Införrapport, Serie A, Omgång 18 – Juventus vs Roma!

Serie A, Omgång 18
Söndag, 5 januari 2014, 20.45
Juventus vs Roma (Juventus Stadium)
Domare: Nicola Rizzoli, Mirandola, Emilia-Romagna
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Sport 1 (Ita), Sky Calcio 1 (Ita), C+ Fútbol (Spa), Sport 1+ (Tys), beIN Sport 1 (Fra), C+ Family (Pol)

Julmaten är slut och imorgon är det högtid att officiellt plundra julgranen samt börja blicka framåt. 2014 är här och det kommer att bli ett superår. Juventusspelarna som samlades exakt en vecka sedan och var tillgängliga för Conte efter sex dagars vinteruppehåll har arbetat intensivt. Årets första match spelas på ett fullsatt och kokande Juventus Stadium då den gamla damen tar emot Garcias Roma som jagar. Avståndet är just nu fem poäng och Juve har inte bara chansen att spräcka Garcias förlustnolla, utan de har chansen att ta ett nytt eget rekord med 10 vunna matcher i rad samtidigt som de kan dra ifrån med 8 poäng och få ett fint inbördesmöteresultat mot Roma som samtidigt mentalt kan knäckas. Det är alltså tveklöst en otroligt viktig match. 2014, nu kör vi!

Dagsform och statistik

Roma är obesegrade efter 17 matcher i Serie A 13/14. I inledningen var de otroligt bra och Garcias mannar lyckades vinna 10 raka matcher vilket innebar att de slog Capellos rekord på nio raka vinster med Juventus i inledningen 05/06. Starten var så bra att Roma var ensamma på toppen av Serie A och det innebar att de blev första laget att överta serieledningen sedan Juve tog ledningen under avslutningen av Contes första säsong. Idag är det självfallet svårt att tala om dagsformen då den egentligen inte existerar efter ett vinteruppehåll. Förutsättningarna är nya och matcherna som spelats senast kan inte säga så mycket. Man kan såklart säga att det gäller alla lagen och att ingen får en fördel av detta. Men man måste samtidigt tänka på att ett Juventus i storform krossar allt motstånd i Serie A, att Juves form är oviss kan alltså vara till fördel för Garcias Roma som säkert har studerat Juves förlustmatch mot Sampdoria i första Serie A-matchen från 2013 samt poängtappen från denna säsong.
Roma har inte lyckats imponera på slutet av 2013 och även om de höll sig obesegrade så tappade Giallorossi poäng i fyra raka matcher, vilket innebar att Juve flög förbi. På de fem senaste matcherna har Roma resultatet 2-3-0 (V-O-F) och på de sju senaste matcherna har de lyckats hålla nollan endast två gånger. De släppte dessutom in två mål för första gången i bortamatchen mot Milan.
Juventus som övertog ledningen har hittills tappat poäng i ynka två av 17 matcher i ligan. Båda gångerna har det varit i matcher som spelats borta direkt efter landslagsuppehåll och precis innan Champions. Juve får alltså se upp. Allt pekar på att formen brukar vara oviss direkt efter ett uppehåll. Sedan måste de lära sig av föregående misstag och då är Sampdoriamatchen ett praktexempel på vad man inte skall göra.
Inför omgång 18 som alltså blir årets första match efter vinteruppehållet så har Juve otroliga siffror. Buffons nolla blev 745 minuter gammal (nytt personligt rekord och säsongens bästa siffra) och Juve har hittills gjort mål i alla matcher i ligan denna säsong och faktum är att Juves senaste mållösa match i ligan var borta mot just Roma förra säsongen. De nio senaste matcherna har vunnits med en målskillnad på 23-1.
Så om Roma imponerade i inledningen så har Juve så småningom visat var ”skåpet skall stå”. Ikväll får lagen äntligen mötas och då kan vi få se vem som är bäst på riktigt!

Historia

Roma är i år en möjlig konkurrent i titelkampen och de har hittills visat att de kan hota. Men historiskt har de inte mycket att säga till om. Juventus har 31 ligatitlar efter förra säsongens vinst och Contes mannar siktar på en tredje raka Scudetto. Roma har i sin 87-åriga klubbhistoria totalt 3 Scudetti och det visar hur stor skillnaden är. I Serie A har Juventus stött på Roma i 79 säsonger. 158 matcher totalt ger resultatet 74-47-37 (V-O-F) till Juve och på hemmaplan visar siffrorna på en ännu större dominans då Juve har resultatet 50-21-8 (V-O-F). På Juventus Stadium har Roma tagits emot två gånger i ligan och då slutade det med klara siffror då Juve vann med 4-0 samt 4-1. De matcherna har varit rena infernon för Roma som efter 29, respektive 19 minuter redan låg under med 3-0. Första matchen någonsin lagen emellan på Juventus Stadium spelades i Coppa Italia och då slog Kungen Del Piero till med sitt första mål på den nya hemmaborgen när Juve vann med 3-0. Välkommen till Juventus Stadium Rudi Garcia!

Juventus pulvriserar Roma säsongen 12/13 på Juventus Stadium:

Tränarstatistik

Rudi Garcia har denna säsong tagit över Roma och det har han gjort med storm. 10 raka vinster är en fantastisk bedrift och att han dessutom lyckats hålla nere antalet insläppta mål på så lite som sju efter 17 spelade matcher är otroligt bra. Jämför man bara med Zemans motsvarande siffra från förra säsongen som låg på 27 (!) så förstår man att Garcia har revolutionerat Romas defensiv. På just denna punkt och utifrån det faktum att Roma hittills är helt obesegrade i Serie A så påminner Garcias Roma en del om Contes Juve från hans första succésäsong. Men sedan finns där en skillnad… Garcia står emot Contes Juve och inte Allegris Milan. Garcia har som nybliven tränare i Serie A aldrig stött på Juventus. Roma är dock 49-åringens sjätte lag som han tränar och han har alltså varit tränare sedan 1994. Det innebär att han är inne på sitt 20:e år som tränare i 2014. Rutinen finns där, men titlarna är inte många och det enda fransmannen kan stoltsera med är en inhemsk dubbel i Frankrike med Lille då han i säsongen 10/11 tog både Ligue 1 och Coupe de France.
Conte som har varit tränare i 11 års kortare tid än Garcia har med Juventus vunnit fyra titlar hittills och som tidigare nämnt är hans siffror mot Roma på hemmaplan 100-procentiga. Han har dock haft en del problem på bortaplan och totalt blir resultatet mot Roma 2-1-1 (V-O-F) då han var avstängd i samband med Calcioscommesse senast Juve tog emot Roma på Juventus Stadium. Conte har även ställts mot Roma i Serie A med Atalanta, men då blev det en 1-2 förlust efter bland annat att Vucinic gjorde kvitteringsmålet för Roma. Det som definitivt har utmärkt Contes matcher mot Roma på hemmaborgen med Juve har varit explosiviteten. Inom loppet av 57 minuter under tre förstahalvlekar har hans mannar gjort hela åtta mål och som snabbast har tre mål kommit inom loppet av åtta minuter. Målen har dessutom kommit så snabbt som i den 4:e, 6:e och 11:e minuten. Roma har alltså inte ens fått andas när de har kommit till Juventus Stadium tidigare.

Juventus första match på Juventus Stadium mot Roma och Del Pieros första mål (missil):

Domare

Matchdomare kommer att vara den 42-årige Nicola Rizzoli från Mirandola i Emilia-Romagna. Han är en internationellt erkänd domare som debuterade i Serie A redan i 2002. Hittills har han denna säsong hunnit döma 5 internationella matcher och den viktigaste matchen var kanske VM-kvalmatchen mellan Portugal och Sverige där vårt land tyvärr förlorade med 1-0. Det var även Rizzoli som var domare i senaste Champions League-finalen mellan Bayern och Dortmund. Han har dömt Roma 28 gånger med resultatet 11-9-8 (V-O-F) och Juventus har haft honom som domare i 23 matcher med resultatet 8-9-6 (V-O-F). Inget av lagen har alltså speciellt övertygande siffror med kvällens matchdomare. Juventus senaste match med Nicola var ”passande nog” också efter ett uppehåll och det var även då som Juve senast tappade poäng i ligan då de tappade en 0-2 ledning till 4-2 borta mot Fiorentina i den kanske mest förödmjukande förlusten under Contes tid i Juventus. Juventus mot Roma har Rizzoli dömt tre gånger förut och senast var hemmamatchen från förra säsongen då Juve totalt pulvriserade Roma med 4-1. De två andra matcherna slutade med 1-1 i 2010, respektive 2-0 i 2008. Hittills denna säsong snittar domaren 5 kort per match och i 31 % av matcherna har han gett rött kort. I de fyra senaste Juvematcherna har han gett fem straffar, varav två var till Juve. Risken för många kort finns där (Vidal och Barzagli bör se upp) och straffar är alltså inget som Rizzoli tvekar att ge. Låt oss hoppas på en repris av senaste matchen med Rizzoli och Roma!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte som varken har skador eller avstängningar till denna match har tagit ut en 23-mannatrupp och han har äntligen tillbaka sin regissör Pirlo som varit borta en tid. Vucinic är också med i truppen igen och Conte har därmed fem anfallare till sitt förfogande. Pepe som egentligen är tillbaka vilas dock och förutom honom saknas även Bouy och Motta som inte heller är uttagna i truppen. Roma har inga avstängningar, men ex-Juvespelaren Balzaretti är skadad. Garcia som har spelat 4-3-3 i stort sett hela säsongen ser enligt italiensk media ut att köra med denna formation. Men med det sagt skall man lägga märke till att det är en 4-3-3/4-5-1-formation som innebär att yttrarna är mycket rörliga samt att de följer med uppåt och hjälper till bakåt. Romas främsta styrka är kontringsspelet och med hjälp av Gervinhos snabbhet och Tottis precisa passningar har de nyttjat denna fotboll utmärkt. En svaghet i Garcias Roma är att laget drar på sig många kort och att de när de behöver pressa faktiskt inte lyckas särskilt bra. Utan då de mot mindre motstånd varit tvungna att skapa chanser genom att pressa så har det inte gått så bra och främst därför tappade Roma poäng mot Torino, Sassuolo, Cagliari och Atalanta. En annan sak som verkligen påverkar Romas spel är när motståndarlaget pressar högt på bollinnehavaren och minskar ytorna. Då tenderar Garcias mannar att begå misstag och låsa in sig.
Contes Juve är kanske det högst pressande i Serie A. Självklart är det så att laget har mognat efter två och en halv säsong med Conte och man pressar inte ständigt i onödan, utan de väljer rätt tidpunkt. Därför har laget nästan alltid högst bollinnehav och i pressade situationer kan Juve skapa många chanser för att ändra på matchbilden. 3-5-2 kommer att hållas intakt och det blir en bra formation mot Roma som lider av högt presspel. Ett problem blir dock att Juve kommer släppa till ytor när de anfaller med mycket folk och då måste de vara vakna för att inte riskera farliga kontringar. Farligheten av att gå fram huvudlöst såg vi framförallt mot Fiorentina och därför kommer Asamoah och Lichtsteiner på kanterna att vara fundamentala ikväll. I mitten finner vi en Pirlo som kom tillbaka först av alla för att göra sig redo. Han kommer helt klart att bidra med en hel del magiska bollar och äntligen kommer Juves frisparkar att bli dödliga igen. Tillsammans med Bonny, Giorgio och Barza kommer Pirlo att bilda den defensiva diamanten som så många gånger tidigare har gjort att Juve har dominerat bollinnehavet och kunnat styra matchtempot och längst bak finner vi Juves Superman och kapten, Gianluigi ”Gigi” Buffon. Marchisio ser ut att vara den som vilas av mittfältarna och då är det alltså Vidal och Pogba som får till uppgift att fylla på framåt och samtidigt skydda Pirlo. Längst fram hittar vi Juventus fantastiska Top-player-duo Llorente och Tevez som tillsammans hittills denna säsong har gjort 19 mål.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Juventus (3-5-2):
[team1]

Roma (4-3-3):
[team2]

Trezeguet kommer att hyllas inför denna match

Slutord

Omgångens sound är Zara Larsson – Uncover (Rotciv Remix).

Avgörande möte för utgången av ligan? Nej absolut inte…
Giganternas kamp? Inte ens i närheten…
Årets match? Förhoppningsvis inte…
Men hur ser vi på det då?
Det är enkelt… Juventus spelar på hemmaplan i ligan mot ligatvåan. Inget annat än vinst räknas för Juve. För Roma kan det vara den viktigaste matchen sedan Coppa Italiafinalen mot Lazio förra året, de kan se det som allt ovanstående. Men för Juve är det som vilken annan match som helst. Att möta Sassuolo eller Roma är samma sak och tre poäng som står på spel gör det precis lika mycket värt som allt annat. Juve som har allt i egna händer lämnar inget åt slumpen och de gör inga undantag utan sätter alltid in allt för att vinna. Chiellini spelar sin 300:e match och Bonny spelar sin 150:e match i Juventus. Juve kan ta rekord om de vinner då de för första gången vinner 10 raka matcher med Conte i Serie A och att avståndet blir åtta poäng vore helt klart en superstart på 2014 som kan bidra mycket i jakten på den tredje raka Scudetton. Sedan kommer ju också Trezeguet på besök för att hyllas och då måste han få se sitt Juventus briljera.
Garcia har aldrig förlorat med Roma… låt oss ”Uncover” hans hemligheter och visa vem som är störst i Italien!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham