Införrapport, Serie A, Omgång 17 – Atalanta vs Juventus!

Serie A, Omgång 17
Söndag, 22 december 2013, 15.00
Atalanta vs Juventus (Stadio Atleti Azzurri d’Italia)
Domare: Domenico Celi, Bari
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Calcio 1 (Ita), C+ Deortes 2 (Spa), Sportmania (Spa), beIN Sport 2 (Fra), C+ Family 2 (Pol)

Då var det dags att knyta ihop säcken… men inte för att Julen närmar sig och att tomten vill ta med sig julklapparna till alla de snälla barnen, utan för att Juventus skall spela årets sista match mot Atalanta i Bergamo på Stadio Atleti Azzurri d’Italia. Blir det en fin julklapp för alla Juventini? Om Contes mannar vinner så tangerar de nämligen Capellos rekord på 46 poäng efter 17 matcher som han tog med SuperJuventus från 05/06!

Dagsform och statistik

Atalanta har på 16 matcher tagit 18 poäng och det kanske inte ses som en större bedrift, men det betyder samtidigt att Bergamolaget faktiskt är fem poäng från nedflyttningsstrecket. Det är alltså ett fint tecken på att de skulle kunna klara sig kvar i Serie ännu ett år. Colantuonos mannar har på de fem senaste matcherna bara vunnit en match och samtidigt har de kryssat och förlorat i två matcher. Formresultatet 1-2-2 (V-O-F) lägger Atalanta på en 15:e plats rent formmässigt i ligan och totalt är de på 14:e plats just nu bara två poäng från åttondeplatsen (ja Serie A är mycket jämnt i mitten just nu).
Juventus siktar inte på förnyat kontrakt i Serie A utan de är de regerande italienska mästarna och Contes mannar är dessutom serieledare efter 16 omgångar. Inför omgång 17 som alltså blir årets sista match inför vinteruppehållet så har Juve otroliga siffror. Buffon har byggt på sin nolla som nu är 730 minuter gammal och Juve har hittills gjort mål i alla matcher i ligan denna säsong. De åtta senaste matcherna bjuder på resultatet 8-0-0 (V-O-F) och en målskillnad på 19-0.
Atalanta har släppt in mål i nio raka matcher,men de har i alla fall gjort mål i tre matcher i rad och då lyckades de bland annat få en poäng mot Roma i en match som Colantuonos mannar kunde ha vunnit om det inte vore för ett sent mål. Att jämföra lagen utifrån dagsformen är alltså mycket svårt, men det kan vara viktigt att se på vad de farligaste Atalantaspelarna har gjort. Tevez slog till med tre mål i den senaste matchen, Denis som är Atalantas bästa målskytt hittills har gjort sex mål totalt denna säsong. Det gäller dock att se upp för Cigarini som har stått bakom hela sju mål för Atalanta. Juves bästa assisterare är ju Pogba med fem assists.

Historia

Atalanta är ett klassiskt lag där bland andra Glenn Strömberg har spelat (rekommenderar hans bok ”Med smak för Italien” som verkligen ger vad den säger att den ger). De har varit i Serie A i 52 säsonger och då har de stött på Juve i alla år utom i säsongen 06/07. 102 matcher totalt ger resultatet 56-35-11 (V-O-F) till Juve som totaldominerar som vanligt. På bortaplan ändras siffrorna lite, men Juventus är fortsatt bättre då de har resultatet 23-21-7 (V-O-F). Juve tappade poäng senast i 2003, dvs 10 år sedan och sedan dess har Bianconeri 6 raka vinster på Stadio Atleti Azzurro d’Italia. En minnesvärd match är 2-5 vinsten i 2009 där Camoranesi stod för två mål på en minut. Intressant detalj? Conte var Atalantatränare den gången!

Conte förlorar mot Juventus med Atalanta i 2009:

Tränarstatistik

Stefano Colantuono som nu har varit Atalantas tränare sedan 2010 har verkligen skött sitt jobb mycket fint. Atalanta är numera ett stabilt lag i Serie A och allt rullar på trots att klubben har sålt spelare som har blommat u emellanåt. Statistiken mot Juve talar dock ett tydligt språk då han på två säsonger mot Contes Juve har 0 poäng efter fyra direktmöten. Enda vinsten Colantuono har mot Juve kom i 2008 när ex-Juvespelaren Mattia Cassani slog till med en otaglig bomb som gav Palermo en 3-2 vinst mot Ranieris Juve som innan dess hade hämtat upp 2-0 till 2-2 genom två mål av Kungen Del Piero. Totalt har Atalantatränaren resultatet 1-0-5 (V-O-F) mot Juve.
Conte som har varit atalantatränare har som tränare mött Atalanta vid sex tillfällen och då har han vunnit fem gånger och kryssat en gång. Med Juventus har han bara vunnit. Det var bland annat i den sista matchen av den oslagbara säsongen 11/12 där Del Piero gjorde sista målet i Juvetröjan och sedan var det även återkomstmatchen efter den otroligt bisarra avstängningen i samband med Calcioscommesse. Den senaste bortamatchen vann Contes Juve mot Colantuonos Atalanta med hjälp av ett mål av Matri som numera spelar i Milan som möter Inter ikväll.

Pirlo och Matri som avgjorde senast är inte med denna gång:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 40-åriga Domenico Celi från Bari. Celi debuterade i förstadivisionen i 2007 och har denna säsong fått döma sju matcher. En Coppa Italia match som Avellino (Juves senaste motståndare) vann med 1-0 hemma och sex matcher i Serie A där vi bland annat hittar Juves bortaseger mot Parma där Pogba slog in returen efter att Quaglia avfirat en missil som gick i ribban. Fyra straffar och fyra röda kort samt 40 gula kort och ett fall där en spelare fått två gula i en match är Celis statistik denna säsong på de sju dömda matcherna och det visar på att det inte är en domare som tvekar när det hettar till. Atalantas resultat med Celi är mycket dåligt då de bara har vunnit en gång och sedan har tappat poäng i åtta matcher och då även har förlorat fyra gånger. Juventus resultat är 8-1-0 (V-O-F) på lika många spelade matcher som Atalanta med dagens domare. Celi har en gång tidigare varit domare i en match mellan Colantuonos Atalanta och Contes Juve och då vann Juve med 0-2 genom mål av Licht och Giaccherini i den andra halvleken. Låt oss hoppas på en repris!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte har till denna match tagit ut en 22-mannatrupp och han har tillbaka Marchisio som var avstängd senast i ligan. Pepe som är tillbaka vilas dock och förutom honom saknas även Vucinic och Pirlo samt Bouy som inte heller är med i truppen. Atalanta har inga avstängningar, men Bellini och Lucchini är avstängda. Colantuono som har blandat med många olika formationer ser ut att ställa upp med en ultradefensiv 4-4-1-1/4-5-1 idag med Denis längst fram. Juventinon Bonaventura (han har ju alltid hejat på Juve) hjälper Cigarini och Moralez för att få till det kreativa och längst bak hittar vi en föredetta Juveback i Stendardo. Consigli i Atalantamålet är en målvakt som verkligen kan briljera emellanåt.
Juventus kommer säkerligen att använda sig av 3-5-2-formationen ännu en gång. Startuppställningen bör inte bjuda på några överraskningar utan Conte ställer upp med sitt absolut starkaste lag. Buffon agerar Superman längst bak när han jagar nya rekord och framför Juvekaptenen finns en italiensk backtrio i form av BBC. Mittfältet saknar Pirlo, men Marchisio är tillbaka och då kan Asamoah ta sin plats på vänsterkanten medan Pogba och Vidal spelar centralt med Prinsen. Högerkanten är reserverad av Lichtsteiner. Längst upp är det Llorente och Tevez som bildar Top-player duo återigen.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Atalanta (4-4-1-1):
[team2]

Juventus (3-5-2):
[team1]

Mirko mot Atalanta

Slutord

Omgångens sound är Bobby helms – Jingle bell rock.

Juventus skall alltså spela sin sista match i Serie A i 2013 och då har Juventus chansen att fortsätta hålla minst ett fempoängsavstånd till matchen mot Roma hemma. Napoli som tappade poäng ännu en gång kan dessutom läggas ännu längre bak. Sedan ställs även Milanolagen emot varandra och det är bäddat för en fin julklapp om Juve lyckas vinna. Nu avslutar vi året på bästa sätt och en riktigt God Jul. Mot en ny historisk Scudetto nummer tre i rad!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham