Införrapport, Coppa Italia, Kvartsfinal – Roma vs Juventus!

Coppa Italia, Kvartsfinal
Tisdag, 21 januari 2014, 20.45
Roma vs Juventus (Stadio Olimpico di Roma)
Domare: Paolo Tagliavento, Terni, Umbrien
TV: Visas ej på svensk TV
Satellit: RAI 1 (Ita), Sport 1+ (Tys), beIN Sport 2 (Fra), Sky Sports 3 (Eng)

Contes Juve har inlett året på bästa möjliga sätt. Först krossades Roma och sedan gjorde Juve fyra mål i två raka matcher för att hålla åttapoängsavståndet som skapades. Nu är det tillbaka till Coppa Italia och där stöter Juve på Garcias hungriga vargar som har lyckats köra över allt i Italien utom just Juventus. Juve spelar kvartsfinalen som avgörs ikväll (endast en match) på bortaplan och på planen där Contes mannar bara har förlorat i Coppa Italia. I 2012 så förlorade Juve finalen mot Napoli på Stadio Olimpico di Roma och i 2013 åkte Juve ut mot Lazio på samma plan i en mycket dramatisk semifinalmatch. Blir det ”tredje gillt” för Juve?

Dagsform och statistik

Roma är obesegrade denna säsong om man räknar bort förlusten mot just Juventus på Juventus Stadium. I inledningen var Garcias mannar helt orubbliga då de lyckades vinna 10 raka matcher och därmed slog Capellos rekord på nio raka vinster med Juventus i inledningen 05/06. Starten var så bra att Roma var ensamma på toppen av Serie A och det innebar att de blev första laget att överta serieledningen sedan Juve tog ledningen under avslutningen av Contes första säsong. Dagsformen är egentligen super för Roma. Årets första match förlorades mot Contes mannar men sedan dess har tre matcher mellan Serie A och Coppa Italia genererat tre raka vinster och en målskillnad på 8-0. Inte en en da insläppt boll alltså.
Juventus som senast krossade Roma har fortsatt segertåget då de fortfarande har tappat poäng i ynka två av 20 matcher i ligan och däremellan även vann sin enda match i Coppa Italia mot Avellino. Båda poängtappen i Italien har varit i matcher som spelats borta direkt efter landslagsuppehåll och precis innan Champions. Denna gång har Juve inte samma situation utan spelarna har varit samlade och de har visserligen ytterligare en svår match i Rom under helgen som kommer, men en match i taget är vad som gäller nu.
I kvällens match kommer det dock vara svårt att förutse hur det kommer att se ut då det mesta pekar på att Conte kommer att ställa upp med en b-betonad uppställning som antagligen inte har med tre av fyra poänggivare från senaste matchen i form av Llorente, Tevez och Pogba.

Historia

Roma är i år en möjlig konkurrent i titelkampen både i Serie A och Coppa Italia och de har hittills visat att de kan hota. Historiskt har de dock inte mycket att säga till om i Serie A då Juventus har 31 ligatitlar efter förra säsongens vinst och Contes mannar siktar på en tredje raka Scudetto vilket är vad Roma har mäktat med i sin 87-åriga klubbhistoria. I Coppa Italia är dock historien annorlunda då lagen faktiskt delar förstaplatsen med nio Coppa Italia-titlar var. Första laget att vinna bland kvällens motståndare kommer alltså att kunna pryda sin tröja med en silverstjärna! 15 gånger har Juventus ställts emot Roma i Coppa Italia och resultatet är jämnt då det är 7-2-6 (V-O-F). På bortaplan har Juve stött på Roma i Coppa sex gånger mellan 1981 och 2006 och då är resultatet helt jämnt, 2-2-2 (V-O-F). Senast sade vi välkommen till Juventus Stadium, men denna gång är det väl Roma som kommer att säga välkommen till Stadio Olimpico Conte. Conte kommer dock absolut vilja ändra på den dåliga trenden på denna plan i Coppa Italia-sammanhang.

Juventus första match på Juventus Stadium mot Roma i Coppa Italia och Del Pieros första mål (missil):

Tränarstatistik

Rudi Garcia har denna säsong tagit över Roma och det har han gjort med storm. 10 raka vinster är en fantastisk bedrift och att han dessutom lyckats hålla nere antalet insläppta mål på så lite som tio efter 20 spelade matcher är otroligt bra. Jämför man bara med Roma förra säsongen så förstår man omedelbart att Garcia har revolutionerat Romas defensiv. Garcia ställs nu emot Contes Juve för andra gången denna månad. Garcia har som nybliven tränare i Serie A haft en fantastisk inledning och är bara besegrad av just Juve. Roma är 49-åringens sjätte lag som han tränar och han har alltså varit tränare sedan 1994. Det innebär att han är inne på sitt 20:e år som tränare i 2014. Rutinen finns där, men titlarna är inte många och det enda fransmannen kan stoltsera med är en inhemsk dubbel i Frankrike med Lille då han i säsongen 10/11 tog både Ligue 1 och Coupe de France.
Conte som har varit tränare i 11 års kortare tid än Garcia har med Juventus vunnit fyra titlar hittills men Roma har han haft en del problem mot på bortaplan då han fortfarande inte lyckats slå dem där. Totalt blir resultatet mot Roma 3-1-1 (V-O-F) då han var avstängd i samband med Calcioscommesse när Juve tog emot Roma på Juventus Stadium förra säsongen. Conte har även ställts mot Roma i Serie A med Atalanta, men då blev det en 1-2 förlust efter bland annat att Vucinic, som lämnat Juve för Inter, gjorde kvitteringsmålet för Roma. Det som definitivt har utmärkt Contes matcher mot Roma på hemmaborgen med Juve har varit explosiviteten. Inom loppet av 57 minuter under tre förstahalvlekar har hans mannar gjort hela åtta mål och som snabbast har tre mål kommit inom loppet av åtta minuter. Målen har dessutom kommit så snabbt som i den 4:e, 6:e och 11:e minuten. Mot Garcias Roma var dock taktiken mycket lugnare och Juve tvingade Roma styra matchen och slog till när misstagen kom.

Contes enda match mot Garcias Roma:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 41-årige Paolo Tagliavento från Terni i Umbrien. Han är en internationellt erkänd domare som debuterade i Serie A nästan 10 år sedan. Hittills har han denna säsong hunnit döma 4 matcher i Champions. 10 matcher i Italien (nio i Serie A och en i Coppa) har genererat 49 gula kort, fyra röda och fyra straffar. Han har dömt Juve och Roma en gång var denna säsong och då vann båda två. Juve med 4-1 mot Lazio och Roma krossade Inter borta med 3-0 i en match där Roma fick en kontroversiell straff. Totalt har Juventus har haft honom som domare i 19 matcher med resultatet 7-5-7 (V-O-F) vilket alltså visar på horribla resultat. Bland annat var Tagliavento domare i första hemmaförlusten någonsin för Juventus på Juventus Stadium mot Inter. Vinsten mot Lazio är den enda på de senaste sex matcherna med Tagliavento. En gång har Juventus stött på Roma med Tagliavento som domare och även då blev det förlust på hemmaplan. Den värsta matchen med Tagliavento är kanske den när Juventus spelade borta mot Cagliari i 2007. Cagliari fick två straffar som var aningen tveksamma medan Juve nekades straffar. Matchen vanns dock med 2-3 efter att Chiellini avgjort efter ordinarie tid. Paolo Tagliavento är med andra ord den domare som Juve vill ha minst av alla ikväll. Men med det sagt så får vi hoppas på det bästa och att domaren inte bjuder på kontroverser!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte som varken har skador eller avstängningar till denna match har tagit ut en 22-mannatrupp. De Ceglie har redan lämnat för Genoa och Motta kommer säkert att presenteras för Griffone ikväll eller under veckan. Bouy lämnade också på lån och befinner sig i Hamurg och Vucinic kommer att ansluta till Mazzarris Inter. Där har vi de som inte är uttagna. Roma kommer trots att det är Coppa Italia ställa upp med sitt bästa lag och Totti kommer att vara med från start. Garcia som har spelat 4-3-3 i stort sett hela säsongen ser enligt italiensk media ut att köra med denna formation. Men med det sagt skall man lägga märke till att det är en 4-3-3/4-5-1-formation som innebär att yttrarna är mycket rörliga samt att de följer med uppåt och hjälper till bakåt. Romas främsta styrka är kontringsspelet och med hjälp av Gervinhos snabbhet och Tottis precisa passningar har de nyttjat denna fotboll utmärkt. En svaghet i Garcias Roma är att laget drar på sig många kort och att de när de behöver pressa faktiskt inte lyckas särskilt bra. Då de mot mindre motstånd varit tvungna att skapa chanser genom att pressa så har det inte gått så bra och främst därför tappade Roma poäng mot Torino, Sassuolo, Cagliari och Atalanta. En annan sak som verkligen påverkar Romas spel är när motståndarlaget pressar högt på bollinnehavaren och minskar ytorna. Då tenderar Garcias mannar att begå misstag och låsa in sig. Exakt dessa punkter är vad Juve utnyttjade senast. Juve tvingade Garcias mannar att föra matchen och då fick de problem. Juve högg med en hög press och slog till när Roma begick misstag. Resultatet blev en enkel 3-0 vinst där Juventus gick på halvfart. Ikväll kommer säkert att se annorlunda ut, men räkna med att Conte har förberett sig ordentligt.
Contes Juve är ett lag som i Coppa Italia alltid ställer upp med b-betonade uppställningar. Men med det sagt så är Juve starka ändå. Storari i mål är bara rätt, men framför honom ser vi ut att få se ordinarie backlinjen med BBC. Kanterna tas om hand av Peluso och Isla som får mer speltid och i mittlåset hittar vi Pirlo tillsammans med Marchisio och Vidal. Pogba är alltså den som vilas. Längst fram så vilar TopPlayer-duon medan Giovinco och Quagliarella får chansen att visa vad de går för.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Roma (4-3-3):
[team2]

Juventus (3-5-2):
[team1]

Då kör vi igen!

Slutord

Omgångens sound är Tiësto – Red Lights.

Roma är hungriga vargar som har lyckats krossa de flesta i Italien, men Juventus fick vargarna att fly för sina liv senast. Red Lights står för stopp och det är just det som Juve är för Garcias mannar. Här tar det stopp. Contes mannar kan ikväll ändra på den dystra historien på Stadio Olimpico di Roma. Det är den tredje matchen mot Roma där och det är den tredje matchen i Coppa Italia där. Det är dags att ta den första vinsten!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham