Införrapport, Champions, Gruppspelsmatch 6 – Galatasaray vs Juventus!

Champions League, Gruppspelsmatch 6
Tisdag, 10 december 2013, 20.45
Galatasaray vs Juventus (Türk Telekom Arena)
Domare: Pedro Proença, Portugal
TV: Viasat Fotboll
Satellit: Sky Sport 1 (Ita), Sky Calcio 1 (Ita), Sky Sport 7 (Tys), Sky Sports 4 (Eng), C+ Liga Campeones 2 (Spa), beIN Sport 2 (Fra)

Juventus nuvarande form i ligan är otrolig. Sju raka vinster med målskillnaden 15-0 talar ett mycket tydligt språk och Contes mannar befinner sig just nu på toppen av Serie A med tre poäng ner till närmaste utmanaren. I Champions är det dock med kniven mot strupen som Juventus tar sig an den sista matchen. Senast så lyckades Juve att vinna mot FC Köpenhamn på hemmaplan, men det är varken ett överraskande eller imponerande resultat och om man tittar noga så hade Juventus innan den matchen inte vunnit på de sex senaste matcherna i Champions. Vi talar istället om tre kryss och tre förluster och Juve har dessutom släppt in mål i sju raka matcher i Champions. Mot Galatasaray måste allt detta läggas åt sidan och Juve som har allt i egna händer måste lyckas ta poäng för att ta sig vidare i den finaste klubbturneringen i världen!

Dagsform och statistik

Galatasaray tar emot Juventus på sin Türk Telekom Arena stärkta av en 2-0 vinst som säkrades efter bara sju minuters spel mot Elazığspor i den turkiska ligan. Gala ligger för närvarande på en fjärdeplats i den inhemska ligan efter att ha vunnit sju matcher men samtidigt tappat poäng i lika många matcher. Lokalrivalen Fenerbahçe som är etta har nio poäng mer och Galatasaray förlorade mot dem med 2-0 på bortaplan. Publikens missnöje växer samtidigt som tränaren Roberto Mancini fortfarande inte har bosatt sig utan ännu idag bor på hotell i Istanbul. Mancini som tog över strax innan förra mötet mot Juventus måste alltså vinna mot Conte för att lyckas ta sig vidare och för att få vara kvar på sin post då han förlorade både mot Real Madrid och FCK borta i de två senaste Championsmatcherna.
Juventus har som redan nämnt en fantastiskt fin form i ligan och förstaplatsen är tveklös i Serie A. I Champions ser det dock tyngre ut fastän Contes mannar på de två senaste matcherna har tagit fyra poäng och därmed har lyckats, i alla fall för tillfället, erövra andraplatsen i Grupp B. Juve har visserligen släppt in mål i alla matcher hittills i Champions, men målskillnaden ligger totalt på 9-8. Galatasaray som i princip agerat slagpåse mot Real Madrid (till skillnad från Juve som gav Galacticos två ordentliga matcher) har en målskillnad på 7-14, och -7 visar verkligen på vem som har gjort bäst ifrån sig hittills egentligen. Juve har två problem i Champions. Till att börja är det den där ineffektiviteten som hittills inneburit 9 mål på 105 chanser. Om det bara släpper så lär Juve kunna bombardera in mål mot sina motståndare och skall sanningen fram så har Juve sett aningen farligare ut under den senaste tiden jämfört med när de mötte Galatasaray i första matchen denna säsong. Den gången kom Llorente, som inte hade kommit igång än, in i med knappt 20 minuters speltid. Nu ser det lite annorlunda ut. Problem nummer två är dock det som avgjort helt och det är att Juves defensiv i Champions har varit katastrofal. Sju matcher i rad har Contes mannar släppt in mål och denna säsong är det alltså fem raka matcher i ligaspelet som Buffon inte fått hålla nollan. Juve skapar otroligt många chanser och de gör alltid mål… om de bara håller nollan så skall vinsterna alltså komma och det är där Juve främst behöver förbättra sig!

Historia

Senast Juventus spelade i Champions så vann de för första gången någonsin mot FC Köpenhamn och antalet lag som gått obesegrade mot Juventus gick ner från 18 till 17 stycken. Galatasaray är ett lag som Juve har stött på vid fem tidigare tillfällen och resultatet hittills är 1-3-1 (V-O-F). På bortaplan har Juventus mött det Turkiska laget två gånger tidigare och matcherna spelades då i Istanbul och i Dortmund. I Istanbul är Juve fortfarande obesegrade, men i Dortmund förlorade Juve. Matchen i Istanbul slutade 1-1 i 1998 efter att Galatasaray gjort 1-1 i den sista minuten av tilläggstiden. Juventus som behövde minst 1 poäng hade tagit ledningen i den 78:e minuten efter ett fantastiskt mål av Nicola Amoruso. Kapten på plan den dagen var Antonio Conte, men ikväll åker han iväg som tränare. En eventuell vinst skulle alltså innebära att Contes Juve blir första Juveupplaga att vinna mot Galatasaray på bortaplan. Då vi talar om historia är det intressant att nämna att Galatasarays hemmaförlust mot Real Madrid denna säsong är den största (1-6) i deras historia i Champions League. Om Juventus lyckas vinna så blir det lagets 200:e vinst i Europacupsammanhang. Det finns alltså en hel del som Contes Juve ikväll kan slå till med!

Enda historiska mötet i Istanbul mellan Juventus och Galatasaray:

Tränarstatistik

Mancini tog som tidigare nämnt över strax innan förra direktmötet mellan Juve och Gala. Men Juventus är ett lag som han har stött på vid många tillfällen och med olika lag. Det blev två matcher och två kryss med City mot Juventus i Europa League och sedan var han ju även tränare i Viola, Lazio och Inter vilket gör att han totalt ställdes mot Bianconeri 19 gånger med resultatet (5-8-6). Sedan så har han ett kryss med Galatasaray mot Juventus. Det är alltså mycket ofta som Mancini kryssar mot Bianconeri som han hejade på som barn. Conte har endast mött Galatasaray vid ett tillfälle som tränare och då slutade det med ett mycket bittert oavgjort resultat. Juventus totaldominerade tillställningen, men lyckades helt enkelt inte göra tillräckligt många mål och bakåt så läckte det ordentligt. När Juve hade lyckats kämpa till sig sina mål och vända på resultatet till 2-1, efter Bonuccis stora tabbe i den första halvleken, så tog det bara 69 sekunder innan Juve släppte in igen och 2-2 kom verkligen som en kalldusch. Contes revanschlust bör definitivt vara på topp efter både detta och de två matcherna som han spelade i mot Galatasaray på bortaplan. Det bör han absolut kunna överföra till sina spelare för att få ut det allra bästa!

Conte kommer nästan vilja vara med på riktigt ikväll

Domare

Dagens matchdomare blir Pedro Proença från Portugal. 43-åringen har varit domare sedan 1988 och i den högsta divisionen har han dömt sedan 2003 med FIFA-licens. Rutinen finns där absolut med 20 matcher i Champions och totalt 84 UEFA-matcher. I år har han hunnit döma 10 matcher och då har två av dessa matcher varit i Champions, två varit i VM-kvalets sista omgång och en match har varit i Championskvalet. Det är alltså en domare som UEFA verkligen litar på och han har helt klart visat vad han går för. På de tio matcherna har han dock delat ut hela 47 gula kort och totalt har sex spelare blivit utvisade. Utifrån denna statistik kan man säga att Juve bör ta det lugnt och inte riskera för mycket. Många av Juvespelarna har även mycket dåliga minnen med denna domare som dömde finalen mellan Spanien och Italien i EM 2012. Pedros största merit är kanske när han dömde Championsfinalen samma år som han dömde EM-finalen. Då vann Chelsea Champions. Passande nog så dömde han Chelseas nästa match i Champions och just den matchen var Juventus laget som reste till London och Stamford Bridge. Den matchen är mycket minnesvärd då Juve låg under med 2-0, men lyckades hämta upp resultatet mot de regerande mästarna och i slutet dessutom endast var en ribbträff ifrån att vinna. Det är den enda matchen som Proença har dömt Juventus i. Detsamma gäller för Galatasaray då Pedro Proença varit domare i en match när de tog emot Hamburg på hemmaplan i UEFA-cupen år 2009. Efter 48 minuter stod det 2-0 till Galatasaray och hemmalaget såg ut att segra, men då hände plötsligt något och på tre minuter tappades ledningen till 2-2 efter två snabba mål av Guerrero. Som om att det inte vore nog så fullbordade Hamburg vändningen när Olic slog till under tilläggstiden och Galatasaray åkte ut ur turneringen. Juventus kan därmed bli andra laget som slår ut Galatasaray från en UEFA-turnering i Istanbul medan Proença är matchdomare!

Preliminära formationer och uppställningar

Sedan Mancini tog över Galatasaray försökte han först att spela med 4-2-3-1 och 4-3-1-2 och därefter har han övergått till 4-4-2. 4-4-2 var formationen som användes i de två förlustmatcherna i Champions och då var Drogba och Bulut samt Drogba och Yilmaz på topp. Senast i ligan spelade Mancini med en trebackslinje och formationen 3-5-2 med Drogba och Yilmaz längst fram. Det ger en viss indikation på att laget förberett sig inför matchen mot Juventus och 3-4-1-2 är den formation som Mancini antagligen kommer att använda. Han måste vinna och han måste göra mål, därför väljer Roberto att trycka på med fem mittfältare men samtidigt vill han ha ett lite mer offensivt alternativ och då Sneijder känner igen den italienska fotbollen så kommer han antagligen att vara mannen bakom Yilmaz och Drogba. Galatasaray saknar annars bara Altintop och därmed kommer de att kunna ställa upp med sitt bästa lag.
Conte använde 4-3-3 i Champions, men med 3-5-2 har hans mannar ångat på ordentligt (bytte dock under matchen till 4-3-1-2 mot Udinese) och det är formationen som kommer att användas för andra gången i rad efter vinsten mot FCK. Conte bjuder inte på några överraskningar utan ställer upp med BBC framför Superman för att ha sin italienska försvarsmur på plan. I samband med att Pirlo är skadad är det MVP med Pogba framför försvaret istället i det centrala mittfältet. Kanterna tas om hand av Asamoah och Licht som nu är tillbaka på allvar och längst fram ser det ut som att Juventus TopPlayer-duo Llorente och Tevez får starta. Vidal är den enda spelaren som är ett gult kort från avstängning , men att han kommer att användas är odiskutabelt. Utom Pirlo saknar Conte som vanligt Pepe samt Giovinco som nu missat en stor del av säsongen.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Galatasaray (3-4-1-2):

[team2]

Juventus (3-5-2):

[team1]

Förvänta er mycket tuffa dueller

Slutord

Omgångens sound är S3RL ft. Sara – Feel The Melody (Synx Remix).

Vinna eller försvinna gällde senast i Champions och då blev vi Juventini glada när Juve vann och Galatasaray förlorade. Denna gång är det ”undvik att förlora och gå vidare” som gäller. Det är alltså precis som förra gången i den sista omgången av Champions då allt ligger i Juventus händer. Den gången vann Juve mot Shakhtar Donetsk borta och de säkrade förstaplatsen. Det kommer inte kunna hända denna gång, men Juve går vidare som tvåa och med lite mer poäng om man vinner och att satsa på ett kryss kan vara mycket farligt. Juve har hittills spelat mycket bra i Champions men inte fått ut vad de riktigt förtjänat. Allt beror som nämnt på den uteblivna effektiviteten och att defensiven läcker och det är främst där som Juve måste förbättras. Allt ligger i Juves händer, men framförallt är det Tevez och Llorente som kan avgöra. Om de gör mål så underlättas väldigt mycket för alla andra. Llorente brände fyra gyllene lägen i helgen mot Bologna och Tevez har inte gjort mål sedan 1708 dagar. Det är alltså en del hinder i vägen men Juventus måste visa vad de går för. Buffon vill efter sju raka nollor i Serie A även få hålla sin första nolla i Champions denna säsong och lyckas han med det, ja då är allt okej. Förutsättningarna finns där och vi vet exakt vad som behövs, låt oss nu Feel the Melody och låt oss drömma vidare i Champions!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham