Införrapport, Europa League, 8-delsmatch 2 – Fiorentina vs Juventus!

Europa League, Åttondelsfinal, Match 2 (borta)
Torsdag, 20 mars 2014, 19.00
Fiorentina vs Juventus (Stadio Artemio Franchi)
Domare: Howard Webb, England
TV: TV4 Sport Xtra
Satellit: Sky Calcio 1 (Ita), Sky Sport 2 (Tys), BT Sport 1 (Eng)

Buffons tangering av Dino Zoffs rekord, hans otroligt viktiga straffräddning och Pirlos fantastiska frispark är något alla vi Juventini fortfarande njuter av efter helgens dramafyllda drabbning. Juventus bärgade ännu en gång alla tre pinnar och med hela 75 poäng efter 28 omgångar i ligan ser det ut att bli en historisk tredje Scudetto i rad för första gången sedan 1930-talet för Contes mannar som alltså ännu en gång kan skriva in sig i historieböckerna. Så långt är historien fantastisk och tittar man närmare så finner man att Juventus dessutom bara har släppt in ett mål på de sju senaste matcherna som innefattar tre matcher i Europa League och fyra i ligan. Lägger man dessutom till att Juve har fortsatt göra mål i alla sina liga- och europacupmatcher samtidigt som de har skapat ett 14-poängsavstånd till närmaste ”konkurrenten” i Serie A så finner man ännu mer imponerande bedrifter som Bianconeri kan hyllas för. Men när det kommer till Juventus finns det alltid ett ”men”… för oavsett hur bra det går för Juve så strävar de efter något ännu bättre och i detta fall finns det absolut något att observera och förbättra. Trots de fantastiska resultaten så har Juventus inte bjudit på någon bländande fotboll i någon av de fyra senaste matcherna. Det är dessutom så att den enda välspelade matchen bland de sju senaste matcherna, efter det överraskande poängtappet borta mot Verona, är bortamatchen mot Trabzonspor. Nu är det dags för en av säsongens absolut viktigaste matcher och en kombination av skador och dåligt spel samt otroligt motiverade motståndare gör situationen svår. Det är dock i svåra situationer som de stora lagen visar sig och det är här som stora profiler kliver fram. Därför har Conte och hans mannar en stor chans att visa att de menar allvar ute i Europa på vägen till Juventus Stadium den 14 maj!

Dagsform och statistik

Förra veckan var Juve mycket passiva i den första åttondelsfinalmatchen i Europa League. Pressen var nästintill obefintlig, Fiorentina tilläts ha alldeles för mycket boll (bollinnehav på 60 % bollinnehav på Juventus Stadium!) och det kändes inte riktigt som att Juve tänkte på andra målet, utan efter det väldigt tidiga 1-0 målet så var taktiken att hålla denna ledning. Föga överraskande så straffade det sig och istället för att Juve skulle ta med sig ett positivt resultat till returen så släppte de in 1-1 när Gomez spelade sig fri och nu är situationen svår då Juventus måste göra mål samtidigt som de inte får förlora om de vill gå vidare.

Montellas Fiorentina firade det oavgjorda resultatet som en vinst och staden Florens håller på att koka över inför denna match som kanske är den viktigaste för klubben sedan Fiorentina mötte Juventus i två UEFA Cup- finalmatcher år 1990 (hemma och bortamöte i finalen på den tiden). Den gången vann Juventus med 3-1 hemma och i returmötet på bortaplan blev det 0-0. Juventus vann alltså och Dino Zoffs Juventus (just det, han var tränare då) tog emot Juves andra UEFA Cup-titel i historien.

Efter krysset på Juventus Stadium spelade Viola hemma mot Chievo i en match som blev en promenadseger med 3-1 efter mål av Quadrado och Matri samt Gomez som verkar ha prickat målformen. Värt att nämna från den matchen är att Pizzarro missade en straff. Violas resultat i de fem senaste matcherna (alla turneringar, dvs Serie A och Europa League inkluderade) är  1-2-2 (V-O-F). Dessa matcher inkluderar en vinst (senast mot Chievo) och två förluster (mot Lazio och Juventus med resultatet 1-0) i Serie A samt två kryss i Europa League (första mot Esbjerg hemma och andra mot Juventus förra veckan). Formen är alltså långt ifrån super, men spelmässigt har det sett ganska bra ut i de tre senaste matcherna som ju involverat två möten mot Juve på bortaplan. Om man skall lyfta fram två spelare så är det Cuadrado och Gomez som båda har visat sig vara på hugget. Gomez har ju gjort mål i två matcher i rad, medan Quadrado har varit enastående med både en framspelning och ett mål i senaste matchen i ligan.

Juventus form om man enbart utgår från resultaten är otrolig. 6-1-0 (V-O-F) på de sju senaste matcherna med en målskillnad på 10-1. Buffon släpper inte ens in när det blir straff och tre stycken 1-0 vinster har vi fått se. Det finns få orosmoment om man tittar på detta, speciellt om man jämför med hur det gick i början av året då Juve släppte in mål i mängder. Juve har ju gått från sju raka matcher med insläppta mål till en insläppt boll på sju matcher. Men problemet som vi egentligen redan har talat om ligger i spelet. Juvespelarna verkar vara slitna efter väldigt hård matchning och landslagsuppehåll. De har inte haft mer än en bra match under de sju senaste trots resultaten. Inte ens hemmamatchen mot Trabzonspor var bra, utan med oflyt hade det kunnat sluta 1-1. Det ”positiva” med detta är egentligen att om Juve får igång spelet så blir det ju ännu bättre resultat än vinsterna som radas upp, men detta störs av att Conte har fått ett par oväntade skador som gör att laget måste roteras.

Historia

I Serie A har Juventus stött på Fiorentina 150 gånger och det totala resultatet i dessa matcher är 69-49-32 (V-O-F) vilket alltså visar på ett tydligt historiskt övertag för Bianconeri. Matchen förra veckan var dock bara den tredje lagen emellan i Europa League/UEFA Cupen. År 1990 möttes lagen i finalen. På den tiden spelades finalen i två matcher (hemma och borta) och Juve med ingen mindre än Dino Zoff som tränare tog med sig en 3-1 vinst till returen på bortaplan som faktiskt spelades i Avellino. 0-0 blev det trots att Juve fick Pasquale Bruno utvisad och 3-1 blev det totalt. Juventus kunde ta hem sin andra UEFA Cup-titel medan Florens rasade på Juventus. Roberto Baggio var stjärnan i Fiorentinas på den tiden och Juventus köpte honom omedelbart efter dessa finalmatcher till säsongen efter. Dessa händelser gjorde att Florens som redan rasade helt enkelt kokade över och sedan den dagen är det nästan livsfarligt att ha på sig en Juvetröja på Florens vackra gator.

Precis som att förra matchen var den första lagen emellan på Juventus Stadium så blir denna match den första på Artemio Franchi i Europacupspelssammanhang. Ny historia kommer alltså att skrivas.

Senast Juve spelade lika i första matchen på hemmaplan i ett slutspel i Europa var mot Barcelona i Champions 2003. Då slutade det precis som denna gång 1-1 i Turin och matchen i Barcelona blev en som vi alla minns efter Nedveds och Zalayetas mål som innebar en 1-2 vinst och en semifinal mot Real Madrid. Kan Juventus återupprepa bedriften? Om det vore fallet så skulle Juve bli första laget att besegra Fiorentina i Europa League någonsin då Viola är enda laget i denna nya upplaga av turneringen som aldrig förlorat i grupp- eller slutspelet.

Juventus 3-1 Fiorentina, UEFA Cupen 1990, finalmatch nummer 1, Stadio Communale di Torino:

Tränarstatistik

Montellas resultat med Fiorentina är trots en (antagligen) utebliven Championsplats fint. Säsongen är egentligen redan säkrad med en finalplats i Coppa Italia och han har lyckats få laget att prestera en fin fotboll trots tunga skador på bland annat Giuseppe Rossi.
Mot Juve har Montella ställts vid åtta tillfällen som tränare. Den enda vinsten var den senaste på hemmaplan i ligan, men innan det var det två kryss och tre förluster, medan de två senaste matcherna bjöd på en förlust och ett kryss. Med Fiorentina är resultatet just nu 1-2-2 (V-O-F), men på Artemio Franchi är Montella obesegrad.

Conte och Montella kan inte riktigt jämföras trots att de har snarlika dra. Skillnaden är ju såklart resultaten. Medan Montella halvt har misslyckats i ligan är Conte på väg att ta nya rekord och hans lag kan förutom att ta en tredje Scudetto till och med ta 100 poäng i ligan. I Europa har det dock inte gått så bra för Contes Juve denna säsong och efter att det såg ut att bli bättre efter två vinster mot Trabzonspor så var Europaspöket tillbaka när Juve spelade 1-1 på hemmaplan mot Fiorentina i första åttondelsmatchen. Contes resultat mot Fiorentina är fyra vinster, ett kryss och två förluster och då kom den ena förlusten med Atalanta. Bästa resultatet var helt klart 0-5 vinsten på Artemio Franchi som kom i mars månad två år sedan. En repris av det hade verkligen varit något speciellt, men egentligen räcker det med att Juve gör mer än ett mål utan att förlora för att de skall gå vidare. Vi får se vad Conte har gömt undan inför detta möte!

Contes Juves enda vinst borta mot Fiorentina på tre försök blev en riktig demolering:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 42-årige engelsmannen Howard Webb. Han är en av de mest respekterade domarna i världen och bland annat fick han döma senaste VM-finalen samt Champions-finalen 2010. Webb debuterade i Premier League för nästan 11 år sedan och han har dömt professionellt ända sedan han var 18 år gammal i 1989. Detta blir hans tredje match i vilken han dömer Fiorentina och tredje gången han dömer Juventus. Båda matcherna som han haft hand om med Juve slutade oavgjort. Första matchen spelade år 2009 när Ferraras Juve besökte Bayern München och spelade 0-0 på Allianz Arena och andra matchen spelades denna säsong mot Real Madrid på Juventus Stadium. Då slutade det 2-2. Fiorentina har faktiskt vunnit en match och kryssat en, så de är obesegrade med engelsmannen som domare. Webb är känd för att vara en domare som inte gärna delar ut massor av kort. Han tillåter tuffare spel och håller ett högt tempo i matcherna. Han är även en domare som inte ofta ger straffar. 33 matcher hittills denna säsong har bara genererat fem straffar och den enda som tilldelades i Champions var faktiskt till Juventus. Pogba tacklades i straffområdet och Vidal klev fram och stänkte upp bollen i krysset. Howard Webb har ett kortsnitt på ungefär tre kort per match denna säsong. Låt oss hoppas på en felfri domarinsats efter den nästan skandalösa insatsen i ligan av Mazzoleni sist.

Preliminära formationer och uppställningar

Conte har denna gång en rekordliten trupp på bara 19 spelare. Vucinic är tillbaka i truppen och Tevez ser ut att vara redo igen vilket är ett fint besked. Men förutom Pepe så är Barzagli och Ogbonna borta på grund av skador och sedan är Quagliarella inte registrerad i Europa League, medan juvesönerna Giovinco och Marchisio inte har hunnit återhämta sig än. För att fylla ut truppen har Conte till och med tagit med två grabbar från Primaveralaget i form av Romagna och Mattiello.

Fiorentina har Rebic, Hegazi, Beppe Rossi och Mati Fernandez borta. Montella kommer att använda en 3-5-2 formation som i offensivt läge mer liknar 3-4-3 med Ilicic och Cuadrado på var sin sida av Gomez. Defensivt kan Montella trycka ner yttrarna och spela 5-4-1, så det är en välanpassad formation mot Juve som får problem mot kompakta lag som försvarar med många spelare samt mot lag som anfaller med tre spelare mot Juves trebackslinje.

Conte kommer som vanligt att använda sig av 3-5-2 som formation. Trots att skadorna nu är många så kommer han kunna ställa upp med ett starkt lag. Enligt Sky Sport Italia så blir det nästan det allra bästa laget. Barzagli ut och Caceres in samt Licht ut och Isla in, annars är det 8 helt ordinarie spelare i startelvan som ser ut att vara betydligt mycket starkare än den vi fick se senast mot Viola i Europa League. Kanske är det så att Conte och Juve vill satsa trots allt?

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Fiorentina (3-5-2):
[team2]

Juventus (3-5-2):
[team1]

Kan Asamoah bjuda på en ny bomb?

Slutord

Omgångens sound är Flip & Fill ft. Karren Parry – Shooting Star (Pascal Remix).

I den första matchen fick Juve inte med sig ett bra resultat. Fiorentina verkar moralmässigt stå på toppen av världen och hela staden drömmer om att slå ut Juve. Senaste gången Juve kom till Artemio Franchi slutade det på ett sätt som ingen någonsin hade kunnat föreställa sig, men förhoppningsvis har Juve lärt sig av det misstaget. Egentligen har vi redan fått det bekräftat att det fungerade som en väckarklocka då Juventus efter den matchen tog ett nytt säsongsrekord med 12 raka segrar i ligan. I Europa har vi konstaterat att spelet inte varit särskilt bra, men Juve har nu sin chans. För första gången verkar det som om att Conte vill använda sitt bästa möjliga lag i Europa League och med TopPlayer-duon Tevez och Llorente på plan bör vi definitivt se Juventus göra mål. Det intressanta är att det som ser ut som ett dåligt utgångsläge snabbt kan förvandlas till ett perfekt läge. För om Juve gör mer än ett mål i denna match, ja då måste Fiorentina vinna och Juventus har denna säsong visat att de är svårbesegrade samtidigt som de har gjort mål i nästan alla matcher. Att Fiorentina enligt många faktiskt är favoriter är ännu en sak som kan hjälpa Juve. Det skapar en press på Fiorentina som kan bli för tuff att hantera. Juve är Juve och de är vana vid press och att de alltid måste vinna, men hur kan Viola tackla detta? På senare tid har Viola förlorat hemma mot Lazio och Inter och det kom då de var ”favoriter” och i matcher där de försökte anfalla. Fiorentinas förmodade uppställning är offensiv och Conte kan ta nytta av det och pressa ner sina motståndare istället. Om Juventus lyckas med det så kan det gå riktigt bra då spelare som Cuadrado visserligen är bra offensivt, men däremot har stora brister defensivt. Nyckeln i denna match är alltså hög press, intensivt arbete och offensivt tänk. Ett mål är ju ett måste, innan Juve har gjort det kan Viola avvakta, men om Juve gör det, då måste Viola jaga och då kan Bianconeri smälla till med ett mål till… händer det, ja då blir det ett perfekt läge för Juve som sagt!

Nu skjuter vi oss till Juventus Stadium!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham