Införrapport, Coppa Italia, Åttondelsfinal – Juventus vs Avellino!

Coppa Italia, Åttondelsfinal
Onsdag, 18 december 2013, 21.00
Juventus vs Avellino (Juventus Stadium)
Domare: Massimiliano Irrati, Pistoia, Toscana
TV: sänds ej på svensk TV
Satellit: RAI Due (Ita), Polsat Sport News (Pol)

Efter uttåget från Champions såg det tungt ut för Juventus och både media och fans talade om ett fiasko. Juventus var laget med den absolut högst värderade truppen bland lagen som åkte ut från gruppspelet och Conte var en man som inte längre satt säkert i sin sits. Men Juve är Juve och det tar inte lång tid för en sådan klubb att svara på riktigt och där det verkligen räknas… nämligen på plan. Sassuolo krossades samtidigt som Roma tappade poäng ännu en gång och plötsligt var ordningen delvis återställd då Juve drog ifrån i ligaspelet. När det mesta väl har lagt sig så inser de flesta att Juventus kan reparera ”skadan” efter Champions genom att utmana i Europa League och vad vore bättre än att få spela final på sin nya arena?
Nu återstår det bara två matcher innan årsskiftet och först ut är det en premiär för Juve i årets Coppa Italia och då tar man emot Avellino för första gången någonsin på Juventus Stadium. Serie B laget kommer enligt uppgifter med hela 4 500 supportrar och det är ett historiskt ögonblick för den Juvevänliga klubben som bland annat har haft Juvelegenden Zbigniew Boniek som tränare en gång i tiden.

Dagsform och statistik

Avellino som leds av tränaren Massimo Rastelli ligger för närvarande på femte plats i Serie B endast fyra poäng från toppen bakom Palermo. Efter 18 matcher har de dock tappat poäng i fler matcher än vad de har vunnit och på bortaplan är deras resultat 2-4-3 (V-O-F). Juventus är hittills etta i Serie A och på hemmaplan är resultatet 100 %-igt med åtta vinster efter åtta matcher och en målskillnad på 23-4. Juves nuvarande form är bäst i hela Italien med åtta raka vinster utan något insläppt mål. Avellinos resultat i Serie B är 1-3-1 (V-O-F) på de fem senaste matcherna. De har visserligen lyckats hålla nollan två gånger under dessa fem matcher, men då var de själva också mållösa. Målskillnaden på de fem senaste är 5-5 för Serie B-laget.
Avellino har denna säsong efter 21 matcher totalt (18 i Serie B och 3 i Coppa Italia) nio olika målskyttar och de två farligaste spelarna är Luigi Castaldo och Livornolånet Andrey Galabinov som har sju mål var. De värderas båda två till totalt 700 000 € och totalt värderas hela Avellinos trupp till 5.25 M €.
Juventus har efter att Peluso målat sist just nu 12 olika målskyttar. 11 mål har båda hattrickhjältarna Tevez och Vidal mäktat med hittills och Juve har nästan dubbelt så många mål gjorda som Avellino (48 mot 25 denna säsong totalt). Tevez och Vidal värderas till 60 M € tillsammans och Juventus trupp värderas till över 355 M € totalt. Det är alltså verkligen David mot Goliath när lilla Avellino kommer på besök hos gigantiska Juve.

Historia

Avellino har spelat tio säsonger i den italienska högstadivisionen Serie A. Det innebär att de har spelat mot Juve 20 gånger i Serie A. Sedan har lagen stött på varandra sex gånger tidigare i Coppa Italia. 26 matcher ger Juventus det totala resultatet 15-9-2 (V-O-F) och 12 hemmamatcher ger resultatet 10-2-0 (V-O-F). Den historiska fördelen är alltså definitivt Juventus. Detta blir den tredje matchen på Juves hemmaplan i Coppa Italia. Senast Avellino var på besök i Coppa Italia var i 1988 och då vann Juve med 1-0 efter ett mål i den 38:e minuten av Sergio Brio. Den gången var det returmatchen i Coppa Italias kvartsfinal och Juve gick vidare med totalt 2-1 då första matchen hade slutat 1-1. Juve åkte dock ut i semifinalen mot Torino som förlorade finalen mot ett Sampdoria som hade spelare som Gianluca Vialli och Roberto Mancini i laget.
Senaste Coppa Italia-mötet mellan Juve och Avellino var en speciell match. Juventus åkte iväg till Stadio Partenio och ställdes då mot Juvelegenden Bonieks Avellino. Lippis mannar som den säsongen skulle vinna Champions hade inga problem mot Avellino och vann med 1-4 efter mål av Padovano, Ravanelli, Jugovic samt en ung Del Piero som kom in och gjorde sitt 16:e mål i Juvetröjan efter bara fem minuters spel. Intressant är att både Antonio Conte och Massimo Carrera var med på plan den dagen!

Ett klassiskt snyggt mål av Aldo Serena mot Avellino i första omgången av Serie A 1985/86:

Tränarstatistik

Massimo Rastelli som tog över Avellino förra säsongen har aldrig mött Juventus som tränare. Han slutade spela fotboll själv så sent som i 2009 då han lade skorna på hyllan i Juve Stabia. Han tog över som tränare i laget, men lämnade efter en säsong och just nu är han på den högsta nivån i sin tränarkarriär. En intressant detalj är att Rastelli spelade i Napoli mellan 2001-2002 och när han lämnade så kom Marco Storari till klubben. Idag kommer Storari att stå i mål mot Rastellis Avellino. Antonio Conte har fått möta Avellino som Baritränare. Totalt blev det tre matcher där två vanns hemma och en förlorades borta. Senaste matchen slutade 3-0 till Contes lag, men av 14 spelare som användes av Avellino den dagen är inte en enda kvar i truppen.

Contes senaste match mot Avellino som slutade 3-0 till hans Bari, se hur han gestikulerar och firar:

Domare

Matchdomare kommer att vara den 34-årige Massimiliano Irrati från Pistoia i Toscana. Han debuterade i Serie A så sent som i 2012, men har sedan dess fått mer och mer utrymme och denna säsong har han hunnit döma sju matcher i den italienska högstadivisionen samt två Coppa Italia-matcher. Han har aldrig varit domare i en match som Juve eller Avellino spelat och kommer därmed att debutera på Juventus Stadium. Av 10 matcher som Irrati dömt hittills denna säsong har åtta slutat med en hemmavinst och i Coppa Italia har båda matcherna slutat med klara vinstsiffror till hemmalaget. Han har endast tilldelat en straff denna säsong och det var Inter som fick den när de slog Cittadella med 4-0 hemma i Coppa Italia. I båda Coppamatcherna som Massimiliano var domare i gav han rött kort och i matchen mellan Spezia och Pescara blev det dessutom en spelare (Zuparic) som fick två gula kort när Pescara inom loppet av bara sju minuter fick två spelare utvisade. Spezia vann föga överraskande den matchen med 3-0 med två man mer. Irrati är alltså inte en domare som tvekar när det kommer till kort. Totalt har han gett ut 41 gula kort också på 10 matcher och i Serie A har han liksom i Coppa gett tre röda kort sammanlagt. Det gäller alltså för Juvespelarna att inte spela för tufft. Vi får hoppas på en fin domarinsats för Irrati!

Preliminära formationer och uppställningar

Conte och hans mannar kommer idag alltså att spela första matchen i Coppa Italia och då är det en ordentlig rotation som gäller då flera spelare som inte fått så mycket speltid kommer att få chansen. Avellino kommer att ställa upp med starkaste möjliga elvan och de förut nämnda farliga anfallarna Castaldo och Galabinov ser ut att bilda anfallspar framför ett femmannamittfält då formationen antagligen blir 3-5-2. Detta är Avellinos vanliga uppställning och den använde de i Coppa Italia då de vann alla sina tre matcher i första, andra och tredje omgången. Juve får tillbaka Marchisio som var avstängd senast mot Sassuolo. Även Pepe och Vucinic är tillbaka nu, men de kommer med största sannolikhet att starta på bänken. Vidal är avstängd då han drog på sig ett kort för mycket i senaste matchen mot Lazio i förra säsongens semifinal och Pirlo är skadad. Storari i mål är en självklarhet och framför honom blir det en trebackslinje bestående av Peluso, Ogbonna och Caceres. Kanterna tas om hand av De Ceglie och Motta och i centrala mittfältet får Asa hjälp av Marchisio och Padoin. Längst fram får Gio och Quaglia chansen att glänsa. Den förmodade startuppställningen innehåller alltså antagligen bara två av elva spelare som startade sist och av dessa är det bara Asa som startar på exakt samma position. Det är lite tråkigt att en talang som Bouy inte verkar få chansen från start, men håll ett extra öga på honom om han får hoppa in!

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Juventus (3-5-2):
[team1]

Avellino (3-5-2):
[team2]

Seba Gio får chansen att glänsa precis som förra säsongen mot Milan i Coppa Italia på hemmaplan

Slutord

Omgångens sound är ATFC – When The Needle Drops (Club Mix).

Juventus tredje äventyr drar igång ikväll alltså och även om Conte ställer upp med en B-betonad startelva så vill man självklart gå vidare. Juve har ju en Coppatitel ifrån 10 titlar och en silverstjärna. Vad vore bättre än att då vinna och få ytterligare en stjärna. Isåfall vore det ”tredje gillt” för Contes mannar som varit nära två gånger tidigare. Om Juve avancerar väntar antingen Roma eller Sampdoria på bortaplan i kvartsfinalen. Självklart vore det också något att se fram emot. Mot Silverstjärnan!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham