att Contes Juve aldrig lyckats vinna mot Samp på hemmaplan. Förra säsongens förlust var ju en förlust mot en nykomling och det var alltså den enda matchen som Contes Juve ställts i mot kvällens motståndare. Tittar man lite längre bak så är resultaten inte särskilt imponerande utan Juve har totalt på de fem senaste hemmamatcherna mot Sampdoria tre kryss en förlust och en vinst. Vinstmatchen var dock otroligt härlig då Ferraras Juve lyckades vinna med hela 5-1!
Vi nämnde tidigare Capellos Juve och Contes Juve i samma mening. En paralell är att Capellos Juve förlorade mot Sampdoria (med 0-1) i deras första möte mot dem på hemmaplan. I andra säsongen vann Juve med 2-0. Lyckas Contes Juve göra samma sak?

Ferraras Juve kör fullständigt över Sampdoria på Stadio Olimpico di Torino med 5-1!

Tränarstatistik

Sinisa Mihajlovic som anställdes av Sampdoria så sent som i november förra året har egentligen få dåliga minnen av att möta Juve som tränare. En gång vann han med Catania på bortaplan, sedan har han förlorat två gånger och kryssat tre. Visserligen är det poängtapp i fem av sex matcher, men skall sanningen fram så är det ju så att han har lyckats göra så att Juve inte vunnit i fyra av sex matcher. Det måste ses som ett mycket fint facit. Han har under de fem senaste matcherna spelat med formationen 4-3-3 mot Juve.
Conte har endast stött på Sampdoria med Juventus som tränare och som vi alla vet så innebär det alltså tre matcher totalt då Samp kom tillbaka till Serie A förra säsongen. Två förluster blev det förra säsongen, men denna säsong såg Pogba och Tevez till att fixa första vinsten. Det var dock inte mot Mihajlovics Samp utan mot Delio Rossis. Det första Sinisa ändrade på var att byta ut trebackslinjen mot en fyrbackslinje och sedan dess har laget faktiskt en enda förlust på de sju senaste matcherna. Det kan man jämföra med inledningen som gav fyra förluster på de sju första matcherna.
Detta är Conte mycket väl medveten om och taktiken kommer att vara mycket annorlunda jämfört med den första matchen lagen emellan. Under veckan har en hel del inövade sekvenser tagits upp och spelarna har haft extra taktiska genomgångar för att vara helt redo.

I 1993 så vann Juventus hemma mot Sampdoria med 3-1 och då gjorde ingen mindre än Mister Antonio Conte mål:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 38-årige Andrea Gervasoni från Mantova. Han debuterade i Serie A så i 2006 och har denna säsong hunnit döma tio matcher (åtta i ligan och två i Coppa Italia). Han har redan hunnit dela ut 55 gula kort och ge två röda kort. Fem straffar har tilldelats och en av dessa gavs till Sampdoria på tilläggstiden mot Torino. Gervasoni har dömt Sampdoria 13 gånger och Juventus i 11. Senast Gervasoni dömde Juve var passande nog i förlustmatchen på bortaplan förra säsongen i den sista omgången av Serie A. Då fick Sampdoria också en straff. Före den matchen hade Juventus aldrig någonsin förlorat med Gervasoni som domare och det totala resultatet är 8-2-1 (V-O-F) så egentligen har Juve ganska så bra minnen med Andrea på plan. Den kanske roligaste matchen jag har sett med Gervasoni var när Juventus krossade Lazio på hemmaplan med 5-2 i en match där Chiellini för första (och enda) gången i Juvekarriären gjorde två mål i en match i Serie A. Låt oss hoppas på en härlig match med en fläckfri domarinsats!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte som har fått tillbaka Andrea Barzagli efter hans avstängning senast har tagit ut en 23-manna trupp denna gång. I samband med att Bouy lånades ut till Hamburg så minskade Juve sin trupp till 25 man och det innebär alltså att det bara är två utanför truppen denna gång. Isla är tillbaka men De Ceglie och Motta är inte med och därmed så bekräftas övergången av båda herrarna till Genoa. Sampdoria har Soriano och Krsticic avstängda, men slipper skador. Sinisa ser ut att ställa upp med formationen 4-2-3-1 och som spets på plan kommer han att ha formtoppade tvåmålskytten från senaste matchen Eder. Bakom honom finns en viss ung man vid namn Manolo Gabbiadini som vi alla känner till mycket väl (han är ju till hälften ägd av Juve). 4-2-3-1 övergår normalt till 4-4-1-1 i defensivt läge och vi kan alltså förvänta oss ett mycket kompakt motstånd i denna match när Juve försöker pressa på.
Contes Juve ändrar inte på formationen, men eftersom att Barzagli är tillbaka så kliver han in i backlinjen istället för Caceres som inte riktigt lyckades övertyga mot Cagliari. I övrigt ser det ut som vanligt så när som på att Pirlo sägs vara mittfältaren som vilas medan Marchisio får kliva in i hans plats. Senast så fungerade ju det utmärkt då Claudio blev matchvinnaren mot Cagliari. Sedan så kanske Conte tänker på veckans cupmatch mot Roma. Men å andra sidan så har vi lärt oss att Conte nästan alltid ställer upp med B-laget i Coppa Italia, så vi får väl se vad som verkligen händer.Kanterna tas om hand av Licht och Asamoah igen medan Pogba och Vidal hjälper Marchisio i mitten. Längst fram hittar vi vår TopPlayerduo Tevez och Llorente som nu tillsammans har 21 mål. Det är bara ett mål mindre än vad hela Sampdoria har gjort i Serie A denna säsong!

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Juventus (3-5-2):
[team1]

Sampdoria (4-3-1-2):
[team2]

Pogba var fantastisk senast mot Sampdoria och var bidragande till vinsten med en assist som tillät Tevez göra sitt första mål i Serie A

Slutord

Omgångens sound är Lana Del Rey & Cedric Gervais – Young & Beautiful.

En match i taget är vad som gäller för Juventus. Varje match ger tre poäng och är därför alltid lika mycket värd för ligaspelet. Under veckan som kommer ställs Juve mot Roma på Stadio Olimpico di Roma, men det är alltså inget som intresserar Juve just nu. Samp står för motståndet ikväll och då är Juves sikte skarpt inställt på en sak – nämligen att vinna ännu en gång för att hålla avståndet inför den otroligt tuffa vårsäsongen som kommer. Försprånget kommer att behövas när Europa League drar igång och Conte har redan gjort det klart att Juve inte kommer att vila någon just nu. Juventus må kallas för den gamla damen, men hon är Young & Beautiful och hon vill alltid vinna, samt vara störst, bäst och vackrast. Trycket ikväll är så högt att Juventus har sålt ut alla biljetter och dessutom säljer halva bortasektionen till sina egna fans… mot fortsatta vinster!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham