Införrapport, Serie A, Omgång 19 – Cagliari vs Juventus!

Serie A, Omgång 19
Söndag, 12 januari 2014, 15.00
Cagliari vs Juventus (Is Arenas)
Domare: Marco Guida, Pompeji, Neapel
TV: Sänds ej på svensk TV
Satellit: Sky Calcio 1 (Ita), C+ Liga Campeones (Spa), nSport (Pol), C+ Family (Pol)

Julmaten var visserligen slut sist, men Juventus kom tillbaka hungrigare än någonsin och åt upp de vilsna vargarna, Roma, på Juventus Stadium. Conte sade att ”ord försvinner med vinden” och han lät snacket skötas på plan som alltid annars. Tre poäng blev det, men det är något som Juve nu lägger bakom sig… för nu väntar en ny väldigt tuff uppgift då Juventus åker ner till Sardinien för att ta sig an ett envist Cagliari som precis har sålt en av sina bästa spelare i Nainggolan. Conte och grabbarna satte snabbt igång förberedelserna och då de redan hade spelat sin match i Coppa Italia blev det en hel veckas tid för det. Vi lär definitivt få se en hel del inövade och helt nya sekvenser när Juve går in på plan. De ver mycket väl att ett poängtapp omedelbart eliminerar triumfen mot Roma. Det gäller alltså att kämpa minst lika mycket i denna match som är värd exakt tre poäng den med. Vintermästare är Juve redan, nu gäller det att bygga på för att ta hem den tredje Scudetton i rad för första gången sedan 1930-talet!

Dagsform och statistik

Cagliari tar emot Juventus men har absolut inte vinden i ryggen. De har precis sålt en av sina bästa spelare och de har inte vunnit en match sedan fyra omgångar tillbaka. De är dock obesegrade i sju raka matcher och på hemmaplan har de ett fint facit då de bara har förlorat en gång (mot Bologna) i ligan denna säsong. De tio senaste matcherna ger resultatet 2-5-3 (V-O-F). Cagliari är speciellt bra på att hålla tätt och har på så vis lyckats ta poäng mot Roma, Napoli, Fiorentina och Inter.
Juventus som hittills tappat poäng i två av 18 matcher i ligan har verkligen prickat rätt med formen då de just nu har 10 raka vinster och dessutom bara har släppt in en enda boll under dessa matcher. Borta är Juves facit självklart inte lika bra som hemma (100 %-igt hemma) men resultatet är fortfarande bra då Juve har tagit 22 av 27 möjliga poäng på bortaplan.
Inför denna omgång som alltså är den sista innan ligan ”vänder” så har alltså Juve en åttapoängsledning och de är redan vintermästare men de gör ett stort fel om de underskattar motståndet då Cagliari som leds av Diego Lopez verkligen har visat att de kan stå emot bättre motstånd än sig själv.
Med vinden i seglet vill Juve fortsätta för att ta nya rekord och behålla avståndet till de jagande lagen i Serie A!

Historia

Cagliari är numera ett lag som alltid är med i Serie A. Sedan de kom upp i 2004 har de hållit sig kvar i nästan 10 år och denna period har bjudit på många minnesvärda bataljer mot Juventus. Totalt har Juve mött Cagliari i 66 matcher i Serie A. Resultatet är 30-25-11 (V-O-F) så Juve dominerar, men på bortaplan är siffrorna lite jämnare då Juve på 33 matcher har resultatet 12-12-9 (V-O-F). Juve har alltså historiskt på bortaplan långt fler matcher där de tappat poäng än matcher där de lyckats ta alla poäng. Det gäller att se upp.
Contes Juventus är i sammanhanget exemplariskt då två säsonger har genererat två vinster på bortaplan mot sardinierna. Men de matcherna vanns inte på Sardinien utan då spelades ena matchen (Scudettomatchen 2012) i Triestina medan den andra matchen spelades på Parmas Ennio Tardini. Senaste bortamatchen var en riktig rysare då Juventus genom Vidal först missade en straff, men sedan ändå (mest med hjälp av Matri) lyckades vända 1-0 underläget till 1-3. Senaste matchen lagen emellan slutade 1-1 på Juventus Stadium när Juve redan hade avgjort ligan förra säsongen och då fick Juve fira Scudetton. Denna gång hoppas vi på nya glädjescener!

Första glädjescenerna från 0-2 vinsten i Juventus Scudettomatch mot Cagliari i 2012… Contes första Scudetto som Juvetränare!

Tränarstatistik

Diego Lopez som avslutade sin karriär som fotbollsspelare i 2010 i Cagliari har varit Cagliaris ungdomslagstränare och han tog först över denna säsong som tränare av A-laget. Han har därför inga speciella meriter och Juventus har han aldrig stött på tidigare. Han har dock en klar spelidé och formationen 4-3-1-2 har använts hela säsongen. Han har visserligen förlorat Nainggolan, men laget har fortfarande andra bra mittfältare som ex-Juvespelaren och förra årets bästa svenska mittfältare Albin Ekdal. Sedan finns Daniele Conti som är delat bästa målskytt i truppen (fyra mål i Serie A denna säsong) och Dessena i truppen. Längst fram har Cagliari Sau som också han delar Cagliaris interna skytteliga samt Pinilla, Nené och Ibarbo som senast mot Juve visade att han är kapabel att dribbla i mer än 50 meter och göra mål på helt egen hand. Diego Lopez har alltså fina kort att använda sig av.
Conte som inte har varit tränare på den högsta nivån särskilt länge har trots det fantastiska meriter med fyra titlar hittills i Juventus. Hans spelidé är säker i ligan och 3-5-2 har visat sig vara ett vinnande koncept. Med tio raka vinster i ryggen kommer han med sina mannar för att vinna mot Cagliari för tredje gången i rad utanför Turin. Det blir dock den första riktiga bortamatchen och det kommer säkerligen att bli en extra tuff uppgift. Conte har hittills som tränare i Juve ställts mot Cagliari fyra gånger i ligan. Då har det blivit två kryss hemma och två vinster borta. I Coppa Italia kom den enda hemmavinsten. Men som Atalantatränare förlorade Conte på bortaplan (då på Sardinien). Minnena från Sardinien är alltså inte fina och det gäller för Conte att lyckas bygga en ny fin svit mot Cagliari på Sardinien med Juventus.

Juventus senaste match mot Cagliari borta (tänka sig att Cagliaris. numera Romas, Nainggolan klagade på domarinsatsen efteråt):

Domare

Matchdomare kommer att vara den 32-årige Marco Guida från Pompeji i provinsen Neapel. Han debuterade i Serie A så sent som i 2010 och har varit licensierad domare sedan 1996. Marco som hittills dömt nio matcher denna säsong (åtta i ligan och en i Coppa Italia) har redan hunnit dela ut 48 gula kort och ge två röda kort. En straff har tilldelats och det var Roma som fick den borta mot Parma. Guida har bara dömt Cagliari vid fem tillfällen och då har de vunnit och kryssat två gånger. Den enda förlusten kom mot just Juventus i Coppa Italia och faktum är att senast Juventus stötte på Cagliari så var just Guida domare. Han har en otroligt dålig historia med Juventus då vi alla minns förra säsongens hemmamatch mot Genoa. Juventus fick ingen straff trots tre straffsituationer och i slutet av matchen så bjöd svensken Granqvist på en tackling som gjorde att bollen åkte upp i handen på honom. Guida friade även där och Juventus Stadium kokade över samtidigt som protesterna var otroliga. Conte blev självklart avstängd och Marotta svarade med att det antagligen inte var rätt att ha en domare från Neapel när Juve spelar. Juves resultat med Marco Guida är dock bra då de på sju matcher tagit fem vinster och bara kryssat två gånger. Mot Cagliari senast var insatsen horribel av domaren också. Där fanns tre straffsituationer förutom straffen som gavs till Juve och straffen som Cagliari fick var aningen billig. Juve vann dock ändå och de visade att en domare som inte har en bra dag inte kan avgöra något om man verkligen vill vinna. Låt oss hoppas på att kontroverserna inte finns där och att Guida gör en fin match. Senast mot Catania gick det ju bra då Juve vann med 4-0. Det är förövrigt andra gången för säsongen som Guida dömer Juve och denna gång, liksom den första, så visas inte matchen på svensk TV. Guida för verkligen inte med sig någon tur… men låt oss hoppas på en härlig match ändå!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte som har sin kanske bästa back, Andrea Barzagli, avstängd har tagit ut en 21-manna trupp denna gång. Pirlo kom tillbaka som en blixt från den klara himlen då han stod för en superinsats mot Roma sist och Pepe är uttagen denna gång. Men Conte har ett frånvarande spelare då De Ceglie, Motta, Isla och Bouy inte är med. Cagliari har inga avstängningar, men Nené och Eriksson är borta. 4-3-1-2 är den formation som skall användas enligt italiensk media, men man får nog ta det med en nypa salt denna gång. Antagligen kommer Cagliari trycka ner några spelare och ha Ibarbo som spetsspelare i en formation som mest liknar 4-5-1, men Cossu och Pinilla kommer att vara ständigt rörliga och när Cagliari anfaller kommer de att ha tre man som ställer om snabbt. Man kan tro att Cagliari inte är ett lag som spelar så mycket boll, men faktum är att de efter 18 matcher i Serie A har haft ett medelsnitt på 53 % bollinnehav. Det visar på att de gärna håller i bollen och att de försöker spela runt. De har även 50.3 % vinster i luftduellerna så det visar att Llorente i denna match blir extra viktig. Offensivt har Cagliari snittat cirka 11 skott per match och hela 13 av 23 mål har kommit innanför straffområdet, så det gäller för Juve att inte släppa in motståndarna.
Contes Juve är ett lag som fokuserar mycket på bollinnehavet men som samtidigt är mycket flexibelt. Spelidén är tydlig men mycket varierad och svår att förutse. Laget har ofta nya intränade mönster som de använder sig av under matcherna och det gör det otroligt svårt för motståndarna att stå emot. Juventus har hittills denna säsong gjort mål i alla matcher och med ett genomsnittligt bollinnehav på 57 % har de visat att det är de som dikterar sina matcher.
3-5-2 kommer med största sannolikhet att användas ännu en gång. Den enda ändringen jämfört med sist blir antagligen att Martin Caceres kliver in i Barzaglis plats. Man har diskuterat Ogbonna, men det blir nog bäst att ta in Caceres då det handlar om den högra kanten av backtrion. I mitten kommer alltså Marchisio antagligen vara den som får vila ännu en gång och kanterna tas om hand av Licht och Asamoah. Längst fram? Såklart våra Top Players!

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Cagliari (4-3-1-2):
[team2]

Juventus (3-5-2):
[team1]

Caceres mot Juves gamla Cagliaridödare Matri i Cagliari

Slutord

Omgångens sound är K-391 ft. Cory Friesenhan – Dream of Something Sweet.

En match i ligan är alltid värd tre poäng. Att vinna mot Roma räknas som ingenting om inte Juve vinner denna match. Det är ingen enkel match då man möter ett lag som klarat sig utan en förlust i sju omgångar och som dessutom bara förlorat en enda gång på hemmaplan. Men Juventus är laget som kan ändra på dessa siffror. Samtidigt kan ju Contes mannar skriva ny historia med 11 raka vinster. Det vore otroligt stort. Dream of Something Sweet är det vi gör nu… vi drömmer om en tredje raka Scudetto… låt oss göra drömmen till vår verklighet. Avanti Signora!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham