Införrapport, Serie A, Omgång 13 – Livorno vs Juventus!

Serie A, Omgång 13
Söndag, 24 november 2013, 15.00
Livorno vs Juventus (Stadio Armando Picchi)
Domare: Davide Massa, Imperia, Ligurien
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Calcio 1 (Ita), C+ Liga Campeones (Spa)

Äntligen är landslagsuppehållet slut på riktigt. Hela 14 dagars väntan på Juventus är slut och det är dags att dra igång alla cylindrar igen då Juve går in i ännu en tuff period när liga- och championsspelet avslutas för i år. Det drar igång med en bortamatch mot ett nyuppflyttat men mycket envist Livorno på bortaplan. Juventus saknar en hel del spelare men då man precis har tagit igen fyra poäng på två omgångar och bara har en poäng upp till ledarna Roma samtidigt som Napoli och Milan tappade ännu en gång igår är det bara tre poäng som gäller för att man skall kunna ta över kontrollen!

Dagsform och statistik

Davide Nicola tog förra säsongen upp sitt Livorno till Serie A och denna säsong är uppgiften att hålla kvar det rödklädda laget i Italiens högstadivision. Säsongen inleddes tungt med en förlust men därefter kom en fin period med två raka vinster och därefter var Livorno obesegrade i totalt fyra omgångar. Från himmel gick man dock till helvete då fyra raka utan förlust byttes ut mot fyra raka förluster. De fem senaste matcherna ger Nicolas mannar resultatet 1-1-3 (V-O-F) och formen är alltså inte den bästa. Det är dock fördelaktigt att det varit landslagsuppehåll och Livornospelarna har fått vila ut ordentligt jämfört med Juvespelarna som har matchats hårt.
Juventus är ju som bekant Serie As formstarkaste lag just nu med resultatet 4-0-1 (V-O-F) där de fyra senaste matcherna har slutat i vinster med noll insläppta mål. Om man tittar individuellt och på pappret så har Livorno inte mycket att säga till om då Juve är starkare på samtliga positioner namnmässigt. Men Livorno har trots de mindre fina resultaten hela sju spelare som har gjort mål i Serie A hittills. Utöver det så finns där en viss Paulinho som har varit mycket het och lyckats göra fem mål. Contes mannar har motsvarande siffror på tio olika målskyttar i ligan och bästa målskytten är Tevez med sex mål vilket ger honom ett snitt på 0.5 mål per match.
Skillnaderna finns där, men på hemmaplan har Livorno hittills bara förlorat var tredje match och det visar på en ordentlig envishet. En sak som är intressant med Livorno är att de släpper till många skott. Juventus är det lag som har skapat flest chanser bland de stora i Europa hittills och det kommer säkerligen att bli en del chanser idag också. Men Juve måste vara effektiva och inte låsa in sig som de gjorde borta mot FC Köpenhamn!

Historia

Historiskt har Juventus spelat 32 matcher mot Livorno i Serie A. Totala resultatet är 22-7-3 (V-O-F) och det ger Juve en klar historisk fördel. På bortaplan är siffrorna något jämnare och resultatet ligger på 8-6-2 (V-O-F) vilket innebär att man faktiskt har tappat poäng i varannan match. De två förlusterna på bortaplan kom dock i mars månad och i år 1939 samt 1941 så Juventus är på bortaplan förlustfria mot Livorno sedan dess. Bianconeris obesegrade svit är nio matcher lång mot Livorno i Serie A, men historien upprepar sig dock även här då de tio senaste matcherna ger resultatet 5-4-1 (V-O-F) och därmed har Juve även här tappat poäng i varannan match på bortaplan mot de röda. Det är något man verkligen måste se upp med. En intressant detalj är att Juves tre senaste vinster har slutat 1-3. Det är däremot viktigt att notera att Livorno var utanför Serie A mellan 1950-2003, men efter det har man mötts fyra gånger på Armando Picchi, och gissa vad? Ja just precis… Juve har då vunnit hälften av sina matcher och tappat poäng (kryssat) i resten.
En klassisk match mellan Juve och Livorno är den efter Juves återkomst till Serie A och den bjöd verkligen på något extra då Del Piero och Trezeguet kombinerade för att kamma hem en härlig 1-3 vinst. Den dagen gjorde Trez två mål, och det gjorde han även två säsonger innan då Juve vann med 1-3 innan Farsopoli i en match där Del Piero fastställde slutresultatet i den 95:e minuten med sitt 192:a mål i Juvetröjan. Trezeguet är med nio mål den spelare i modern tid som gjort flest mål på Livorno.

En av Trezeguets pärlor mot Livorno:

Tränarstatistik

Davide Nicola har aldrig ställts mot Juventus, och Conte har med Juventus aldrig mött Livorno. Men Conte har fått leda Bari och Siena mot Livorno i Serie B-matcher samt Atalanta en gång i Serie A. Resultatet är mycket dåligt och det blev bara en vinst på fem matcher. Tre bortamatcher gav dessutom två kryss och en förlust så Conte vet säkert att Livorno är svårslagna på bortaplan. Enda vinsten kom när Conte ställde upp sitt Siena i en offensiv 4-3-3 formation på hemmaplan. Då blev det hela 4-0!

Livornos Armando Picchi är inte en stor arena och publiksnittet ligger på nästan 8 000 (total kapacitet är 19 238), men när de möter Juve brukar det se ut såhär:

Domare

Matchdomare kommer att vara den unga 32-åringen Davide Massa från Imperia i Ligurien. Han debuterade i Serie A så sent som i 2011 och denna säsong har han dömt fem Serie A matcher och en match i Coppa Italia. Han har inte dömt Juve i år, men var mannen med visselpipan när Livorno tog emot och förlorade mot Roma i Serie A:s första omgång. Han har dömt Juve en enda gång tidigare och det var i hemmamatchen mot Atalanta förra säsongen som slutade 3-0 till Juventus efter att Juve gjort tre mål på 27 minuter och snabbt satt spiken i kistan i matchen som blev Antonio Contes första på Juventus Stadium i säsongen 12/13. Davide har dömt Livorno fem gånger i Serie B innan första matchen i Serie A denna säsong och totalt är resultatet 2-0-4 för Livorno som har haft det tufft. Låt oss hoppas på att Juve fortsätter vara lyckliga och att Livorno får det ännu tuffare när Massa är på plan idag!

Preliminära formationer och uppställningar

3-5-2 är den formation som Livorno använder. Det är dock helt klart en formation som mot större motstånd snarare är en 5-3-2 eller 5-4-1. Vanligtvis är det Paulinho som är mannen som hotar längst fram, men idag är han avstängd och det betyder att Sienas halvhjälte från förra säsongen Emeghara är mannen som får axla ansvaret i Livorno. Siligardi hjälper honom längst upp. Juve som har haft 12 spelare på landslagsuppdrag fick tuffa besked i form av många skador. Vucinic är tillbaka tillsammans med Chiellini, men Lichtsteiner och Pepe är fortfarande borta och Barzagli, Giovinco och Isla fick även de besöka sjukstugan i samband med skador. Sedan blev Ogbonna utvisad senast och Bonny fick ett gult för mycket som gör honom avstängd också. Juventus har därför en rekordliten trupp med bara 18 man, men Conte kommer att försöka klistra ihop en startuppställning genom att förpassa Vidal till backlinjen och ta in Padoin som höger ytter. 3-5-2 är vad som gäller och längst upp har vi Juventus TopPlayer-duo, medan Caceres är tillbaka som högerback i mittbackstrion. Annars är allt som vanligt.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Livorno (3-5-2/5-3-2):

[team2]

Juventus (3-5-2):

[team1]

Senast Vidal var mittback var mot Genoa borta, och då lyckades Juve hålla nollan

Slutord

Omgångens sound är Calvin Harris & Alesso – Under Control ft. Hurts.

Efter utskåpningen av Napoli blev det tre poängs avstånd till tredjeplatsen. Nu kan man dra iväg ytterligare efter att Parma vunnit mot Napoli borta. En vinst innebär dessutom att Juventus åtminstone tillfälligt tar kontrollen över Serie A. Ett poängtapp för Roma och Juve är La Capolista igen (ledaren). Det är alltså mycket viktigt att vinna. Men hur gör man det?
Livorno kommer definitivt att ligga lågt. 3-5-2 kommer att ändras till 5-3-2 och för det mesta kommer även anfallarna att hjälpa till defensivt så det innebär att Juve kommer att ställas mot ett lag som mest fokuserar sig på en anti-Juventusfotboll. Livorno släpper ofta till chanser och till och med lag som Cagliari på bortaplan har haft totalt 20 skott på en match. Juve som skapar många chanser kommer alltså säkert komma till avslut, men det gäller att man denna gång är effektiv. Annars riskerar Contes mannar att luras in i en fälla likt den man snubblade på mot FCK i första matchen i årets Championsgruppspel. Fasta situationer är något som Juve måste dra nytta av och med starka huvudspelare som Chiellini och Caceres på plan kan det absolut vara en lösning. Let’s get the league under control!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham