Införrapport, Serie A, Omgång 15 – Bologna vs Juventus!

Serie A, Omgång 15
Fredag, 6 december 2013, 20.45
Bologna vs Juventus (Stadio Renato Dall’Ara)
Domare: Paolo Silvio Mazzoleni, Bergamo
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Calcio 1 (Ita), C+ Fútbol (Spa), beIN Sport Max 5 (Fra), Sport 1+ (Tys), Sport+ (Fra), C+ Family (Pol)

Fem dagar sedan lyckades Juve på stopptid avgöra mot Udinese och Il Re Leone fick vråla på Juventus Stadium och dedikera sitt vinstgivande mål till barnen på plats som fick se sitt Juve vinna för sjätte gången i rad i ligan utan att släppa in en enda boll. Nu kommer Juventus inom fem dagar att spela två otroligt viktiga bortamatcher och innan Championsgruppen avgörs för Juves del i Istanbul mot Mancinis Galatasaray så är det Piolis Bologna som står för motståndet i Serie A där Juventus precis har gjort avståndet ner till tvåan Roma tre poäng stort. Juve söker som vanligt tre poäng i sin jakt på den tredje Scudetton i rad och motivationen är mycket hög. Senast Juve spelade på bortaplan i ligan och sedan i Champions slutade det med två raka förluster. Man tappade rejält i ligatabellen och samtidigt så blev Championsäventyret mycket komplicerat. Senast Juve besökte Bologna borta innan en match mot Galatasaray i Championsgruppspelet var i 1998. Då förlorade Juventus först mot Bologna med 3-0 och sedan fixade Lippis mannar ett oavgjort resultat i Istanbul. Man tog sig vidare i Champions genom att vinna i den sista omgången och 8 poäng räckte för en förstaplats i gruppen, men 3-0 mot Bologna var inte en tillfällighet då ligan var ett stort fiasko den säsongen. Juve bör definitivt se upp då historien talar om att läget är mycket farligt och om det finns någon som vet detta så är det Conte som ju var kapten på plan för Juve i båda matcherna som nämns ovan!

Dagsform och statistik

Bologna är just nu inne i en tuff period tillsammans med tränaren Pioli som ju är en ex-Juvespelare. Formen är inte optimal då laget under veckan som varit åkte ut mot Siena på hemmaplan i Coppa Italia och då de för närvarande ligger precis över nedflyttningsstrecket med lika många poäng som Livorno på 18:e platsen. Bologna som har duktiga spelare som Diamanti, Kone, gamla Torospelaren Rolando Bianchi samt den lovande, och till hälften Juveägda, dansken Sörensen har gjort 16 mål hittills i ligan, men efter 14 spelade omgångar har laget bara vunnit två matcher och de har totalt 26 insläppta mål, varav 12 har kommit på hemmaplan. De höll nollan vid ett enda tillfälle och då slutade matchen mållöst och hittills har Bologna i endast 2 av 14 matcher haft fler chanser än sina motståndare. Samtidigt har Rossoblu varit laget med det större bollinnehavet i en enda match (mot Sassuolo) och mot Parma senast så hade de ett så lågt bollinnehav som 39 %. Det enda positiva som Bologna och Pioli just nu kan stoltsera med är att laget i Serie A är obesegrat i två matcher i rad. Men då slutade båda matcherna oavgjort.
Juventus situation är väldigt annorlunda och Contes mannar har bjudit på en mycket stark inledning då de trots Romas nya rekord ligger tre poäng högre upp och är helt ensamma på toppen av Serie A. 14 omgångar har genererat 37 poäng och det är hela fem poäng mer än vad Juve hade säsongen 12/13 då de ledde med 32 poäng efter 14 spelade matcher. Juventus form i ligan är odiskutabel då de är Serie As formstarkaste lag just nu med resultatet 6-0-0 (V-O-F) och där målskillnaden står på 13-0. Om nu Bologna haft svårt att skapa lägen jämfört med sina motståndare samtidigt som de haft en låg andel av bollinnehavet så bjuder Juve på helt andra siffror då de är bland de lag som hittills har skapat flest chanser i hela Europa och då Juve nästan i alla sina matcher haft ett större bollinnehav än motståndarlaget. Mot Bologna bör Juventus helt klart använda denna statistik på rätt sätt. Man bör hålla i mycket boll och spela ut motståndet.

Historia

Historiskt är Bologna faktiskt ett klassiskt lag och de har spelat 67 säsonger i Serie A och då har de till och med hela sju Serie A-titlar vilket alltså är mer än Lazios (två stycken) och Romas (tre) sammanlagda titlar i den italienska ligan. Detta innebär såklart att Juventus har stött på Bologna 67 gånger borta och 67 gånger hemma och det totala resultatet står på 64-47-23 (V-O-F). Fördelen är alltså Juves, men samtidigt så har Juve tappat poäng i 52 % av matcherna som har spelats. På bortaplan har Juve resultatet 27-22-18 (V-O-F) och det innebär att Juve borta mot Bologna bara har vunnit i 40 % av matcherna. Tror man på historian så är det alltså en otroligt tuff match. Senast Bologna vann mot Juventus på Dall’Ara var dock i den ovan nämnda matchen i 1998. Sedan dess har man stött på varandra i 11 Serie A matcher på Bolognas hemmaplan och Juve har alltså varit obesegrade i 11 matcher och sedan år 2000. Resultatet från de fem senaste bortamatcherna är 3-2-0 (V-O-F) för Juventus och det ger lite mer ljus till denna saga. Förra säsongen så bjöd Juve på en fin uppvisning när de vann med 0-2 tack vare mål av Mirko Vucinic och Claudio Marchisio och Conte firade genom att skicka slängkyssar till dottern Vittoria genom kameran och att sedan dra igång bortafansen ordentligt. Det var vackra scener som var början på firandet av den 31:a Scudetton och det är en match som inte glöms. Gamla Juvespelaren Filippo ”Pippo” Inzaghi är den spelare som har gjort flest mål mot Bologna med 11 stycken på 16 matcher och Trezeguets målsnitt är mycket högt med sju mål på nio matcher, men den spelare som i dagens Juve har gjort flest mål mot Bologna är Vucinic som har sex gjorda mål varav hälften har kommit i Juvetröjan och där de två senaste har varit just på Stadio Renato Dall’Ara. Vad är då mer passande än att starta med Mirko ikväll?

Bologna 0-2 Juventus förra säsongen där Mirko stod för ett mål och en assist:

Tränarstatistik

Pioli är som nämnt en före detta Juventusspelare och han representerade klubben i tre säsonger mellan 1984-87. Med Trapattonis Juventus och med spelare som Paolo Rossi, Platini och Boniek som lagkamrater så fick Pioli tre tunga titlar i form av Juventus första Champions League-titel (Europacuptitel på den tiden), Interkontinentala cupen (motsvarande dagens VM för klubblag) samt en Scudetto. Han vet alltså mycket väl vad Juvenus är och vad laget står för och därför är hans lag alltid ett hot mot Juve. Han har dock på sex matcher som tränare mot Juventus det totala resultatet 0-3-3 (V-O-F) och hans lag har alltid släppt in mål mot Juve och med Bologna har han tre förluster och ett kryss från fyra matcher samtidigt som den senaste matchen blev helt utan mål för hans Rossoblu.
Det är här viktigt att nämna att det självklart är svårt att ställas emot ett lag som spelar för att vinna ligan och det är inte riktigt i sådana matcher som Pioli måste ta sina poäng. Som tränare är det Piolis femte säsong i Serie A och han har bara blivit sparkad en gång i högsta divisionen då han inte fick vara kvar i Parma efter 14 spelade omgångar och en 18:e plats i säsongen 06/07. Med Bologna har han tagit plats 9 och 13 under de två säsongerna som han har varit på bänken.
Conte har till skillnad från Pioli aldrig förlorat mot kvällens motståndare, men hans resultat mot Bologna är inte det bästa då han bara har två vinster efter sex matcher. Med Juve är resultatet 2-2-0 (V-O-F) och det visar att Bologna är ett lag som verkligen är envist. En intressant detalj är att medan Pioli bara gått mållös en gång mot Juve så har Conte lyckats hålla nollan enbart en gång mot Bologna och denna statistik kommer självklart från den senaste matchen som alltså kan ses som en rekordmatch. Just den matchen är den enda i vilken Conte ställde upp med formationen 3-5-2 och det är förmodlingen den formation som kommer att användas ikväll!

Conte firar senaste matchen och vinsten mot Bologna med bortafansen:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 39-årige Paolo Silvio Mazzoleni från Bergamo. Han debuterade i Serie A redan år 2005 i samma säsong som Juve tog sin andra raka Scudetto med Capello och denna match blir hans match nummer 111 i Serie A totalt. Han är en bekant man då det var Mazzoleni som dömde Supercupfinalen mellan Juventus och Napoli förra året och totalt har han dömt Juve vid 14 tillfällen. Juventus resultat med Paolo Silvio är 9-4-1 (V-O-F) och Contes Juventus har en liten svit med honom nu då de har vunnit tre raka matcher. Mazzoleni har aldrig dömt en match mellan Juventus och Bologna men när Bologna har stött på ett annat svart och vitt lag (Udinese) har det slutat med förlust båda gångerna och totala resultatet med kvällens domare är 2-3-5 (V-O-F) efter 10 matcher. En match som vi minns som kontroversiell var bortamötet mot Parma under Contes första säsong som tränare i vilken bland annat Pirlo blev nekad en solklar straff när matchen slutade 0-0, men Paolo har visat att han vågar döma rätt då han visade ut två Napolispelare i den mycket fula och tuffa supercupfinalen. Lått oss hoppas på en fin match som flyter på utan några kontroverser!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte som senast fick tillbaka några spelare saknar idag sin kanske absolut viktigaste man Andrea Pirlo. Juve kommer att få klara sig utan honom i resten av året och diskussionen har förts om huruvida Juve skall byta spelsystem eller ej. Conte svarar dock med att han har sina alternativ. Pogba passar bäst som en av de hjälpande centrala mittfältarna men både Marchisio och Vidal fungerar utmärkt framför försvaret enligt Mister. 3-5-2 används återigen alltså när man reser till Bologna. Pioli inledde säsongen med en fyrbackslinje men har så småningom övergått till en trebackslinje och då har resultaten förbättrats med fler spelare i mitten av plan. Mot Juve säger han själv att han vill försöka hålla bollen och spela runt, sedan vill han att spelarna skall uppoffra sig. Han kommer därför antagligen att ställa upp med 3-4-2-1, vilket innebär att han kan ha hela sex spelare i mitten som pressar hårt på Juve. Diamanti och Kone förväntas offensivt alltså stå för kreativiteten bakom Rolando Bianchi som är farlig med huvudspelet. Bologna har ju hittills gjort fyra mål på nick och de har dessutom 10 olika målskyttar där bland andra Diamanti är farlig med fasta situationer och Kone kan slå till med drömmål. Juventus som saknar Pirlo har inte en fullt spelklar Lichtsteiner och därmed tvingas Conte välja andra alternativ. Dessutom så måste Conte vila sitt anfallspar som har matchats mycket hårt på senare tid och därmed blir det Mirko och Fabio längst upp då Gio också är skadad. Längst bak förutspåddes BBC starta, men de senaste rapporterna säger att även Bonny kommer att vilas och därmed kliver Ogbonna in. Kanterna tas om hand av Padoin och Peluso och i mitten hittar vi MVP, men med Pogba istället för Pirlo. Vidal som regista (i Pirlorollen) känns som det bästa valet.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Bologna (3-4-2-1):
[team2]

Juventus (3-5-2):
[team1]

Buffons fantastiska tackling som satte stopp för Gilardinos friläge senast, denna gång blir det den före detta Torospelaren Rolando Bianchi som måste stoppas

Slutord

Omgångens sound är Duke Dumont feat. A*M*E – Need U (100%).

Mot Udinese blev det en mycket farlig historia som avslutades med stora glädjescener när Juventus drog iväg ytterligare i ligatabellen. Mot Bologna drar Juve igång omgång 15 i Serie A med tre poängs avstånd och det finns en otroligt viktig match i Champions i veckan som väntar. Juve kommer därför att ställa upp med en startelva som ser annorlunda ut jämfört med vad vi vant oss vid och Conte kommer till att börja med förlita sig på ett lag utan Llorente och Tevez som på senare tid har visat varför de kallas för Top Players. Conte tar dock in Vucinic och Quagliarella som är hungriga och som vill ge allt vad de har. Mirko har som sagt gjort flest mål mot Bologna bland spelarna i Juves trupp och han har gjort mål i de två senaste bortabesöken med hjälp av en världklassig bollkontroll och teknik. Nu behöver vi en Mirko på 100 % och Conte behöver alla sina övriga spelare 100 % fokuserade. Det är i matcher som denna som man visar om man kan gå hela vägen eller ej. Låt oss skriva om historien och vinna i en match mot Bologna innan resan till Istanbul. We really Need U 100 %!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham